Po pätnástich rokoch zmenili zámer, namiesto ihriska má v lokalite Nad tehelňou v Trenčíne stáť dom

Po pätnástich rokoch zmenili zámer, namiesto ihriska má v lokalite Nad tehelňou v Trenčíne stáť dom

Trenčín 26. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Takmer 600 podpisov sa podarilo v priebehu dvoch týždňov vyzbierať pod petíciu proti bytovej výstavbe v lokalite Nad tehelňou v Trenčíne. Na pozemku s rozlohou 2 486 metrov štvorcových tu totiž podľa zmluvy z roku 2002 malo vyrásť detské ihrisko a športovisko. Vlastník pozemku však po pätnástich rokoch požiadal o zmenu územného plánu, na základe ktorej získala parcela charakter stavebného pozemku

Na snímke Richard Rybníček

Ako pred zasadnutím mestského zastupiteľstva v Trenčíne informoval člen petičného výboru a mestský poslanec Šimon Žďárský, obyvatelia podpísaní pod petíciou žiadajú opätovnú zmenu územného plánu, na základe ktorej by vlastník pozemku bol nútený dodržať pôvodný zámer – postaviť športovisko s detským ihriskom.

Reklama

O predaji nevyužívaného pozemku na sídlisku Nad tehelňou súkromnému vlastníkovi rozhodlo mestské zastupiteľstvo ešte v auguste 2002. Cena 300 slovenských korún (9,96 eura) za meter štvorcový bola podmienená vybudovaním športového areálu a detského ihriska. Keď sa ani po dvoch rokoch ihrisko nezačalo stavať, mesto Trenčín ešte pod vedením primátora Branislava Cellera začalo upozorňovať vlastníka pozemku na dodržiavanie zmluvy. Korešpondenčný ping-pong trval tri roky a skončil sa 1. apríla 2008. “Vlastník pozemku vtedy písomne oznámil, že sa síce zmluvne zaviazal začať stavbu realizovať do jedného roka od vydania stavebného povolenia, ale zároveň namietal, že zmluva neobsahuje povinnosť, do akej lehoty musí o vydanie stavebného povolenia požiadať,” píše sa v aktuálnom stanovisku Mestského úradu v Trenčíne.

“Po viac než desiatich rokoch sa stalo to, čo nikto nečakal a v zmene územného plánu, ktorá sa udiala v septembri minulého roku, sa tento pozemok preklasifikoval na stavebný. Tým pádom raketovo vzrástla jeho hodnota z desiatich eur na meter štvorcový, za ktoré pozemok jeho vlastník kupoval, na minimálne dvesto eur za meter štvorcový, pričom vychádzame z údajov realitných maklérov,” konkretizoval dôvod iniciovania petície poslanec Šimon Žďárský. “Cieľ petície je jediný – zmeniť územný plán naspäť, aby pozemok získal pôvodný účel a potom nech si jeho vlastník premýšľa, či zaň chce platiť dane, kosiť, udržiavať a nič na tom nezarobiť”.

Reklama

Poslanec Žďárský odovzdal petíciu s 580 podpismi do podateľne Mestského úradu v Trenčíne a o pár minút sa mu podarilo vďaka ochote poslaneckých kolegov zaradiť do programu rokovania aj diskusiu na túto tému. V pléne sedeli aj tí poslanci, ktorí pred rokom hlasovali za zmenu územného plánu. Viceprimátor Ján Forgáč sa vyjadril, že za zmenu územného plánu hlasoval s čistým svedomím, pretože o žiadnej zmluve uzavretej v roku 2002, ktorej obsah dodnes nebol naplnený, netušil. “Keď niekto niečo mestu sľúbi, mal by to splniť,” vyhlásil poslanec Peter Hošták a predložil návrh uznesenia, ktorým mestské zastupiteľstvo poveruje primátora Richarda Rybníčka, aby kontaktoval vlastníka pozemku s ponukou na spätné odkúpenie za cenu zodpovedajúcu pôvodnej cene upravenej o infláciu za predchádzajúce roky. Podľa prijatého uznesenia by primátor mesta mal zabezpečiť aj prípravu zmeny územného plánu, ktorá zmení záväzný regulatív na tomto pozemku tak, aby tu mohlo byť vybudované športovisko.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali