Ministerstvo vnútra nevie čo so Santusovou, ktorá dvakrát prešla cez detektor lži a tak ju spochybňujú. Santusová sa bráni: “Nešlo o moju iniciatívu, ani o môj výber”

Ministerstvo vnútra nevie čo so Santusovou, ktorá dvakrát prešla cez detektor lži a tak ju spochybňujú. Santusová sa bráni: “Nešlo o moju iniciatívu, ani o môj výber”

Bratislava 20. októbra 2021 (HSP/Foto:Screenshot TV Joj)

 

Vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diana Santusová, ktorá vyšetrovala ovplyvňovanie vyšetrovaní a výpovedí kajúcnikov príslušníkmi NAKA a ktorá bola neskôr z prípadov odstavená, absolvovala dve vyšetrenia na detektore lži. Ani po ich úspešnom zvládnutí však Santusová nezískala dôveru vedenia Ministerstva vnútra SR

santusova-tvjoj-f
Na snímke vyšetrovateľka Diana Santusová absolvuje detektor lži

Pritom bývalý policajný prezident a aktuálny poradca šéfa rezortu vnútra Jaroslav Spišiak pred časom tvrdil, že pochybnosti o nej by zmizli a celá vec by sa vyriešila, keby šla na detektor lži: „Ak by pani Santusová išla na detektor, bol by celý problém vyriešený. Detektor by ukázal, že je neskorumpovaná, s nikým nespolupracuje. Santusová však na detektor stále nešla a sťažuje sa politikom,“ tvrdil vtedy Spišiak.

Reklama

Mikulec k tomu začiatkom augusta povedal: „Ak by boli na polygrafe (pochybnosti) vyvrátené, potom by bolo na mieste v prípade ďalších tlakov hovoriť o zvláštnych a nečestných praktikách vysokých policajných funkcionárov.”

Santusová teda detektor absolvovala a to dokonca dvakrát, vedeniu ministerstva vnútra to však už nestačí. Mikulec si chce vyžiadať odborné stanovisko útvaru a potom sa rozhodnúť. Ministerstvo spochybňuje Santusovej výsledky na polygrafe, lebo podľa neho si sama vybrala, kde test absolvuje.

Reklama

„Je to historicky prvýkrát, keď príslušník Policajného zboru absolvoval psychofyziologické overenie pravdovravnosti inde ako v Kriminalisticko-expertíznom ústave Prezídia Policajného zboru,“ uviedla včera hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

Na vyjadrenie ministra vnútra o údajnom vytváraní obštrukcií zo strany vyšetrovateľky inšpekcie v súvislosti s absolvovaním tzv. detektoru lži sa rozhodla zareagovať samotná vyšetrovateľka Santusová. Poznamenala, že po vyzvaní zo strany vedenia ÚIS na absolvovanie vyšetrenia na detektore lži toto ani raz neodmietla a nevyhýbala sa mu.

“Na Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru mi boli určené tri termíny. Pri prvom termíne bolo vyšetrenie ukončené z objektívnych dôvodov zo strany zamestnanca daného pracoviska. Druhý termín mi bol zrušený z mne neznámych príčin a to preukázateľne zo strany vedenia ÚIS. V čase tretieho termínu som bola, žiaľ, práceneschopná. Psychofyziologické overenie mojej pravdovravnosti na detektore lži som absolvovala dňa 07. 10. 2021 na Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) na základe písomnej žiadosti ÚIS zo dňa 26. 08. 2021 adresovanej NBÚ a na základe následnej písomnej výzvy. resp. žiadosti NBÚ o účasť na psychofyziologickom overení pravdovravnosti zo dňa 05. 10. 2021. V uvedenom prípade teda nešlo o moju iniciatívu, ako ani o môj výber,” bráni sa vyšetrovateľka.

Diana Santusová ďalej uviedla, že žiadosť jej bola doručená dňa 06. 10. 2021 osobne do vlastných rúk prostredníctvom aktuálneho vedenia ÚIS. “Zároveň pre objektívnosť dopĺňam, že mi nie je známe, že by NBÚ vykonával psychofyziologické vyšetrenia na detektore lži na požiadanie fyzickej osoby, či radového príslušníka Policajného zboru, čo vo svojej podstate potvrdzuje aj samotné vyjadrenie ministerstva vnútra, ktoré uvádza, že sa v mojom prípade jedná o historicky prvý prípad absolvovania tohto vyšetrenia mimo Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru.”

“Na tomto mieste mi nedá nepoukázať aj na skutočnosť, že v medializovanom prípade ovplyvňovania svedkov na NAKA ide tiež o historicky prvý prípad trestného konania, v ktorom prišlo k neoprávnenému zastaveniu prebiehajúcej policajnej akcie prezidentom Policajného zboru a následne aj k neoprávnenému “odstaveniu” vyšetrovateľa PZ zo “živého” trestného konania, teda od prebiehajúceho vyšetrovania a to dokonca v období, keď má polícia “rozviazané ruky”.”

Reklama
overenie pravdovravnosti santusova
Žiadosť o účasť na psychofyziologickom overení pravdovravnosti

Dodala, že je preto pre ňu viac ako zarážajúce, ak jej zamestnávateľ (ÚIS) na jednej strane žiada z vlastnej iniciatívy o takýto spôsob vykonania vyšetrenia, ktorý následne, v prípade, ak nedopadne podľa subjektívnych predstáv niektorých osôb, nezmyselne a účelovo jeho výsledok spochybňuje ničím nepodloženými a zavádzajúcimi vyjadreniami. “Takéto konanie nemožno vnímať inak ako absurdné vytváranie nezmyselných pseudoargumentov, a to len z dôvodu iracionálneho odmietania zmierenia sa s objektívnou realitou, a síce, že som vo všetkom hovorila pravdu a postupovala som pri svojej služobnej činnosti vždy výlučne v súlade so zákonom.”

Santusová zároveň považuje za potrebné uviesť aj podstatnú skutočnosť, že predmetné vyšetrenie bolo realizované a vyhodnocované aj za prítomnosti zamestnancov pracoviska, ktoré takéto vyšetrenie vykonáva v pôsobnosti Policajného zboru, o čom bola vyšetrovateľka vopred vyrozumená vedením Úradu inšpekčnej služby.

“Vzhľadom na doposiaľ opakovane zverejňovanú účelovú diskreditáciu mojej osoby zo strany čelných predstaviteľov Policajného zboru a Ministerstva vnútra SR bolo vykonanie uvedeného vyšetrenia nezávislou štátnou inštitúciou v záujme objektivity priam nevyhnutné, čo podaním žiadosti o jeho vykonanie na Národný bezpečnostný úrad očividne potvrdilo aj aktuálne vedenie Úradu inšpekčnej služby. Z rovnakého dôvodu som sa navyše rozhodla absolvovať uvedené vyšetrenie aj nezávislým a certifikovaným polygrafológom,” vysvetlila Santusová.

 

Santusová je nebezpečná pre súčasnú vládu

Vyšetrovateľka Santusová bola odstavená práve kvôli výsledkom jej vyšetrovania, ktoré nabúralo systém zabehnutý touto vládou, ktorý slúžil hlavne na vyšetrovanie opozície.

Reklama

Zjednodušene povedané, výsledky vyšetrovania jej tímu ukazovali, že vyšetrovatelia NAKA v súčinnosti zo zatiaľ nestotožnenými špeciálnymi prokurátormi mali manipulovať trestné stíhanie a najmä výpovede univerzálnych svedkov tak, aby títo obvinili konkrétnych ľudí z opozície alebo nimi počas ich vládnutia dosadených ľudí, tí boli následne vzatí do väzby sudcami špecializovaného trestného súdu a držaní vo väzbe, kým sa nepriznali a neudali niekoho ďalšieho. Minimálne o niektorých týchto skutočnostiach mal podľa vyjadrení vyšetrovateľov v nahraných rozhovoroch vedieť aj minister vnútra Mikulec.

Santusová sa tak stala nepriateľom číslo jedna pre súčasnú vládu. Odkryla trestnú činnosť vyšetrovateľov NAKA, ktorí boli dovtedy hlavnými hrdinami boja proti korupcii a takzvanej smeráckej mafii. Bola zbavená vedenia tímu až do doby, kým absolvuje previerku na detektore lži. T

Ministerstvo teraz nevie ako ďalej a čo s ňou. Najmä preto, že vyšetrovatelia, ktorých obvinila pokračujú vo svojej práci na svojich predchádzajúcich pracovných miestach napriek tomu, že sú trestne stíhaní. Preto prirodzene aj Santusová by mala byť znova inštalovaná na svoju pozíciu šéfky vyšetrovacieho tímu Oblúk ÚIS a pokračovať vo vyšetrovaní manipulácie s výpoveďami svedkov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali