Pellegriniho bod zlomu a jeho posledná a jediná politická šanca

Pellegriniho bod zlomu a jeho posledná a jediná politická šanca

Bratislava 24. februára 2023 (HSP/Foto:Facebook)

 

Aká bude politická trajektória Petra Pellegriniho? Doteraz to išlo krásne hore, takmer ako v rozprávke. Ale čo bude ďalej? Aké sú jeho šance teraz, keď si v podstate takmer zabuchol dvere do teoreticky možnej koalície národnej záchrany?

Peter Pellegrini
Na snímke nezaradený poslanec NRSR Peter Pellegrini

Aká môže byť jeho politická budúcnosť? Skúsme sa na to pozrieť z jeho pohľadu.

Reklama

Momentálne je na výslní, ale jeho pozícia zďaleka nie je taká ružová, ako to možno vyzerá. Teraz má dvadsať percent, ale vo voľbách to už viac byť nemôže. Skôr menej a už aj prvé prieskumy začínajú na najvyššiu priečku posúvať Smer.

A ono to menej bude. Jeho elektorát tvoria z veľkej časti práve povrchní, prelietaví voliči, ktorých vietor zaveje raz tu a raz tam. Naposledy sa ako kŕdeľ vrabcov usadili u Matoviča, odtiaľ však pochopiteľne veľmi rýchlo odleteli. Momentálne sedia na streche u Pellegriniho, ale jediný (mediálny) výstrel ich odtiaľ môže odplašiť. A pred voľbami mainstreamové médiá budú páliť po vrabcoch ostošesť.

Reklama

Aká by bola jeho politická budúcnosť, ak by Hlas voľby nevyhral a Pellegrini by nebol premiérom, ale by sa pridal ku koalícii globalistov ako radový partner? Tam sa pomerne zreteľne črtá politický osud podobný osudu všetkých politických špekulantov a záver straníckej kariéry na spôsob Procházku, Kisku, Malchárka a podobných. V ďalších voľbách by po ňom ani pes neštekol a bol by rád, keby skončil s dvomi percentami.

Ale rátajme s tým, že by mohol byť po najbližších voľbách premiérom. Povedzme, že by sa to stalo. Lenže čo ďalej? Pre sorosoidnú slniečkársku svoloč, s ktorou sa bude musieť spriahnuť, bude navždy nenávideným smerákom, a tak isto aj pre polovicu voličov. Pre tú druhú polovicu národa bude prekliatym zradcom.

Pravdu povediac, byť premiérom po najbližších voľbách pre nikoho nebude veľká výhra. Vlastne vôbec nebude med lízať byť vo vláde v časoch, keď sa naplno prejavia následky epochy kovidizmu-hegeromatovičizmu, dôsledky protiruských sankcií a vojny na Ukrajine a celkovo zlej situácie v Európe, nehovoriac o celkom slušných vyhliadkach na možné ďalšie katastrofy (zapojenie NATO do vojny? Príchod migrantov? Následky zelených šialenstiev z Bruselu na spôsob povinnej elektromobilizácie? Atď.)

Najbližšia vláda bude vládou sakrálnej obete. Za posledné roky toho všetkého už bolo tak akurát dosť a to ešte zďaleka nebolo všetko, čo má prísť. Niekto si to bude musieť zliznúť. Matovič s Hegerom a Sulíkom sú vlastne šťastní ľudia, že teraz budú môcť nemať s tou potopou už nič do činenia a v krajnom prípade utiecť do Austrálie.

To všetko padne na hlavu budúceho premiéra. Ak ním bude Pellegrini, bude navyše otĺkančekom politických partnerov aj médií, ktoré ho aj napriek jeho bezkonfliktnosti nikdy nebudú skutočne milovať, pretože ony vždy budú milovať len tých svojich, veď vieme ktorých.

Reklama

Kde sám seba vidí Pellegrini o štyri roky, pred voľbami 2027 (resp. možno 2028)? Ak by náhodou tá jeho hypotetická budúca vláda dožila až do termínu riadnych volieb, v akom bude stave? Kam by mohli krajinu doviesť Pellegriniho ľudia spolu s progresívcami a ešte nejakými pridruženými menšinovými globalistami (SaS? OĽaNO? KDH?)

Samozrejme, človek sa môže mýliť. Ale v tejto chvíli to vyzerá tak, že Pellegrinimu ostal v hlavni už iba jeden politický náboj. Ešte jedna chvíľa slávy a potom… zrejme by mohol dopadnúť tak ako iní politickí bežci na krátke trate. Každé čudo trvá tri dni, hovorí staré maďarské príslovie. Koho by o štyri roky ešte zaujímala prefláknutá nevýrazná strana bez členskej základne, bez originálnej vízie?

Ale vlastne, ešte tu je jedna šanca. Dá sa povedať, že pre neho ideálne riešenie. Teraz je správny čas, keď by mohol zužitkovať svoju popularitu a vybudovať si svoju politickú budúcnosť, dá sa povedať, že už navždy. Ako?

Tak, že by si uchmatol post prezidenta. Prezidentské voľby majú byť o rok a zdá sa, že pomaličky sa začínajú hlásiť prví záujemcovia. Štefan Harabin už vraj dokonca začal zbierať podpisy. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by niekto mohol ohroziť Čaputovú alebo jej náhradníka, ktorého globalistické médiá iste včas pripravia – možno ním nebude Mistrík, ktorý naposledy veľa sympatií verejnosti nepobral, ale osvedčení odborníci, ktorí vyšľachtili Čaputovú, Valla, Pavla a ďalšie marketingové produkty, iste niekoho silného aj tentoraz vytiahnu.

Kto by mohol kandidáta globalistov poraziť? Kandidovať možno bude Chmelár, on je neprekonateľný ako brilantný mysliteľ, analytik, komentátor, ale to vie oceniť len malá časť voličov. Podobne Harabin je brilantný ako právnik a mal ideálnu príležitosť pred štyrmi rokmi, ale ukázalo sa, že on nie je typ, ktorý by oslovil voličov. Budú aj iní kandidáti, stranícki či nezávislí, ale nečrtá sa nikto, kto by mal reálnu šancu. Okrem jediného človeka.

Reklama

Peter Pellegrini momentálne je jediný, kto môže poraziť Čaputovú alebo jej náhradníka. Teraz na neho nikto nemá, bol by ideálnym kandidátom. Je ešte krajší ako ten bielovlasý natovský manekýn od susedov, inteligentnejší a skúsenejší než všetci reálni súperi, ktorí by momentálne prichádzali do úvahy.

Má väčšiu popularitu než ktokoľvek iný z politikov a má tiež obrovskú výhodu v tom, že na rozdiel od iných potenciálnych uchádzačov už nepotrebuje médiá na to, aby sa dostal do povedomia ľudí.

Je ideálnym človekom na to, aby nudnú a nevýraznú Čaputovú v predvolebných debatách úplne odrovnal, tam by sa pekne ukázal „rozdiel váhových kategórií“ v ich intelekte aj politických schopnostiach.

Toto je Pellegriniho skutočná šanca. A možno posledná – v ďalších prezidentských voľbách totiž svet už bude zase niekde úplne inde, vynoria sa noví súperi, nové témy, všetko bude inak, okno príležitostí s najväčšou pravdepodobnosťou už bude zatvorené.

Čo by mohol Pellegrini získať ako prezident? Ako premiér je už raz zapísaný v histórii Slovenska, ale prezident, to je predsa len čosi iné. On by teraz iste nehľadel na tie prvoplánové výhody prezidentského úradu, ako je doživotná renta (i keď aj to sa človeku na staré kolená zíde, najmä ak je sám). Iste by nebolo argumentom ani to, že aj Bystrica, mesto SNP, by si už konečne tiež zaslúžila mať svojho prezidenta…

V časoch, aké nás čakajú, však môže byť post prezidenta dôležitejší, než v minulosti – pekne to vidno na terajšej politickej situácii, keď v podstate celú krajinu by mohla ovládať v rukách prezidentka, keby na to mala potenciál.

Ako premiér bude v lepšom prípade remízou, ale ako prezident by mohol byť výhrou. Pre seba, ale v rámci možností, keď sa na to pozrieme naozaj realisticky, aj pre Slovensko.

Ako prezident by Pellegrini najlepšie naplnil svoj potenciál spájať národ. On aj teraz je tak dôsledne uprostred, ako vlastne ešte nikto nikdy pred ním. Uprostred, nad tou hlbokou priepasťou rozdeľujúcou národ… Je iba na ňom, či do nej spadne, alebo sa navždy zapíše do dejín ako prezident – zjednotiteľ.

Ako využije ten posledný náboj, ktorý mu reálne ešte zostáva? A uvedomuje si vôbec, že už má asi naozaj len jeden?

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Najvyšší súd v Juhoafrickej republike rozhodol, že bývalý prezident Jacob Zuma je nespôsobilý kandidovať v parlamentných voľbách 29. mája. Diskvalifikuje ho trest odňatia slobody za pohŕdanie súdom.

17:19

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán spojil sily s Taliankou Giorgiou Meloniovou a Francúzkou Marine Le Penovou, aby v kampani do volieb do Európskeho parlamentu podporili španielsku krajne pravicovú stranu Vox. Upozornil na to server telex.hu, podľa ktorého Orbán Španielov vyzval na “obsadenie Bruselu”, ako to urobil už aj v prejave v Budapešti 15. marca.

17:18

Vrtuľník, ktorý sa zrútil s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím na palube, nemal zapnutý signalizačný systém alebo takéto zariadenie nemal. Uviedol to turecký minister dopravy Abdulkadir Uraloglu.

17:01

Česká lekárska komora a odbory nie sú spokojné s tým, ako vláda plní dohodu o podmienkach práce z decembra minulého roka, ktorá prispela k ukončeniu protestu a stiahnutiu výpovedí tisícok lekárov. Hrozia preto razantnejšími protestami. Uviedol prezident ČLK Milan Kubek. Ministerstvo zdravotníctva však oponuje, že dohodu plní.

16:41

Spoločnosť Neuralink získala povolenie na implantáciu svojho mozgového implantátu Telepathy druhému pacientovi, informuje The Wall Street Journal.

Vydal ho Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

Spoločnosť Elona Muska však prisľúbila, že odstráni problémy, ktoré mal prvý pacient.

Po novom chce zaviesť ultratenké drôty ešte hlbšie do mozgu.

16:38

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla tak návrh Brazílie, Francúzska a ďalších krajín.

16:22

Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana požiadať o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristov po celom svete. Vyhlásil to izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutie odsúdil i izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

16:21

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU sa v apríli 2024 ustálil na hodnote 3,82 %. Počet ľudí bez práce tak klesol tretí mesiac po sebe. Nezamestnanosť medziročne klesla o 0,26 percentuálneho bodu (p. b.). V porovnaní s marcom 2024 klesol počet nezamestnaných o 0,06 p. b. Nezamestnanosť medzimesačne klesala vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom.

16:19

Doplnkové dôchodkové sporenie predstavuje v súčasnosti majetok viac ako 3,7 miliardy eur. V apríli 2024 počet sporiteľov v treťom pilieri presiahol miliónovú hranicu. Informovala o tom Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností. Do tretieho piliera vstupujú podľa asociácie najmä ľudia vo veku od 25 do 40 rokov.

16:18

Palestínske hnutie Hamas kritizovalo žiadosť hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana o vydanie zatykačov na vodcov Hamasu. 

15:55

V čase, keď sa zvyšujú dovozy potravín rôznej kvality vrátane falšovaných, je kľúčové, aby si spotrebitelia ešte viac uvedomili význam včely medonosnej pre životné prostredie, krajinotvorbu a ľudský organizmus. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Ochrana včelích populácií a čistoty včelích produktov je podľa nej jedna z výziev, na ktorú upozornili slovenskí včelári pri príležitosti Svetového dňa včiel, ktorý OSN vyhlásila na 20. mája.

15:53

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov v množstve minimálne 220 kg na osobu za rok. Ich spotreba na Slovensku je oproti odporúčanej stále nízka, pohybuje sa na úrovni 189 kg na osobu za rok. Uviedli to slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka pri príležitosti utorkového (21. 5.) Medzinárodného dňa mlieka, ktorý sa na celom svete každoročne oslavuje tretí májový utorok.

15:43

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší štyria utrpeli zranenia pri útoku nožom na základnej škole v čínskej provincii Ťiang-si. Informovali o tom čínske štátne médiá s odvolaním na miestnu políciu.

15:24

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu Karima Khana vydať zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta spoločne s vodcami Hamasu je podľa českého premiéra Petra Fialu desivý a absolútne neprijateľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali