Vláda v ohrození. Plénum nebolo pri rozpočte uznášaniaschopné. Smer sľubuje obštrukciu aj v utorok

Vláda v ohrození. Plénum nebolo pri rozpočte uznášaniaschopné. Smer sľubuje obštrukciu aj v utorok

Bratislava 7. októbra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Jaroslav Novák)

 

Plénum Národnej rady (NR) SR nebolo ani na druhý pokus uznášaniaschopné pri hlasovaní o posunutí novely zákona o štátnom rozpočte do druhého čítania. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár preto prerušil schôdzu a pokračovať bude v utorok (11. 10.) od 9.00 h

Igor Matovič
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič

Poslanec a líder SaS Richard Sulík priblížil, že sa rozhodli spraviť NR SR neuznášaniaschopnou preto, lebo návrh zákona o štátnom rozpočte je “diletantsky” spravený. “Tak, ako je to teraz napísané, to dáva vlastne bianko šek ministrovi financií urobiť s tými peniazmi, čo len chce,” skonštatoval.

Reklama

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vo štvrtok (6. 10.) plénu ozrejmil jednotlivé výdavky, zároveň avizoval, že vláda pripraví pozmeňujúci návrh s podrobnejším rozpisom toho, na aké položky presne majú byť financie použité. To však podľa Sulíka nestačí. “My už poznáme návrhy a prísľuby ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ja osobne, na základe osobnej skúsenosti, som si takmer istý, že tie čísla by boli nakoniec aj tak pozmenené,” podotkol Sulík.

Požaduje preto stiahnutie tohto návrhu a podanie nového, kde už budú jasne jednotlivé položky vypísané. Dodal, že potom už SaS nebude blokovať schôdzu. Na predloženie nového návrhu si chce počkať aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár.

Reklama

“Bianko šek” Matovičovi nechcú dávať ani nezaradení poslanci, pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. “Chceme vidieť, na čo konkrétne by tie peniaze išli,” zdôraznil poslanec Erik Tomáš. Na vyplatenie 14. dôchodkov podľa neho minister financií nepotrebuje uvedenú novelu, ale stačí mu na to rozpočtové opatrenie.

Novela zákona o štátnom rozpočte zvyšuje výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur, pričom výška plánovaného deficitu sa nemení. I keď sa oproti pôvodne schválenému rozpočtu výrazne zvýšili daňové príjmy štátu, bez zmeny zákona ich nie je možné v tomto roku použiť.

Poslanci v piatok dopoludnia schválili aj procedurálne návrhy, ktorými presunuli viacero bodov aktuálnej schôdze na ďalšiu riadnu schôdzu. Ide o poslanecký návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ďalej novelu Občianskeho zákonníka z dielne SaS o ukotvení inštitútu partnerského spolužitia, ako aj návrh novely zákona o hazardných hrách od Martina Čepčeka (nezaradený) a vládny návrh zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou.

 

Poslanci Smeru-SD sú pripravení pokračovať v obštrukcii aj v utorok

Smer-SD je pripravený aj so zvyškom opozície pokračovať v obštrukcii parlamentu aj v utorok (11. 10.). Strana Roberta Fica nechce podporiť novelu zákona o štátnom rozpočte, v ktorom žiada minister financií Igor Matovič (OĽANO) zvýšenie o 1,5 miliardy eur. Žiadajú nový návrh novelizácie rozpočtu tak, aby sa zvýšil len o 207 miliónov eur na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov. Takýto návrh podporia a neblokovali by schôdzu ďalej

Reklama

V Národnej rade (NR) SR bolo podľa Fica na piatkovom rokovaní približne 140 poslancov, no iba 72 poslancov sa prezentovalo, takže parlament nebol uznášaniaschopný na to, aby mohol hlasovať o úprave tohtoročného štátneho rozpočtu. Matovičovi nechce Smer-SD podpísať “bianko šek”. Minister financií si podľa Fica uvedomuje, že mu pravdepodobne neprejde rozpočet na budúci rok, preto ráta s rozpočtovým provizóriom. Smer-SD to odmieta. “Využili sme obštrukciu, pretože vládna koalícia nemá väčšinu, v utorok prídeme do práce, ale oznamujeme, že chceme pokračovať v politickej obštrukcii, ak sa tak bude správať aj zvyšok opozície, ani v utorok sa nebude dať o tomto hlasovať,” povedal na piatkovej tlačovej konferencii Fico.

Robert Fico
Na snímke predseda SMER-SD Robert Fico

Upozornil tiež, že pri každom schvaľovanom návrhu vzniká iná zostava poslancov a takto to podľa neho už ďalej nejde. Považuje to za znak nefunkčnej vlády. Riešenie vidí v predčasných voľbách. Chce osloviť všetky politické subjekty a dohodnúť sa na novele Ústavy SR, ktorá je v druhom čítaní a ktorou by sa mohlo umožniť skrátenie volebného obdobia. Voľby by sa mohli podľa Fica konať už na jar 2023, no sú ochotní rokovať aj o júnovom termíne.

Šéf Smeru-SD reagoval aj na schválenú novelu zákona o sociálnom poistení. Podľa Fica parlament rozhodol, že z našej právnej úpravy vypadne horný vekový limit pri odchode do dôchodku. Fico deklaroval, že pokiaľ bude Smer-SD súčasťou vlády, zákon zmení a dostane do ústavy hranicu odchodu do dôchodku vo veku 64 rokov. Kritizoval aj formu zavedenia rodičovského dôchodku, považuje to za diskriminačné.

 

OĽANO vyzýva SaS,aby zišla z kratšej cesty a prestala blokovať pomoc ľuďom

SaS by mala zísť z kratšej cesty a prestať blokovať Národnú radu (NR) SR spolu s “mafiou a extrémistami”. Vyzval ju na to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš na piatkovej tlačovej konferencii. Pýta, sa či je toto tá sľubová konštruktívna opozícia, keď blokuje prijatie návrhov na pomoc ľuďom a firmám v čase krízy. Reagoval tak na blokovanie parlamentu pri hlasovaní, v ktorom malo plénum NR SR rozhodnúť o novele štátneho rozpočtu na tento rok.

Reklama

“Mrzí nás, že SaS je schopná si niekoľko dní v parlamente vybavovať osobné účty, na druhej strane odmieta spolupracovať na dôležitých zákonoch,” podotkol Šipoš. Pýta sa, čo je zodpovedné na braní si firiem a ľudí za rukojemníkov. “Ak sa chce SaS mstiť hnutiu OĽANO a vláde Eduarda Hegera (OĽANO), v skutočnosti len ubližuje ľuďom,” dodal. Vyzval preto liberálov, aby v parlamente prestali kolaborovať s mafiou a extrémistami. “Dajte nabok osobnú zášť a chuť po pomste a vráťte sa do práce,” vyzval ich.

Predpokladá, že v pondelok (10. 10.) budú na koaličnej rade s partnermi hovoriť o ďalších krokoch pri novele štátneho rozpočtu. Odmieta, že by schválením návrhu dávali bianko šek ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO), hovorí o pomoci ľuďom. Šipoš deklaroval pripravenosť hnutia rokovať a hľadať kompromisy. Verí, že v utorok (11. 10.) prestane opozícia blokovať parlament a budú môcť návrh prijať. Šipoš poukázal na vyjadrenia ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) a návrh, ktorým deklaroval využitie zvýšených financií v rozpočte na pomoc napríklad aj firmám či ohrozeným skupinám.

V súvislosti s mimoriadnou schôdzou iniciovanou Smerom-SD k orgánom činným v trestnom konaní uviedol, že ide o opozičnú hru na zakrytie káuz bývalých vlád. Mrzí ho, že Sme rodina podporilo otvorenie schôdze a jej program. Verí, že za samotné uznesenie z dielne Smeru-SD hnutie nezahlasuje. Ak by k tomu však došlo, budú to podľa slov Šipoša rešpektovať.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga sa rovnako pýta, či ide zo strany SaS o konštruktívnu opozičnú prácu. Podčiarkol, že pomoc ľuďom je nadstranícka. Pripomenul, že v rozpočte chcú vyčleniť 1,5 miliardy eur na dôchodky, kompenzácie firmám, verejnej správe a pomoc najzraniteľnejším skupinám. Kritizuje SaS za blokovanie schôdze. “Žiaľ, dnes je toto už iba hra Richarda Sulíka a strany SaS o predčasné voľby, kde sa nemajú problém spojiť už aj so Smerom-SD, Hlasom-SD a Tarabom, len aby ich dosiahli,” uviedol. Rovnako verí, že v utorok obštrukcie v NR SR prestanú.

 

Premiér označil za obštrukciu, že parlament nebol pri rozpočte uznášaniaschopný

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) označil za politickú obštrukciu to, že plénum Národnej rady (NR) SR nebolo v piatok uznášaniaschopné pri hlasovaní o posunutí novely zákona o štátnom rozpočte do druhého čítania. Vyhlásil to na tlačovej konferencii po neformálnom samite lídrov krajín Európskej únie v Prahe.

Eduard Heger
Na snímke premiér SR Eduard Heger

“Pripadá mi to ako obsesia zo strany opozície,” podotkol s tým, že novela štátneho rozpočtu je veľmi jednoduchá a nepodporiť ju v prvom čítaní považuje za nezmysel. Zdá sa mu zbytočné, aby si poslanci takýmto spôsobom vytĺkali politický kapitál. Priblížil, že účelom novely je odomknúť nadpríjmy štátneho rozpočtu spôsobené infláciou a ziskami firiem. “Peniaze, ktoré sú v rozpočte z týchto nadpríjmov, zákon vyslovene zakazuje použiť na výdavky v danom roku,” zdôraznil.

Koalícia podľa neho komunikovala, že súčasťou pozmeňujúceho návrhu v druhom čítaní by boli konkrétne formy použitia finančných prostriedkov. Heger priblížil, že sa cez víkend poradia, ako budú postupovať ďalej.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali