OĽaNO-NOVA: Rodičom viac peňazí, štátu o pár rokov viac daňovníkov. Návrh na riešenie demografickej krízy

OĽaNO-NOVA: Rodičom viac peňazí, štátu o pár rokov viac daňovníkov. Návrh na riešenie demografickej krízy

Bratislava 29. mája 2017 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanci hnutia OĽANO-NOVA predstavili práve v týždni, keď oslavujeme Medzinárodný deň detí, ďalší z návrhov podporujúcich prorodinnú politiku, tentoraz novelu zákona o dani z príjmov. Navrhujú, aby bol daňový bonus „odstupňovaný“, teda progresívny, v závislosti od toho, či má rodič – daňovník jedno dieťa, dve deti alebo tri a viac detí (samozrejme za podmienky, že s ním žijú v spoločnej domácnosti).

Na snímke poslankyňa NR SR Anna Verešová (OĽANO-NOVA)

V súčasnosti je toto daňové zvýhodnenie – daňový bonus rovnaký na každé dieťa a to v sume 21,41 eur mesačne (ročne vo výške 256,92 eur). “Náš návrh prináša progres – v číslach to znamená, že ak by v roku 2018 bola výška životného minima rovnaká ako v roku 2017, rodič – daňovník by si mohol uplatniť daňový bonus vo výške 21,41 eur na prvé dieťa, 42,82 eur na druhé dieťa a 64,23 eur na tretie a každé ďalšie dieťa mesačne,” vysvetľuje poslankyňa hnutia Anna Verešová.

Reklama

Z Prognózy populačného vývoja Slovenskej republiky do roku 2060 vyplýva, že plodnosť okolo roku 2020 bude stále iba 1,47 dieťaťa na ženu a starnutie obyvateľstva bude počas celého prognózovaného obdobia nezvratné, a hlavne v období 2020 až 2040 veľmi intenzívne. Slovensko sa stane spolu s Poľskom najstaršou krajinou EÚ a zaradí sa medzi najstaršie krajiny na svete (Eurostat, OSN). Vieme teda, že obyvateľstvo na Slovensku starne, rodí sa málo detí. “Mnohé vlády členských krajín EÚ už robia opatrenia, vrátane našich susedov z V4. V časoch, kedy má Slovensko jeden z najnižších populačných rastov v Európe, má vláda povinnosť vytvoriť také nástroje, ktoré pomôžu mladým rodinám v rozhodovaní o prijatí ďalšieho dieťaťa do rodiny. Tento cieľ by mal patriť medzi strategické spoločenské ciele,” upozorňuje Verešová. “V súčasnosti máme lepší výber daní, hospodársky rast a najnižší deficit v histórii Slovenskej republiky. Kedy ak nie teraz, by sme mali urobiť SYSTEMOVÉ radikálne zmeny? Kedy ak nie teraz, je možné pristúpiť k daňovo-odvodovým úľavám? Kedy, ak nie teraz, má štát prichádzať s daňovými a odvodovými úľavami, z ktorých budú mať úžitok zamestnaní rodičia, teda rodiny s deťmi?”

Ekonomické nástroje sú jedným z dôležitých benefitov súčasnosti práve pri rozhodovaní o počte detí. Zo spomínanej prognózy vyplýva, mladšie generácie by mohli v priaznivých podmienkach prispieť k dynamickejšiemu rastu hodnôt úhrnnej plodnosti. Štát teda nemôže rezignovať, práve naopak.

Reklama
Na snímke poslankyňa NR SR Erika Jurinová (OĽANO-NOVA)

Podľa poslankyne Eriky Jurinovej existuje v zahraničí viacero príkladov úspešnej intervencie štátu. Predpokladom je naozaj premyslený a komplexný systém opatrení, ktorý pokryje celú populáciu. “Vytváranie spoločenskej klímy priaznivo naklonenej pre zakladanie rodín a rodenie detí je potrebné. Štát musí hrať v tomto procese rozhodujúcu úlohu, nakoľko má v rukách legislatívne, sociálno-ekonomické a pracovno-právne nástroje. Len premyslenou kombináciou týchto nástrojov možno prispieť k vytvoreniu spoločenskej klímy, ktorá zvýši prestíž rodiny a detí v spoločnosti, čo je nevyhnutný predpoklad pre dlhodobejšie a zásadnejšie zvýšenie pôrodnosti,” tvrdí E. Jurinová.

Viaceré európske krajiny už prijali opatrenia na zvrátenie nepriaznivého populačného vývoja. Je isté, že vždy ide o realizáciu súboru opatrení a jedným z nich je aj zavedenie progresívneho daňového bonusu.

 

Pre porovnanie:

V Českej republike je daňový bonus na 1. dieťa vo výške 500 eur ročne; na 2. dieťa vo výške 724 eur ročne a na 3. dieťa vo výške 903 eur ročne. V roku 2018 bude zvýšená suma na 1. dieťa na sumu 564 eur ročne.

Reklama

V Poľsku je daňový bonus na 1. a 2. dieťa vo výške 262 eur ročne; na 3. dieťa vo výške 471 eur ročne a na 4. dieťa a viac detí vo výške 636 eur ročne.

V Maďarsku je daňový bonus na 1. dieťa vo výške 214 eur ročne; na 2. dieťa vo výške 268 eur ročne a na 3. dieťa a viac detí vo výške 706 eur ročne.

“Vzhľadom na pozitívny ekonomický vývoj je našou povinnosťou odbremeniť štandardnými opatreniami ekonomicky aktívnych ľudí, ale najmä rodičov, ktorí vychovávajú budúcich daňových poplatníkov,” hovorí Erika Jurinová. “Po nadobudnutí platnosti tohto zákona sa výpadok dane z príjmu fyzických osôb čiastočne kompenzuje vyšším výnosom zo spotrebných daní. Predpokladáme vyššiu spotrebu ekonomicky aktívnych rodín s deťmi, čo len znova podporí ekonomický rast a prosperitu krajiny.”

Tento legislatívny návrh hnutia OĽANO-NOVA prináša razantnejšiu podporu odstraňovania ekonomických bariér k rodičovstvu a ovplyvňovaní reprodukčného správania obyvateľstva. Postupne naňho budú nadväzovať ďalšie legislatívne návrhy podporujúce prorodinnú politiku.

Redakciu informoval Dano Mitas z OĽaNO-NOVA.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali