Môže mať kombinácia vakcín pri očkovaní proti Covid-19 dopad na vyplatenie financií z vášho životného poistenia?

Môže mať kombinácia vakcín pri očkovaní proti Covid-19 dopad na vyplatenie financií z vášho životného poistenia?

Bratislava 15. januára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP/dpa-Annette Riedl, TASR-Jaroslav Novák, Screenshot MZ SR)

 

Na našu redakciu sa obrátil senior, pán Rastislav, ktorý je zaočkovaný dvomi dávkami Sputnik V a chcel by absolvovať aj tretiu dávku. Má však obavy. Dôvodom je prípadné finančné plnenie zo životného poistenia vzhľadom na miešanie vakcín

ockovanie
Ilustračné foto

Pán Rastislav (redakcia disponuje jeho priezviskom aj adresou) absolvoval prvé dve dávky vakcínou Sputnik V. Druhú dávku dostal v júli 2021.

Reklama

„Zaočkovať Sputnikom som sa dal z dôvodu, že na začiatku pandémie sa nevedelo, že vakcíny budú mať obmedzenú dobu ochrany a nebudú chrániť voči nákaze, len zlepšia priebeh ochorenia,“ vysvetlil pre náš portál svoje rozhodnutie dať sa zaočkovať. Sputnik V si vybral, pretože podľa jeho slov bol postavený na overenej technológii tvorby vakcín.

V decembri prišiel bývalý premiér a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽaNO) s myšlienkou zvýšiť zaočkovanosť seniorov nad 60 rokov. Chcel to najprv dosiahnuť poukážkami vo výške 500 eur, ktoré by mohli seniori využiť v gastre, fitnescentrách, kultúre a rôznych ďalších službách. Následne však došlo k schváleniu finančnej odmeny vo výške 200 a 300 eur v závislosti od počtu absolvovaných dávok vakcíny proti Covidu-19. Ak pán Rastislav chce dostať za očkovanie 300 eur, musí sa dať zaočkovať inou vakcínou, keďže na Slovensku sa už Sputnikom V neočkuje.

Reklama

 

Obavy z kombinácie vakcín

Pána Rastislava však pred vakcináciou trápia niektoré otázky. Má obavy, či následne očkovanie mRNA vakcínou, ak predtým absolvoval očkovanie Sputnikom V, bolo v zmysle zákona riadne otestované ako bezpečné.

Svoje obavy pre náš portál zdôvodnil: „Väčšina poisťovní ma výluku z poistného plnenia pri účasti na klinickom testovaní liečiv, ktoré neprešli kompletným schvaľovacím procesom.“ Pán Rastislav si myslí, že toto môže byť prípad použitia kombinácie oboch vakcín mRNA a Sputnik. “Sputnik je ošetrený schválením zodpovednosti vlády,” uviedol.

„Môže sa použiť bod G výluky (telesného poškodenia pri liečebných opatreniach alebo zásahoch, ktoré poistený urobí alebo nechá urobiť na svojom tele, pokiaľ poistná udalosť nedala k tomu podnet – pozn. red.), ale to sa konkrétne dozviete až pri konkrétnom prípade, ktorý by sa pripadne prejednával. Z dôvodu ošetrenia prípadných problémov vo vymáhaní prípadného plnenia poškodenia, ktoré by vzniklo v dôsledku vakcinácie neschváleným miešaním vakcín, je potrebné s týmto počítať zo strany poisťovne,“ tvrdí pán Rastislav.

Výluky z poistného plnenia, ktoré nám zaslal pán Rastislav

 

Reklama
Pýtali sme sa Ministerstva zdravotníctva SR, NCZI i ŠUKL-u

Na základe slobodného prístupu k informáciám sa s otázkami obrátil na Ministerstvo zdravotníctva SR a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Obe inštitúcie mu podľa jeho slov neodpovedali.

Oslovili sme teda ministerstvo zdravotníctva, NCZI, ale aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s otázkami, ktoré inštitúciám zaslal aj pán Rastislav: Aká vakcína bola schválená ako booster dávka pre očkovaných Sputnikom V? Prešlo celé schvaľovanie riadeným procesom klinických skúšok a testovaním? Kto vydal povolenie na ich kombináciu? Disponujete vyjadrením výrobcu vakcín o možnosti kombinovať niektorú vakcínu so Sputnikom V. Môže si „bežný občan“ niekde toto vyjadrenie prečítať?

NCZI na otázky neodpovedal, ŠUKL nás adresoval na ministerstvo zdravotníctva, ktoré podľa jeho vyjadrení určuje očkovaciu stratégiu na Slovensku.

Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO)

Ministerstvo zdravotníctva ozrejmilo, že „každá aktuálne dostupná vakcína na Slovensku môže byť použitá ako booster dávka, občan si môže vybrať podľa svojich preferencií. Povolenie na ich kombinácie vydala EMA, ktorá vakcíny neustále monitoruje; tieto kombinácie sú podložené viacerými odbornými štúdiami – tie sú k dispozícii odbornej aj laickej verejnosti a médiá o nich pravidelne informujú.  Vakcíny, ktorými sa aktuálne v SR očkuje, boli klinicky testované.“

Ministerstva sme sa tiež opýtali, či je na mieste obava zaočkovaného občana proti Covidu-19, ktoroukoľvek dostupnou vakcínou v SR, ak má životné poistenie, ktoré vylučuje použitie liekov či liečiv, ktoré neboli klinicky otestované a či sa už stretli s uvedenými obavami občanov.

Reklama

Ministerstvo odporúča spojiť sa s príslušnou poisťovňou.  „S podobnými obavami občanov sme sa na rezorte nestretli a, ako sme uviedli v odpovedi vyššie, vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA) prešli klinickým testovaním,“ dodali z ministerstva.

 

Poisťovne vysvetľujú

S obavou pána Rastislava vzhľadom na výluky v životných poisťovniach sme sa s otázkami obrátili aj na tri poisťovne pôsobiace v SR – Allianz – Slovenská poisťovňa, a.s., Kooperatíva poisťovňa, a.s. Vienna Insurance Group a poisťovňu Union.

Špecialistka externej komunikácie Allianz – Slovenská poisťovňa, a.s., Helena Kanderková pre náš portál vysvetlila: „Všetky vakcíny, ktorými sú očkovaní občania SR, vrátane vakcín proti ochoreniu Covid-19, sú oficiálne schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a/alebo Ministerstvom zdravotníctva SR, preto sa nepovažujú za liečbu alebo zákrok, ktorý by mal experimentálnu povahu a teda sa naň nevzťahujú výluky uvedené v poistných podmienkach. Rovnaký princíp platí v prípade kombinácie vakcín.“

„Pokiaľ osoba postupuje v súlade so schválenými vyhláškami zdravotníckych orgánov a bola zaočkovaná schválenou kombináciou vakcín, v prípade komplikácií spôsobených očkovaním, resp. poistnej udalosti budeme pri poistnom plnení vychádzať zo zdravotných záznamov klienta, na základe ktorých posúdime uplatňovaný nárok,“ dodala Kanderková.

Silvia Nosková Illášová, PR manažérka a hovorkyňa úseku marketingu a komunikácie poisťovne Kooperatíva pre náš portál uviedla: „V súlade s poistnými podmienkami a ochrannými lehotami  k príslušnej poistnej zmluve, v prípade, ak sa klient rozhodne zaočkovať vakcínou na Covid 19, schválenou na Slovensku (Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv), resp.  European medecines agency (Európska agentúra pre lieky), resp. v Európskej únii a v dôsledku tohto očkovania by nastali zdravotné následky, ktoré by viedli k invalidite, úmrtiu, hospitalizácii, pracovnej neschopnosti a pod., v takom prípade poisťovňa neuplatňuje v súvislosti s Covidom 19 výluku ani obmedzenie pre príslušné riziká, z ktorých by vyplýval nárok na poistné plnenie.“

Illášová upozornila, že „nárok klientovi nevzniká v prípade ak nastane úmrtie invalidita, hospitalizácia, pracovná neschopnosti atď. v dôsledku liečby alebo zákrokov súvisiace s Covidom 19, ktoré neboli ordinované kvalifikovaným lekárom s platnou licenciou v danom obore, alebo liečba sa uskutočnila v zariadení bez platnej licencie a liečby alebo zákrokov, ktoré majú experimentálnu povahu, teda napr. aj v rámci klinických testovaní očkovacej látky.“

„Pre všetky informácie týkajúce sa očkovania odporúčam klientom využívať informácie a kontakty zo stránky https://korona.gov.sk/. Prípadne by vhodnosť vakcín a ich kombinácie mal klient v prípade nejasností konzultovať so svojím lekárom,“ dodala na záver.

Poisťovňa Union na naše otázky neodpovedala.

 

Reklama
Len schválená kombinácia vakcín

Z uvedených vyjadrení teda vyplýva, že ak občania SR nechcú riskovať výluku vo svojom životnom poistení, musia sa dať zaočkovať schválenou kombináciou vakcín.

Z Usmernenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky k aplikácii dodatočnej tretej dávky mRNA vakcíny pre imunokompromitované osoby a posilňovacej dávky vakcíny pre ostatné osoby proti ochoreniu COVID-19 z 13.12.2021 vyplýva, že „podľa prístupu ‚mix-and-match‘ majú ľudia možnosť získať posilňovaciu dávku akejkoľvek schválenej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a to bez ohľadu na tú, ktorú dostali pôvodne.“

V tabuľke sú uvedené možnosti, ako je možné kombinovať jednotlivé vakcíny v rámci prístupu ‚mix-and-match‘.

Tabuľka Ministerstva zdravotníctva SR pre kombináciu vakcín proti Covidu-19

 

Zuzana Franková

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali