Neexistuje náprava hlúposti, pokiaľ ide o západné bludy o Rusku

Neexistuje náprava hlúposti, pokiaľ ide o západné bludy o Rusku

Bratislava 2. apríla 2023 (HSP/Sonar21/Foto:Screenshot)

 

Podľa Larryho Johnsona, ak hľadáte dôkaz, prečo je britská armáda treťotriednou organizáciou, ktorá by na ukrajinských bojiskách nevydržala ani týždeň, hľadajte plukovníka Richarda Kempa, publicistu denníka Daily Telegraph

Plukovník vo výslužbe Spojeného kráľovstva Richard Kemp
Plukovník vo výslužbe Spojeného kráľovstva Richard Kemp

Podľa Wiki: “Plukovník Richard Justin Kemp je dôstojník britskej armády vo výslužbe, ktorý slúžil v rokoch 1977 až 2006. Kemp bol veliteľom pešieho práporu. Medzi jeho úlohy patrilo velenie operácii Fingal v Afganistane od júla do novembra 2003.”

Reklama

Jeho najnovší kus nekvalitnej publicistiky je reprezentatívny pre jeho predchádzajúce snahy – banalita plná skreslení a bludov. Je tiež praktizátorom psychologickej projekcie – t. j. pripisuje Rusku nedostatky vlastného národa. O Rusku a Putinovi píše, že:

Hospodárstvo upadá a jej vodca kvôli svojej nekompetentnosti systematicky likviduje armádu, ktorá bola kedysi taká silná, že v Európe bolo na jej potlačenie trvalo umiestnených pol milióna amerických vojakov. Demografické otrasy v Rusku sú pre Putina už dlho nočnou morou a všetko, čo urobil, je, že ich ešte prehĺbil, pretože tisíce mladých Rusov sú zabíjaní v Bachmute a podľa moskovských médií až 700 000 mladých mužov utieklo z krajiny, aby sa vyhli mobilizácii.

Reklama

Pre mnohé krajiny je Rusko vyvrheľom, dokonca aj jeho status ozbrojenej čerpacej stanice je v troskách. Pravdepodobne sa z toho nikdy nedokáže spamätať a bude mať problém, aby ho brali vážne – s výnimkou iných darebáckych štátov, ktoré zavetria príležitosť kúpiť ropu a plyn so zľavou, prípadne niekoľko stíhačiek.

Áno, Moskva má jadrové zbrane a Putin nikdy nevynechá príležitosť pohroziť, že ich použije, ale vie, že Čína ich pravdepodobne nedovolí použiť. To vystihuje žalostnú hĺbku, do ktorej Putin stiahol svoju krajinu. V dohľadnej budúcnosti bude Rusko iba čínskym vazalom. Počas nedávnej návštevy Moskvy sotva skrývané pohŕdanie Si Ťin-pchinga ponižujúco kontrastovalo s hojnou pohostinnosťou a pokľaknutím jeho hostiteľa.

Začnime jeho tvrdením, že Putin systematicky “likviduje” ruskú armádu. Podľa správy Statista z marca 2023:

Celkový počet príslušníkov ruskej armády sa v roku 2023 odhaduje na 1 330 900 osôb. Z nich 830,9 tisíc príslušníkov bolo aktívnych, 250 tisíc príslušníkov záložných síl a 250 tisíc príslušníkov polovojenských síl.

Ako je to v porovnaní s Britániou? Podľa náčelníka generálneho štábu generála sira Marka Carletona-Smitha:

Reklama

Britská armáda je príliš malá na to, aby účinne čelila hrozbám pre britské záujmy. “Určite to poukázalo na skutočnosť, že hmotnosť a veľkosť sú dôležité. Nebol som spokojný s armádou, ktorá mala len 73 000 príslušníkov. Bola príliš malá. To nikdy nebolo súčasťou nášho návrhu, keď sme vstupovali do revízie. V skutočnosti som sa usiloval o to, aby sme armádu zväčšili na 82 000 – a to sa nám za posledné štyri roky podarilo.

Aké drogy tento muž užíva? Keby sme na futbalový štadión Alabamskej univerzity nasadili britskú armádu, stále by tam bolo 27 077 prázdnych miest. Pošlite Britov na Ukrajinu a ich armáda by bola do dvoch týždňov preč. Do čerta, súčasné sily blednú v porovnaní s 300 000 britskými vojakmi zachránenými pred 83 rokmi z Dunkerque. Skutočnosť, že človek ako Kemp sa mohol dostať do hodnosti plukovníka, pomáha vysvetliť súčasný žalostný stav britskej armády.

Zdá sa, že Kemp je fanúšikom zosnulého senátora Johna McCaina. Vyťahuje hlúpy mém, že Rusko je benzínová pumpa, ktorá sa vydáva za krajinu. A Kemp trvá na tom, že Rusko je vyvrheľ. Hádam nečíta Economist (asi je tam naňho príliš veľa veľkých slov). V marcovej správe Economist Intelligence Unit sa uvádza, že čistá podpora Ruska na globálnej scéne od februára 2022 vzrástla:

“Čína zostáva najvýznamnejšou krajinou v tejto kategórii [podporovateľov Ruska], ale aj ďalšie rozvojové krajiny (najmä Južná Afrika, Mali a Burkina Faso) sa presunuli do tejto skupiny, ktorá predstavuje 33 % svetovej populácie,” uvádza sa v správe EIU a dodáva, že tieto trendy poukazujú na rastúci vplyv Ruska v Afrike.

Zatiaľ čo Južná Afrika vyvolala vo februári kontroverziu tým, že pri príležitosti výročia invázie na Ukrajinu usporiadala spoločné vojenské cvičenia s Ruskom a Čínou. Juhoafrický minister zahraničných vecí Naledi Pandor uviedol, že “masívny transfer zbraní” zo Západu na Ukrajinu zmenil pohľad Pretórie a pochválil “rastúce hospodárske bilaterálne vzťahy” krajiny s Moskvou.

Reklama

 

Plukovník vo výslužbe Kemp mi pripomína plukovníka Klinka z Hoganových hrdinov:

 

Kempova reakcia na samit medzi Putinom a Si Ťin-pchingom ukazuje, že ignoruje správy zo samotných novín, ktoré ho platia za písanie týchto bludov. Vyzerá toto ako slabošské podlizovanie sa Číňanom?

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:53

Top destináciami tohto roka sú pre európskych cestovateľov Taliansko, Grécko a Španielsko. Obyvatelia Slovenska plánujú dovolenku najmä pri mori, pričom si ako svoju cieľovú destináciu plánujú zvoliť Chorvátsko. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu európskej banky Revolut, ktorý sa uskutočnil na vzorke 15.000 respondentov vrátane 1000 ľudí na Slovensku.

09:48

K erupcii sopky Ibu došlo v nedeľu v ranných hodinách miestneho času na východe Indonézie. Sopka chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre. Tamojšie úrady vyzvali miestnych obyvateľov, aby sa okoliu sopky vyhýbali.

08:36

Rusko uviedlo, že v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP.

08:35

Bývalého hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina hospitalizovali v sobotu po jeho návrate do väznice v New Yorku – krátko po tom, čo tamojší najvyšší súd zrušil rozsudok z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

08:34

Ekonomické prínosy členstva Slovenska v Európskej únii (EÚ) sú významné. Integrácia do EÚ prináša priemernému občanovi SR dodatočný blahobyt v objeme 4000 eur a štvorčlennej domácnosti približne 16.000 eur za obdobie piatich rokov. Jedna tretina tohto príspevku k blahobytu však závisí od toho, ako efektívne sa dostupné prostriedky v ekonomike využívajú. Poukázali na to analytici Národnej banky Slovenska (NBS) v štúdii venovanej nadchádzajúcemu 20. výročiu členstva v EÚ. Slovensko do únie vstúpilo 1. mája 2004.

08:00

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu v Pásme Gazy.

08:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny.

07:59

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy od Leonarda da Vinciho. Ako jedna z možností sa uvádza aj vystavenie tohto obrazu v samostatnej miestnosti. Ako podľa agentúry AFP to v sobotu uviedla riaditeľka múzea Louvre Laurence des Cars, takáto zmena by návštevníkom poskytla lepší umelecký zážitok.

07:52

07:31

Päť ľudí prišlo v sobotu o život a ďalších 33 osôb utrpelo zranenia pri vyčíňaní tornáda v juhočínskom meste Kuang-čou (Kanton). Okolo 15.00 h miestneho času (09.00 h SELČ) tornádo zasiahlo štvrť Paj-jün. Predbežné zistenia ukázali, že malo intenzitu tretieho stupňa na päťstupňovej škále.

07:30

Iracký parlament schválil v sobotu zákon o boji proti prostitúcii a homosexualite, ktorý ukladá tresty odňatia slobody za vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia v trvaní až do 15 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali