Prečo pokladníčky Lidlu suplovali hygienikov? Mazurek pripomína medializovaný prípad policajta, ktorý skončil pre spútanie ženy, ktorá nespolupracovala pri cestnej kontrole

Prečo pokladníčky Lidlu suplovali hygienikov? Mazurek pripomína medializovaný prípad policajta, ktorý skončil pre spútanie ženy, ktorá nespolupracovala pri cestnej kontrole

Piešťany 7. novembra 2021 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Z čoho vlastne vyeskaloval konflikt v Lidli Piešťany? Začalo to tým, že pokladníčky odmietli obslúžiť zákazníkov bez rúška. Taký problém nemajú so zákazníkmi, čo nosia ochranu pod nosom. Veď ani ÚVZ nevie doložiť štúdie o spoľahlivosti požadovanej tvárovej ochrany, no stačia ako symbol poslušnosti. Ochranu poskytujú zaručene len proti pokute

Na snímke policajti bijú ľudí bez rúška v piešťanskom Lidli

Prečo iné obchody také „nájazdy antirúškarov” nemajú? Pretože nesuplujú hygienikov ÚVZ a nekontrolujú dodržiavanie ich vyhlášok, na čo nemajú ani zákonnú povinnosť. Ak to od svojich SBS-károv a pokladníčok vyžaduje predpis obchodného reťazca Lidl, tak nech potom nelamentujú, že predavačky z piešťanskeho supermarketu potrebovali psychologickú pomoc, ako sa posťažoval Lidl v oficiálnom vyhlásení.

Reklama

Napokon Lidl má na dverách nalepenú len prosbu dodržiavať nariadenia ÚVZ, okrem rúška sa tam uvádza aj odstup, použitie dezinfekcie a rukavíc. Kontroluje niekto v Lidli aj tie ostatné okrem rúšok, pardón, teraz už respirátorov? Ak ľudia majú takú obavu z koronavírusu, lebo sú napríklad rizikoví, mali by sa takým miestam vyhnúť a požiadať iného o nákup alebo urobiť si nákup online. Hala-bala prekryté dýchacie cesty a chytanie si ich hore-dole vytvára len falošný pocit istoty, vďaka ktorému rizikoví viac riskujú.

Aj vďaka rúškam sme minulý rok skončili s 5. najvyššou covid úmrtnosťou na milión vo svete, takže na konci covid sezóny zaviedli respirátory. Tie majú lepšie chrániť svojho nositeľa, tak nám to tvrdili. Potom tí, ktorí ho poriadne nosia, by sa nemali báť. To by si však museli na nose stlačiť drôtik, aby sa lepšie zaizolovali, čo málokto robí a vôbec vie. Ináč vírus, prenášaný aerosolom sa vie dostať aj cez rúško, ako i respirátor ešte lepšie, ak chlap má bradu ako policajt 303666.

Reklama
Fotografia zasahujúceho policajta 303 666 v Lidl Piešťany

Lenže pri miere vystrašenia spoločnosti koronavírusom, ľudia zožerú aj seno. Len vitamínami nech sa radšej nenapchávajú, aby sa nepredávkovali – hovoria experti, čo sa vyžívajú v sekírovaní občanov opatreniami vyžadujúcimi masovú poslušnosť namiesto zamerania sa na osvedčenú liečbu a profylaxiu. Jediná prevencia má byť okrem rúška vakcína, napriek ktorej dnes musia prežívať zaočkovaní rizikoví nočné mory, kým nepríde na nich dlhý rad na 3. dávku.

V tejto vyhrotenej situácii, keď sa chodiť bez rúška prezentuje, ako priam útočný akt na okolie, samozrejme policajti sa cítia na koni zakročiť a brániť preplašené predavačky, ktoré sa rozhodli bojkotovať nechránených zákazníkov, hoci ony sa pekne chránili respirátormi. To ony zablokovali pokladne. Asi tým svojim respirátorom (možno i vakcínam) veľmi neveria. Na rozdiel od takého Kauflandu majú ešte aj plexisklo pri pokladniach. Alebo sa jednoducho emancipovali, že konečne môžu ony niekomu nanútiť, čo musia aj ony celý čas znášať, lebo je to ich práca?

Ale poďme k tým policajtom a k primeranosti ich zásahu, ktorý vraj skončil pomerom: zranení dvaja policajti a jeden občan, hoci troch bili… Poslanec Mazurek zverejnil apel smerom k policajtom, aby sa na tejto pandemickej šikane spoluobčanov odmietli zúčastňovať. K tomu pridal fakt, že táto vláda, ktorá ich k tomuto hecuje, im zmrazila valorizáciu platov.

Pripomína aj prípad zásahu policajta Ľuboša Tiefenbacha, ktorý riešili všetky médiá celé mesiace, až prišiel o prácu a dostal do konca života nálepku násilníka, hoci bol tiež viackrát vyznamenaný. Ešte aj toto leto bol znova v médiách, lebo pred rokmi pri cestnej kontrole spútal ženu, ktorá nemala doklady a vraj bola naňho hysterická a agresívna.

Mazurek dodáva, že „dnes tí istí pokryteckí politici, ktorí sa v danej dobe pohoršovali nad “brutalitou”, oslavujú úplne nepríčetné zásahy a schvaľujú neľudskú brutalitu voči vlastným občanom, ktorí len nemajú rúško na tvári. Ak si však niektorí policajti myslia, že im pomôže ak sa za nich takíto politici postavia, tak sú na omyle. Túto vládu už nenávidí 90 % Slovenska.”

Reklama

„Musíte si uvedomiť, že v prípadoch, kedy zasahujete proti ľuďom bez rúška, alebo podnikateľom, ktorí odmietajú od hostí žiadať informácie o zdravotnom stave, slúžite zlu. Pomáhate zlu, šírite zlo. Nechránite a nepomáhate. Ničíte a ubližujete tým, ktorí len chcú slobodne žiť a prežiť,” končí Mazurek svoj apel. Lenže druhá strana je hluchá – pre nich sú anti-rúškari priam ako vrahovia, taká nenávisť je živená u ľudí.

Ohrozením života šírením nákazlivej choroby by podľa trestného zákona bolo iba zámerné roznášanie vírusu nakazenou osobou, čo nebol prípad nakupujúcich v Piešťanoch, aby sa ich ľudia mali báť. Poznajúc však nespoľahlivosť ochranných masiek vláda minulú zimu nemala problém umožniť ľuďom v karanténe, ktorých pozitivitu potvrdil test, ísť nakupovať. Či oni netušili, že tie rúška nie sú spoľahlivé, keď nevideli jedinú štúdiu, ktorá by to potvrdila?

Obrovská dánska štúdia ukázala, že rozdiel v nosení a nenosení rúšok je štatisticky zanedbateľný, takže je to jedno. O spoľahlivosti, efektívnosti a bezpečnosti rúšok a respirátorov však Úrad verejného zdravia (ÚVZ), ktorý ich nanucuje, netuší ani dnes. Na jednoduché otázky o ich zdravotnej bezpečnosť, nazávadnosti a neškodnosti materiálu, filtračnej účinnosti proti SARS-CoV-2, koncentrácii CO2 a dýchacom odpore, nevedeli odpovedať ani áno/nie, či dať základné parametre. Tu je vyhýbavá odpoveď ÚVZ.

 

Žiadosť o informácie od Úradu pre verejné zdravotníctvo SR

 

Reklama
Odpoveď ÚVZ SR na vyššiu uvedenú žiadosť

 

Jana Ray Tutková

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali