Oficiálne výsledky referenda vyhlásia v nedeľu ráno

Oficiálne výsledky referenda vyhlásia v nedeľu ráno

Bratislava 21. januára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa,Pavol Zachar,Ján Krošlák,Henrich Mišovič,Screenshot)

Aktualizované 21. januára 2023 22:03

Na Slovensku sa ráno začalo deviate referendum v histórii samostatnej SR. Týka sa zmeny Ústavy SR. Hlasovacie miestnosti sú otvorené do 22.00 h. Volič, ktorý sa chce zúčastniť na referende, musí mať so sebou platný občiansky preukaz. Občania sa môžu s otázkami na referendum obrátiť na infolinku ministerstva vnútra na číslach 02/48592317 a 02/48592312

Referendum o zmene Ústavy SR
Na snímke volič čaká na otvorenie volebnej miestnosti v Trenčianskych Stankovciach, 21. januára 2023

V miestnosti dostane volič jeden hlasovací lístok s referendovou otázkou, kde zakrúžkuje odpoveď „áno“ alebo „nie“. Odpovedať bude na otázku, či súhlasí s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Zakrúžkovať môže len jednu odpoveď, inak je lístok neplatný. Volič môže hlasovať aj inde ako v mieste trvalého pobytu, potrebuje na to hlasovací preukaz, o ktorý vopred požiadal.

Reklama

Pokiaľ majú voliči závažnú prekážku, najmä zdravotnú, pre ktorú nemôžu prísť do volebnej miestnosti, môžu okrskovú volebnú komisiu požiadať o prenosnú volebnú schránku. Hlasovať v referende môžu aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19, ak o to vopred požiadali.

Po úprave lístka ho musí volič vložiť do obálky a následne do volebnej schránky. Pokiaľ sa pomýli, okrsková volebná komisia mu vydá za nesprávne upravený lístok iný. Nesprávne upravený hlasovací lístok vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. „Volič je povinný odložiť nesprávne upravený hlasovací lístok do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur,“ píše sa na webe.

Reklama

Ak volič nemôže sám hlasovať, či už pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, môže mu pomôcť iná osoba, nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie. Takýto volič musí svoju situáciu oznámiť pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojom webe.

Ak voličovi ide za plentu pomáhať iná spôsobilá osoba, hlasovací lístok musí upraviť podľa pokynov voliča. „Obidve osoby pred vstupom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov člen okrskovej volebnej komisie poučí o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb,“ dopĺňa rezort vnútra.

Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže to za neho urobiť na jeho požiadanie iná osoba, ale nie člen okrskovej volebnej komisie.

Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

 

Reklama

Výsledky budú platné, ak sa zúčastní nadpolovičná väčšina voličov

Výsledky referenda budú platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Hovorí to Ústava SR.

Na Slovensku môže voliť približne 4,4 milióna ľudí. Referendum by bolo teda platné, ak by prišlo hlasovať približne 2,2 milióna voličov. Ak by nadpolovičná väčšina z nich, teda asi 1,1 milióna voličov, odpovedala na otázku kladne, bolo by referendum úspešné. V takom prípade by návrhy prijaté v referende vyhlásila Národná rada SR ako zákon, vyplýva z ústavy.

Základný zákon štátu hovorí aj to, že výsledok referenda môže parlament zmeniť alebo zrušiť svojím ústavným zákonom po uplynutí troch rokov od jeho účinnosti. „Referendum v tej istej veci možno opakovať najskôr po uplynutí troch rokov od jeho vykonania,“ dopĺňa ústava.

referendum
Hlasovací lístok

22:05- Zatvorením hlasovacích miestností sa skončilo referendum, v ktorom sa voliči mohli vyjadriť k zmene Ústavy SR. Referendové komisie teraz sčítavajú hlasy. Oficiálne výsledky má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej (22. 1.) tlačovej konferencii o 9.00 h. Neoficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR skôr, na webe volbysr.sk.

Reklama

Plebiscit sa podľa vyjadrení polície zaobišiel bez vážnejších incidentov. Bezproblémovo hodnotili priebeh referendového dňa aj volebné komisie naprieč Slovenskom. V niektorých obciach zaznamenali výpadky elektrickej energie, priebeh referenda to nenarušilo.

21:00- Kuriozita: Sobotné referendum v krajských mestách Nitra a Trnava je pokojné a bezproblémové. Policajti priebežne počas celého dňa monitorovali situáciu v jednotlivých okrskoch, zasahovať však nemuseli. Záujem voličov o referendum je v obidvoch mestách nízky. Hovorca Nitry Tomáš Holúbek potvrdil, že v meste sa účasť pohybuje do 30 percent. Podľa hovorkyne mesta Trnava Veroniky Majtánovej volebná účasť vo večerných hodinách dosahovala v Trnave zhruba 23 percent.

Spestrením pre volebnú okrskovú komisiu v 19. okrsku v Nitre bola volička, ktorú sprevádzal 19-mesačný papagáj Charlie. V Nitre sa môže v referende vyjadriť 63.585 oprávnených voličov. Zriadených je 72 volebných okrskov. O voľbu zo zahraničia požiadalo šesť ľudí, mesto vydalo 416 hlasovacích preukazov.

V Trnave je zapísaných 51.316 oprávnených voličov, zriadených je 25 volebných okrskov. Mesto vydalo 237 volebných preukazov.

 

20:10 – Na verejný poriadok dohliada 5570 policajtov

Na verejný poriadok dohliada počas sobotného referenda 5570 policajtov. K jeho vážnemu narušeniu zatiaľ nedošlo. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

„Policajti vykonávajú hliadkovú činnosť v okolí objektov konania referenda a usmerňujú dopravu,“ priblížila polícia s tým, že prijala potrebné opatrenia potrebné na pokojný priebeh referenda.

Občanov, ktorí majú informácie o možnom narušení plebiscitu, môžu kontaktovať políciu na linke 158.

Na Slovensku sa koná deviate referendum v histórii samostatnej SR. Týka sa zmeny Ústavy SR. Hlasovacie miestnosti sú otvorené do 22.00 h.

Reklama

Ľudia sa v referende môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR.

 

19:00 – Ľuboš Blaha: Od roku 2021 sme tvrdo tlačili na vládu – referendum sa stalo symbolom odporu voči Matovičovi a Čaputovej.

Porazili sme ich a dnes ich môžeme doraziť.

Aj keby nie dnes, už sú z nich len politickí zombíci a dorazíme ich čoskoro.

Reklama

Čaputová stratila za dva roky väčšinu svojej podpory, lebo už len slepí nevidia, že podkopáva demokraciu a slúži viete-komu.

Spomeňte si, ako sme zbierali podpisy počas karantény v 2021. Keby to vtedy Čaputová nezmarila, referendum za predčasné voľby by bolo stopercentne úspešné a dnes už mohol byť pokoj.

Spomeňte si, ako sme pred rokom za leto vyzbierali ďalších 400 tisíc podpisov – keby Čaputová vyhlásila termín referenda na deň komunálnych volieb, dnes už mohlo byť po predčasných voľbách.

Čaputová marí referendum ešte aj dnes, keď arogantne vyhlasuje, že ako hlava štátu ho bude ignorovať a osočuje ho ako stranícku akciu, čo je číra lož.“

 

Reklama

18:20 – V okresoch Žilinského a Trenčianskeho kraja je referendum pokojné

Sobotné referendum je v okresoch Trenčianskeho a Žilinského kraja zatiaľ pokojné a bez väčších problémov. Vyplýva to z vyjadrení polície. Bezproblémový priebeh hlásia i vybrané okresné volebné komisie (OVK).

Väčšie problémy počas plebiscitu nezaznamenala polícia v Trenčianskom kraji, potvrdila pre TASR trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová. Rovnako je to i v susednom Žilinskom kraji, doplnila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

„Problémy nezaznamenali ani v okresoch Trenčín a Ilava, ktoré má na starosti OVK pre referendum v Trenčíne,“ doplnila zapisovateľka komisie Iveta Bartošová. Členovia komisie podľa nej skontrolovali niekoľko okrskov počas toho, ako boli odovzdať svoj hlas v referende. „Ak bolo v jednej budove viac okrskov, pozreli ich všetky,“ doplnila.

Referendum je pokojné i v okrese Žilina, okrskové komisie OVK nenahlásili žiaden problém, potvrdila Petronela Rumanová z Okresného úradu Žilina. „Doposiaľ sa členovia komisie neboli nikde pozrieť,“ dodala Rumanová.

Podnety či problémy nezaznamenali ani v okrese Bánovce nad Bebravou. Vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou Monika Hederová uviedla, že hlasovanie v plebiscite v okrese je rovnako pokojné.

 

Reklama

17:30 – Erik Kaliňák: „Bez ohľadu na to, aká bude finálna účasť, sa toto referendum zapíše do dejín Slovenska, ako to najignorovanejšie a najsabotovanejšie v histórii.

Traja najvyšší ústavní činitelia opäť potvrdili, že do svojich funkcií mentálne nedorástli a referendum buď hrubo odignorovali, alebo od účasti rovno odhovárali.

Rovnako nám posledný týždeň nebola umožnená účasť v žiadnej z televíznych debát. Televízie a rádia nám neumožnili odvysielať reklamný spot, lebo predseda petičného výboru Igor Melicher je na to zrazu „príliš politický“.

Naopak, chcem sa poďakovať tak ústavným právnikom, ako aj politológom, ktorí si zachovali profesionalitu a odborne odpovedali posledné dni na negatívne otázky novinárov štýlu – má referendum vôbec zmysel? Nie je to len kampaň jednej strany? Nie sú to zbytočne vyhodené peniaze?

Chcem poďakovať občianskym médiám, ktoré na rozdiel od mainstreamu venovali téme referenda oveľa viac priestoru a uvedomujúc si, že referendum je sviatok demokracie, vyzývali na účasť každého bez ohľadu na to, akú odpoveď bude krúžkovať.“

Erik Kaliňák
Na snímke Erik Kaliňák

17:15 – Karol Frakašovský: „Nenechajte sa ovplyvniť vlažnými médiami a rôznymi servilnými celebritami. Nenechajte si zobrať svoje právo na vlastný názor a občiansku identitu. Choďte a hlasujte so zdravým rozumom. Nerobite to pre politikov. Robíte to pre seba a svoje deti….. Aby ste ráno v zrkadle videli múdreho, odvážneho Človeka, ktorý sa dokáže smelo postaviť za svoju slobodu a lepšiu budúcnosť.“

 

Reklama

16:55 – Priebeh referenda v BBSK je bezproblémový, účasť zatiaľ nízka

Sobotňajšie referendum sa do popoludnia na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zaobišlo bez incidentov, ktoré by narušili jeho priebeh. Účasť v plebiscite je na území kraja zatiaľ pomerne nízka. Pre TASR to skonštatovali jednotlivé okresné volebné komisie.

Pokojný priebeh referenda na území Banskobystrického kraja konštatovala aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková. Polícia podľa jej slov neeviduje žiadne narušenie hlasovania.

Na Horehroní odhaduje okresná volebná komisia v Brezne účasť do popoludňajších hodín na úrovni 15 až 20 percent. Doterajší priebeh referenda sa zaobišiel bez incidentov, v obciach Lom nad Rimavicou, Drábsko a Sihla však pre energetickú kalamitu naďalej nemajú elektrickú energiu. „Podľa všetkého budú musieť prísť osobne so zápisnicou na okresný úrad,“ uviedol pre TASR podpredseda okresnej volebnej komisie.

Problémy s výpadkom elektrickej energie eviduje aj okresná volebná komisia vo Zvolene. Ako pre TASR uviedol jej predseda Rastislav Pavlov, bez prúdu je obec Podzámčok v okrese Zvolen aj obce Látky a Detvianska Huta v okrese Detva.

Doposiaľ nízku účasť v plebiscite evidujú aj v južných regiónoch Banskobystrického kraja. „Osobne som bola na kontrole v piatich obciach, účasť tam bola dosť slabá,“ povedala pre TASR Darina Šűliová, predsedníčka okresnej volebnej komisie v Lučenci, ktorá zastrešuje aj okres Poltár. Záujem o referendum nie je vysoký ani vo viacerých obciach okresu Veľký Krtíš. „Účasť je pomerne nízka. V niektorých dedinách, v ktorých sme boli, bolo okolo obeda asi osem až deväť percent voličov,“ skonštatoval predseda okresnej volebnej komisie Jozef Fajčík.

Ľudia sa v sobotňajšom referende môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy.

Reklama

 

16:48 – V Senci sa na referende doposiaľ zúčastnilo približne 1700 voličov

V Senci sa doposiaľ na referende zúčastnilo približne 1700 ľudí. Hlasovanie sa zatiaľ zaobišlo bez incidentov. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytla Marta Hraňová z Mestského zastupiteľstva v Senci.

„Máme 17 okrskov a každý hlási okolo 100 ľudí, zatiaľ,“ uviedla Hraňová. O hlasovanie prostredníctvom špeciálnej volebnej komisie požiadalo osem osôb s ochorením COVID-19. O hlasovanie pomocou prenosnej urny prejavili záujem najmä ľudia v domovoch dôchodcov. Jeden volič z Holandska využil hlasovanie poštou.

 

16:45 – Výsledky majú vyhlásiť v nedeľu ráno, oznámil Orosz

Výsledky sobotného referenda by mohli byť sčítané v nedeľu (22. 1.) okolo jednej až druhej hodiny ráno. Na tlačovej konferencii by ich mali vyhlásiť o deviatej. Predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz o tom informoval na tlačovej konferencii. Polícia podľa neho dosiaľ zaznamenala iba drobné incidenty, ktoré sa podarilo vyriešiť namieste.

Reklama

Sčítavanie hlasov by sa podľa Orosza mohlo predĺžiť o dve – tri hodiny v prípade, ak by sa nepodarilo zabezpečiť internetové pripojenie v obciach, kde sa vyskytli problémy s elektrickou energiou. Zápisnice by sa tak museli spracovávať manuálne.

Výpadky elektrickej energie zaznamenali celkovo v 21 obciach. „Priebežne sa tieto veci riešia, vo viacerých obciach je už elektrická energia k dispozícii, volebné miestnosti sú osvetlené, hlasovanie prebieha,“ skonštatoval Orosz.

Predstavitelia Štatistického úradu SR podľa Orosza deklarovali pripravenosť na sumarizáciu výsledkov referenda. Pripravení sú aj na náhradné riešenia.

Riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR a zapisovateľka štátnej volebnej komisie Eva Chmelová upozornila, že vo výsledkoch nebude spracovaných 100 percent zápisníc, keďže 13 špeciálnych komisií nezačalo činnosť, lebo žiaden z voličov o špeciálne hlasovanie nepožiadal, a tieto okrsky teda nebudú ani odovzdávať zápisnice.

Viceprezident Policajného zboru Damián Imre potvrdil, že dosiaľ nezaznamenali žiadne vážne incidenty. Občania sa napríklad domáhali, aby boli vpustení do volebnej miestnosti, ale nemali doklady, prípadne sa snažili o politickú agitáciu, čím narúšali pokojný priebeh hlasovania. Vyzval všetkých ľudí, ktorí majú informácie o možnom narušení plebiscitu, aby kontaktovali políciu na linke 158. Oproti voľbám je podľa neho v službe menej policajtov, keďže funguje aj menej okrskov.

Na infolinku ministerstva vnútra zriadenú k referendu sa podľa Chmelovej obracajú občania napríklad s otázkami, kde je ich volebná miestnosť, alebo o potrebných dokladoch. Ozývajú sa však aj voliči, ktorí žijú v prihraničných oblastiach, a teda nemajú trvalý pobyt na Slovensku, no nepožiadali o voľbu poštou.

Referendum o zmene Ústavy SR
Na snímke volička vo volebnej miestnosti v Zariadení pre seniorov Zobor v Nitre 21. januára 2023

16:11 – V Petržalke doteraz dosiahla volebná účasť približne 12 percent

Reklama

V bratislavskej Petržalke doteraz dosiahla volebná účasť v referende približne 12 percent. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková. Priebeh je podľa nej počas celého dňa pokojný a bezproblémový vo všetkých 56 okrskoch.

„Neevidujeme žiadne závažné sťažnosti ani konfliktné udalosti,“ spresnila Halašková. Najviac ľudí zatiaľ odvolilo na základných školách Nobelovo námestie a Vlastenecké námestie. „Naopak, najnižšia účasť je v Materskej škole Fialová v Slnečniciach,“ doplnila.

 

16:08 – Hlasovanie s preukazom využilo v Tatrách viacero návštevníkov

Vo volebných okrskoch vo Vysokých Tatrách volilo aj niekoľko stoviek návštevníkov regiónu. Predseda okrsku číslo 5 v Tatranskej Lomnici Róbert Jurečka pre TASR uviedol, že tam tvoria zhruba polovicu hlasujúcich.

Reklama

„Chodia priebežne aj turisti, aj domáci, je to tak pol na pol. Nevedeli sme, ako referendum dopadne, aká bude účasť, ale sme celkom prekvapení, že ľudia chodia priebežne počas celého dňa. Do zhruba 15. hodiny sme už mali asi 250 hlasujúcich,“ zhodnotil Jurečka. Dodal, že hlasovať v referende prišli do Tatranskej Lomnice napríklad aj Bratislavčania, obyvatelia Martina či Košíc.

„Priebeh je zatiaľ pokojný, nemáme žiadne komplikácie. Lyžovačka je v plnom prúde, napadal nový sneh, čo využilo množstvo turistov. Očakávame, že keď sa zjazdovky uzatvoria, ešte k nám prídu nejakí turisti,“ doplnil Jurečka.

Vo Vysokých Tatrách je v jednotlivých častiach dohromady šesť okrskov. V Starom Smokovci prevažujú „cezpoľní“ hlasujúci nad domácimi. „Účasť je zatiaľ výborná, omnoho lepšia, ako sme čakali. Do týchto chvíľ sme mali 73 domácich obyvateľov, ktorí boli účastníci referenda, a hlasujúcich z iných miest je 161. Je cítiť, že je tu viac ľudí z iných obcí a miest, mnohí využili možnosť ísť sa pozrieť na Tatry Ice Master na Hrebienku a zároveň sa zúčastnia na referende,“ uviedla pre TASR zapisovateľka okrskovej volebnej komisie v Starom Smokovci Janka Kapustová. Dodala, že najviac hlasujúcich mimo územia Vysokých Tatier je z Košíc. V Starom Smokovci môže svoj hlas odovzdať 649 miestnych obyvateľov.

Možnosť hlasovať v referende s preukazom využila aj Alena Šimková z Trenčína, ktorá prišla na jednodňový výlet do Tatier s dcérou. „Chceli sme aj odvoliť, tak sme si vybavili voličský preukaz, pretože chceme zmeniť to, čo je tu teraz a aj do budúcna, aby to bolo inak,“ uviedla. Manželský pár Adriana a Ivan z Mosta pri Bratislave prišli odhlasovať do hlasovacej miestnosti aj s turistickými paličkami. „Chceli sme spojiť turistiku aj hlasovanie. Máme možnosť sa vyjadriť a niečo ovplyvniť, tak sme prišli,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie Ivan.

V najvyššie položenej hlasovacej miestnosti na Slovensku na Štrbskom Plese taktiež využilo možnosť zúčastniť sa na referende niekoľko desiatok obyvateľov iných miest a obcí. Počas dňa ich už bolo dokonca sedemnásobne viac ako domácich, potvrdila pre TASR predsedníčka tamojšej okrskovej komisie Alexandra Kašovská s tým, že referendum je zatiaľ pokojné.

 

15:54 – V Pezinku popoludní odhadovali účasť na desať až 12 percent

V Pezinku odhadovali účasť na referende do 15.00 h na desať až 12 percent. Žiadny incident zatiaľ nezaznamenali, všetky volebné komisie v 18 okrskoch sa otvorili o 7.00 h. Pre TASR to uviedla Margita Somorovská z klientskeho centra v Pezinku.

Viacerí občania prejavili záujem o hlasovanie v domácnostiach pomocou prenosnej urny. Komisia zavítala aj do zariadenia sociálnych služieb. Vybavili tiež jednu požiadavku na voľbu zo zahraničia. O hlasovanie z karantény nikto nepožiadal, „covidová“ komisia tam preto nefunguje.

Referendum o zmene Ústavy SR
Na snímke žena kráča okolo volebnej miestnosti v malej obci Bacúrov, okres Zvolen 21. januára 2023

15:25 – Referendum: Účasť v Klátovej Novej Vsi je väčšia ako pri spojených voľbách

Záujem voličov o hlasovanie v sobotnom referende v Klátovej Novej Vsi v okrese Partizánske je väčší ako pri spojených voľbách v októbri minulého roka. Odhadla to tamojšia okrsková volebná komisia, ktorá má v zozname zapísaných takmer tisíc oprávnených voličov.

Vyjadriť svoj názor na skrátenie volebného obdobia prišiel do jedného z dvoch okrskov v obci i Ľubomír. „Mám pocit, že národ volá po zmene, asi je to na mieste vyjadriť sa k tomu. Je to povinnosť každého občana,“ povedal pre TASR Ľubomír.

Do okrsku, ktorý sídli v budove obecného úradu, chodili okolo poludnia a popoludní skupiny voličov. „Oproti komunálnym a regionálnym voľbám, ktoré boli nedávno, je ich oveľa viac,“ priblížila predsedníčka okrskovej volebnej komisie Alena Dolníková.

V okrsku číslo 1 je 994 oprávnených voličov. „K nám prišlo do 300 ľudí, je možné, že účasť bude viac ako 50 percent,“ odhadla Dolníková.

 

Reklama

14:54 – V bratislavskom Ružinove sa účasť zatiaľ pohybuje pod 10 percentami

V bratislavskom Ružinove sa voličská účasť v referende zatiaľ pohybuje tesne pod desiatimi percentami. Starosta mestskej časti Martin Chren to uviedol na sociálnej sieti po tom, ako navštívil dopoludnia 25 zo 70 miestnych okrskov.

„Priebeh je zatiaľ, samozrejme, pokojný, bez akýchkoľvek problémov. Predpokladám, že výsledky by mohli byť známe už okolo polnoci,“ uviedol Chren.

Ako podotkol, bez ohľadu na výsledok referenda je jeho príprava a organizácia pre miestny úrad rovnako náročná ako príprava hociktorých iných volieb. Ocenil aktívnych občanov, ktorí sú ochotní prísť pracovať do volebných a referendových komisií. „Bez nich by sme férové voľby zorganizovať nedokázali,“ poznamenal.

 

14:30 – Uhrík: Odhlasované! A Vy ako, už ste boli? Nezabúdajte, že len nadávať nestačí. Vezmite moc do vlastných rúk a choďte na referendum. Inak sa nič nezmení.

Uhrík: Odhlasované!
Uhrík: Odhlasované!

14:13 – Členovia volebnej komisie v Nitre oslávili Medzinárodný deň objatia

Priebeh referenda v krajských mestách Nitra a Trnava je zatiaľ pokojný, volebné komisie nemuseli riešiť žiadne problémy. Vo volebnom okrsku č. 17 zriadenom v priestoroch Základnej školy Cabajská členovia okrskovej volebnej komisie oslávili sobotňajší Medzinárodný deň objímania.

„Volička ešte pred hlasovaním pripomenula členom komisie, že 21. január je dňom objímania, a všetkých prítomných aj hneď vyobjímala,“ zhodnotil priebeh referenda hovorca mesta Tomáš Holúbek.

V Nitre sa môže v referende vyjadriť 63.585 oprávnených voličov. Zriadených je 72 volebných okrskov. Účasť je zatiaľ nízka, v jednotlivých okrskoch sa pohybuje od 13 do 15 percent.

Ešte nižšiu účasť odhadujú v Trnave, podľa hovorkyne mesta Trnava Veroniky Majtánovej sa pohybuje na úrovni desať percent. Zapísaných je 51.316 oprávnených voličov, zriadených je 25 volebných okrskov.

 

14:04 – Z pohľadu polície je referendum v Košickom kraji zatiaľ pokojné

Z pohľadu polície je referendum v Košickom kraji zatiaľ pokojné. Pre TASR to potvrdila krajská policajná hovorkyňa z Košíc Jana Mésarová s tým, že od skorého rána dohliadajú na pokojný priebeh hlasovania a zatiaľ sa všetko zaobišlo bez incidentov.

„Nezaznamenali sme žiadne narušenie verejného poriadku na území Košického kraja. Posilnili sme hliadkovú činnosť v okolí objektov konania referenda. Na verejný poriadok v čase hlasovania, okrem bežného výkonu služby, dohliada celkovo 664 policajtov,“ uviedla hovorkyňa.

Reklama

 

13:48 – Danko odhlasoval v Miloslavove, verí, že občania využijú šancu na zmenu ústavy

Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko odhlasoval v referende v obci Miloslavov. Je presvedčený, že občania využijú svoju šancu na zmenu Ústavy SR. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

„Súčasne je sklamaný z toho, že politici, ktorí dlhé roky hovorili o referende ako nástroji na presadzovanie vôle ľudu, dnes referendum ignorujú. Osobitne na zamyslenie je správanie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá v predvolebných debatách v roku 2019 zdôrazňovala referendum ako nástroj demokracie,“ uviedla Škopcová v stanovisku.

 


13:20 – Blaha už hlasoval

Blaha už hlasoval
Blaha už hlasoval

13:02 – ÚVZ: Účastníkom referenda sa pri hlasovaní odporúča nasadenie respirátora

Vo volebnej miestnosti by si mali ľudia prekryť horné dýchacie cesty, najlepšie respirátorom. Odporúča to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci súboru rád k sobotňajšiemu referendu. Radí tiež dodržiavať odstupy či používať dezinfekciu.

„Ide o preventívne kroky, ktorými je možné počas aktuálnej pandémie ochorenia COVID-19 a chrípkovej sezóny znižovať riziko šírenia respiračných ochorení (COVID-19, chrípka, chrípke podobné ochorenia a podobne),“ ozrejmila hovorkyňa úradu Daša Račková.

Členovia volebných komisií by mali podľa ÚVZ vo volebných miestnostiach uverejniť oznam pre voličov o odporúčaní dodržiavať základné hygienicko-epidemiologické opatrenia. Mali by tiež zabezpečiť dezinfekciu rúk pred vstupom do volebnej miestnosti, ako aj na stoloch pre členov komisie.

Úrad tiež radí predísť zhromažďovaniu osôb na jednom mieste. „Zabezpečte vo volebnej miestnosti len potrebný počet voličov v jednom okamihu,“ uviedol. Dôležité je aj pravidelné vetranie, dezinfekcia dotykových plôch, kľučiek aj písacích potrieb. „Písacie potreby dezinfikovať po každom použití voličom, nezdieľať písacie potreby medzi sebou,“ zdôraznili odborníci.

Voličom úrad pred vstupom do miestnosti odporúča prekryť si horné dýchacie cesty a vydezinfikovať ruky. „V prípade, že pred vstupom do volebnej miestnosti nebude k dispozícii dávkovač dezinfekcie, použite vlastnú,“ doplnil.

Pri čakaní v rade radí dodržiavať dostatočný sociálny odstup. „Ak je vo volebnej miestnosti veľa ľudí, počkajte pred ňou, aby v nej bol len potrebný počet voličov,“ podotkli odborníci. Odporúčajú tiež používať vlastné písacie potreby a po odchode z volebnej miestnosti taktiež vydezinfikovať si ruky.

V prípade, že je volič v povinnej domácej izolácii pre ochorenie COVID-19 a požiadal o vyslanie špeciálnej volebnej komisie, mal by si pred jej príchodom prekryť horné dýchacie cesty respirátorom a vydezinfikovať si ruky. Použiť by mal vlastné písacie potreby.

 

Reklama

12:39 – Polícia: Neeviduje v Bratislavskom kraji incidenty v súvislosti s referendom

Polícia zatiaľ v Bratislavskom kraji neeviduje žiadne incidenty ani narušenia verejného poriadku v súvislosti so sobotňajším referendom. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

„Môžem konštatovať že situácia je pokojná, bez narušenia verejného poriadku alebo incidentov,“ uviedol pre TASR. Problémy polícia neeviduje ani v súvislosti s dopravou.

 

12:16 – Odhlasoval už aj Pellegrini, vyzval ľudí, aby svoje právo využili

V referende už odhlasoval aj líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Svoj hlas odovzdal na Gymnáziu Grosslingová v Bratislave. Zároveň vyzval ľudí, aby využili svoje ústavné právo. Informuje o tom prostredníctvom sociálnej siete.

„Nenechám si vziať právo rozhodovať o našej budúcnosti. Som presvedčený, že ak občan moc politikom dáva, má ju právo aj vziať,“ uviedol Pellegrini. Už skôr avizoval, že zakrúžkuje odpoveď „áno“.

Referendum vníma ako jedinečnú možnosť pre ľudí rozhodnúť o predčasných parlamentných voľbách. „Rozhodnutie, či svoje právo využijete, je len a len na vás,“ doplnil líder strany.

 

Referendum o zmene Ústavy SR
Na snímke predseda strany HLAS – sociálna demokracia Peter Pellegrini vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas hlasovania vo volebnom okrsku na Gymnáziu na Grösslingovej ulici v sobotu 21. januára 2023 v Bratislave

12:11 – Do prenosnej volebnej schránky volia v B. Bystrici väzni i pacienti

O možnosť hlasovať v sobotňajšom referende prostredníctvom prenosnej volebnej schránky požiadalo v Banskej Bystrici 120 ľudí. Sú medzi nimi i väzni či pacienti hospitalizovaní v nemocniciach na území mesta. Pre TASR to uviedla vedúca organizačného oddelenia Mestského úradu v Banskej Bystrici Helena Koreňová.

„V Banskej Bystrici sú to dve väznice, v oboch je to po 20 voličov. V dvoch nemocniciach je to dohromady asi 15 pacientov,“ priblížila Koreňová. Ako dodala, o možnosť hlasovať v referende do prenosnej volebnej schránky požiadali aj viacerí seniori zo zariadení sociálnych služieb na území mesta. Podmienkou je, aby mal volič v zariadení vedený trvalý pobyt, hlasovať budú v spoločnej miestnosti alebo pri svojom lôžku.

Hlasovanie do prenosnej volebnej schránky je určené najmä pre ľudí, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nevedia osobne dostaviť do volebných miestností. „K týmto voličom prídu dvaja vyslaní členovia okrskovej komisie s prenosnou urnou,“ priblížila Koreňová. O takýto spôsob hlasovania môžu občania požiadať telefonicky aj v sobotu do 18.00 h.

V Banskej Bystrici bolo pre referendum otvorených 78 volebných okrskov a volebných miestností. O špeciálny spôsob hlasovania z dôvodu ochorenia COVID-19 nepožiadal na území mesta žiadny volič.

 

10:55 – Matovič k referendu – Človek, ktorý urobil z bossa nitrianskej mafie de facto šéfa NAKA, už na referende bol. Choď aj ty a pomôž mu vrátiť späť mafiu do OČTK a vrátiť späť časy, kedy rozsudky predávala jeho štátna tajomníčka podľa toho, kto jej za “spravodlivý” rozsudok doniesol drahšiu kabelku. Len choď, mafiánsky štát nedočkavo čaká za dverami.

 

 

 

10:53 – V Nitre a Trnave je referendum pokojné

Všetky volebné miestnosti v krajských mestách Nitra a Trnava sa v sobotu na hlasovanie v referende otvorili načas a bez problémov. Volebné komisie pre referendum zatiaľ nezaznamenali žiadne problémy, informovali hovorca Nitry Tomáš Holúbek a hovorkyňa Trnavy Veronika Majtanová.

V Nitre sa môže v referende vyjadriť 63.585 oprávnených voličov. Zriadených je 72 volebných okrskov. Oproti voľbám pribudol jeden okrsok, ktorý je zriadený na okresnom úrade. Určený je pre ľudí s ochorením COVID-19, ktorí požiadali o prenosnú schránku. V Trnave je zriadených 25 volebných okrskov.

Vo volebnom okrsku 18, zriadenom na Základnej škole Cabajská v Nitre, je zatiaľ účasť na referende veľmi nízka. Z 820 oprávnených voličov odovzdalo počas prvých troch hodín referenda svoj hlas len 15 ľudí. Podobná situácia je aj v okrsku 17, ktorý je zriadený v rovnakej budove.

Jozef Hrdlička predseda KSS hlasuje v referende
Jozef Hrdlička predseda KSS hlasuje v referende

10:39 – Orosz: Referendum prebieha bez problémov, fungovať by mali všetky komisie

Referendum zatiaľ prebieha bez problémov, fungovať by mali všetky okrskové volebné komisie. Na brífingu to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

„Nemáme v súčasnosti žiadnu informáciu, že by bol niekde problém. Všetky komisie by mali riadne fungovať a referendum prebieha tak, ako by malo,“ povedal Orosz.

O špeciálne hlasovanie požiadalo 176 voličov. Zo 79 utvorených špeciálnych komisií funguje 66. „Podľa informácií z okresov, 13 špeciálnych komisií nezačalo činnosť, lebo žiaden z voličov o špeciálne hlasovanie nepožiadal,“ vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Výpadky elektriny, ktoré sú v niektorých okresoch, by podľa nej nemali narušiť priebeh referenda. „Ak by sa situácia nevyriešila do večerných hodín, budeme informovať o postupe,“ dodala. Ak by niektoré okrsky nemohli pre výpadky energie fungovať a muselo by sa v nich hlasovanie prerušiť, hlasovanie by sa tam predlžovalo.

Reklama

O hlasovanie poštou požiadalo rezort vnútra 75 voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Hlasovalo 62 z nich. V rámci Slovenska požiadalo o hlasovanie poštou cez 700 ľudí. „Nevieme povedať, koľko návratných obálok sa vrátilo, lebo lehota vypršala včera a obálky ležia na príslušných obciach,“ vysvetlila Chmelová.

Referendum o zmene Ústavy SR
Na snímke volička vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky vo volebnej miestnosti v Gymnáziu Park mládeže v Košiciach 21. januára 2023

9:30 – V okresoch Žilina, Trenčín a Ilava je referendum zatiaľ pokojné

Všetky volebné miestnosti v okresoch Žilina, Trenčín a Ilava sa v sobotu na hlasovanie v referende otvorili načas. Doposiaľ okresné volebné komisie (OVK) pre referendum nezaznamenali žiadne problémy.

„V územnom obvode okresného úradu Žilina nenahlásili, že by niektorá volebná miestnosť potrebovala začať neskôr alebo odročiť začiatok referenda. Zatiaľ je priebeh pokojný,“ povedala pre TASR Petronela Rumanová z OÚ Žilina. Členovia žilinskej OVK počas dňa podľa nej možno navštívia i niektoré okrsky.

Problémy nezaznamenali ani v okresoch Trenčín a Ilava, ktoré má na starosti OVK pre referendum v Trenčíne, doplnila pre TASR zapisovateľka komisie Iveta Bartošová. „Všetky okrsky boli otvorené načas,“ doplnila. OVK sa podľa nej dohodla, že vybraný okrsok alebo okrsky navštívi, len ak by sa tam vyskytol nejaký problém.

„V Handlovej sa môže v referende vyjadriť 13.243 oprávnených voličov. Mesto k piatkovému (20.1.) dopoludniu vydalo spolu 101 voličských preukazov,“ informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Referendum sa podľa nej koná v 18 okrskoch, ktoré sú v tých istých lokalitách, ako boli pri ostatných voľbách. „V prípade potreby môže oprávnený volič požiadať o prenosnú volebnú schránku telefonicky v príslušnom okrsku, kde je zapísaný v deň konania referenda,“ dodala.

Ľudia sa v sobotňajšom referende môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy.

 

9:20 – Fico už hlasoval, zdôrazňuje potrebu predčasných volieb

Líder Smeru-SD Robert Fico odovzdal svoj hlas v referende v sobotu ráno. Informoval o tom na sociálnej sieti. Zdôraznil, že zmena Ústavy SR je jedinou cestou k predčasným voľbám. Referendum iniciovala opozícia na čele so Smerom-SD.

„Je to mimoriadne dôležité referendum. Každý, kto chce na Slovensku predčasné voľby, si musí uvedomiť, že dnešné referendum je jediná cesta,“ povedal Fico. Poďakoval všetkým, ktorí sa na referende zúčastnia.

 

9:10 – V BBSK otvorili načas aj volebné miestnosti v obciach bez prúdu

Na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) otvorili v sobotu ráno všetky volebné miestnosti načas, a to aj v obciach, ktoré sú pre pretrvávajúcu energetickú kalamitu bez elektrickej energie. Pre TASR to uviedli jednotlivé okresné volebné komisie.

„Volebné miestnosti v okrese Banská Bystrica boli otvorené napriek tomu, že v niektorých obciach, napríklad Povrazník, nebol ráno elektrický prúd,“ uviedol pre TASR podpredseda okresnej komisie. V banskobystrickom okrese bolo vytvorených 129 volebných okrskov, z toho 78 v krajskom meste Banská Bystrica.

„Problém s výpadkom elektrickej energie máme v dvoch obciach, a to Trenč a Šoltýska. Otvorené boli, ale fungujú pri sviečkach,“ uviedla pre TASR Darina Šűliová, predsedníčka okresnej volebnej komisie v Lučenci, ktorá zastrešuje priebeh referenda aj v okrese Poltár. V oboch okresoch bolo v sobotu ráno otvorených celkom 114 volebných okrskov.

Načas otvorili aj volebné miestnosti vo všetkých 56 okrskoch okresu Brezno. Problémy s výpadkami elektrickej energie eviduje okresná volebná komisia v obciach Lom nad Rimavicou, Sihla a Drábsko.

V ostatných okresoch Banskobystrického kraja zatiaľ okresné volebné komisie evidujú bezproblémový priebeh hlasovania v plebiscite. V okrese Rimavská Sobota bolo otvorených 151 volebných okrskov, v okrese Revúca 66. V okresoch Zvolen, Krupina a Detva, ktoré zastrešuje okresná volebná komisia vo Zvolene, ich je 165, v okresoch Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Žarnovica 111. V okrese Veľký Krtíš otvorili načas volebné miestnosti vo všetkých 83 okrskoch.

Ľudia sa v sobotňajšom referende môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy.

 

8:23 – Uhrík – IDEME NA REFERENDUM! Moc patrí občanom 👍

 

 

Reklama

8:00 – Fico – Dobré ráno, hlasovanie v referende som absolvoval hneď ráno o 7 hod. Ďakujem každému z Vás, kto sa dnes na referende zúčastní. Bez zmeny Ústavy SR nemôžeme vyvolať predčasné voľby. Čaputová, Heger a ďalší údajní demokrati skoršie voľby nechcú, preto tak otvorene idú proti referendu. Nenechajme sa odradiť protislovenskými médiami a najvyššími ústavnými činiteľmi, ktorí v priamom prenose páchajú politický atentát na Slovensko!

 

 

7:57 – V Malackách otvorili všetkých 12 hlasovacích miestností načas

Všetkých 12 okrskových komisií v Malackách otvorilo v sobotu ráno hlasovacie miestnosti načas. TASR o tom informovala hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

Mestský úrad Malacky vydal 46 hlasovacích preukazov. Štyria voliči požiadali o špeciálny spôsob hlasovania. „Evidujeme tri hlasovacie lístky poštou (zo zahraničia) – dva z Veľkej Británie a jeden z Portugalska,“ doplnila Pilzová.

 

7:43 – Referendum: Všetky volebné miestnosti otvorili načas, priebeh je zatiaľ pokojný

Všetky volebné miestnosti otvorili v sobotu ráno načas, priebeh referenda je zatiaľ pokojný. Uviedla to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová. Ani počas dňa neočakáva problémy

„Sú otvorené všetky miestnosti, v tejto chvíli nemáme hlásený žiadny problém,“ povedala Chmelová. Zdôraznila, že pri referende je situácia špecifická. „Referendum sa líši od volieb. Pokiaľ ide o kampaň, v zákone o volebnej kampani nie je referendum upravené, nič nie je zakázané. Neexistuje ani moratórium,“ ozrejmila.

Neoficiálne výsledky referenda by podľa Chmelovej mohli byť známe skoro po polnoci. „Vzhľadom na jednoduché zisťovanie volieb v referende, ako aj elektronizáciu, pokiaľ ide o posielanie zápisníc, možno v skorých ranných hodinách. Netrúfam si povedať presne, ale určite niekedy skoro po polnoci,“ priblížila.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán začne zasadať o 9.00 h.

Na Slovensku sa ráno začalo deviate referendum v histórii samostatnej SR. Týka sa zmeny Ústavy SR. Hlasovacie miestnosti sú otvorené do 22.00 h.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali