Musíme zmeniť spôsob ochrany pred koronavírusom, inak pomrieme od hladu

Musíme zmeniť spôsob ochrany pred koronavírusom, inak pomrieme od hladu

Bratislava 16. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Keď sa problém s epidémiou koronavírusu ukázal ako vážny, vláda na Slovensku pristúpila k ráznym opatreniam a jeho šírenie sa podarilo zastaviť. Slovensko dnes vďaka týmto opatreniam aj opatreniam Matovičovej vlády má minimum nakazených, i to sú vo väčšine prípadov ľudia, ktorí si túto nákazu priviezli zo zahraničia

Ilustračné foto

V prvých dňoch, keď sa pandémia objavila v Európe, vlastne nikto nevedel o čo presne ide. A to aj vďaka zamlčiavaniu skutočných informácii a čísel zo strany Číny. Opatrenia bolo potrebné preto prijať ako by nám hrozil najhorší scenár. Tak sa aj stalo a postup vlády bol v tom čase a pri vtedajších poznatkoch o koronavíruse správny.

Reklama

Dnes sme však inde. Prešiel mesiac opatrení a keďže nie všetky krajiny ich zvládli tak dobre ako Slovensko máme plno informácii o tom, ako sa vírus v nechránenej spoločnosti šíri, koho postihuje, u koho má horší priebeh, ktoré skupiny obyvateľstva mu podľahnú vo väčšej miere a umierajú.

Treba si uvedomiť, že aktuálny koronavírus a jeho kmene nie je obyčajná chrípka, ku ktorej sa často prirovnáva, a preto nie je možné nerobiť žiadne opatrenia alebo opatrenia už urobené úplne uvoľniť. Mortalita na tento vírus je jednoducho vyššia.

Reklama

Opatrenia, ktoré sa doteraz na Slovensku urobili sú dobré z pohľadu obmedzenia šírenia koronavírusu, avšak majú aj sekundárne dôsledky a to katastrofálny dopad na ekonomiku. A to treba zopakovať a dobre si uvedomiť, ten dopad bude tak veľký, že jeho dôsledky budú väčšie ako dopady samotnej pandémie.

Už teraz odborníci odhadujú, že pokles hospodárstva na Slovensku bude v tomto roku 7,2 % a nezamestnanosť  narastie na 9 %, čo si osobne myslím, že je veľmi optimistický odhad a je naviazaný na iba mesačné uzavretie spoločnosti do karantény. Pri dlhšej dobe sa tieto čísla zdvojnásobujú.

Preto, s dnešnými poznatkami o víruse a s odhadmi dopadov na ekonomiku vieme prijať opatrenia, ktoré budú rovnako účinné ale budú mať menší dopad na ekonomický život krajiny a uchránia nás od chudoby, ktorá nám po týchto opatreniach, ktoré aktuálne platia, hrozí.

Jednoducho dozrel čas na zoptimálnenie opatrení.

Dnes vieme, že ochorenie, ktoré vírus spôsobuje je nebezpečné najmä pre starších ľudí (nad 65 rokov) a pre rizikové skupiny, ktorými sú najmä ľudia, ktorí majú aj iné vážne ochorenia (napríklad kardiovaskulárne, dýchacie, rakovinu a pod.).

Reklama

Vieme teda na ktoré skupiny zacieliť opatrenia. Musíme chrániť dôchodcov, ktorí už však nemusia fungovať v ekonomickom procese a majú zabezpečený príjem, čo je pri ich ochrane výhodou. Treba im zabezpečiť nákupy, či už ako je to teraz, keď majú v potravinách svoje vyhradené hodiny alebo donáškou nákupu ku nim domov. Tiež im treba zabezpečiť stravu. Problém s nakazením môže byť u viacgeneračných rodín, kde žijú mladí so svojimi rodičmi a mohli by ich tak nakaziť. Tu treba vymyslieť nejaký spôsob ich ochrany.

Druhou rizikovou skupinou sú ľudia, ktorí majú jednu alebo viacero vážnych chorôb. Títo môžu podľahnúť ochoreniu covid-19 aj keď sú mladší. Preto ľudia, ktorí sa vnímajú ako rizikoví, by mali mať možnosť zostať v izolácii a štát by im mal dočasne poskytnúť dávku, povedzme vo výške najnižšieho dôchodku, ktorá by im umožnila prežiť finančne v izolácii dobu, ktorú budú považovať za potrebnú pre svoje zdravie. To by sa samozrejme týkalo iba ľudí, ktorí sú zamestnaní a nechcú vzhľadom na svoje ďalšie diagnózy, riskovať svoj život a zostali by radšej doma a pre ľudí, ktorí by sa rozhodli zostať doma kvôli takto ohrozenému členovi domácnosti.

Všetci ostatní sa však musia čo najskôr zapojiť do pracovného procesu. Ak na vírus ochorejú, tak sa z neho takmer iste vyliečia. Je to dôležité, kvôli ekonomike, kvôli prežitiu nás všetkých. Ak by opatrenia trvali ešte niekoľko týždňov, nebodaj mesiac, škody v ekonomike budú nezvratiteľné a náš prepad do chudoby veľmi bolestný.

Chrániť celú spoločnosť pred nákazou nemá ani zmysel, keď riziko fatálnych dôsledkov pre väčšinu populácie je minimálne.

Zdravý rozum hovorí, treba spustiť normálny život čo najskôr, kým sú škody ešte obnoviteľné. Je to samozrejme na politikoch a odborníkoch, aby hľadali vhodné spôsoby, ako život zase uviesť čo najviac do normálu bez ohrozenia rizikových skupín. Každopádne treba tak urobiť čo najskôr a neriskovať životy všetkých.

Reklama

Titulok je samozrejme trocha nadsadený. Pravdepodobne situácia nedôjde až do stavu, keď nám bude hroziť hladomor. Ale v dnešnej globalizovanej ekonomike, keď my sami si nevieme vyrobiť viac ako 40 % potravín je i to možné.

Český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman totiž priznáva, že na jeseň možno nebudeme mať z polí čo zbierať. Momentálne je v západnej Európe ale aj v Poľsku veľký problém so sezónnymi pracovníkmi, ktorí z východných štátov kvôli koronaopatreniam neprišli a sú problémy zo založením úrody.

Predstavme si situáciu, že na západe, odkiaľ dovážame potraviny do našich obchodov, poklesne produkcia v poľnohospodárstve a nebudú mať dostatok úrody, ktorú by k nám vyviezli. Čo budeme v takom prípade robiť? Že je to možné, sme videli na zdravotníckom materiáli, ktorý si Nemecko jednoducho zadržalo. Rovnako môžu obmedziť vývoz potravín do iných krajín, ak týchto nebudú mať vo vlastných krajinách dostatok.

Preto dnes iste neschybia tí, ktorí si posadia čo najviac plodín sami a normálne plodiny, ako zemiaky a obilie by mali posadiť aj veľkopestovatelia repky olejnej a iných technických plodín. Na jeseň sa ukáže, či sme konali múdro.

Aby sme sa však vyhli týmto temným scenárom, musíme čo najskôr začať normálne fungovať. Chodiť do práce a starať sa o naše ekonomické prežitie. A toto je momentálne aj hlavná úloha vlády. Koronu vláda zvládla a teraz musí zvládnuť reštart ekonomiky tak, aby jej vynútené zastavanie Slovensko a jeho obyvateľov čo najmenej bolelo.

Karol Kalapik

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali