Navaľnyj zverejnil zoznamy kandidátov na taktické hlasovanie, weby nefungujú

Navaľnyj zverejnil zoznamy kandidátov na taktické hlasovanie, weby nefungujú

Moskva 16. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Pavel Golovkin,Pixabay,TASR/AP-Michael Sohn)

 

Tím ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zverejnil v stredu na internete zoznamy kandidátov nadchádzajúcich volieb, ktorých podpora zo strany voličov by mohla zabrániť zvoleniu kandidátov prokremeľskej strany Jednotné Rusko. Krátko po zverejnení týchto zoznamov začali používatelia internetu hlásiť problémy s pripojením na niektoré weby. Informoval o tom spravodajský web Novaja gazeta

Alexej Navaľnyj, kauza, otrava
Na snímke Alexej Navaľnyj

Z ich skúseností vyplýva, že zablokovaný je prístup k stránkam Google Docs cez mobilných operátorov MTS, Megafon a Rostelekom, napísala Novaja gazeta. Dodala, že ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií (Roskomnadzor) od štvrtka blokuje VPN sieť Red Shield VPN.

Reklama

Zakladateľ tejto služby Vladislav Zdoľnikov na svojom konte na sociálnej sieti Telegram napísal, že blokovanie sa začalo v stredu okolo 15.00 h miestneho času; uskutočnilo sa za pomoci “technických nástrojov na boj proti hrozbám (TSPU), ktoré sú operátori povinní vytvárať podľa zákona o “zvrchovanom runete” (“národný” internet na území Ruska).

Web Novaja gazeta citoval vyjadrenia IT špecialistov, podľa ktorých Roskomnadzor minulý týždeň testoval možnosť hromadného zablokovania prístupu na verejné DNS servery Google a Cloudflare u veľkých poskytovateľov internetových služieb. Toto testovanie sa údajne uskutočnilo za pomoci TSPU.

Reklama

Následne Roskomnadzor žiadal od spoločností Apple, ako aj od DNS a CDN serverov Google, Cisco a Cloudflare, aby prestali svojim klientom poskytovať nástroje, pomocou ktorých by mohli obísť blokovanie prístupu k webu tzv. chytrého (inteligentného) hlasovania. Roskomnadzor varoval, že neuposlúchnutie tejto výzvy by sa považovalo za zasahovanie do volieb.

 

Spôsob ako poraziť kandidátov z Jednotného Ruska

Navaľného tím zverejnil v stredu na sociálnych sieťach vyhlásenie, v ktorom “taktické” hlasovanie označil za spôsob, ako poraziť kandidátov z Jednotného Ruska “vo voľbách aj pri všetkom falšovaní, ktoré si rozhodne zariadia”. Vďaka tzv. chytrému hlasovaniu “sa voliči spoja a hlasujú za najsilnejšieho súpera” proti kandidátovi Jednotného Ruska “a pomáhajú tomuto súperovi vyhrať”.

rusko
Ilustračné foto

Navaľného tím pripomenul, že takéto taktické hlasovanie sa už osvedčilo v roku 2019 vo voľbách v Moskve, o rok neskôr aj v Tomsku a Novosibirsku, či Tambove. “Ukázalo sa, že naša stratégia funguje,” píše sa na Navaľného stránke.

Konštatuje sa na nej tiež, že “Kremeľ sa s tým snaží bojovať”. Prezident Vladimir Putin “nariadil zablokovať webovú stránku chytrého hlasovania a akúkoľvek zmienku o nej, aj vo vyhľadávačoch. Na jeho objednávku vytvárajú falošné webové stránky a videá. Preto padá internet a nefunguje (počítačová hra) World of Tanks a (inzertná služba) Avito”.

Reklama

Voľby do zastupiteľstiev rôzneho stupňa sa v Rusku budú konať počas troch dní – 17., 18. a 19. septembra. Občania budú voliť poslancov Štátnej dumy, najvyšších predstaviteľov 12 subjektov krajiny a poslancov zákonodarných orgánov v 39 subjektoch Ruskej federácie. Okrem toho sa v Moskve budú konať doplňujúce voľby do mestskej Dumy.

Rusi naposledy rozhodovali o zložení Štátnej dumy v roku 2016. Vo voľbách vtedy drvivo zvíťazila strana Jednotné Rusko. Tieto voľby však mali najnižšiu účasť v histórii – zúčastnilo sa na nich len necelých 48 percent.

 

Navaľného tím odporúča voliť komunistov i ultranacionalistov, len nie putinovcov

Väznený vodca ruskej opozície Alexej Navaľnyj v stredu vyzval ruských voličov, aby vo víkendových parlamentných voľbách – v rámci snahy o oslabenie kandidátov Kremľa – podporili kandidátov komunistickej strany, ľavice aj ultranacionalistov.

V zozname odporúčaných kandidátov vo voľbách do Štátnej dumy je okrem kandidátov Komunistickej strany Ruskej federácie aj takmer 50 kandidátov zastupujúcich ľavicovo orientovanú stranu Spravodlivé Rusko a 20 kandidátov ultranacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska. Informovala o tom agentúra AFP.

Reklama

Dodala, že podľa prieskumov verejnej mienky sa vo voľbách do Štátnej dumy všeobecne očakáva ľahké víťazstvo vládnucej strany Jednotné Rusko. Voľby však súčasne nasledujú po sérii tvrdých zákrokov voči odporcom Kremľa, v ktorého rámci boli najhlasnejší kritici uväznení alebo z Ruska vyhostení.

Leonid Volkov, prominentný spojenec Navaľného, ktorý tiež žije v exile, vo vyhlásení na sieti Telegram uviedol, že Rusi, ktorí podporia kandidátov navrhovaných v systéme chytrého hlasovania, “budú v skutočnosti hlasovať za Navaľného”.

Leonid Volkov
Na snímke spolupracovník Alexeja Navaľného Leonid Volkov

Jednotné Rusko, ktoré dominuje parlamentu a je vnímané ako zrkadlo kremeľskej politiky, má v prieskumoch pred voľbami, ktoré sa uskutočnia od od piatku do nedele, pod 30 percent sympatizantov.

“Víťazstvo nad Jednotným Ruskom je ďalším krokom k získaniu slobody pre Navaľného,” uviedla na sociálnej sieti Twitter jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová, ktorá je údajne tiež v cudzine.

AFP tiež informovala, že v stredu boli na Červenom námestí v Moskve zadržaní štyria aktivisti s transparentom s nápisom “Slobodu pre Navaľného, Putina do väzenia”.

Podľa videa zverejneného internetovou službou YouTube ich protest trval necelých 30 sekúnd. Následne policajti transparent strhli a aktivistov zadržali.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali