Pahreba. Klystír pre národniarov alebo nastáva doba liberálno-slniečkarská

Pahreba. Klystír pre národniarov alebo nastáva doba liberálno-slniečkarská

Bratislava 2. marca 2020 (HSP/Foto: Eugen Rusnák)

 

A je dobojované: výsledky volieb a obsadenie parlamentu poznáme a nie je ťažké odhadnúť, ako bude vyzerať vládna koalícia a kto sa postaví na jej čelo. O tom, ako bude vyzerať samotná vláda, sa dozvieme neskôr – v závislosti od toho, ako dlho budú trvať koaličné rokovania a bude vytvorená vyše spomínaná koalícia a vláda. Predbežné závery sa však robia už dnes a analytici a média chrlia komentáre a predpovede

Ilustračné foto

Hodnotia výsledky, všímajú si úspechy a prepadáky jednotlivých strán. Tých prekvapení je ozaj viac: zdrvujúce víťazstvo Matovičovcov, totálny krach SNS a PS/Spolu, pomerne očakávaný prepad maďarských strán, ako aj KDH, Vlasti a Dobrej voľby, o niečo nižšie, ako sa očakávalo, percenta Kotlebovcov, Sulíkovcov a Kiskovcov atď. Odborníci budú určite dlhšie dopodrobna rozoberať, prečo a ako sa stalo to, čo sa stalo, ale dnes môžeme stručne konštatovať, že socialisti a národniari na plnej čiare prehrali voľby a na Slovensku nastáva slniečkarsko-liberálna, genderovo-demokratická doba ľadová…

Reklama

Po lopate: prečo sa stalo, čo sa stalo? Liberáli a slniečkari poctivo odmákali predvolebnú kampaň a z toho „vedúceho záprahu“ sa do parlamentu nedostali iba PS/Spolu a KDH – a buďme objektívni: parlamentné útulné kresla im unikli iba o vlások… Národniari absolútne zbabrali svoju kampaň, hlavné kvôli tomu, že sa nedokázali spojiť /presne preto prepadli aj „maďarskí národniari“/ a väčšina ich lídrov iba vyvolávala škandály a hádky – prakticky so všetkými oponentmi. O niečo jemnejšiu kampaň si zvolili Pellegriniovci a Kotlebovci, ale to im príliš nepomohlo.

Zasa väčšina národniarskej verejnosti ignorovala voľby. Účasť síce bola o niečo vyššia, ako počas ostatných takmer 15 rokov, ale razantne zaostávala za účasťou v prvých rokoch samostatnosti Slovenska: tretina voličov znova zostala doma. PS/Spolu, KDH, Maďarská komunitná spolupatričnosť, SNS a Dobrá voľba síce sa do parlamentu nedostali, ale po prvých hodinách rozčarovania predsa nájdu aj jeden pozitívny moment: na svoje stranícke účely od štátu dostanú slušný balík peňazí, ktorý im môže vydržať do ďalších volieb… Do „magických“ troch percent to nedotiahli Harabinovci a Bugárovci a tak zostali aj bez parlamentu, aj bez vlády, aj bez peňazí. Smola… Ostatné strany získali desatiny percenta, niektoré to tradične opakujú v priebehu viacerých volebných období.

Reklama

Po týchto voľbách národniari by dlhšie mali používať Gutalax alebo klasický klystír, aby si poriadne prečistili žalúdok. Ani po pomaly 30 rokoch samostatnosti Slovenska sa ničomu nenaučili. Legendu o Svätoplukových prútoch síce veľmi dobre poznajú, ale vždy všetko robia naopak: namiesto toho, aby sa spájali, stále sa hádajú a navzájom sa obviňujú a preto ich slniečkari vo voľbách bezproblémovo a ľahko polámali, ako rozdelené Svätoplukove prúty…

Klasická fráza o tom, že treba vedieť aj prehrávať, v tomto prípade utešuje iba málo. Nejde o vlastnú prehru národniarov, ale pripustili, ba zapríčinili prehru celej krajiny. Prirodzene osud Danka na čele SNS je spečatený, ale ide hlavne o to, či noví lídri tejto a aj ostatných národniarskych strán dokážu sa poučiť z vlastných chýb a konať správne a spájať sa. Na „vzdelávanie a praktické skúšky“ budú mať, podľa všetkého, minimálne 4 roky: slniečkari konečne chopili moc do rúk a tak ľahko si ju nepustia. Navyše určite využijú skúsenosti predošlého „zlepenca“ Smer SD – SNS – Most Híd, ktorý dokázal dovládnuť až do konca.

Slniečkarský štvorlístok bude diktovať svoju vôľu v parlamente, SMER a Kotlebovci budú mať príliš málo poslancov na to, aby mohli tvoriť, ako sa to dnes hovorí, „konštruktívnu opozíciu“. Stále budú znášať ťažké porážky, hlavne, Smer, pred očami ktorého sa bude rozsypávať všetko, čo budoval ostatných 12 rokov. Slovensko aj naďalej, ba ešte rýchlejšie bude strácať svoju suverenitu a premieňať sa na zapadakový „okres Bruselu“.

V nastávajúcom štvorročnom období „doby ľadovej“ rapídne sa zníži vplyv národniarskych strán, ktoré pobabrali všetko, čo sa len dalo, ale naopak sa zvýši význam národniarskych spolkov, organizácií a klubov. Musia byť pripravené na to, že to vôbec nebudú mať ľahké: slniečkari budú mať všetko – prezidentku, parlament, vládu, súdnictvo, políciu, média, obrovské financie a pod. a budú robiť obrovský nátlak na tých, v ktorých ešte žije národný duch a majú slovenskú slovanskú dušu. Ak títo ľudia dokážu v priebehu štyroch rokov vybudovať silnú národniarsku organizáciu, budú mať možnosť napraviť súčasné chyby. Ale po štvorročnej slniečkarsko-ľadovej dobe to pôjde veľmi ťažko.

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali