Slovák, zastrelený novozélandskou políciou, odišiel z domu za svojím americkým snom

Slovák, zastrelený novozélandskou políciou, odišiel z domu za svojím americkým snom

Nový Zéland 3. augusta 2015 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Screenshot:Video)

 

Podľa dostupných informácií zavolal príslušníkov polície sám Dávid Červeň

Na Novom Zélande zastrelila polícia 21-ročného Slováka. Dôvodom streľby sú násilné lúpeže, ktorých sa mal Dávid Červeň dopustiť.

Reklama
Policajti na mieste činu
Policajti na mieste činu

Mladý Slovák bol zastrelený v centre Aucklandu. Podľa informácií zverejnených na portáli Nzherald.co.nz muža zastrelili dvaja policajti. K streľbe došlo na základe podozrenia, že je Slovák ozbrojený. Polícia však nateraz nepotvrdila, či bol muž skutočne ozbrojený.

Podľa dostupných informácií do parku zavolal príslušníkov polície sám Červeň. K telefonátu došlo o 19.23 hodine.

Reklama

Vyslaným policajtom, ktorí neboli ozbrojení uviedol, že má zbraň, preto privolali ozbrojených kolegov. Na muža polícia vystrelila o 19.45 hodine, po tom, čo sa policajti pokúsili s mužom rokovať. Slovák dal údajne najavo, že sa chystá použiť zbraň.

Oficiálne zdroje tvrdia, že muž zomrel na mieste.

Červeň mal na Novom Zélande jednoročné pracovné víza. Do krajiny pricestoval 20. marca.

Celú epizódu zaznamenali kamery umiestnené v parku. Videozáznam bude súčasťou vyšetrovania.

Podľa slov honorárneho konzula Petra Kielyho bol Červeň jedným zo sto mladých Slovákov, ktorý sa na Nový Zéland dostali na základe pracovných víz. Dodal tiež, že počas dvadsiatich rokov, čo je konzulom, ešte o podobnom prípade nepočul.

Reklama

 

Tri lúpeže

Mladý Slovák bol hľadaný novozélandskou políciou v súvislosti s tromi lúpežami v obchodoch s alkoholom. Zamestnanec jedného z nich uviedol, že pacháteľa na základe silného prízvuku považoval za Rusa.

Lupič zamestnanca obchodu ohrozoval veľkým nožom. Podľa neho bol ako profík, ktorý sa správal veľmi pokojne, avšak chladnokrvne.

 

Reklama

Americký sen

Dvadsaťjedenročný mladík bol kickboxer, ktorý odišiel z malého mesta na Slovensku za svojím americkým snom. Napísala to dnes novozélandská spravodajská stránka Stuff.co.nz.

Tamojšia polícia potvrdila, že Dávid Č. pochádzal z Dolného Kubína, historickej metropoly Oravy, teda z kraja na severe Slovenska, už z minulosti známeho ako chudobná oblasť. Mesto má 19.775 obyvateľov, dodal informácie web Stuff.co.nz.

Novozélanďan, ktorý spoznal Dávida Č., keď bol na výmennom pobyte v Kanade, povedal, že jeho smrť otriasla celou komunitou priateľov Dávida Č. i jeho priateľkou, žijúcou na Novom Zélande.

Muž, ktorý si želal zostať v anonymite, dodal, že s Dávidom Č. sa zoznámil prostredníctvom kickboxu. “Patril k najjemnejším, najslušnejším ľuďom, akých som kedy poznal. Bol naozaj plachý,” uviedol muž. “Z toho, čo sa mi podarilo zistiť z niekoľkých rozhovorov s mnohými mojimi priateľmi v Kanade, ktorí sú v šoku, sa vzhľadom na situáciu zdá, že mal zrejme depresiu. Pre nás všetkých je nepredstaviteľné, že bol do niečoho takého zapletený. Chcem len povedať, že to bol úžasný človek,” vysvetlil nemenovaný muž, ktorý Dávida Č. poznal dva a pol roka.

“Jeho priateľka tu bola s ním a rozprával som sa s ňou. O niekoľko dní odvezie telo späť na Slovensko,” dodal.

V čase pred smrťou mal Dávid Č. podľa tohto muža určité finančné ťažkosti a podstúpil aj operáciu kolena, takže sa nemohol venovať kickboxu, čo bol jeho zdroj financií.

“Najčudnejšie na celej veci je, že Nový Zéland je malá krajina a polícia tu nepoužíva smrtiacu silu, ani keď treba,” pokračoval muž.

“Neviem si ho predstaviť so zbraňou. Viem si predstaviť, že sa k nim (policajtom) asi blížil, je to veľmi skúsený kickboxer, ale nevidím dôvod, prečo teda nepoužili nesmrtiacu silu,” dodal.

Podľa ďalších mužových slov práve zosnulý otec Dávida Č. bol v minulosti jeho inšpiráciou, aby sa venoval kickboxu: “Viem, že sa mu v sne objavil otec a povedal mu, aby pokračoval v kickboxe, a to bola jeho inšpirácia.”

Reklama

Webová stránka Stuff.co.nz citovala údaje z portálu Obchodnej akadémie v Dolnom Kubíne, podľa ktorého tam Dávid Č. študoval a rozprával o svojich úspech v kickboxe. Uvádza sa tam, že Dávid Č. od roku 2006 vyhral päťkrát majstrovstvá v kickboxe.

Dávid Č. sa dvakrát umiestnil tretí na majstrovstvách sveta juniorov v srbskom Belehrade, stal sa majstrom Európy a zvíťazil aj v amatérskych súťažiach v Maďarsku, vo Švajčiarsku, na Ukrajine a v Poľsku.

Dávida Č. zachytávajú v akcii i mnohé videá na stránke YouTube.

Na webe venovanom slovensko-americkým výmenným pobytom sa nachádza údaj, že istý Dávid Č. hľadal pred rokmi americkú rodinu, u ktorej by mohol žiť. Skrachovala mu totiž dohoda s agentúrou, ktorá mu pomohla vybaviť štúdium v zámorí. Vo vyjadreniach v slovenčine, ktoré podľa presvedčenia úradov patria Dávidovi Č., sa uvádza, že jeho snom je žiť v Amerike a žiadal prípadných hostiteľov, aby sa s ním skontaktovali.

Matka s jeho odchodom nesúhlasila a povedala mu, že rodina na to nemá peniaze, napísal Dávid Č. vo vyjadreniach.

Reklama

Dávid Č. ďalej vysvetľoval, že otec mu zomrel, keď mal 11 rokov, a žije s matkou, preto ich finančná situácia nie je dobrá a ísť do zahraničia cez agentúru je “dosť drahé”.

Dávid Č. si teda vzal pôžičku, aby si zaplatil cestu do USA. “Mojím snom bolo ísť tam, naučiť sa jazyk a žiť tam,” napísal.

ávidovi Č. sa podarilo dostať do USA a žiť tam tri roky od svojich 17 rokov – bol študentom na výmennom pobyte na strednej škole. Chcel tam zostať, ale jediný spôsob, ako získať americké občianstvo, bol oženiť sa. Neskôr však mladík stratil o USA ilúzie. Napísal: “Ak vám môžem poradiť, nechoďte do USA. Vaša krajina je oveľa lepšia, Amerika upadá a ľudia na Slovensku sa… hrozne mýlia, keď si myslia, že tam zarobia…, ale sme tam tak veľmi zadlžení, že ľudia odtiaľ utekajú.”

V marci 2015 bol už Dávid Č. na Novom Zélande na jednoročné pracovné vízum v rámci programu pracovnej dovolenky, ktorý každý rok umožňuje pricestovať 100 Slovákom.

 

Reklama

https://twitter.com/BreakfastonOne/status/627934817775005696

 

https://twitter.com/KiwiEV/status/627948896656957440

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali