Oslobodenie Časov Jaru pochová AFU na severnom Donbase

Oslobodenie Časov Jaru pochová AFU na severnom Donbase

Bratislava 4. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Michael Kofman: “Generálny štáb plytvá ukrajinskou pechotou”, cituje amerického experta novinár Konstantin Olšankij v novinách Svobodnaja Pressa

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Alexander Syrskij sa konečne zobudil a ponáhľal sa pripraviť Časov Jar na obranu. Iľja Jevlaš, hovorca zoskupenia vojsk AFU “Chortyca”, novinárov informoval, akoby pri Časov Jare boli vybudované “významné” obranné pozície.

Reklama

Okrem toho AFU začala pripravovať Časov Jar na obranu hneď po tom, ako Rusko v máji 2023 oslobodilo Bachmut.

Ak možno veriť Jevlašovi, okolo mesta je už niekoľko ukrajinských obranných “kruhov”. Údajne boli na prístupe k mestu (najmä na severnej, severovýchodnej a východnej) strane položené rozšírené mínové polia.

Reklama

Ukrajinské sily údajne zriadili desiatky obranných pozícií veľkosti oddielu a desiatky obranných pozícií veľkosti čaty v blízkosti Časov Jaru. A v samotnom meste boli umiestnené opevnenia a bunkre.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) preskúmal dostupné satelitné snímky a potvrdil, že opevnenia boli skutočne vybudované. Ani zo satelitných snímok však nie je možné pochopiť, aké sú rozsiahle a mohutné.

AFU sa očividne pripravuje na bitku o Časov Jar, ktorý zaujíma mimoriadne výhodnú strategickú polohu. Obsadenie Časov Jaru otvorí ruským jednotkám napríklad trasu postupu smerom na Konstantinovku (juhozápadne od mesta). Hlavným operačným cieľom ruských vojsk v DĽR však naďalej zostáva Kramatorsko-Slavianska aglomerácia (asi 35 km severozápadne od Bachmutu), píše ISW.

Zatiaľ čo generálny štáb AFU len kreslí mapy, ruská armáda postupuje po Bachmutskom okrese. Pozičné boje pokračovali na štyroch smeroch od Bachmutu: na severovýchode (pri Berestove a Razdolovke); na severozápade (pri Bogdanovke); na juhozápade (pri Kleščejevke, Andrejevke a Kurdjumovke); a na juhu (pri Južnom a New Yorku).

Už 28. februára bolo oznámené, že ruské jednotky postúpili v Ivanovskom a teraz kontrolujú polovicu alebo väčšinu osady. Bojujú tu jednotky ruskej 11. výsadkovej brigády a 150. motostreleckej divízie Južného vojenského okruhu.

Reklama

Ivanovskoje má nevýhodnú polohu: obec je zo severu a severozápadu obklopená kopcami a z východu a juhu otvoreným terénom.

Ruské sily sa spočiatku sústredili na smer Bogdanovka – Časov Jar pozdĺž diaľnice a cez Bogdanovku, severne a severovýchodne od Ivanovskovo a okolo Kleščejevky, aby obišli výšiny severne a severozápadne od obce.

V blízkosti Bogdanovky, píše ISW, operujú aj jednotky ruskej 200. motostreleckej brigády (Severná flotila) a tesne za Bachmutom 27. delostrelecký pluk (obnovená legendárna sovietska jednotka).

V oblasti Bogdanovky a Kleščejevky podľa mininisterstvom obran nepotvrdených informácií operujú aj jednotky 98. výsadkovej divízie a 11. výsadkovej brigády. Práve výsadkári prelomili ukrajinskú obranu na severnom a severovýchodnom okraji Ivanovskovo a vytlačili AFU z jej pozícií v lese severozápadne od obce.

Juhozápadne od Bachmutu v oblasti Kleščevky a Kurdjumovky bojovníci oddielu Achmat Sever (78. motostrelecký pluk) zaútočili na ukrajinské pozície v snahe preraziť k Časov Jaru.

Reklama

Ukrajinský vojenský spravodajca Konstantin Mašovec, ktorého na Západe veľmi radi citujú, si je istý: ruské jednotky postupne presunuli niekoľko jednotiek z krasnolimanského smeru na úsek Artemovsko-Soledarsky, ktorý sa považuje za prioritný pre rýchlu ofenzívu.

Americký vojenský analytik Michael Kofman z Centra pre novú americkú bezpečnosť (CNAS), ktoré je považované za hlavný washingtonský think tank pre vojenské otázky, v podcaste War on the Rocks píše: najslabšou časťou AFU nie je ani delostrelectvo či letectvo, ale pechota. V takom intenzívnom konflikte, akým je ukrajinský konflikt, znáša najväčšiu ťarchu práve pechota, ale pechota AFU je vykrvácaná.

– Letná “protiofenzíva” Ukrajiny bola zmarená práve kvôli vyčerpaniu jej pechotných síl. Na jeseň velitelia vytvorili útočné skupiny z vojakov rôznych špecializácií, napríklad delostrelcov, aby pokračovali v ofenzívnych operáciách,” napísal Kofman.

Americký expert tvrdí, že Ukrajinci sa z neúspechu “protiofenzívy” nikdy nepoučili. Narýchlo zostavené jednotky (napríklad na obranu Avdejevky) neboli súdržné a neprešli bojovým zladením ani výcvikom ako jednotné jednotky.

– Velitelia práporov a brigád a veliteľstvo AFU mali problém efektívne využívať jednotky nad úrovňou roty,” uvádza Kofman vo War on the Rocks. – Ukrajina nedokázala dostatočne oslabiť alebo potlačiť ruské protitankové kapacity, čo znemožnilo efektívne vybudovanie obrnených vozidiel, a útoky malej, narýchlo nasadenej pechoty nedokázali prelomiť silnú obranu.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:03

Novodohodnutá holandská koaličná vláda vo štvrtok navrhla “najprísnejšiu” azylovú politiku v histórii krajiny vrátane výnimky z pravidiel Európskej únie. Prisľúbila tiež, že preskúma presun svojho veľvyslanectva v Izraeli do Jeruzalema.

10:54

Pri požiari obytného domu v nemeckom Düsseldorfe zahynuli v noci zo stredy na štvrtok traja ľudia, ďalší dvaja sú v kritickom stave.

Požiar vypukol v kiosku v jednom z obytných domov, uviedli tamojší hasiči. Kým na miesto dorazili záchranné zložky, stánok na prízemí bol už celý v plameňoch a oheň sa dostal aj na prvé poschodie bytovky. Hospitalizovať museli až 16 ľudí.

Požiar bytovky
Policajná páska po požiari, ktorý vypukol v kiosku v jednom z obytných domov v nemeckom Düsseldorfe
10:36

Miera nezamestnanosti v Holandsku, v piatej najväčšej ekonomike eurozóny, sa v apríli mierne zvýšila po poklese v predchádzajúcom mesiaci. Ukázali to vo štvrtok údaje Ústredného štatistického úradu.

10:28

Ukrajinské jednotky zastavili ruský postup v niektorých zónach Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde vedie Rusko novú ofenzívu. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská armáda.

10:13

Čínsky líder Si Ťin-pching vo štvrtok uviedol, že spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa zhodli, že je potrebné dosiahnuť politické riešenie konfliktu na Ukrajine.

09:45

Hodnota nových objednávok v priemysle v marci 2024 medziročne klesla o 16,9 % a dosiahla objem 5,38 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne znížili o 4,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:24

Plánovaný júnový summit, pri ktorom Švajčiarsko dúfa, že vydláždi cestu pre mierový proces, je podľa Kremľa bez ruskej účasti zbytočný. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:13

Ak nemajú firmy alebo podnikatelia po podaní daňového priznania dostatok peňazí na zaplatenie dane, môžu požiadať o odklad alebo daň uhradiť v splátkach. Je to lepšie, ako keby im mala hroziť daňová exekúcia, tvrdí partnerka poradenskej spoločnosti Atlas Group Ina Kováčová Bečková.

09:06

Japonská ekonomika v 1. štvrťroku 2024 klesala viac, ako sa čakalo, keďže slabý jen zasiahol výdavky spotrebiteľov a export sa znížil.

Podľa predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil úrad vlády, sa hrubý domáci produkt (HDP) Japonska v prvých troch mesiacoch 2024 znížil o 0,5 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď vykázal nulový rast.

08:38

Americký vojak Gordon Black zadržiavaný v ruskom meste Vladivostok sa cíti vinný z krádeží, z ktorých ho obvinili, a spolupracuje s vyšetrovateľmi, uviedla vo štvrtok ruská štátna tlačová agentúra RIA s odvolaním na miestneho zástupcu ministerstva vnútra.

08:28

08:26

Viac než desiatka žien viní amerického iluzionistu židovského pôvodu Davida Copperfielda z prípadov sexuálneho obťažovania, ku ktorým došlo v rokoch 1980 až 2014. Informujú o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

08:17

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok na stretnutí ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Pekingu vzťahy Číny s Ruskom označil za prospešné pre mier a prisľúbil upevnenie spolupráce.

08:08

Spojené štáty v stredu vyradili Kubu zo svojho zoznamu krajín, ktoré dostatočne nespolupracujú v boji proti terorizmu. Pre agentúru Reuters to povedal nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

08:04

Po stredajšom atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zasadne vo štvrtok v Bratislave o 11.00 h mimoriadne Bezpečnostná rada SR. Uskutoční sa tiež rokovanie vlády SR.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štart balónov v Nižnej Myšli v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali