Možno už o tri roky sa budeme prepravovať v kapsuliach rýchlosťou až 1200 km za hodinu, Bratislava má byť jedna z prvých

Možno už o tri roky sa budeme prepravovať v kapsuliach rýchlosťou až 1200 km za hodinu, Bratislava má byť jedna z prvých

Praha 18. októbra 2017 (HSP/novinky.cz/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Dopravný systém Hyperloop, v podstate rúra s kapsulami, v ktorej by sa ľudia mohli prepravovať rýchlosťou až 1200 kilometrov za hodinu, bude v komerčnej prevádzke už medzi rokmi 2020 a 2022. Vyhlásil to riaditeľ Hyperloop Transportation Technologies (HTT) Andres De León.

Ilustračné foto: hyperloop

“Zatiaľ si nie sme istí, kde prvý projekt uskutočníme, ale je isté, že to bude už za tri až päť rokov,” povedal denníku Právo na konferencii Startup World Cup & Summit v Prahe De León. Spoločnosť je schopná takýto systém postaviť prakticky okamžite, teraz sa rieši skôr jeho regulácia.

Reklama

“V súčasnosti je to otázka regulácie a zaistenia komerčnej životaschopnosti v rôznych teritóriách a pre rôzne spôsoby využitia,” dodal. Firma totiž rúrami, kde by sa v podtlakovom prostredí pohybovali kapsule takmer rýchlosťou zvuku, chce prepravovať nielen ľudí, ale aj tovar. Výhodou systému sú podľa De Leona nízke investičné aj prevádzkové náklady v porovnaní s výstavbou vysokorýchlostných železničných tratí.

Systém má využívať energiu zo solárnych panelov umiestnených nad rúrou a na nabíjanie batérií má využívať energiu získanú pri brzdení. Kapsule, ktoré pojmú 28 až 40 cestujúcich, by mohli teoreticky vyrážať v intervale 40 sekúnd po sebe alebo v čase, keď v nich bude dostatočný počet cestujúcich. “Teoreticky tak kapacita hyperloopu z jedného bodu do druhého činí vyše 160 tisíc ľudí denne,” uviedol.

Reklama

Firma teraz zakladá nové výskumné centrum vo Francúzsku, kde chce pracovať na ďalšej generácii hyperloopu. “Všetku technológiu, ktorá je potrebná pre prvú generáciu Hyperloopu, sme už vyvinuli. Teraz sa zameriavame na naše centrum výskumu a vývoja v Toulouse, kde sa vyvíja nová generácia Hyperloop,” uviedol.

V Toulouse firma postaví testovacie rúry s kapsulami v plnej veľkosti. “Bude to 1,6 kilometra dlhá rúra v plnej veľkosti, teda s priemerom štyri metre. Tam sa bude testovať súčasná verzia, ale aj model, ktorý budeme prevádzkovať v budúcnosti. Nový model budeme mať do troch rokov,” vyhlásil. “Teraz začíname objednávať materiály a technológie, ktoré potrebujeme k stavbe funkčného prototypu, ktorý bude prvým svojho druhu na svete,” povedal.

Najväčšie pokroky zatiaľ firma urobila v Abú Zabí v Spojených Arabských Emirátoch. “Tam už máme štúdiu uskutočniteľnosti. Slovensko bola zase prvá krajina, kde sme podpísali memorandum o porozumení o vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti. Taktiež sme rokovali so zástupcami Brna a pripravujeme sa na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti spojenia medzi Bratislavou, Brnom a Prahou. Ten projekt chceme začať veľmi skoro,” dodal De León.

Cesta z Prahy do Brna by podľa odhadov mohla v hyperloope trvať do 20 minút.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali