NRSR: Snemovňa sa zahryzla do rozpočtu, zatiaľ chce rečniť tridsiatka poslancov

NRSR: Snemovňa sa zahryzla do rozpočtu, zatiaľ chce rečniť tridsiatka poslancov

Bratislava 6. decembra (TASR) – Príjmy štátu majú v budúcom roku dosiahnuť 13,916 miliardy eur, výdavky sa vyšplhajú na 17,002 miliardy eur. Hotovostný deficit tak má dosiahnuť 3,085 miliardy eur, v jednotnej európskej metodike 2,94 percenta HDP. Toto sú základné parametre budúcoročného štátneho rozpočtu po úprave, ktorá sa má dosiahnuť pozmeňujúcim poslaneckým návrhom.

Diskusia o zákone roka by mala trvať tradične niekoľko rokovacích dní. Do rozpravy sa na úvod siedmeho rokovacieho dňa 11. schôdze parlamentu písomne prihlásili tri desiatky poslancov, po ich vystúpení bude možnosť prihlásiť sa ústne.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vo svojom úvodnom slove vyhlásil, že do NR SR predkladá rozpočet, ktorého hlavným prívlastkom je pojem ambiciózny. "Táto ambícia je schovaná v jedinom čísle – deficit predstavuje 2,94 percenta HDP. Ani o milimeter sme neustúpili od cieľa a ambície, ktorú sme si stanovili pri nástupe do vlády. Rozpočet sa pritom tvorí v období, kedy krajiny eurozóny, na ktorých sme bytostne závislí, padajú do recesie," upozornil.

Kažimír pripomenul, že žijeme v kríze už od roku 2008 a nezdá sa, že by budúci rok mal byť iný. "Verím, že ľavica aj pravica sa zhodnú na tom, že číslo deficitu je správne. Len takýto prístup k správe verejných financií nám dáva šancu zostať v klube zodpovedných krajín. Na čom sa však ťažko zhodneme, je cesta, ako sa k tomuto cieľu dostať," priznal. Podľa jeho slov vláda Smeru-SD volí cestu, aby sa nebrzdil hospodársky rast a neochudobňovali slabé sociálne skupiny.

Reklama

Minister financií sa nevyhol ani kritike predošlej vlády. "Situácia v eurozóne a vo svete určite rozpočtu nepomohli, ale prispeli k tomu aj ľudia u nás doma," myslí si. V tejto súvislosti spomenul "zdevastovanie daňovej správy odborníkmi SDKÚ-DS", ktorého dôsledky pretrvávajú dodnes. "Zabudli ste započítať výdavky za stovky miliónov eur, zabudli ste na 5000 učiteľov. Na príjmovej strane je ešte väčšia diera, jedno percento HDP," odkázal s tým, že pri výmene vlád by mala existovať istá technokratická dôvera v základné dáta, čísla sa však podľa neho ukázali ako úplne nekorektné a nereálne.

Na margo pozmeňujúceho návrhu, ktorý má pôvodný návrh upraviť, uznal, že je trochu netradičný, keďže rozpočet je iba na začiatku schvaľovacieho procesu. "Je to tak preto, aby sme čo najviac zreálnili čísla," vysvetlil.

Reklama

Z pozmeňujúceho návrhu, ktorý bude predložený v rozprave, vyplýva, že výpadok príjmov 260 miliónov eur v budúcoročnom rozpočte má vykryť rezerva, šetrenie na ministerstvách a nárast deficitu. Z rezervy sa má na jeho vykrytie použiť 213 miliónov eur, päť ministerstiev príde dovedna o viac ako 21 miliónov eur a zvyšných 26 miliónov eur pôjde do hotovostného deficitu. Ten aj napriek tomuto nárastu hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) neprekročí. Celkové príjmy štátneho rozpočtu majú po novom klesnúť zo 14,2 miliardy eur na 13,9 miliardy eur, výdavky klesnú zo 17,2 miliardy eur na 17 miliárd eur a deficit má vzrásť z plánovaných 3,058 miliardy na 3,085 miliardy eur.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali