Pellegrini dnes cestuje do Washingtonu

Pellegrini dnes cestuje do Washingtonu

Bratislava 1. mája 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-/Martin Medňanský)

 

Premiér Peter Pellegrini dnes popoludní odcestuje do Washingtonu D.C., kde sa v piatok stretne s prezidentom Donaldom Trumpom. Témami rozhovoru budú projekty v oblasti obrany, clá, kybernetické hrozby či energetická bezpečnosť. Prijatie sa koná krátko po tom, čo Slovensko vo februári navštívil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo

Na snímke Peter Pellegrini

Pellegriniho vo Washingtone čakajú aj stretnutia so zástupcami amerických firiem ako IBM či Lockheed Martin. Premiér bude mať v piatok príležitosť hovoriť niekoľko minút s americkým prezidentom na štyri oči. Následne budú rokovať spolu so svojimi tímami. Naposledy sa s americkým prezidentom Barackom Obamom stretol vtedajší premiér Robert Fico.

Reklama

Ešte pred prijatím v Bielom dome sa Pellegrini vo štvrtok stretne so zástupcami amerických spoločností ako IBM či US Steel. Práve hutnická spoločnosť v košickej prevádzke pristúpila k skráteniu pracovného týždňa na štyri dni. Premiér sa stretne aj so zástupcami Lockheed Martin. Táto spoločnosť vyrába stíhačky F-16. Slovensko si objednalo dodávku 14 strojov, nahradia tak opotrebované ruské Migy. Prvé stíhačky majú dodať na prelome rokov 2022/2023.

Rokovania o obrannej spolupráci budú pokračovať aj na stretnutí s Trumpom v piatok popoludní. Lídri sa dotknú aj návrhu dohody o obrannej spolupráci. Vďaka tejto dohode by Slovensko mohlo získať 105 miliónov dolárov na rekonštrukciu vojenských letísk. Rokovania vedie rezort diplomacie, ministerstvo obrany sa na nich nezúčastňuje. Dohoda sa totiž nepáči koaličnej strane SNS. Podobnú zmluvu má USA s viacerými európskymi krajinami, napríklad Maďarskom. SNS tvrdí, že tieto dohody ohrozujú suverenitu krajín. V rámci diskusie by mal Pellegrini s Trumpom hovoriť aj o kybernetickej bezpečnosti.

Reklama

Ako avizoval Biely dom, predmetom rozhovoru bude tiež energetická bezpečnosť. Krajiny zdieľajú rovnaký postoj v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2. Ten povedie z Ruska do Nemecka cez Baltské more, pri dodávkach plynu tak môžu obísť Ukrajinu aj Slovensko. Proti tomuto plynovodu ostro vystupujú obe krajiny – Slovensko aj Amerika. USA má okrem toho záujem dovážať do Európy skvapalnený plyn (LPG). Centrum plánujú vybudovať v Poľsku. Slovensko s Varšavou zase pracuje na výstavbe slovensko-poľského plynovodného prepojenia.

Ďalšou témou budú clá a investície amerických firiem na Slovensku. Zatiaľ čo americký prezident je prívržencom politiky protekcionizmu, Slovensko je zástancom voľného trhu. Pellegrini sa dokonca vyjadril, že by si vedel predstaviť nulové clá. Obchodná výmena medzi Slovenskom a USA má stúpajúcu tendenciu, vlani Slovensko vyviezlo do USA tovar a služby v hodnote 2,6 miliardy eur, čo je 3,3-percentný podiel z exportu. USA sú deviaty najväčší vývozný partner. Naopak, minulý rok z USA prišiel na Slovensko tovar a služby za 0,7 miliardy eur, čo predstavuje 0,9-percentný podiel z importu na Slovensko. Vývoz áut zo Slovenska do USA bol vlani v hodnote 1,9 miliardy eur. Slovensko je deviatym najväčším vývozcom áut do USA a USA sú pre Slovensko tretí najväčší exportný partner po Nemecku a Francúzsku.

Pellegriniho program sa začína už vo štvrtok návštevou Amerického múzea holokaustu a následným stretnutím s predstaviteľmi Amerických židovských organizácií. Pellegrini navštívi aj Arlingtonský národný cintorín. Tam položí veniec k hrobu Michaela Stranka. Strank sa narodil v roku 1919 v spišskej dedine Jarabina rusínskym rodičom. Keď mal šesť, odišli do USA. Strank sa prihlásil k americkým námorníkov, zomrel 1. marca 1945 po zásahu šrapnelom z americkej lode, keď do piesku kreslil náčrt novej akcie. Slávnym sa stal vďaka záberu reportéra Joea Rosenthala z AP. Na fotke je zobrazené druhé vztyčovanie americkej vlajky na japonskom vrchu Suribači sopečného ostrova Iwo Jima. Strank získal viaceré vojenské ocenenia.

Návšteva premiéra sa bude niesť aj v znamení výročí – 75. výročia Slovenského národného povstania, 30. výročia Nežnej revolúcie či 15. výročia členstva v Severoatlantickej aliancii a Európskej únii. V tejto súvislosti Trump prijímal aj iných lídrov zo strednej a východnej Európy. Naposledy, 7. marca, prijal českého premiéra Andreja Babiša. Začiatkom apríla 2018 zase prijal prezidentky a prezidenta pobaltských krajín na spoločnom stretnutí.

Návšteva Pellegriniho sa koná krátko po návšteve amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea. Ten navštívil Bratislavu v polovici februára, pričom išlo o prvú návštevu amerického šéfa diplomacie na Slovensku od roku 2005. Vtedy Condoleezza Riceová sprevádzala prezidenta Georgea Busha na summit s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Predtým vo funkcii ministerky zahraničných vecí navštívila Slovensko česká rodáčka Madeleine Albrightová. Naopak, naposledy bol vo Washingtone za éry Baracka Obamu vtedajší premiér Robert Fico v novembri 2013. Ten navštívil Washington na pozvanie viceprezidenta Joea Bidena. V roku 2008 zase slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča prijal prezident George W. Bush. V marci 2006 prijal Bush slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu a stretol sa aj s Rudolfom Schusterom. O ňom dokonca píše vo svojich memoároch. Na Slovensko si spomína ako na mladú demokraciu, ktorá sa zapojila do operácie v Iraku. „Prezident Schuster mal v očiach slzy, keď popisoval hrdosť svojho národa na pomoc pri oslobodzovaní Iraku. Mal som ten okamžik na mysli vždy, keď som počul, ako kritici tvrdia, že Amerika jednala samostatne,“ napísal George W. Bush vo svojej knihe pod názvom Okamžiky rozhodnutí.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali