Poslanec Kollár zo Za ľudí otvorene: “Robil som všetko, čo som vedel, aby sa našlo riešenie pre kultúru, no nepodarilo sa. Ospravedlňujem sa” a zdieľa list umelcov premiérovi

Poslanec Kollár zo Za ľudí otvorene: “Robil som všetko, čo som vedel, aby sa našlo riešenie pre kultúru, no nepodarilo sa. Ospravedlňujem sa” a zdieľa list umelcov premiérovi

Bratislava 5. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Vládny poslanec parlamentu Miroslav Kollár zo strany Za ľudí, ktorý bol v lete protikandidátom Veroniky Remišovej vo voľbách nového predsedu strany založenej Andrejom Kiskom, na sociálnej sieti uznal, že kultúra sa pri súčasných tvrdých opatreniach proti koronavírusu nachádza v zlom stave. Na svojom profile tiež zdieľal otvorený list umelcov, ktorý od vlády požadujú reálnu pomoc.

Miroslav Kollár
Na snímke vpravo poslanec NR SR Miroslav Kollár (Za ľudí)

Miroslav Kollár, podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá, v nedeľu večer informoval, že sa zúčastnil premiéry v Slovenskom národnom divadle, no sklamanie v ňom vyvolali reakcie umelcov na súčasnú situáciu. “Namiesto radosti z toho, že umenie žije, aj keď v stiesnených podmienkach, čítam si smutne otvorený list zástupcov kultúrno-kreatívneho priemyslu.”

Reklama

Poslanec patriaci k liberálnejšiemu krídlu strany Za ľudí poznamenal, že do veľkej politiky okrem “vyprášenia Ficovcov aj na celoštátnej úrovni” išiel najmä kvôli dvom témam – kultúre, kde sa podľa jeho slov od roku 1989 neudiala systémová zmena, a podmienkam fungovania samospráv.

“Ja viem, s koronou nemohol nikto z nás počítať. Aj tak ma však mrzí, že situácia práve v kultúrno-kreatívnom priemysle dospela až sem. Posledné týždne som robil, čo som z mojej pozície vedel, aby sa našlo riešenie skôr, ako bude situácia neudržateľná. Nepodarilo sa. Ospravedlňujem sa,” píše otvorene poslanec Miroslav Kollár, ktorý následne na Facebooku zdieľal otvorený list umelcov.

Reklama

 

Otvorený list adresovaný predsedovi vlády Igorovi Matovičovi

Vážený pán premiér, píšeme Vám v mene ľudí, ktorí vo vyššom záujme, v záujme zdravia a životov ostatných občanov našej krajiny, sedem mesiacov nemohli, nemôžu a ďalšie mesiace ani nebudú môcť vykonávať svoju prácu v normálnom režime.

V mene ľudí z umeleckých, manažérskych, produkčných, obslužných a remeselných povolaní, ktorí spoločne vytvárajú kultúrne hodnoty a tvoria spolu priemysel, ktorý je legitímnym odvetvím slovenskej ekonomiky.

A nielen v mene umelcov, ale – a to treba zdôrazniť – v mene ľudí, ktorých je mnohonásobne viac, na ktorých celý priemysel stojí, a ktorí tvoria pre kultúru nevyhnutné zázemie – promotéri, remeselníci, kostyméri, kulisári, zvukári, osvetľovači, produkční, a mnohé ďalšie remeselné a obslužné profesie . A tiež v mene nezávislých kultúrnych inštitúcií, hudobných klubov, umeleckých a eventových agentúr, producentov, vydavateľov, vlastníkov a nájomcov kultúrnych priestorov, firiem, ktoré vlastnia technické vybavenie, ktoré je nevyhnutné na realizáciu akéhokoľvek podujatia či produkcie, a v neposlednom rade spoločnosti, ktoré predávajú vstupenky na verejné podujatia, vrátane vstupeniek do štátnych kultúrnych organizácií. A na tých všetkých je naviazaný ďalší veľký počet ľudí, ktorým dávajú prácu.

Reklama

Všetci spoločne sa snažíme, dosiaľ tichým, konštruktívnym a najmä kultivovaným spôsobom, už päť mesiacov o to, aby ste nám uverili, kto sme a koľko nás je, ľudí, ktorým opatrenia znemožnili pracovať a – tak ako doteraz – živiť sa bez akýchkoľvek nárokov na podporu od štátu. Hľadali sme cesty, ako môcť pracovať a posledné mesiace už bojujeme iba o existenciu, uznanie a odškodnenie strát, ktoré sme v záujme záchrany zdravia a životov spoluobčanov, utrpeli.

Celé naše odvetvie sa nazýva kultúrny a kreatívny priemysel, pretože priemyslom aj v skutočnosti je, a nie zanedbateľným.

Možno stále neviete, ale podľa oficiálnej štatistiky pracuje na Slovensku v kultúrnom a kreatívnom priemysle 220 000 občanov, čo je približne 9% pracujúcich.
Z nich približne jedna tretina má v posledných siedmich mesiacoch pokles práce o viac ako 80%, niektoré odvetvia až 90%.

V sobotnom vysielaní Rádia Slovensko /Sobotné dialógy, 3.10.2020/, ste uviedli, že títo ľudia už predsa pomoc dostali, presne ako ostatní podnikatelia a fyzické osoby a teraz požadujú niečo navyše, citujem „teraz by som nevytváral špeciálnu kastu, kultúra a šport“ pretože sa im pomohlo ako ostatným dotknutým pandémiou Covid 19.

Áno, povedali ste pravdu, pomoc bola úplne rovnaká, ako pre ostatných. Ale, veľmi sa zároveň mýlite, pretože z väčšiny opatrení ľudia a spoločnosti z našej oblasti vypadli. Drvivá väčšina spoločností nemá „prevádzky“ na ktoré bola naviazaná pomoc. Väčšina ľudí v našom priemysle sa živí ako SZČO a tí, ktorí sa k sociálnej pomoci dostali, ňou často nepokryjú ani výšku odvodov, ktoré teraz budú musieť doplatiť. Existujú aj ďalšie dôvody a my sme o nich informovali.

Reklama

Zároveň sa mýlite ešte v jednej veci: drvivá väčšina ľudí z ostatných odvetví, s výnimkou mesiacov marec, apríl, čiastočne máj, mohli a môžu úplne štandardne a normálne vykonávať svoju prácu. Mnohí z nás nemôžu vykonávať svoju prácu od 10. marca až doteraz a ešte veľmi dlho ani môcť nebudú.

Preto, nie je vôbec namieste, aby ste spomínali prvú pomoc, pretože prvá pomoc do kultúrneho a kreatívneho priemyslu doteraz neprišla. Považujeme za neprípustné, akým spôsobom a s akou hlbokou neúctou voči ľuďom a ich osudom, si dovoľujete pred tisícmi poslucháčov takéto niečo povedať. Akým právom si tento problém dovoľujete bagatelizovať na úroveň, akoby Vám pod oknami vykrikovalo zopár komediantov, ktorí si chcú uchmatnúť z koláča, ktorí im nepatrí a na ktorý nemajú nárok?

V problémoch nie sú „komedianti“ ale priemysel, v ktorom pracuje 9% zo všetkých na Slovensku pracujúcich ľudí. A drvivá väčšina z nich patrí medzi nízkopríjmových občanov, ktorí nie z vlastnej viny nemôžu vykonávať svoju prácu!

A už ani nehovoriac o neúcte k tomu, že títo ľudia vykonávajú kultúrnu a inovatívnu prácu, ktorá vo vyspelých krajinách, bez pardonu, býva označovaná ako sila, ktorá obohacuje a drží nad vodou morálny, duševný a spoločenský rozmer štátu.

Prosíme, otvorte oči a pozrite sa, akým spôsobom k ľuďom z kultúrneho a kreatívneho priemyslu pristupujú v ostatných krajinách EÚ a akými spôsobmi tieto ich problémy riešia už od marca.

Neustále tvrdíte, že je to problém v kompetencii Ministerstva kultúry SR. My už dávno vieme a kričíme, že je to problém absolútne presahujúci právomoci a kompetencie ministerstva, že je to problém medzirezortný /MKSR, MPSVR, MHSR, MIRRI, MFSR/, ktorý môže vyriešiť iba vláda SR, ktorej ste predsedom.

Ministerstvo kultúry nie je tým, kto má riešiť potrebu kompenzácie jedného celého priemyselného odvetvia!

Pretože, sme odvetvie hospodárstva SR ako akékoľvek iné, a dôrazne sa ohradzujeme proti diskriminácii, ktorej sa nám dostáva. Bez aktuálnej pomoci, kompenzácií a bez pomoci
v ďalšom období, keďže pracovať naďalej v normálnom režime nebude možné, naše odvetvie na dlhé roky skončí, infraštruktúra a režimy procesov „výroby“, sú už v súčasnosti v rozvrate.

Prosíme a žiadame Vás, začnite nás konečne počúvať a začnite okamžite riešiť túto neúnosnú situáciu!
Sme dnes ako poľnohospodári, ktorým mráz spálil úrodu, ako akékoľvek iné odvetvie, ktorého škody a výpadky sme aj my, spoločne s ostatnými občanmi, pomáhali sanovať a spoločne zachraňovali, keď potrebovali pomoc. Dnes je čas zachrániť a pomôcť nášmu odvetviu. Ak sa tak nedeje, je to jednoznačne proces, ktorý smelo môžeme pomenovať ako diskriminačný voči desaťtisícom občanov tejto krajiny, ktorí dnes stoja na pokraji existencie, krachu, a osobných katastrof. A verte nám, bezvýchodiskovosť ženie týchto ľudí do zúfalých krokov.

Ak už dnes hovorí ministerstvo školstva o tom, že vytvára schému na odškodnenie športových klubov na základe poklesu ich príjmov oproti minulému roku, nerozumieme, prečo sú naše požiadavky o rovnaký prístup chápané ako nepatričné.

Reklama

Veríme, že naše objasnenie aktuálnej situácie Vám napomôže ku komplexnému pochopeniu bezprecedentnej hĺbky problému a k jeho bezodkladnému a rýchlemu riešeniu a vyriešeniu.

S úctou,

Hudobná Únia Slovenska

Asociácia hudobných klubov Slovenska

Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam

Reklama

Združenie promotérov a festivalov

Asociácia nezávislých producentov

Slovenská jazzová spoločnosť

Klub nezávislých divadiel ADT

Zástupcovia ticketingových spoločností v SR

Reklama

BTL Komunikačná asociácia

Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska

Súkromné divadlá Slovenska SDSK

Združenie Súkromných Divadiel Slovenska ZSDS

Bohunka Koklesová – rektorka VŠVU

Stojíme pri kultúre

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali