Opačný efekt: USA pomohli Rusku našetriť 450 miliárd dolárov

Opačný efekt: USA pomohli Rusku našetriť 450 miliárd dolárov

Moskva 20. februára 2019 (HSP/Sputnik/Foto:pixabay)

 

Kým Washington pripravuje ďalšie sankcie proti Moskve, v USA dospeli k nečakaným záverom. Úctyhodné medzinárodné rezervy Ruska, ktoré presahujú celý zahraničný dlh štátu, z veľkej časti vznikli zásluhou amerických a európskych sankcií

Ilustračné foto

Prečo sú potrebné rezervy

Reklama

K februáru sa objem zlatých a valutových rezerv Centrálnej banky RF odhadoval na 475 miliárd dolárov. To je poznateľne viac, než činí celkový štátny dlh (453 miliárd). Táto suma takmer trojnásobne presahuje normy odporúčané Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Medzinárodné rezervy sú vysoko likvidné zahraničné aktíva, ktorými disponuje Centrálna banka RF. Využívajú sa k financovaniu deficitu platobnej bilancie, ovplyvňovanie výmenného kurzu meny pomocou intervencií, k podpore dôvery voči mene a ekonomike krajiny, a tiež ako základ pre zahraničné pôžičky. Zlaté a valutové rezervy sa skladajú predovšetkým z aktív v cudzej mene a monetárneho zlata.

Reklama

Ich nahromadeniu veľmi pomohlo rozpočtové pravidlo všetky zisky z ropy a plynu, ktoré presahovali cenu ropy 40 dolárov za barel uvedenú v rozpočte, mierili do štátnej pokladnice. A to aj napriek tomu, že barel ropy značky Brent v minulom roku stál v priemere okolo 70 dolárov.

 

Niečo ako airbag

V roku 2014 vykonávala Centrálna banka valutové intervencie, aby podporila rubeľ a zachránila ekonomiku pred následkami ekonomickej krízy. V dôsledku toho sa rezervy okamžite znížili o 25 %.

Avšak od roku 2015 sa zásoby zase obnovujú. Napríklad od februára minulého roka sa rezervy doplnili o 27 miliárd dolárov. Takéto tempo patrí k jedným z najvyšších medzi najväčšími ekonomikami sveta.

Reklama

Centrálna banka túto politiku vykonáva dôsledne. A niet divu sankčný nátlak silnie a Rusko tak aktívne formuje akýsi airbag.

Za rast zlatých a valutových rezerv však krajina nevďačí len rozpočtovému pravidlu a pomerne vysokým cenám ropy. Nech už to znie akokoľvek paradoxne, napomohli tomu tiež americké a európske sankcie.

 

Sankcie ako pomoc

“Kvôli sankciám nemohli najväčšie ruské banky a ropné spoločnosti obnoviť úvery západných bánk. Preto splácali dlhy v termíne a tým znižovali podiel požičaných prostriedkov. Výsledkom je akumulácia voľného kapitálu,” podotýka americký denník The New York Times.

Reklama

Možno to však tiež považovať za negatívny faktor, ktorý poukazuje na zníženie ekonomickej aktivity v krajine a na spomalenie investičného procesu, pokračuje denník. Avšak, ako poukazujú samotní ekonómovia, naliehavá potreba po zahraničných pôžičkách skrátka neexistuje, pretože je Rusko jednou z najmenej zadlžených krajín sveta. V priebehu roka sa zahraničný dlh štátu znížil takmer o desať percent.

Solídny objem zlatých a valutových rezerv je akousi poistkou proti sankčným rizikám a podporuje bezpečnú úroveň národnej ekonomiky. Je obzvlášť dôležité, aby rezervy pokrývali celý zahraničný dlh. Znamená to teda, že ruské ministerstvo financií môže v prípade potreby dlh kedykoľvek zaplatiť.

 

Zlato miesto dolárov

V posledných desiatich rokoch sa štruktúra ruských rezerv podstatne zmenila. Investície do amerických štátnych dlhopisov sa znížili na minimum, zato sa však desaťnásobne zvýšil podiel zlata na 90 miliárd dolárov. Ide teda o 18 % celého objemu zlatých a valutových rezerv.

Zlato z hľadiska rozvoja finančného systému nemá žiadnu alternatívu. Jedná sa o ochranu pred valutovými rizikami, poistenie proti sankciám a samozrejme ide aj o možnosť, ako si zarobiť. Každá mena, či už ide o doláre alebo eurá, je ťažko zaťažovaná dlhmi. A dlhy by mohli v dlhodobom hľadisku skončiť odpisom. V prípade krachu dolárového systému si zlato jednoznačne zachová svoju hodnotu.

Doláru sa však stále menej dôveruje. Centrálna banka znížila jeho podiel na zlatých a valutových rezervách viac než dvojnásobne, a to zo 46 % na iba 22 %. Na jar minulého roka previedol regulátor z americkej meny na eurá a jüany až jednu pätinu medzinárodných rezerv takmer sto miliárd dolárov.

Podobné opatrenia Centrálnej banky by mohli trochu znížiť likviditu medzinárodných rezerv, teraz sú však zlaté a valutové rezervy vystavené menšiemu riziku znehodnotenia. Dlhopisy USA sú totiž stále lacnejšie. Zníženie objemu dolárových aktív bolo navyše zaistené predovšetkým predajom amerických cenných papierov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali