Na Bratislavskom hrade vystavuje R. Schuster zimné útvary Južného pólu

Na Bratislavskom hrade vystavuje R. Schuster zimné útvary Južného pólu

Bratislava 28. novembra (TASR) – Deň na Južnom póle je ďalší uzavretý cestovateľský projekt bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera. Svoje poznatky z cesty v januári 2009 prezentoval na dnešnej tlačovej konferencii v Hudobnej sieni Bratislavského hradu. Obrazové a textové poznatky z atraktívnej oblasti predstavil na výstave a v 240-stranovej knihe.

"Nič nepridávam a neuberám. Skutočne som na Južnom póle strávil jeden deň, ráno som prišiel a večer odletel na Antarktídu. Iní tam majú tri dni aklimatizácie a ja som za deň stihol filmovať a fotografovať," povedal vášnivý cestovateľ. Zároveň sa priznal, že vďaka bývalému americkému prezidentovi Georgovi W. Bushovi navštívil miesta, kde turisti nemajú prístup. Navyše v deň svojich 75. narodenín.

"Bol som protekčný návštevník, samozrejme, musel som podstúpiť zdravotné testy, najmä keď sa na vedeckej stanici McMurdo dozvedeli, koľko mám rokov. Nakoniec mi všeličo umožnili, aj fotenie z kabíny pilota. Štvrtého januára som bol na Antarktíde a piateho už na Južnom póle. Tam na vedeckej stanici sa skúmajú najzaujímavejšie veci v čistom ľade. Je tam okno do vesmíru, bolo to pre mňa poučné. Je tam 2830 metrov hrubý ľadovec, ktorý sa veľmi pomaly posúva. Okolo Antarktídy sa odohrávajú najväčšie zmeny na zemeguli. Doniesol som si dve vzorky čistého vzduchu," rozhovoril sa Rudolf Schuster.

Podľa neho na tejto najväčšej americkej stanici pracuje 250 vedcov z celého sveta na ľadovcových poliach starovekej polárnej púšte v Suchých údoliach, kde napríklad testovali stroj, ktorý teraz robí výskum na Marse. "V januári tam bolo leto, mínus desať stupňov, ale veľmi suchý vzduch. Za deň som vypil štyri litre vody, prvýkrát v živote," pridal novú skúsenosť.

Reklama

Podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Rastislava Púdelku sú Schusterove výstavy v SNM pútavé a veľmi navštevované. Predchádzajúce boli v Prírodovednom múzeu SNM aj preto, že sú cestopisné a veľa o prírode. "Nová je na hrade i z toho dôvodu, že tu máme viac výstav v rámci festivalu Mesiac fotografie," zdôvodnil Púdelka.

Takmer 50 veľkorozmerných fotografií približuje spomínanú atraktívnu cestu po snehu a ľade. Vybral ich autor výstavy Ľudovít Petránsky. "Nielen pre mládež je to pútavé zo zemepisného hľadiska, ale aj pre celkové poznanie takýchto, pre verejnosť neprístupných miest. Fotografie majú kvalitu svojou štruktúrou a kompozíciou," zhodnotil výstavu Petránsky.

Reklama

Návštevník spozná zamrznuté more z vtáčej perspektívy, detailnú štruktúru ľadu, ľadový čínsky múr, ľadovú raketovú základňu, ľadovcový jazyk a iné biele zimné prírodné útvary. "Iba na jednej fotografii je vedecká stanica, kurátor mi ich neumožnil viac vystaviť," posťažoval sa fotograf.

Výstava potrvá do 31. decembra.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe videozáznam, fotoreportáž a zvukový záznam.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali