Pellegrini zvíťazí, len ak sa stane prezidentom národniarov. Ustojí to?

Pellegrini zvíťazí, len ak sa stane prezidentom národniarov. Ustojí to?

Bratislava 24. marca 2024 (TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)

 

Ivan Korčok prevalcoval v 1. kole prezidentských volieb Pellegriniho. Prekvapení?

Pellegrini, Korčok
Na snímke Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Ja nie som. Ostatné prieskumy pred voľbami naznačovali trend nárastu preferencií Ivana Korčoka, kým tie Pellegriniho stagnovali. Ten rozdiel pripisujem skutočnosti, že kým Ivan Korčok od vstupu do prezidentskej kampane svojich voličov mobilizoval, Pellegrini v podstate žiadnu kampaň nemal.

Reklama

Do druhého kola prešiel mlčaním. Naplno využil ústavnú funkciu, ktorú zastáva od nástupu súčasnej moci do vlády. Z titulu funkcie Predsedu národnej rady SR mu na postup do 2. kola stačilo plniť program druhej najvyššie postavenej osoby v štáte. Ako prezidentský kandidát Smeru a Hlasu nemusel robiť nič. Pozitívnu kampaň mu zabezpečilo plnenie si povinností ústavného činiteľa a negatívnu mu držali v permanencii korporátne, oligarchické médiá. Nakoľko sa jeho protikandidát vyhraňoval hlavne voči nemu, vo verejnom priestore rezonovali pred voľbami len dve mená: Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

Ani zo strany Ivana Korčoka to nebol čestný súboj. Zneužil protivládne protesty na vlastnú kampaň. Toto obchádzanie zákona ustalo až po upozornení Transparency International. Lenže následne štafetu prevzala pietna spomienka na zavraždeného novinára a ulicu nakoniec udržalo vo vare až do volieb predstavenie zákona o transformácii RTVS na STaR z dielne ministerstva kultúry. Korčokov volič bol mobilizovaný do poslednej chvíle ešte aj v čase volebného moratória. Postaral sa o to týždenník „.týždeň“, ktorý sa dostal na pulty stánkov s tlačovinami 22.3.2024 v mimoriadnom vydaní s mobilizačným titulkom „Poďme voliť“, kde na každej dvojstrane bola fotografia Ivana Korčoka. Na porušenie moratória upozornili Smeráci Richard Glück a Ján Mažgút. Žiaľ táto informácia neprenikla za hranice ich voličskej bubliny.

Reklama

Ako sa počet spracovaných zápisníc štatistickým úradom začal približovať k 100%, netrpezlivo som očakával tlačové konferencie postupujúcich kandidátov. Bezprostredné vyhlásenia naznačili, čo sa dá očakávať od kandidátov v 2. kole. Ako chcú mobilizovať, koho voličov chcú v 2. kole pretiahnuť do svojho košiara. Moja nervozita vyplývala zo skúsenosti z volieb prezidenta v roku 2019, keď sa do druhého kola prebojovali Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Keď Šefčovič predstúpil prvýkrát pred novinárov, vyslovil pamätnú vetu, že svoju misiu splnil. V tej chvíli som vedel, čo bol dôvod jeho prezidentskej kandidatúry. Zastaviť Štefana Harabina. A že už je dobojované. Že Maroš Šefčovič prezidentom nebude, lebo sám po tom netúži.

Hoci nič podobné z úst Pellegriniho nezaznelo, nie som si istý, či chce Peter Pellegrini naozaj vyhrať. Na celkové víťazstvo nebude stačiť, ak bude chcieť zvíťaziť len jeho okolie. Ani to, že ho chce vidieť v prezidentskom paláci Róbert Fico a jeho Smer. Ten má jasno v tom, že nechce v Grasalkovičovom paláci Čaputovú v nohaviciach. Nepotrebujú mať na hrade nepriateľa. Túžbou po víťazstve však bude musieť zahorieť sám Pellegrini.

S výsledkami 1. kola volieb môžu byť spokojní tak ako v roku 2019 globalisti. Ani jeden z postúpivších kandidátov do druhého kola nereprezentuje antiglobalististické sily. Ani jeden nebude stáť v ceste nimi vytýčeným svetlým zajtrajškom digitálnej budúcnosti.

Na druhej strane 2. kolo môže priniesť zaujímavý súboj. Nakoľko majú obaja kandidáti hodnotovo rovnako orientovaný elektorát. A v prípade, že by Smer nevzkriesili diletant Matovič a nemohúci Heger, súperil by Pelegrini a Korčok o toho istého voliča. A nie je vôbec isté, či by v takom prípade stáli proti sebe. Obaja kandidáti sa pobijú o maďarského voliča. Očakáva sa, že Forro odporuči voliť Korčoka, Gyimesi bude lobovať za Pellegriniho.

Otázkou 2. kola ale je, komu sa podarí lepšie pracovať s voličským táborom Štefana Harabina. Kandidáta národniarov volilo v 1. kole 264 579 voličov. Sám Štefan Harabin nedokázal potlačiť svoju povestnú ješitnosť, aby po ohlásení výsledkov odporučil svojim voličom dať v druhom kole hlas Petrovi Pellegrinimu. Na túto otázku o prípadnej podpore kandidáta v druhom kole prezidentských volieb odpovedal vyhýbavo aj napriek tomu, že povedal “Moji voliči vedia, čo majú robiť. Sú to národne orientovaní voliči, u ktorých je hlavnou prioritou zachovanie štátu, národnej suverenity a mieru”. Pellegrini stráca pred druhým kolom cca 100 000 hlasov. Takže potrebuje získať od neho aspoň polovicu. Ivan Korčok neočakáva, že v tomto košiari zaloví.

Reklama

Taktikou tímu okolo Ivana Korčoka bude mediálne očierniť akúkoľvek snahu Pellegriniho uchádzať sa o hlasy národniarov. Po parlamentných voľbách 2023 označili voličov Smeru za lúzu a fašistov. Tú istú nálepku oveľa ľahšie pripnú na čelo voličom Štefana Harabina. Ak chce Pellegrini medzi národniarmi podporu získať, musí toto riziko ustáť. A že mu túto snahu korporátne médiá poriadne osladia…

Na druhej strane očakávam, že sa budú snažiť odradiť voličov Harabina zúčastniť sa 2. kola. Budú sa ich snažiť presvedčiť, že v druhom kole nemajú kandidáta a že je pre nich lepšie zostať doma. Navyše rovnako ako v roku 2019, predpokladám spochybňovanie právomocí prezidenta SR, že je to len taký ceremoniál. Po skúsenosti so Zuzanou Čaputovou vieme, že to tak nie je.

O tom, že sa Ivan Korčok netají tým, že sa nechystá byť navonok len ceremoniálom, ale hodlá Slovensko v zahraničí zastupovať naplno, sme písali tu.

V prvom kole sa zvyčajne volí Za. V druhom kole Proti. To znamená, že sa volí menšie zlo. Aj napriek tomu, že nie je hodnotovo významný rozdiel medzi víťazmi prvého kola, pre národne orientovaného voliča Štefana Harabina predstavuje Peter Pellegrini menšie zlo a preto by mal ich hlasy získať on. Lenže nestačí len to, aby vedeli národniari, kto je ich kandidát pre 2. kolo. Aj sám Pellegrini musí pred druhým kolom ukázať, že o ich hlas stojí. Že aj on chce byť ich prezidentom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Správa o mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zmiernila obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe a údaje o inflácii v USA ešte viac zhoršili vyhliadky na skoré zníženie úrokových sadzieb.

07:54

Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí ju zorganizovalo po tom, ako rokovania odborníkov pod záštitou OSN v Ženeve neviedli za posledných desať rokov k rozhovorom na diplomatickej úrovni.

07:45

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí.

07:35

Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí.

07:17

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:05

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

06:55

Írsky premiér Simon Harris v nedeľu varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

Simon Harris
Na archívnej snímke írsky premiér Simon Harris
06:45

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi tento týždeň Izrael a Jordánsko. Oznámil to jeho rezort po tom, ako lídri USA a Izraela hovorili o snahách dosiahnuť prepustenie rukojemníkov.

Antony Blinken v Saudskej Arábii
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
06:35

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

06:30

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako “druhá životná poistka”. Séjourné to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali