MV SR: Zmeny v zákone o politických stranách sa netýkajú príspevkov za mandát

MV SR: Zmeny v zákone o politických stranách sa netýkajú príspevkov za mandát

Bratislava 27. júla (TASR) – Ministerstvo vnútra SR pripravilo novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach, ale pripravené zmeny sa netýkajú príspevku na mandát v Národnej rade (NR) SR, ktorý dostávajú politické strany každoročne od štátu. Pre TASR to uviedla Dana Pohlodová z Komunikačného odboru Ministerstva vnútra SR.

V súčasnosti politická strana dostáva od štátu príspevok aj za mandáty poslancov, ktorí z nej medzitým vystúpili, čo však nevyhovuje nezávislým poslancom. "Keď si strana nevie udržať poslancov, nemala by za nich dostávať príspevok," povedal pre TASR nezávislý poslanec Alojz Hlina, ktorý do parlamentu postúpil na kandidačnej listine OĽaNO. Dodal, že o tejto otázke by mala ešte byť diskusia, keďže ide do parlamentu novela zákona, je možné ju rozšíriť aj o zmenu v tejto oblasti.

"Alfa už minulý rok navrhla radikálne zjednodušenie a sprehľadnenie financovania politických strán, a to redukciou troch druhov príjmov zo štátneho rozpočtu na jeden jediný. Ten systém potrebuje prekopať od základov a to smerom k väčšej jednoduchosti a tým aj lepšej možnosti kontroly," uviedol pre TASR nezávislý poslanec Radoslav Procházka, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidačnej listine KDH.

Hnutie NOVA poslanca Daniela Lipšica, ktorý do parlamentu postúpil na kandidátke KDH, navrhlo ešte v novembri minulého roka znížiť štátne príspevky na strany a mandáty o polovicu. "Tieto prostriedky by nemali byť hlavným príjmom strán, ale iba doplnkom k darom, ktoré dokážu legálne získať," konštatuje tlačové oddelenie NOVA.

Reklama

Dnes politické strany dostávajú podľa zákona jednorazovo vyplatenú sumu za hlasy získané vo voľbách, príspevok na činnosť a každoročne aj príspevok za mandáty v parlamente. Poskytovanie príspevku za mandát upravuje paragraf 28 zákona o politických stranách a politických hnutiach.

"Politickej strane alebo politickému hnutiu patrí podľa počtu získaných mandátov v NR SR príspevok na mandát v sume násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve SR za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom sa konali voľby," vysvetlila Pohlodová. "Za každý získaný mandát, a to najviac za 20 mandátov, patrí strane príspevok na mandát v sume tridsaťnásobku priemernej mzdy. Za 21. mandát a každý ďalší mandát patrí strane príspevok na mandát v sume dvadsaťnásobku priemernej mzdy," dodala.

Reklama

Príspevok na mandát sa vypláca "na jeden rok a jeden mandát" po celé volebné obdobie strane, na ktorej kandidačnej listine poslanec kandidoval. "Ak strana kandidovala v rámci volebnej koalície, príspevok na mandát sa vypláca strane, pre ktorú sa mandát získal. Príspevok za mandát patrí a Ministerstvo financií SR ho vypláca výlučne politickej strane," konštatovala Pohlodová.

Upozornila, že Ministerstvo vnútra SR pripravilo novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach, ale pripravené zmeny sa príspevku na mandát netýkajú.

Novela, ktorú spomína Pohlodová, je súčasťou návrhu zákona o volebnej kampani, ktorý novelizuje viacero právnych noriem, okrem iného aj zákon o politických stranách a hnutiach. Aktuálne sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Navrhovaná novela prehodnocuje financovanie politických strán smerom k precíznejším a transparentnejším pravidlám financovania, identifikácie poskytovateľov príspevkov a zverejňovania údajov o financovaní. Zmena právnej úpravy prinesie efektívnejšie postupy a pravidlá kontroly, ako aj zodpovednosť predstaviteľov politických strán za transparentnosť financovania, čo pre Slovenskú republiku vyplýva aj z medzinárodných záväzkov," uvádza sa v dôvodovej správe návrhu zákona o volebnej kampani, v časti venovanej zmenám v zákone o politických stranách a hnutiach.

"Novelou zákona sa nezasahuje do súčasného systému a výšky príspevkov poskytovaných politickým stranám zo štátneho rozpočtu, ani do súčasných kompetencií štátnych orgánov," upozorňuje dôvodová správa.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali