Po tom, čo banka podporila LGBT podujatia, sa množstvo jej klientov búri a deklaruje, že prestane využívať jej služby

Po tom, čo banka podporila LGBT podujatia, sa množstvo jej klientov búri a deklaruje, že prestane využívať jej služby

Bratislava 4. júna 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Visar Kryeziu)

 

Na vyhlásenie Slovenskej sporiteľne o tom, že chce spolu financovať projekty LGBT aktivistov, ktoré nateraz z grantov Ministerstva kultúry SR odmietla podporiť ministerka Laššáaková, na sociálnej sieti začali masovo negatívne reagovať desiatky jej klientov. Uvádzajú, že sú pripravení dokonca prejsť ku konkurencii, ak Slovenská sporiteľňa neprestane so šírením LGBT propagandy, ktorú nazvala “Farebnou kultúrou”.

Ilustračné foto

Občianske združenia Iniciatíva Inakosť, Dúhový PRIDE Bratislava a divadlo NOMANTINELS minulý týždeň odštartovali výzvu “Za farebnú kultúru”. Urobili tak v dôsledku zamietnutia žiadostí o dotácie, ktoré boli určené na podporu znevýhodnených skupín  a zverejňujú výzvu na finančnú podporu kultúrnych aktivít LGBT ľudí na Slovensku, pričom ministerstvo dotačne podporilo iné, reálne znevýhodnené skupiny.

Reklama

Túto iniciatívu oficiálne podporila banka Slovenská sporiteľňa, ktorej premotivovaní PR marketéri na sociálnej sieti uviedli: “Sme presvedčení, že pre modernú krajinu je rôznorodosť prospešná. Preto sme sa rozhodli prispieť k farebnejšiemu Slovensku. V rámci výzvy Za farebnú kultúru podporujeme projekty organizácií Iniciatíva Inakosť, Dúhový PRIDE Bratislava a Nomantinels divadlo zdvojnásobením vyzbieranej sumy. Každé darované euro má teraz hodnotu dvoch.” Banka sa tak rozhodlo podporiť antikultúru zdvojnásobením darov obyvateľov.

V komentároch k tomuto príspevku z 30. mája začali pribúdať negatívne reakcie. Používateľ Peter, ktorého reakcia získala takmer 200 lajkov napísal: “Ja som vašim klientom a som v podstate spokojný so službami. Z tohto som však sklamaný. Nemám nič proti “farebnej rôznorodosti” ako to nazývate, len si myslím, že vy ako Slovenská sporiteľňa by ste skôr mali presadzovať a podporovať záujmy tradičných slovenských rodín, kde úlohu muža a ženy zohráva naozaj muž a žena!”

Reklama

“Dúfam, že rovnako vehementne podporíte aj Národný pochod za život ako podporujete Pride… Alebo ta rôznorodosť bude zrazu iba jednosmerná?” Uviedol pán Jozef.

Roman k tomu dodal: “Ak vám záleží na propagácii tak kontroverzných názorov, ako sú dúhové pochody, tak vám potom nezáleží na názore väčšiny ľudí na Slovensku. Hanbite sa za to, že máte vôbec v názve “slovenská”. Skončil som s vami aj celá moja rodina.”

Podobne to vidí aj pán Michal: “Nestotožňujem sa s tým, čo ste sa rozhodli podporiť. Končím spoluprácu s vašou bankou!”

“Vážená Slovenská sporiteľňa, v tomto ste sa vážne sekli. Možno si týmto naženiete nových mladých zákazníkov, no tí čo sú u vás 15-20 rokov ste sklamali. A to mám u vás dva účty, hypotéku, platobnú bránu pre eshop, tri kreditky… Dovidenia,” reagoval nahnevane Martin.

Ďalším nespokojným zákazníkom je pán František: “Veľké sklamanie od vás. Mohli ste podporiť napr. postihnuté deti alebo iné veci, ktoré takto nepolarizujú spoločnosť. V komentároch píšete, že podporujete aj iné aktivity, avšak žiadnu takúto aktivitu či propagáciu som nepostrehol. Tak vás prosím, aby ste rovnako masívne podporili aj pochod za rodinu, keď hovoríte, že sa snažíte rovnako podporovať všetkých. Chápem, že ste súkromná spoločnosť a môžete podporovať koho chcete. Rovnako aj ja si môžem vybrať inú banku.”

Reklama

Banka v jednej zo svojich reakcií v komentári dodala: “Slovenská sporiteľňa je jedna z prvých bánk na Slovensku, ktorá sa stala členom Charty diverzity s cieľom podporovať rovnosť, rôznorodosť a toleranciu na Slovensku. Tá zahŕňa aktivity v oblastiach ako podpora ľudí so zdravotným postihnutím, rodová rovnosť, príležitosti pre starších občanov až po LGBT problematiku. Veríme, že jedine tak môže byť Slovensko moderné a úspešné. Podpora výzvy Za farebnú kultúru je v súlade s touto aktivitou.”

Banka je súkromná spoločnosť a z peňazí, ktoré na svojich klientoch zarobí, môže naozaj podporovať koho chce. Je iba v moci klientov, aby banku usmernili a to môžu urobiť naozaj iba jedným spôsobom a to stiahnutím svojich peňazí do iných bánk.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali