Posledná bitka AFU: Prikláňa sa Kyjev k mierovej dohode?

Posledná bitka AFU: Prikláňa sa Kyjev k mierovej dohode?

Kyjev 22. septembra 2022 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-Leo Correa)

 

Ukrajina sa obáva straty Odesy a Nikolajeva, ak Biden prehrá novembrové voľby, situácia dostane nový spád, domnieva sa novinár ruských novín Svobodnaja Pressa

Oslobodené ukrajinské mesto Izium
Na snímke ukrajinskí vojaci

Podľa Amerického inštitútu pre vojnové štúdie (ISW) je na celom tisíckilometrovom fronte relatívny pokoj, s výnimkou bojov o Krasnyj Liman, Kremennu a Jampoľ, a aj tam začína ukrajinský nápor slabnúť. Zdá sa, že boje o tieto mestá prebiehajú zotrvačnosťou. Okrem toho experti ISW tvrdia, že na juhu ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v ostreľovaní našej vojenskej logistiky z Himarsov, a to podľa ich názoru pomerne úspešne.

Reklama

Je ťažké posúdiť, do akej miery je to pravda. Na Ukrnete sa občas objavujú videá potvrdzujúce ostreľovanie prepravy cez Dneper, ale čoraz menej a menej často. Zdá sa, že sa opakuje história tureckých Bayraktarov. Najprv sa o nich v ukrajinských médiách písalo každý deň, potom raz za týždeň a teraz už len sporadicky.

To všetko naznačuje, že v súčasnosti kyjevské vedenie napriek mnohonásobnej prevahe v počte ľudí a pumpovaniu zbraní NATO nemá zdroje na pokračovanie ofenzívy. Tento predpoklad je v súlade s poznatkami z politického zákulisia Ukrajiny.

Reklama

Samotný Zelenskij v rozsiahlom rozhovore pre agentúru Reuters objasnil nejasné vyhliadky vojenskej kampane. Na začiatok šéf Ukrajiny potvrdil, že práve Washington, ktorému stále vládne Demokratická strana, bábkuje Kyjev a poskytuje mu čo najväčšiu vojenskú pomoc.

„Bez úspešnej protiofenzívy by sa dodávky zbraní [od spojencov Ukrajiny] začali zmenšovať,“ povedal Zelenskyj, čím nepriamo priznal, že AFU bola na Bidenov príkaz hodená do mlynčeka na mäso. História však ešte nepozná veľké konflikty, v ktorých by sa víťazstvo dosiahlo cudzími zbraňami. Je príliš drahé spoliehať sa len na nespoľahlivých spojencov (spoľahliví na Západe podľa definície neexistujú).

„Umelcovým problémom je nielen to, že je jazykovo slabý, ale aj to, že sa nevie orientovať v príbehoch, ktoré mu Arestovič pripravuje,“ vysvetľujú odborníci v samozvanej telegramovej komunite. ZeGoebbels (posmešný výraz pre Arestoviča – pozn. red.), mimochodom, nikdy nepovedal, že je to západná vojenská pomoc, ktorá určuje schopnosti AFU.

Arestovič vždy tvrdí opak a tvrdí, že USA a EÚ pomáhajú Ukrajine v ich vlastných národných záujmoch. Tento prístup obracia závislosť a dáva Ukrajincom istotu, že tok napríklad „Himarsov“ a ďalších zbraní nikdy nevyschne. Koniec koncov, „Američania potrebujú víťazstvo nad Putinom o nič menej ako Ukrajinci“.

Namiesto toho Zelenskyj zjavne tupo vyhlasuje, že bojové schopnosti AFU sú priamo úmerné želaniam západných politikov. Podľa neho, ktorý sa chopil moci, ukrajinskí vojaci prešli do protiofenzívy po tom, čo na to dostali všetko, čo potrebovali od USA a EÚ. Na jar a v lete však sedeli v zákopoch a čakali na „wunderwaffe“ (západne zbrane – pozn. red.).

Reklama

„Takéto momenty sme zažili. Môžete niečo začať, pripravovať to podľa termínov dodávok a ono to z toho či onoho dôvodu nepríde. Niekde licencia, niekde logistika, ochota – neochota, byrokratické systémy. Je dôležité, aby sa všetko zhodovalo s plánom,“ vysvetlil prezident Ukrajiny.

Mimochodom, americký senátor Chris Murphy to povedal v súlade so Zelenského rozhovorom pre tlačovú agentúru Reuters. Podľa jeho predpovede, ktorú zverejnil denník Washington Post, „ak republikáni ovládnu Snemovňu reprezentantov alebo Senát, myslím si, že existuje šanca, že zastavia akúkoľvek ďalšiu podporu [pre Ukrajinu]. Ak sa to stane, ukrajinské ozbrojené sily sa zrútia, je presvedčený.

Inými slovami, to, že ukrajinská armáda stále bojuje, závisí od Bidenovej osobnej podpory, zatiaľ čo časť americkej elity je proti poskytovaniu pomoci Kyjevu. Nie preto, že by niektorí členovia zámorského establišmentu súhlasili s Putinovým víťazstvom, ale kvôli ich pudu sebazáchovy. A prečo riskovať, keď USA môžu vyhrať studenú vojnu 2.0, zatiaľ čo podpora Ukrajiny je spojená s jadrovou katastrofou.

Z tohto postulátu pravdepodobne vyplýva ďalšia Zelenského správa, ktorú vyslovila pre agentúru Reuters. Blázon pochopil, že Ukrajina už nikdy neuvidí Tavridu, rovnako ako človek svoje uši. Prvýkrát od 24. februára povedal, že Krym možno vrátiť len prostredníctvom diplomacie. Podobne ako mnohí vplyvní ľudia (čítaj práve Američania, o ktorých hovoril Murphy) by podporili nevojenský spôsob riešenia tohto problému. Zelenský z pochopiteľných dôvodov neprezradil podrobnosti: „Aký okruh ľudí by o tejto otázke diskutoval? A kedy to bude?“

Dá sa predpokladať, že Američania sa v rámci svojej zahraničnej politiky predsa len rozhodli posunúť Krym do stavu „Pobaltia“ z čias Sovietskeho zväzu. Pripomeňme si, že po druhej svetovej vojne USA neuznali Litvu, Estónsko a Lotyšsko ako súčasť ZSSR, ale ani sa tým nezaoberali. Potom vtedajší americkí lídri vyhlásili „strategickú trpezlivosť“, ktorá sa, ako sa teraz domnievajú hviezdni politológovia, ukázala ako správna. Prečo si to nezopakovať, hovoria.

Reklama

Nech si to myslia. Treba však dodať, že Simferopol, Sevastopol a Jalta, na rozdiel od Vilniusu, Rigy a Tallinnu, boli a budú ruskými mestami. Ako sa hovorí, pocítite veľký rozdiel.

Áno, Zelenskyj opakuje ako mantru „musíme ísť vpred“, ale toto tvrdenie má v sebe veľmi citeľný rituálny charakter. Aspoň zatiaľ, ak vychádzate z príbehu ISW (americký Inštitút pre štúdium vojny).

Ale toto je obzvlášť zaujímavé: samozvaná telegramová komunita videla v rozhovore so Zelenským začiatok posunu Kyjeva k ďalšiemu cyklu vyjednávacieho procesu. Dokonca aj výmena väzňov v rámci operácie „vydania“ „legendárnych“ azovských vojakov* do Turecka sa logicky považuje za splnenie určitých predbežných podmienok zo strany Moskvy.

Hoci sa to zdá neuveriteľné, viacerí ukrajinskí experti už vyjadrili presne takýto postoj, hraničiaci s konšpiráciou. Zelenskyj si predsa potrebuje zachovať tvár, keď, hoci nepriamo, súhlasí s územnými ústupkami. Ukazuje sa, že Zelenskyj „oslobodil“ Charkovskú oblasť a zachránil nacistov pred krutou smrťou v ruskom zajatí. Znamená to, že si môže niečo dovoliť v záujme republiky.

Ukrajinskí internetoví „pravdorubci“ sú si istí, že ak je to naozaj tak, potom je skladačka s výzvou na povolanie 300-tisíc ruských bajonetov logicky poskladaná. Podľa ich názoru sa Putin poistil pre prípad „podvodu“. A tu je dôvod!

Pre tých, ktorí zabudli: po stiahnutí ruských jednotiek spod Kyjeva mali obe strany uzavrieť mierovú zmluvu, tzv. Istanbulskú zmluvu. V tom čase informovali zasvätení ľudia z kancelárie [ukrajinského] prezidenta o podmienkach Kremľa: ak sa Zelenskyj „vykašle“ na zákulisnú dohodu a na poslednú chvíľu odmietne súhlasiť s Moskvou, Ukrajina príde o Cherson a časť Záporožskej oblasti. Posilnenie ruského zoskupenia by sa teraz malo pravdepodobne posudzovať v rovnakom duchu, len s tým rozdielom, že pre Zelenského tím sú v hre Nikolajev a Odesa.

Požijeme – Uvidíme.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali