NAŽIVO: Slovensko si zvolilo novú hlavu štátu – Petra Pellegriniho

NAŽIVO: Slovensko si zvolilo novú hlavu štátu – Petra Pellegriniho

Bratislava 6. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Väčšina volebných miestností sa po druhom kole prezidentských volieb na Slovensku zatvorila. Komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. Keďže v dvoch volebných miestnostiach sa hlasovanie predlžuje, do 22.05 h platí stále volebné moratórium. Prvé výsledky volieb sa zverejnia až po tomto čase

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (uprostred) reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo volebnej centrále

 

Reklama

02:00 – Po sčítaných všetkých hlasov získal neoficiálny víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini podporu 53,12 percenta, čo predstavovalo 1.409.255 voličov. Jeho protikandidát Ivan Korčok 46,87 percenta, teda 1.243.709 voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní všetkých okrskových zápisníc.

Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta. Druhého kola prezidentských volieb sa tak zúčastnilo 2.671.279 voličov.

Reklama

Priebežné neoficiálne výsledky je možné po skončení moratória sledovať na webe www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámi v nedeľu o 10.00 h.

 

Sledujte spolu s nami NAŽIVO:

 

Reklama

 

00:55 – Ivan Korčok priznal porážku v druhom kole prezidentských volieb. Z výsledku je sklamaný a rozčarovaný, no rešpektuje ho. Svojmu protikandidátovi Petrovi Pellegrinimu, ktorý je podľa neoficiálnych výsledkov víťazom prezidentských volieb, pogratuloval.

“Odchádzam s tým, že som sklamaný, nie som zlomený. To vás chcem ubezpečiť. Želám Slovensku prezidenta SR, ktorý naplní to, čo je napísané v Ústave SR, aj nezávislosť, aj konať bez príkazov a podľa vlastného presvedčenia,” uviedol.

Pellegrinimu zablahoželal. Výsledok podľa neho ukázal, že na Slovensku možno voľby vyhrať aj netransparentnou kampaňou. “Ale dá sa to vyhrať aj tak, že z toho druhého, aby som bol presný – zo mňa, urobíte kandidáta vojny,” skonštatoval.

Korčok zároveň ocenil všetkých občanov, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Poukázal na to, že účasť bola vysoká. Poďakoval ľuďom, ktorí mu v nich prejavili dôveru. Vďaku vyjadril i politickým stranám, ktoré ho podporili. Ocenil aj svoj tím. Za podporu poďakoval tiež rodine.

Reklama

Tohtoročný súboj o Prezidentský palác podľa neho rozhodol okrem iného aj strach. Poukázal na šírenie strachu a nenávisti počas kampane. Avizoval, že jeho kampaň a možné chyby budú analyzovať. Za svojimi kampaňovými témami si podľa vlastných slov stojí.

Centrála Ivana Korčoka sa pomaly vyprázdňuje. Jeho priaznivci ho ocenili dlhým potleskom. Vystúpil aj spevák Adonxs. Korčok išiel pozdraviť aj svojich priaznivcov nachádzajúcich sa pred centrálou počas celej volebnej noci.

 

00:50 – “Je mi veľmi ľúto, že to tesne nevyšlo. Ivan Korčok by bol výborným prezidentom. Uviedol to predseda opozičného parlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka v reakcii na výsledky druhého kola prezidentských volieb. TASR o tom informovala riaditeľka mediálneho oddelenia PS Alena Kuišová.

“Gratulujem Petrovi Pellegrinimu. Chcel by som veriť, že bude lepším prezidentom, ako je predsedom parlamentu. Mal by pamätať na to, že jeho úlohou je zastupovať všetkých občanov a občianky Slovenska – aj tých vyše milióna z nich, ktorí si priali za prezidenta Ivana Korčoka,” uviedol Šimečka. Konštatoval, že Korčok odviedol spolu so svojím tímom vynikajúcu kampaň.

Zhodnotil, že kampaň bola zo strany Ficovej vlády a koalície plná podrazov, klamstiev, strašenia a prekračovania písaných aj nepísaných pravidiel súťaže. “Potvrdzuje sa, že pre Slovensko predstavujú nebezpečie a nezastavia sa pred ničím,” poznamenal.

Zároveň dodal, že vyhrali relatívne tesne. “Nesmieme strácať nádej. Musíme spolupracovať, musíme sa zmobilizovať a musíme ich začať porážať v každých ďalších voľbách, ktoré nás čakajú. Už čoskoro. Je to ťažké, ale som presvedčený, že sa to dá,” povedal.

 

00:45 – Neoficiálny víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini poďakoval krátko po polnoci za hlasy všetkým voličom. Hovorí o obrovskom záväzku do budúcna, veľkej cti a zadosťučinení. Vďaku vyjadril aj koaličným partnerom.

“Vláda sa môže spoľahnúť, že pokiaľ bude plniť programové vyhlásenie vlády, nemusí sa obávať, že z prezidentského paláca, tak ako to bolo posledných desať rokov, vznikne opozično-oportunistické mocenské centrum, ktoré bude vláde a štátu škodiť, aj v zahraničí, a bude sa tešiť z neúspechov vlády SR,” vyhlásil Pellegrini. Zároveň podotkol, že nebude nekritickým obdivovateľom vlády.

Reklama

V Pellegriniho volebnom štábe aktuálne vládne veselá atmosféra. Spolustraníci v bratislavskej reštaurácie na petržalskom brehu Dunaja už pri sčítaní približne 88 percent spievali slovenskú hymnu či pokrikovali “Pelle na hrad”.

 

00:35 – Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) pogratuloval Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb.

“Buď dobrým prezidentom pre všetkých občanov. Ďakujem všetkým Slovákom, že ukázali sebavedomie a zdravý úsudok,” uviedol Taraba na sociálnej sieti. Poznamenal, že Slováci jasne vyjadrili dôveru ich vláde a jej programu.

 

Reklama

00:30 – Prezidentka Zuzana Čaputová večer telefonicky zablahoželala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Ocenila vysokú účasť vo voľbách. Za dôležité považuje, aby od momentu zvolenia nový prezident pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

 

00:15 – Neoficiálny víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini poďakoval krátko po polnoci za hlasy všetkým voličom. Hovorí o obrovskom záväzku do budúcna, veľkej cti a zadosťučinení. Vďaku vyjadril aj koaličným partnerom.

 

23:57 – Ďalšie fotografie z dnešného volebného dňa (zdroj TASR):

Reklama

 

23:55 – Ivan Korčok priznal porážku v druhom kole prezidentských volieb. Z výsledku je sklamaný a rozčarovaný, no rešpektuje ho. Svojmu protikandidátovi Petrovi Pellegrinimu pogratuloval.

 

23:45 – Neoficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini s podporou 55,02 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 92,89 percenta okrskových zápisníc.

 

23:30 – Podľa liberálneho Denníka N bude prezidentom SR Peter Pellegrini. Na otázku novinárov v podobnom štýle odpovedal aj podpredseda Hlasu-SD Peter Žiga. Naopak, expremiér Mikuláš Dzurinda pre RTVS uviedol, že ešte nie je koniec a bič bude podľa neho plieskať až na konci.

 

Reklama

23:20 – V druhom kole prezidentských volieb vedie po spočítaní štyroch pätín hlasov naďalej Peter Pellegrini so ziskom 56,71 percenta. Na druhom mieste je Ivan Korčok so 43,28 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 80,11 percenta okrskových zápisníc. Volebná účasť zatiaľ dosahuje 58,70 percenta.

 

23:10 – Exprezident Andrej Kiska očakáva veľmi tesný výsledok druhého kola prezidentských volieb. Uviedol to krátko po spočítaní necelej tretiny okrskových zápisníc.

“Je to veľmi ťažko odhadnúť. Vieme, že na úvod sú sčítavané práve menšie mestečká a dedinky, kde vždy zvíťazia ľavicoví kandidáti. Tak to bolo aj v mojom prípade, keď som kandidoval proti Robertovi Ficovi. Treba vydržať, počkať, ale podľa mňa to bude veľmi tesné,” poznamenal.

Kiska trávi volebnú noc vo volebnom štábe Ivana Korčoka v Bratislave. Kandidáta ocenil za to, že počas kampane urobil obrovský kus práce.

 

23:05 – V druhom kole prezidentských volieb vedie takmer po polovici sčítaných hlasov naďalej Peter Pellegrini so ziskom 59,31 percenta. Na druhom mieste je Ivan Korčok so 40,68 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 49,44 percenta okrskových zápisníc. Volebná účasť zatiaľ dosahuje 56,61 percenta.

Reklama

Priebežné neoficiálne výsledky je možné po skončení moratória sledovať na webe www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.

 

22:55 – V druhom kole prezidentských volieb vedie naďalej Peter Pellegrini so ziskom 62,33 percenta hlasov. Ivan Korčok na druhom mieste zatiaľ získal 37,66 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 30,41 percenta okrskových zápisníc. Volebná účasť zatiaľ dosahuje 55,20 percenta.

 

 

22:50 – Volebné miestnosti v okresoch Levice, Šaľa a Topoľčany v Nitrianskom kraji sú už zatvorené. Ako pre TASR uviedli členovia okresných volebných komisií, zo žiadnych okrskov neboli hlásené incidenty, pre ktoré by mali byť volebné miestnosti otvorené dlhšie ako do 22.00 h.

Reklama

V Levickom okrese boli voľby bezproblémové a pokojné. “Účasť bola pomerne vysoká, hlavne v obciach, ale neskôr sa zvýšila aj v mestách. Uvidíme, aká bude naozaj, ale predpokladám, že o pár percent by mohla byť vyššia ako v prvom kole prezidentských volieb,” uviedol člen okresnej volebnej komisie v Leviciach Ján Janáč.

Pomerne veľký záujem voličov o druhé kolo prezidentských volieb bol aj v Šalianskom okrese. “Máme okrsky, kde bola účasť naozaj vysoká, v iných bola porovnateľná s prvým kolom volieb. Momentálne sú už volebné miestnosti zatvorené a môžeme skonštatovať, že voľby u nás prebehli pokojne a bez incidentov,” povedala pre TASR členka okresnej volebnej komisie Petronela Vižďáková.

Bezproblémový priebeh volieb bol aj v Topoľčianskom okrese. Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie Zuzany Chudej sú už volebné miestnosti zatvorené a v jednotlivých okrskoch sa začalo so zratúvaním hlasov. “Účasť sa zdala byť pomerne slušná. Na výjazdoch sme videli, že do volebných miestností ľudia chodili,” doplnila Chudá.

 

22:46 – Volebné miestnosti uzavreli, priebeh hlasovania bol štandardný. Na tlačovej konferencii to povedali predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda a riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová.

“Oba volebné dni prebehli pokojne a bez narušenia verejného poriadku,” povedal riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.

 

Reklama

22:40 – Volebné miestnosti v okresoch Levice, Šaľa a Topoľčany v Nitrianskom kraji sú už zatvorené. Ako pre TASR uviedli členovia okresných volebných komisií, zo žiadnych okrskov neboli hlásené incidenty, pre ktoré by mali byť volebné miestnosti otvorené dlhšie ako do 22.00 h.

V Levickom okrese boli voľby bezproblémové a pokojné. “Účasť bola pomerne vysoká, hlavne v obciach, ale neskôr sa zvýšila aj v mestách. Uvidíme, aká bude naozaj, ale predpokladám, že o pár percent by mohla byť vyššia ako v prvom kole prezidentských volieb,” uviedol člen okresnej volebnej komisie v Leviciach Ján Janáč.

Pomerne veľký záujem voličov o druhé kolo prezidentských volieb bol aj v Šalianskom okrese. “Máme okrsky, kde bola účasť naozaj vysoká, v iných bola porovnateľná s prvým kolom volieb. Momentálne sú už volebné miestnosti zatvorené a môžeme skonštatovať, že voľby u nás prebehli pokojne a bez incidentov,” povedala pre TASR členka okresnej volebnej komisie Petronela Vižďáková.

Bezproblémový priebeh volieb bol aj v Topoľčianskom okrese. Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie Zuzany Chudej sú už volebné miestnosti zatvorené a v jednotlivých okrskoch sa začalo so zratúvaním hlasov. “Účasť sa zdala byť pomerne slušná. Na výjazdoch sme videli, že do volebných miestností ľudia chodili,” doplnila Chudá.

 

22:38 – V druhom kole prezidentských volieb vedie zatiaľ Peter Pellegrini so ziskom 70,51 percenta hlasov. Na druhom mieste je Ivan Korčok s 29,48 percentami. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR po spočítaní 3,28 percenta okrskových zápisníc.

Volebná účasť zatiaľ dosahuje 49,93 percenta.

Reklama

Priebežné neoficiálne výsledky je možné po skončení moratória sledovať na webe www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.

 

22:37 – Podľa informácií TV Markíza sa v centrále Ivana Korčoka nachádzajú politici ako Igor Matovič, Roman Mikulec, Ivan Mikloš či Andrej Kiska.

 

22:35 – Sobotňajšie druhé kolo prezidentských volieb sa skončilo už aj vo všetkých okresoch Košického kraja. Košická krajská polícia počas neho nezaznamenala žiadne mimoriadne udalosti. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Reklama

“Som rád, že volebný deň so sebou nepriniesol žiadne mimoriadne udalosti, vplyvom ktorých by boli jeho plynulosť a pokojný priebeh narušené. Chcem ubezpečiť všetkých občanov, že policajti v Košickom kraji urobia maximum, aby sa v pokojnom duchu niesla aj povolebná noc,” uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Štefan Mulik.

Takmer všetky volebné miestnosti v Košickom kraji sa zatvorili o 22.00 h. Výnimkou bola volebná miestnosť v obci Bystrany, ktorá bola otvorená o päť minút dlhšie z dôvodu ranného omeškania pri otvorení.

Policajti rôznych útvarov v pôsobnosti KR PZ nielen v uniformách, ale i v civilnom odeve boli od skorých ranných hodín a potom počas celého dňa najmä v okolí volebných miestností. “Svoju pozornosť sústredili aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky či predchádzanie trestnej činnosti,” dodáva polícia.

Priebeh druhého kola prezidentských volieb je z pohľadu okresných volebných komisií v Trnavskom kraji hodnotený ako pokojný, bez väčších problémov, s účasťou pravdepodobne vyššou oproti prvému kolu. Potvrdili to pre TASR ich predsedovia. Polícia takisto podľa krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Zlatice Antalovej nemusela zasahovať pri udalostiach spojených s voľbami.

Okresná volebná komisia v Trnave, ktorá zastrešuje obvody Trnava a Hlohovec, podľa predsedníčky Aleny Krátkej vyhodnotila voľby ako úplne pokojné. “Podľa našich poznatkov by mala byť účasť voličov vyššia možno o desať percent,” povedala pre TASR. V prvom kole bola účasť 59,59 percenta.

Ako “určite vyššiu” ako 53,12 percenta v minulom kole vyhodnotila účasť hlasujúcich aj okresná komisia v Senici zastrešujúca obvody Senica a Skalica. Predsedníčka Anna Klempová pre TASR uviedla, že aj menšie obce registrovali väčší záujem občanov o hlasovanie. “A k tomu príchod voličov spoza hraníc, a to najmä do prihraničnej obce Kúty,” konštatovala. S tamojšími okrskami komisia spolupracovala pri riešení problému nedostatku volebných lístkov pre prílev zahraničných voličov vlakmi či autami, zvýšiť bolo potrebné aj počet volebných urien.

Piešťanská volebná komisia podľa predsedu Martina Hladkého vyhodnotila voľby ako mimoriadne pokojné. Jej členovia navštívili viaceré okrsky, ako uviedol, najmä tie, na ktoré sa v prvom kole nedostalo. Podľa jeho vyjadrenia voličský záujem bude pravdepodobne vyšší ako 57,06 percenta v prvom kole.

V okrese Galanta podľa predsedu Raymonda Kunštatského nezaznamenali žiadne vážnejšie podnety. “V Dolnej Strede komisia riešila problém s voličom, ktorý omylom vhodil hlasovací lístok bez obálky a potom sa dožadoval ďalšieho aj s obálkou,” informoval. Komisia podľa jeho slov v teréne riešila viaceré technické otázky na okrskoch. Účasť odhadujú o niečo vyššiu ako v prvom kole, keď dosiahla 48,2 percenta.

Pokojný priebeh volieb potvrdila aj okresná komisia v Dunajskej Strede.

 

22:30 – Kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok trávi volebnú noc so svojimi podporovateľmi z radov politikov aj osobností spoločenského a kultúrneho života. Do volebného štábu v Bratislave prišiel krátko pred 22.00 h.

“Ďakujem všetkým tým, ktorí voliť boli. (…) Ďakujem všetkým štátnym orgánom, ktoré zabezpečovali voľby,” uviedol krátko po príchode.

Medzi hosťami Korčoka sú okrem iných aj bývalý prezident Andrej Kiska či expremiér Mikuláš Dzurinda. Podporiť ho prišli tiež podpredseda parlamentu a líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, poslanec Národnej rady SR a predseda SaS Branislav Gröhling či predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Tá verí, že vo voľbách zvíťazí slušnosť nad netransparentnosťou.

Priazeň kandidátovi prišli vyjadriť aj bývalá politička a diplomatka Magda Vášáryová. Medzi jeho priaznivcami sú tiež herci Zuzana Porubjaková, Kristína Tormová, Milan Kňažko či Juraj Kemka. Ten uviedol, že Korčok ho presvedčil účesom, okuliarmi a správnymi hodnotami.

Na volebnú noc Ivana Korčoka je podľa informácií z jeho tímu akreditovaných okolo 200 novinárov z viacerých krajín.

Reklama

 

22:25 – Atmosféra počas dnešného volebného dňa – zdroj TASR:

 

 

22:20 – Podľa exkluzívneho volebného modelu agentúry Median zverejneného verejnoprávnou RTVS druhé kolo by malo skončiť veľmi tesným výsledkom. Ivan Korčok podľa modelu oslovil 51,1 % voličov a stal by sa prezidentom Slovenskej republiky. Peter Pellegrini by oslovil 48,9 % ľudí.

Stávkové kancelárie teraz odhadujú víťazstvo Ivana Korčoka na 51,9 %, Petra Pellegriniho na 48,1 %. Do niekoľkých minút očakávame prvé priebežné výsledky.

 

22:15 – Z druhého kola prezidentských volieb má kandidát a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini stres. Je to podľa jeho slov niečo, čo zažíva prvýkrát. Tieto voľby považuje za špeciálne.

“Kým v parlamentných voľbách sme sa mohli podeliť, že ten získal viac kresiel a ten menej, tu je len jeden víťaz,” skonštatoval Pellegrini po príchode do bratislavskej reštaurácie, ktorá sídli na petržalskej strane Dunaja. Druhé kolo volieb je podľa neho napínavé ako finálový beh.

Pellegrini poukázal na kampaň, ktorá šla pod kožu. “Útoky a nechutné veci ma posilnili a aj z toho negatívneho som si odniesol to pozitívne,” podotkol.

Ak bude výsledok tesný, jeho prehra či prehra jeho súpera Ivana Korčoka bude so cťou, myslí si. “Nebude to žiadny debakel na hlavu,” poznamenal Pellegrini s tým, že v minulosti boli rozdiely medzi kandidátmi enormné.

Volebnú noc bude tráviť s politickými aj nepolitickými kamarátmi, očakáva poskromnejšie množstvo návštevníkov. S koaličnými partnermi je v kontakte. Predseda SNS Andrej Danko nie je v Bratislave, ale podľa Pellegriniho slov spolu telefonovali. Priblížil, že premiér Robert Fico (Smer-SD) má v sobotu svoj program. “Budeme to spolu, samozrejme, komunikovať, podľa toho ako sa to bude vyvíjať,” povedal.

Kandidát tvrdí, že s nikým zo slávnych ľudí, ktorí ho v posledných dňoch podporili na sociálnych sieťach, nebol v kontakte. Nevie, či niekto z nich do reštaurácie v sobotu večer príde. “Kto sem príde, uvidíme, netreba očakávať nič výnimočné. Nevidím, že by sem prišli herci, umelci, speváci. Budú tu priatelia a ľudia, ktorí mi pomáhali v kampani,” skonštatoval Pellegrini.

 

Reklama

 

 

22:05 – Volebné moratórium sa skončilo. Začať sa môžu zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky druhého kola prezidentských volieb. Štatistický úrad (ŠÚ) SR ich bude zverejňovať na webe www.volbysr.sk.

Definitívne výsledky budú známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.

Slováci si novú hlavu štátu volili v sobotu od 7.00 h. Do druhého kola postúpili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Išlo o šieste priame voľby prezidenta v ére samostatnej SR. Hlasovať mohli voliči v 5938 volebných miestnostiach. Právo voliť malo podľa odhadu Štatistického úradu SR viac ako 4,3 milióna občanov SR.

Priebežné neoficiálne výsledky bude možné po skončení moratória sledovať na webe www.volbysr.sk. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámiť by ich mala v nedeľu 7. apríla.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:12

V Afganistane spustili v pondelok novú očkovaciu kampaň proti detskej obrne. Cieľom je ochrániť približne 10,7 milióna detí do päť rokov pred týmto nebezpečným ochorením.

11:03

Indický premiér Naréndra Módí v pondelok poprel, že by jeho krajina smerovala k autokracii. Reagoval tak na obvinenia, že vláda zorganizovala trestné konania s cieľom oslabiť oponentov pred prebiehajúcimi parlamentnými voľbami.

10:55

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) víta zrušenie zvýhodnených predčasných odchodov do dôchodku. Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách. V pondelok o tom informoval predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

10:44

Bývalého námestníka starostu poľského mesta Gdaňsk za sexuálne napadnutie mladistvej osoby odsúdili na jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom tri roky.

10:39

Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívi začiatkom mája Francúzsko, oznámila v pondelok kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Návšteve bude dominovať predovšetkým téma vojny na Ukrajine a konfliktu na Blízkom východe.

10:12

V Španielsku v pondelok očakávajú vyhlásenie premiéra Pedra Sáncheza o odstúpení.

Sánchez minulú stredu uviedol, že zvažuje odstúpenie pre vyšetrovanie jeho manželky Begone Gómezovej na základe podozrení z korupcie. Vyhlásil, že svoje rozhodnutie oznámi v pondelok a dovtedy pozastavuje svoj oficiálny program.

09:51

Burkina Faso pozastavila činnosť niekoľkým zahraničným médiám, niektorým z nich na dobu neurčitú. Uvádza sa to vo vyhlásení tamojšieho regulačného orgánu pre komunikáciu CSC.

09:30

Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

09:15

Severná Kórea umiestňuje nášľapné míny na ceste v demilitarizovanej zóne (DMZ), ktorá oddeľuje KĽDR od Južnej Kórey.

Juhokórejská armáda minulý rok zaznamenala, ako vojaci KĽDR ukladajú míny na neupravenej ceste. Ide o jeden z krokov na uzavretie ciest medzi oboma Kóreami, komentuje agentúra Jonhap.

08:44

Väčšina Nemcov súhlasí s tým, aby Nemecko a jeho európski spojenci v Severoatlantickej aliancii v zmenenej bezpečnostnej situácii výrazne zvýšili výdavky na obranu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal inštitút Forsa pre magazín Internationale Politik.

08:35

Správny okamih na prijatie eura, ktorý využilo aj Slovensko, ČR premárnila. Spravodajkyni TASR to povedala predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová, ktorá však podľa vlastných slov verí, že Česko sa raz stane členom eurozóny.

08:28

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ. Urobila tak pri príležitosti 20. výročia rozšírenia EÚ o desiatku krajín v roku 2004.

Tretí deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
08:15

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Správa o mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zmiernila obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe a údaje o inflácii v USA ešte viac zhoršili vyhliadky na skoré zníženie úrokových sadzieb.

07:54

Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí ju zorganizovalo po tom, ako rokovania odborníkov pod záštitou OSN v Ženeve neviedli za posledných desať rokov k rozhovorom na diplomatickej úrovni.

07:45

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali