Oficiálnym víťazom prezidentských volieb sa stal Pellegrini. Ako na to reagujú politici?

❚❚

Bratislava 7. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

Aktualizované 7. apríla 16:28

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling gratuluje Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb a ďakuje všetkým občanom, ktorí prišli voliť

Pellegrini novinári
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (uprostred) reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo volebnej centrále, uprostred vpravo premiér SR Robert Fico a uprostred vľavo bývalý prezident SR Ivan Gašparovič

“Chcem však vyjadriť odhodlanie, že budeme za stranu SaS zastupovať viac ako milión voličov, ktorí volili Ivana Korčoka,” dodal Gröhling na sociálnej sieti.

.

Vyjadril sa aj ďalší poslanec SaS Alojz Hlina:

“Mali sme prezidentku, ktorú sme nedokázali ochrániť. Mohli sme mať prezidenta, ktorý vyzerá ako prezident, hovorí ako prezident, má životný príbeh ako prezident. Nemáme. Zabrali Plačková, Rytmus a kňaz Kuffa.”

.

 

Majerský verí, že Pellegrini splní svoje sľuby

Predseda opozičného KDH Milan Majerský verí, že víťaz druhého kola prezidentských volieb Peter Pellegrini splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval.

“Slovensko má nového prezidenta. Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu a verím, že splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval,” uviedol Majerský na sociálnej sieti.

Poslanci za KDH Martina Holečková a František Majerský uviedli, že výsledok volieb je potrebné rešpektovať. Vyzvali najmä mladých ľudí, aby neprepadli skepse. “Jedným z výdobytkov novembra 1989 sú slobodné a demokratické voľby. Ich výsledok sa nám nemusí vždy páčiť, no je potrebné ho rešpektovať,” uviedli v spoločnom vyhlásení, ktoré poskytla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

“Cítime, že značná časť Slovenska a väčšina mladých ľudí je z výsledku prezidentských volieb sklamaná. Chceli by sme vás vyzvať, prosíme, neprepadnite skepse a nerezignujte. Nezanevrite na Slovensko, naša krajina vás potrebuje. Demokracia vás potrebuje. Váš hlas moderného a prozápadného Slovenska nesmie zmiznúť. My budeme aj naďalej pokračovať v hájení demokracie a právneho štátu,” uviedli Holečková a Majerský.

.

 

Heger ďakuje Korčokovi za slušnú a ľudskú kampaň

Bývalý predseda vlády Eduard Heger poďakoval Ivanovi Korčokovi za to, že sa uchádzal o prezidentský úrad. “Ďakujem Ti, Ivan, že si išiel zabojovať o prezidentský úrad. Ďakujem Ti za slušnú a ľudskú kampaň. Väčšina však rozhodla inak. ”

Zároveň poďakoval Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách s tým, že rešpektuje vôľu všetkých občanov, ktorí ho zvolili.

Ako dodal, “čaká nás veľa práce, lebo kampaň bola plná strašenia, klamstiev a zavádzania. Potrebujeme sa naučiť rozoznať pravdu od klamstva.”

 

.

Uhrík o mobilizácii vlasteneckých voličov, Radačovský spomína mier a vojnu

Milan Uhrík z mimoparlamentného hnutia Republika sa na sociálnej sieti vyjadril, že “guľaté okuliare” nevyhrali, ale Pellegrinimu voľby vyhrala mobilizácia vlasteneckých voličov. “Snáď na to (Pellegrini) nezabudne. Veľa šťastia Slovensku.” – dodal Uhrík.

Víťazovi volieb Petrovi Pellegrinimu zablahoželal aj europoslanec a predseda strany Slovenský Patriot Miroslav Radačovský.

“Zvíťazilo Slovensko a mier. Bratislava a zástancovia vojny a vzájomného zabíjania sa bratov Ukrajincov a Rusov, úspešní neboli.

A zvíťazili aj kresťanské hodnoty, ktoré si Slováci ctia. Prehralo politické vedenie KDH, ktorému, zdá sa, sú kresťanské hodnoty aj názor vlastného pápeža, cudzie.”

Víťazovi volieb gratulovala aj koaličná SNS: “V mene SNS gratulujeme Petrovi Pellegrinimu. Korčok ako symbol zla prehral tak, ako si zaslúžil.”

 

Plaváková z PS hovorí o smútku a beznádeji, Naď o konci demokracie

Poslankyňa z PS Lucia Plaváková reagovala na výsledky prezidentských volieb. Ako píše na sociálnej sieti, chápe, že ich voliči cítia smútok a sklamanie nad tým, že mohli mať “za prezidenta človeka, u ktorého sme nemali pochybnosti o tom, že by hájil hodnoty demokracie, nešíril nenávisť, ale naopak by sa jasne staval proti nej. Tesne to nevyšlo.

Ale my sa nevzdáme. Pred nami bude pri tejto kombinácii vlády a prezidenta veľa výziev. My sa im musíme postaviť čelom. A spravíme to. Spoločne s vami. Pretože nám záleží na ľuďoch na Slovensku. Záleží nám na našej krajine. Nedáme si ju zobrať.” – dodala Plaváková.

Bývalý minister obrany a predseda Demokratov Jaroslav Naď rétoriku pritvrdil, keď hovorí o Pellegrinim ako o prezidentovi ” lží, strašenia ľudí a zlodejín.” Ako píše, aj taká je demokracia. “Užívajme si ju však, lebo dlho ju už mať nemusíme. Proruský mafiánsky valec začne úradovať naplno. A ľudia sa nestihnú ani čudovať, čo za mordor tu bude…” – doplnil Naď.

S podobnou rétorikou prichádza aj bývalý Naďov spolustraník Roman Mikulec. Ako dodáva, pokoj s Pellegrinim v paláci na Slovensko nepríde. “Je tu ale viac ako 1,2 milióna ľudí, ktorí týmto klamstvám neuverili. Zlo nebude mať nikdy posledné slovo.”

.

 

Remišová hovorí o rozdelenosti Slovenska

Prezidentské voľby ukázali, že Slovensko je veľmi rozdelené a potrebovalo by viac spájať. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Strana Kresťanská únia (KÚ) verí, že víťaz volieb Peter Pellegrini bude zastupovať aj záujmy konzervatívcov a kresťanov.

Podľa Remišovej je takmer isté, že vládna koalícia bude pokračovať vo svojej “šialenej” politike rozvratu Slovenska. “Petrovi Pellegrinimu sa podarilo preklamať sa do prezidentského paláca, ale napriek prehre Ivana Korčoka má demokratické Slovensko stále obrovský potenciál na ďalšie vzopätie sa voči garnitúre zla. Boj za úspešné, prosperujúce a bezpečné Slovensko preto nevzdáme,” uviedla v stanovisku.

Kresťanská únia rešpektuje zvolenie prezidenta v demokratických voľbách. “Veríme, že bude zastupovať všetkých občanov Slovenska, nielen záujmy liberálov, ale aj konzervatívcov a kresťanov,” uviedla strana.

 

.

Gratulácie zo zahraničia

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na sociálnej sieti zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Gratulujem, pán prezident!! Ďalšie potvrdenie síl ochraňujúcich suverenitu a síl presadzujúcich mier!” napísal Szijjártó.

Pripojil sa aj samotný maďarský premiér Viktor Orbán:

“Srdečne blahoželám Petrovi Pellegrinimu k jeho suverénnemu víťazstvu v slovenských prezidentských voľbách. Je to veľká výhra pre ľudí a veľká výhra pre zástancov mieru v celej Európe!” napísal Orbán na sociálnej sieti. Svoj príspevok zakončil v slovenskom jazyku: “Blahoželáme, pán prezident!”.

Ku gratulácii sa pripojil aj český prezident Petr Pavel. Vyjadril nádej, že sa im spolu podarí nadviazať na tradične dobré susedské vzťahy, informuje TASR.

.

“Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za nového prezidenta Slovenska. Verím, že naviažeme na tradíciu mimoriadne dobrých susedských vzťahov a budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu,” napísal Pavel na sociálnej sieti.

Pellegrinimu k víťazstvu gratulovali na sociálnych sieťach už viacerí českí politickí lídri vrátane premiéra Petra Fialu, ministra zahraničných vecí Jana Lipavského či expremiéra Andreja Babiša.

 

Prečítajte si tiež

NAŽIVO: Slovensko si zvolilo novú hlavu štátu – Petra Pellegriniho

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali