The New York Times: „Americkí rusofóbi sú v panike: Donald Trump mieni prezradiť členov „piatej kolóny“ v okolí Vladimíra Putina“

The New York Times: „Americkí rusofóbi sú v panike: Donald Trump mieni prezradiť členov „piatej kolóny“ v okolí Vladimíra Putina“

New York 12. júna 2019 (HSP/New York Time/Foto:SITA/AP-Jacquelyn Martin)

 

V Rusku, ale aj v zahraničí sa už dlhé roky skloňuje pôsobenie takzvanej „piatej kolóny“ – časti politikov, inteligencie, analytikov a médií, ktorá, jemne povedané, nepracuje v prospech svojej krajiny, aj keď to horlivo vyhlasujú. Mnohých podozrievajú, že pracujú skôr v prospech Spojených štátov, globalistov, slniečkarov a iných „kompetentných“. V samotnom Rusku debaty o pôsobení „piatej kolóny“ nabrali nový rozmer v priebehu amerických prezidentských volieb

Na snímke Donald Trump

Ruskí vlastenecky naladení politici, média a analytici príslušníkov „piatej kolóny“ obviňujú z toho, že otvorene podporovali Demokratov a Clintonovú a ochotne rozdúchavali škandály a šírili falošné správy a totálne lži o „spolupráci Trumpa s Ruskom“, o miešaní sa Kremľa do priebehu amerických volieb a pod. Po dvoch rokoch vyšetrovania v USA kompetentná komisia vyhlásila verdikt: správy o ovplyvňovaní Ruskom amerických volieb a o „spolupráci“ s Trumpom sú iba obyčajné lži, totálny bluf.

Reklama

Najnovšie to potvrdil vplyvný americký denník The New York Times, ktorý ešte viac rozvíril hladinu tým, že oznámil pozoruhodnú novinku: v USA vedia o tom, že v Rusku existuje pomerne rozsiahla „piata kolóna“ financovaná z rôznych zahraničných zdrojov a vedia presné mená politikov v blízkom okolí ruského prezidenta Putina, ktorí, takpovediac, pracujú na „cudzieho uja“…

Navyše denník The New York Times uviedol, že Donald Trump čoskoro mieni prezradiť mená týchto ruských politikov. V USA a Rusku hneď spozorneli: je to už veľmi silná káva.

Reklama

Americký denník prezradil aj niektoré podrobnosti: v najbližšom okolí Vladimíra Putina pôsobí agent americkej tajnej služby CIA. Podľa The New York Times práve tento agent „vypustil kačicu“ o údajných ruských hakeroch a nezmysly o ruskom ovplyvňovaní priebehu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Podľa amerického denníku, tento agent informoval, že ruský prezident Putin je osobne zainteresovaný /a zaangažovaný/ na tom, aby sa podarilo ovplyvniť americké voľby…

„Najväčší zdroj informácií CIA ohľadom ovplyvňovania amerických volieb Ruskom je človek blízky Putinovi. Práve táto osoba poskytla informáciu o účastí Putina na takomto ovplyvňovaní volieb. Tento zdroj tiež poskytol „dôkazy“, ktoré umožnili exprezidentovi Barrackovi Obamovi v posledných dňoch vo funkcii vyhlásiť, že Putin osobne riadil ruských hackerov, ktorí sa snažili ovplyvniť hlasovanie,“ uvádza The New York Times, odvolávajúc sa na informácie od bývalých príslušníkov CIA.

Americký denník podčiarkol, že tento agent už dávnejšie pracuje pre USA a CIA a viackrát poskytol dôležité informácie. A teraz Donald Trump mieni prezradiť meno tohto človeka. Nebolo by to veľké prekvapenie: tento agent narobil škody aj samotnému americkému prezidentovi. The New York Times poukazuje na to, že americké tajné služby sa snažia verbovať a využívať ruských politikov, čo tiež nie je žiadna novinka a rôzne americké tajné služby to robia už celé desaťročia.

„Teraz prezident, zdá sa, mieni zverejniť tajné údaje, aby to využil, ako politickú zbraň. Nariadenie Trumpa o zverejnení mien agentov a spolupracovníkov môže vážne poškodiť CIA a iné tajné služby, zapríčiniť likvidáciu zdrojov informácií a zničiť možnosti na získanie tajných informácií. Náš úrad bude pozorne sledovať kroky Barra /amerického ministra  spravodlivosti Williama Barra – pozn. aut./ v priebehu jeho vyšetrovania,“ cituje americký denník predsedu výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby Adama Schiffa. Podotýka, že podobný postoj má aj senátor Angus King.

The New York Times poukazuje na to, že CIA sa všetkými možnými spôsobmi snaží zabrániť zverejneniu mien svojich agentov a na to využíva svojich ľudí v americkej politike a médiách. Snaží sa zabrániť tomu, aby sa prevalili všetky výmysly a lži, ktoré sa používali na organizovanie špinavej štvavej kampane proti Rusku a prezidentovi Putinovi. Denník prezrádza, že ten „hlavný agent“ to nie je nejaký poskok v administrácii ruského prezidenta, ale vysoký úradník, ktorý sa zúčastňoval na zasadnutiach Rady bezpečnosti Ruska a poradách prezidenta.

Reklama

Americký denník pripomína, že na základe výmyslov a lží na Rusko uvalili rad sankcií, oligarchu Olega Deripasku klamstvami a vydieraním donútili predať svoje aktívy a do problémov sa dostalo ďalších vyše dvoch desiatok ruských oligarchov a samotného Vladimíra Putina dali na čiernu listinu. Ak sa táto kauza prevalí, ako podčiarkuje americký denník, CIA môže mať veľké obavy o bezpečnosť a život svojho agenta.

Zdroje tohto amerického denníka vlastne žiadnu Ameriku neobjavili: to, že v administrácii ruského prezidenta, ako aj v administrácii vlády a v rôznych štátnych štruktúrach sú americkí agenti, ruské média a analytici tvrdia už dlhšie obdobie. Niektoré sociálne siete už zverejnili zoznam takýchto ľudí, kde figurujú členovia vlády, gubernátori, ministri, bankári, finančníci, vysokí štátni úradníci a iní. Niektorí z nich majú aj cudzie občianstvo. Akurát v týchto zoznamoch nie je ani jeden vojak ruskej armády, čo je dobrý signál pre Rusko…

Ruské zdroje prezrádzajú, ktorí politici a úradníci majú účty v zahraničných bankách. Domáce média občas spomínajú „nesmrteľný“ výrok Georgeho Sorosa, ktorý veľmi výstižne povedal: „Ak 300 miliárd dolárov vašich oligarchov sa nachádza na účtoch v našich bankách, je otázne, či je to vaša alebo už naša elita…“

Kým The New York Times má seriózne obavy, že Donald Trump prezradí mená mnohých amerických agentov v ruskom stane alebo mená ľudí, ktorí spolupracujú so zahraničím, ruskí analytici a média sú tiež naladení pomerne pesimisticky, ale takpovediac, v opačnom smere: málo kto z nich verí, že Donald Trump to ozaj urobí, považujú jeho slova za obyčajnú propagandu a politické triky.

Keby Donald Trump ozaj prezradil tieto utajované mená, hlavy by nezačali padať iba v Rusku, ale bezpochyby aj v samotných Spojených štátoch, hlavne v prostredí politikov, vysokých štátnych úradníkov a príslušníkov tajných služieb. A toto je sotva v záujme amerického prezidenta…

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali