Polícia sa vyjadrila ku kritizovanému zásahu pri Košiciach. Kollár stojí na strane policajtov a ponúka im právnu pomoc: “Tí chalani sa budú báť vykonať zásah, a to nesmieme dopustiť”

Polícia sa vyjadrila ku kritizovanému zásahu pri Košiciach. Kollár stojí na strane policajtov a ponúka im právnu pomoc: “Tí chalani sa budú báť vykonať zásah, a to nesmieme dopustiť”

Košice 15. augusta 2019 (HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

Tento týždeň takmer päťtisíc ľudí zdieľalo video, na ktorom je občanom zaznamenaný zákrok príslušníkov Policajného zboru voči osobe pod vplyvom alkoholu. Keďže sú s týmto videom rozširované zavádzajúce a klamlivé informácie, polícia na sociálnej sieti zverejnila oficiálne stanovisko KR PZ v Košiciach

Záber zo zásahu polície

Dňa 12. augusta 2019 okolo 03:30 hod. policajná hliadka počas obchádzkovej služby kontrolovala objekt čerpacej stanice v mestskej časti Košice Šaca, pričom vo vonkajších priestoroch čerpacej stanice sa nachádzala skupina osôb, ktorá sa správala hlučne počúvaním hudby z reproduktora a požívala alkoholické nápoje.

Reklama

Policajná hliadka upozornila prítomné osoby na hlučnosť a tiež na to, že požívanie alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach je zakázané, čím sa dopúšťajú protiprávneho konania. “Prítomné osoby boli zjavne po vplyvom alkoholických nápojov, správali sa agresívne a hlasno vykrikovali, že nerobia nič zlé. Jeden z policajtov sa snažil osoby upokojiť a vec riešiť pokojným spôsobom. U jednej z prítomných osôb sa agresivita stupňovala, slovne útočil na policajta, pohybmi tela naznačoval útok naňho. Vzhľadom na to, že agresívne správanie u prítomných osôb sa stupňovalo a situácia sa vyhrocovala, policajná hliadka požiadala prostredníctvom operačného strediska o výpomoc ďalšie hliadky PZ,” uvádzajú policajti.

“Keďže jedna z prítomných osôb nerešpektovala jasnú a zrozumiteľnú výzvu polície, aby upustila od svojho protiprávneho konania a nenarúšala verejný poriadok, agresivita sa u nej stupňovala, osoba bola arogantná, vulgárne nadávala, ďalej pokračovala vo svojom konaní aj po opakovaných výzvach, policajt osobu vyzval, aby ho nasledovala k služobnému vozidlu z dôvodu kontroly jeho osoby s tým, že po neuposlúchnutí výzvy bude predvedený na policajné oddelenie na riadne objasnenie veci aj za použitia donucovacích prostriedkov. Počas vykonávania služobného zákroku voči osobe ostatné prítomné osoby hlučne pokrikovali na policajtov.”

Reklama

 

 

 

Polícia ďalej vysvetľuje, že vzhľadom na to, že osoba neuposlúchla žiadne výzvy policajta, bolo rozhodnuté o jej zaistení, pri ktorom osoba kládla aktívny odpor, nakoniec však sama nasadla do služobného vozidla, kde sa správala naďalej agresívne.

Reklama

“Až na základe opakovaného upozornenia, aby neotvárala služobné vozidlo a výzvy, aby upustila od tohto konania, na ktoré nereagovala, boli voči osobe použité donucovacie prostriedky. Po príchode ďalších policajných hliadok na miesto sa situácia upokojila. Počas vykonávania služobného zákroku sa podozrivá osoba po celý čas vyhrážala zakročujúcemu policajtovi, že ho dá vyhodiť z polície.”

Následne bola osoba podozrivá zo spáchania priestupku proti verejnému poriadku, nakoľko nerešpektoval výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci, eskortovaná na policajné oddelenie za účelom riadneho objasnenia veci, kde bola podrobená dychovej skúške na zistenie požitia alkoholu s nameranou hodnotou 0,61 mg/l v dychu, a umiestnená do cely policajného zaistenia. Počas služobného zákroku k zraneniu podozrivej osoby nedošlo. Podozrivá osoba, 34-ročný muž z Košíc, bola po zadokumentovaní priestupku prepustená na slobodu.

“Služobný zákrok príslušníkov PZ a zabezpečené kamerové záznamy z miesta udalosti, budú predmetom prešetrovania zo strany nadriadeného, ktorý podľa doterajších zistení vyhodnotil služobnú činnosť príslušníkov PZ a samotný služobný zákrok za zákonný a adekvátny,” uviedla v utorok polícia.

 

 

Reklama

Boris Kollár: Stojím na strane policajtov

Predseda politického hnutia Sme rodina Boris Kollár vo štvrtok vyjadril “absolútny súhlas” s policajným zákrokom.

“Som na strane zasahujúcich policajtov. Videli sme ukážkový príklad zásahu podľa predpisu a ak niekto bude chcieť nejaký idiot, či NGO-čka alebo premotivovaný aktivista popoťahovať týchto veľmi, na môj vkus, až príliš zdržanlivých policajtov, osobne im budem platiť tých najlepších právnikov v štáte,” vyhlásil Kollár.

“Čo si títo asociáli myslia, že nám budú skákať po hlave? Nadávať policajtom ergo silovej zložke štátu do kkt…? A domáhať sa ľudských práv? Áno, ale najskôr musia vedieť, že sú aj povinnosti a ak ich porušujú, nastúpi represia.”

Politik upozorňuje, že “ak sa všetci nezastaneme tých slušných policajtov, kde budeme o pár rokov?”

“Tí chalani sa budú báť vykonať zásah, a to nesmieme dopustiť. Túto kauzu budeme určite podrobne sledovať,” dodal Kollár a zopakoval, že je na strane zasahujúcich policajtov.

 

 



 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali