Mestskí poslanci z Teamu Vallo pripomenuli časy minulé. Žiadajú, aby na Rozálskych hodoch nevystúpila kapela Zóna A. Ľudia reagujú: “Novodobé kreatúry opäť začínajú zakazovať pre nich nevhodných umelcov”

Mestskí poslanci z Teamu Vallo pripomenuli časy minulé. Žiadajú, aby na Rozálskych hodoch nevystúpila kapela Zóna A. Ľudia reagujú: “Novodobé kreatúry opäť začínajú zakazovať pre nich nevhodných umelcov”

Bratislava 22. augusta 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Iniciatíva Lepší Lamač, ktorú založili miestni poslanci z Teamu Vallo – kandidovali s podporou Progresívneho Slovenska a Spolu – sa na sociálnej sieti pochválila tým, že vďaka ich iniciatíve na Rozálskych hodoch nevystúpi kapela Zóna A. Dôvodom je fakt, že sa predstavitelia iniciatívy nevedeli stotožniť s názormi a presvedčením speváka skupiny. Ľudia s názorom poslancov však nesúhlasia a značne im to dali aj pocítiť

Na snímke členovia skupiny Zóna A

“Na Rozálskych hodoch mala vystúpiť kapela Zóna A. Berúc do úvahy názorové presvedčenie ich interpreta, nevedeli sme sa s vystúpením tejto kapely v Lamači stotožniť. Požiadali sme preto starostu aj oficiálnou cestou a bolo prisľúbené, že táto kapela nevystúpi. Veríme, že to tak bude,” pochválili sa na Facebooku členovia iniciatívy Lepší Lamač.

Reklama

V príspevku tiež napísali, že ich okrem iného veľmi teší, že sa na hodoch budú používať vratné poháre.

 

Reklama

Ľudia to mestským poslancom spočítali

Väčšine ľudí sa však tento krok iniciatívy, ktorá verejne prezentuje, že je pre ňu dôležitá otvorenosť, dialóg a rešpekt, nepáči. Väčšina komentujúcich sa zhodla, že ide iba o politické kádrovanie a že im správanie poslancov pripomína “časy minulé”.

“Prosím vás, však to je punkova legenda ktorá, keď ste ešte neboli na svete vystupovala proti komunizmu…. Nechápem, že v dnešnej demokracii sa postavíte proti niekomu, kto zdieľa iný názor ako vy… Môžete sa hanbiť, som vás volil, už ale nebudem,” napísala jedna z komentujúcich.

Ďalší komentujúci si zas myslí, že časy, kedy sa zakazovali politicky nevhodní umelci, sú časy minulé. “Myslel som si, že sa podobná doba už nikdy nevráti a zakazovanie politicky nevhodných umelcov či agitácia za zrušenie vystúpení vybraných interpretov je len hrozná spomienka na minulé časy. Žiaľ, z minulosti sme sa nedokázali poučiť a novodobé kreatúry znova začínajú obsadzovať politické posty a zakazovať pre nich nevhodných umelcov.”

Našlo sa však aj pár ľudí, ktorých tento krok potešil. “Super snáď vás budú nasledovať aj iné mestské časti.”

Reklama

Skvelý krok!,” napísal ďalší komentujúci.

Na snímke členovia iniciatívy Lepší Lamač: zľava Igor Polakovič, Veronika Hagovská Kovalovská, Stanislav Babic, Petronela Klačanská a Matúš Harmaňoš

Avšak podľa iného komentujúceho sa členovia iniciatívy chovajú ako deti v škôlke. “Akože keď sa skupinke ľudí niečo nepáči, otrávi udalosť zvyšku spoločnosti. Mne sa nepáči ako ste sa zachovali, a nie som sám. Zakážete sa? Takto infantilne sa nesprávajú snáď ani deti v škôlkach. Sebci, na názor iných ľudí kašlete všakže, lebo JA JA JA som najmúdrejší/najmúdrejšia … keď sa na to pozriete poriadne a triezvo, bez zaujatosti svojho ega, nájdete v sebe fašizmus.”

 

Opýtali sme sa preto priamo frontmena skupiny ZONA A Petra Schredla alias Koňýka, ako celú situáciu vidí.

Ako ste sa dozvedeli, že vaše vystúpenie na podujatí v Lamači zrušili?

Reklama

Peter Schredl: Koncerty nám vybavuje kamarátka, tak jej volali z miestneho úradu, že po nátlaku poslancov “Za lepší Lamač” musia naše vystúpenie zrušiť.

 

Čo si o tom myslíte, ako to vnímate?

Radi by sme si v Lamači zahrali, pretože práve tam sme pred 35 rokmi začínali, tam sme odohrali prvé dva koncerty, ale musím povedať, že vôbec nie som prekvapený. Dalo by sa dokonca povedať, že som to očakával. Sme kapela, ktorá hovorí to, čo si myslí… a to je dnes zakázané, zdá sa.

 

Nie je čudné, že sa tak správajú ľudia, ktorí o sebe vyhlasujú, že sú liberáli a za slobodu? U obyvateľov to vyvolalo reminiscencie na staré socialistické totalitné časy

Nie, nie je to čudné, títo “liberáli” sú v skutočnosti veľmi agresívni bojovníci proti ozajstnej slobode. Jediná sloboda, ktorá má byť povolená, je tá ich.

Áno, to prirovnanie ku starým socialistickým časom je priliehavé. Niekedy to vyzerá, že smerujeme k podobnej totalite. Len čakám, kedy ku nám domov zase prídu policajti a zoberú nám pasy 🙂

 

Stalo sa vám to už viackrát v poslednej dobe?

Reklama

Občas sa nám to stáva, tento rok nám zrušili vystúpenie na veľkom festivale v Čechách Foot Fest. A aj v niektorých kluboch sme už už “grupa non grata”.

 

Čo s tým?

Musíme vydržať a bojovať, ako za komunistov. Aj vtedy veľká väčšina národa ten režim odsudzovala, lenže komunisti mali v rukách všetku moc, všetky média, tak ten boj za slobodu, bol veľmi ťažký.

Dnes zatiaľ ešte všetku moc nemajú, aj keď sa o ňu snažia všetkými prostriedkami (no a tých prostriedkov majú, vďaka podpore oligarchie a korporácií, neúrekom).

Reklama

A aj keď ovládajú všetky mainstreamové média, sú tu už alternatívne média, ako je to Vaše, ako je Zem & Vek, Info Vojna, Slobodný vysielač… takže máme oveľa lepšiu pozíciu, ako za komunistov a som presvedčený, že ten boj vyhráme a neomarxistickí “liberáli” skončia tam kde patria – na smetisku dejín, rovnako ako skončili komunisti.

No a na záver by som pridal text našej pesničky “Keď sa všetci zjednotíme” z roku 1988:

 

Koncert dneska odpadá,
prečo to je záhada,
vôbec nič sa nedarí,
v hlavách krúžia obavy.

Ale aj tak stále hráme
ešte v sebe dosť síl máme
a nič nás nezastaví,
žiadne hlúpe zákazy.

Máme ešte vždy dosť síl,
prežili sme veľa krívd,
no my ešte vždy máme dosť síl.
Koľko sľubov, koľko slov,
koľko sprostých podvodov,
no my ešte vždy máme dosť síl.

Koncert dneska odpadá,
aj tak je skvelá nálada,
že zajtra sa to podarí,
nemáme žiadne obavy.

Keď sa všetci zjednotíme,
a spojíme, tak zvíťazíme,
naša hudba predsa prerazí.
Keď sa všetci zjednotíme
a spojíme, tak zvíťazíme,
naša pravda navždy zvíťazí.

 

Reklama

 

Zóna A

Zóna A je bratislavská punková kapela, ktorá vznikla v osemdesiatych rokoch minulého storočia (1984). Počas komunistického režimu nemohla verejne koncertovať. Prvý album Potopa vyšiel v roku 1990.

Kapelu tvoria spevák Peter Schredl prezývaný Koňýk, Revo – Martin Revický, Ozi -Peter Hurtig a Vajco.

Spevák Peter Schredl sa v rozhovore pre Hlavné správy v roku 2016 vyjadril, že súčasný tlak, je v dnešnej dobe menej oficiálny. “Zatiaľ,” poznamenal vtedy spevák.

V rozhovore sa vyjadril aj k organizátorovi Pohody Michalovi Kaščákovi, ktorý ešte ako 13-ročný súťažil so svojou piesňou v Pionierskej lastovičke a z ktorého média po revolúcii vytvárali druhého Kocába. Podľa jeho názoru to bolo “Ok”.  ” Z Kaščáka netreba robiť druhého Kocába, on ním je.” A to, že o ňom Kaščák napísal, že je “Jožo Ráž punku”, zobrala ako poctu.

Reklama

Schredl tiež okomentoval inváziu moslimov do Európy, gender ideológiu a mimovládky.

Moslimov by sme mali podľa jeho názoru poslať všetkých naspäť.” Žiadosti o azyl by mali byť v Európe automaticky zamietané, ak sa nejedná o osoby európskeho pôvodu. Existujú bohaté arabské krajiny, tie by sa mali postarať o svojich ľudí. A ani Afričanov nemôžeme prijímať len kvôli tomu, že je v tých krajinách nejaký konflikt. V Afrike budú rôzne kmene medzi sebou navzájom vždy bojovať. Tak, ako to robia od nepamäti,” vysvetlil Schredl.

Jeho názor na zavádzanie gender ideológie do učebných osnov je jednoznačný. ” Samozrejme, že záporný, veď som sa pred pár rokmi stal takmer “homofóbom roka”. Dlho som v tej ankete viedol, ale Štefan Kuffa mi to na poslednú chvíľu vyfúkol.”

Schredl si tiež myslí, že ak sú nejaké mimovládky financované zo zahraničia, mali by povinne uvádzať vždy pred svojím názvom označenie “Zahraničná agentúra”, “aby každému bolo hneď jasné, s kým má dočinenia a koho záujmy tá mimovládka presadzuje”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali