PAHREBA. „Ukradneme vám prezidenta.“ – „Potom aj u vás nebude mäso“

PAHREBA. „Ukradneme vám prezidenta.“ – „Potom aj u vás nebude mäso“

Bratislava 19. februára 2017 (HSP/Foto: Facebook)

 

Na mimoriadnej schôdzi parlamentu mali odvolávať premiéra, ibaže sa skončila veľmi rýchlo a k hlasovaniu nedošlo. Danko a Glváč si zahrali mariáš s kartami, Matovič vytiahol obľúbené detské maľovanky a schôdzu prerušili. Jaj, tí naši milí poslanci!..

Snímky z diania v NR SR
Snímky z diania v NR SR

Nazdar, Jožo, čo si zasa vyčítal v tých novinách? Všade sú problémy, hádky, krízy, brexity, sankcie, vojny, a ty sa rehoceš, ako by si si pozrel tú najlepšiu komédiu! Čo je?

Reklama

Zasa som si prečítal staré sovietske vtipy. Sú fakt nesmrteľné a sú najlepšie! Sú večné ako deduško Lenin, pretože nestratia svoju aktualnosť ešte dobrých pár storočí! Zodpovedajú súčasnosti a akoby boli vymyslené včera. Zapadajú do našej reality ako… no veď vieš…

Prosím ťa. Sám vidíš, čo sa deje v našom parlamente v posledných dňoch. Aké „geniálne“ sovietske vtipy o tom hovoria? Čo také vymysleli Sovieti?

Reklama

Máš kopu sovietskych vtipov, ktoré presne kopírujú našu súčasnosť. Postačí aspoň tento jeden. Sovietsky šachista Anatolij Karpov a americký kolega Robert Fisher hrajú sériu zápasov o titul majstra sveta. Medzitým komunikujú a snažia sa zmiasť súpera. Fisher posúva šachovú figúrku a hovorí: „V Sovietskom zväze je nedostatok mäsa.“ Karpov odpovedá: „A v USA je nedostatok pšenice.“ Fisher oponuje: „A u vás neexistuje sloboda tlače.“ Karpov hovorí: „A u vás Indiáni žijú v rezerváciách.“ Fisher prízvukuje: „A u vás je korupcia!“ Karpov nezostáva nič dlžný: „A u vás prekvitá prostitúcia!“ Fisher kontruje: „A váš prezident je prestarnutý a už nič nerieši.“ Karpov oponuje: „A u vás často zabíjajú prezidentov. Aj súčasného zastrelia.“ Fisher útočí: „Potom vám ukradneme prezidenta.“ Karpov rýchlo odpovedá: „Potom aj u vás bude nedostatok mäsa…“

Fajn. Dobrý vtip – a čo? Ako to súvisí s našim parlamentom? Že aj tam hrajú šach?

Áno – politický šach. A presne tak, ako Karpov a Fisher, posúvajú figúrky a robia somariny, aby zmiatli súpera. Je to politika! Pýtaš sa, čím sa tento vtip podobá na dianie v našom parlamente. No je to jeho presná kópia. Pozri sa, mali odvolávať premiéra, ale zasa sa začala šachová partia, fraška, kravina – nazvi to, ako chceš – a zasa bol politický cirkus. Koalícia a opozícia posúvala figúrky a robila zo súpera somára, aby ho zmiatla. Matovič priniesol do pléna „vizuálne pomôcky“, ktoré nový rokovací poriadok zakazuje a predseda parlamentu kvôli tomuto porušeniu schôdzu prerušil. Na druhej strane Matovič prichytil Danka a Glváča, ako si zahrali mariáš s hlasovacími kartami. Opozícia chce odvolať premiéra kvôli cenám energie. Premiér tvrdí, že všetko je o´key, ceny sa zvyšovať nebudú a že opozícia iba robí  politický cirkus. Matovič obvinil Bugára z vulgárneho správania sa, Bugár na oplátku obvinil jeho. Premiér prichytil Matoviča, že v „úlohe“ oklamanej a okradnutej slovenskej dôchodkyne využil foto českej starenky, navyše tá už zomrela. Samozrejme, pán premiér hneď zvolal tlačovku a demonštratívne sa ospravedlnil pred všetkými – pred rodinou starenky, českým premiérom a celým českým národom… Matovič svoju chybu čiastočne priznal, ale všetko hodil na grafika: ten švacol fotku na plagát a Matovič je nič, je muzikant. A, pochopiteľne, obvinil premiéra, že ten z tejto epizódy urobil také divadlo… Vo štvrtok opozícia zasa odvolávala premiéra a ministra hospodárstva… Koalícia na to kašľala a do diskusie sa nezapájala. Hovorili iba opoziční poslanci. Matovič rečnil 3 hodiny, čím vytvoril slovenský národný rekord. Fico predsa mal krátky prejav a vyzval koaličníkov, aby sa nedali vtiahnuť do opozičných hier. Matovič obvinil Fica, že zradil sociálnu demokraciu. Fico obvinil Matoviča z klamstva a populizmu… A snehová guľa sa kotúľa ďalej, môžeme pokračovať donekonečna. Politici, presne ako Karpov a Fisher, posúvajú figúrky na šachovnici a vyprávajú somariny, aby ohromili oponentov. A ohromujú aj celú verejnosť…

Ale to patrí do politiky. A keď niekto má pravdu – tak to musí povedať. Matovič tvrdil, že Danko s Glváčom spáchali podvod, keď Glváč hlasoval namiesto Danka. Veď,  keď na to prišli, sa k tomu nepriznali a nechali schôdzu bežať ďalej. Matovič trvá na tom, že došlo k závažnému porušeniu zákona priamo v Národnej rade dvoma najvyššími predstaviteľmi parlamentu. A na tlačovke pustil aj videozáznam. Nemá pravdu?

Matovič, Matovič! Myslím si, už dávno nebol taký deň, keď Matovič nemal tlačovku…

Reklama

No a? Keď odhaľuje krivdy, tak to musí povedať pred všetkými občanmi. Čo sa čuduješ? Každý má svoju pravdu. A čo sa týka denných tlačoviek Matoviča, tak aj Danko je pomaly každý deň na obrazovke a organizuje tlačovky. Je to politika…

Každý politik má svoju pravdu a u občana sú z toho chaosu vlasy dupkom a v hlave prievan.  Matovič priniesol do pléna vizuálne pomôcky – listy papiera s „chudobnou vdovou“ a Bašternákom. Tvrdí, že to boli oficiálne prílohy k návrhu a preto nie sú v rozpore s rokovacím poriadkom. Danko hromží, že sú podobné pomôcky zakázané. Čo si má myslieť občan? Že jeden z politikov má pravdu a druhý nemá alebo že sú obidvaja somári. Skôr to druhé. Pretože namiesto toho, aby sa zaoberali detskými omaľovánkami a mariášom s hlasovacími kartami, mali by riešiť závažné problémy. Tých je habadej a práve na ich riešenie by politici mali utrácať svoj čas, energiu, sily a rozum, ak ešte nejaký majú, a nie hrať cirkus v priamom prenose. A občan sedí pri televízore a chytá si hlavu: „Panebože, koho sme si zvolili!..“

V tomto máš pravdu. Ale je to zasa politika. Každý politik dokazuje, že je najlepší a že oponenti sú tupci. Tvrdí, že iba on vie najlepšie, ako riadiť tento štát, aby prosperoval.

No jasné. Opozícia chce moc prevziať, koalícia chce svoju moc udržať. Klasika… Nuž, je nás 5 miliónov a každý si sám odpovie na otázku, čo je lepšie – či zostane táto vláda alebo k moci sa dostane opozícia. Osobne si myslím, že veľký rozdiel nebude. Na oboch stranách sú takí „borci“, ktorí dokážu urobiť niečo dobré alebo aj zruinovať celý tento štát. Mnohí chcú zmeny, ale vôbec nie je isté, že nová garnitúra to bude robiť lepšie ako súčasná. Koľkokrát sa menila naša vláda a parlament, a bolo to zakaždým lepšie? To neovplyvníš. Je to lotéria.

Asi je to tak… Máš aj na to nejaký starý sovietsky vtip, ktorý sa hodí?

Reklama

 Jasné, aj tento. „Čo sa stane, ak sovietski manažéri začnú spravovať saharskú púšť?“ – „Prvých 5 rokov nenastanú žiadne komplikácie: budú plánovať, ako sa to dá využiť, ale potom sa začnú problémy s nedostatkom piesku…“

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali