Merkelová opäť požiadala Putina o prepustenie Navaľného. Putin označil návštevu kancelárky za konštruktívnu

Merkelová opäť požiadala Putina o prepustenie Navaľného. Putin označil návštevu kancelárky za konštruktívnu

Moskva 20. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/Sputnik/HSP/Foto:TASR/AP/Evgeny Odinokov,Sputnik,Kremlin)

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová opätovne požiadala ruského prezidenta Vladimira Putina o prepustenie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý si v súčasnosti odpykáva dvaapolročný trest odňatia slobody vo väzenskom tábore východne od Moskvy. Merkelová to povedala počas piatkovej tlačovej konferencie so šéfom Kremľa. Informovala o tom agentúra DPA

Angela Merkelová, Vladimir Putin rozhovory
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin

“Požiadala som ruského prezidenta o prepustenie Navaľného. Z nášho pohľadu je neprijateľné, aby si (Navaľnyj) odpykával trest v trestaneckej kolónii na základe rozsudku, ktorý Európsky súd pre ľudské práva klasifikoval ako zjavne neprimeraný,” vyhlásila Merkelová.

Reklama

Putin v reakcii na slová Merkelovej povedal, že Navaľnyj nebol odsúdený na základe svojej politickej aktivity, ale na základe trestných činov, ktoré spáchal voči zahraničným partnerom. Navaľnyj si odpykáva trest odňatia slobody za porušenie podmienok podmienečného trestu v kauze údajnej sprenevery prostriedkov kozmetickej firmy Yves Rocher.

“Osoba, ktorú ste spomenuli, nebola odsúdená na základe svojej politickej aktivity, ale na základe trestných činov, ktoré spáchal voči zahraničným partnerom,” povedal šéf Kremľa.

Reklama

Angela Merkelová pricestovala do Moskvy v deň prvého výročia otravy Navaľného. Medzi Berlínom a Moskvou panuje napätie pre viaceré spory, okrem iného v súvislosti s vraždou Gruzínca čečenského pôvodu v Berlíne či hackerským útokom na nemecký Spolkový snem z roku 2015.

Putin vyhlásil, že Merkelová bude v Rusku vždy vítaná aj po tom, ako odíde z postu nemeckej kancelárky.

 

Putin označil návštevu kancelárky Merkelovej za konštruktívnu

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Moskve poznamenal, že existuje veľa otázok, ktoré vyžadujú diskusiu v osobnom formáte, a návšteva kancelárky nie je iba na rozlúčku, ale aj pracovná.

Je pred nami veľa otázok, ktoré vyžadujú diskusiu v osobnom formáte, preto som presvedčený, že to nebude len návšteva na rozlúčku spojená s vaším rozhodnutím, že nebudete ďalej kandidovať na funkciu spolkového kancelára, ale aj návšteva s vážnou pracovnou náplňou, povedal Putin.

Reklama

Kancelárka Merkelová priletela v piatok do Moskvy na návštevu, ktorá pre ňu bude v tejto funkcii pravdepodobne poslednou cestou do Ruska. V septembri sa budú konať v Nemecku voľby do Spolkového snemu, ktorých sa Merkelová nezúčastní. Po stretnutí s Putinom navštívi Merkelová 22. augusta Kyjev. K témam, o ktorých sa počas návštevy bude diskutovať, patrí ekonomika, energetika, bezpečnosť a naliehavé medzinárodné problémy.

Putin daroval Merkelovej kyticu v ružovej a bielej farbe. Rokovania medzi prezidentom Ruskej federácie a kancelárkou Spolkovej republiky Nemecko sa začalo v Moskve o 14:07.

Pred začatím rokovaní Merkelová rusky pozdravila ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý je rokovania takisto prítomný. Dobryj deň,” obrátila sa na Lavrova.

Počas uvítacieho prejavu ruského prezidenta zaznel tón zvonenia, v prvej chvíli sa zdalo, že nikto nevie, ako reagovať. Potom však Merkelová rýchlo vytiahla telefón z vrecka a evidentne ho vypla alebo prepla do tichého režimu. Putin sa tváril, že si nič nevšimol, a pokračoval vo svojom prejave.

V máji 2018 Putin rokoval s Merkelovou v Soči. Nemecký bulvárny denník Bild publikoval článok, ktorého autor považoval Putinovo gesto darovať Merkelovej kvety za akýsi signál podľa názoru novinára nie je zvykom vo vážnych politických kruhoch dávať na schôdzke kvety, je zvykom len si podať ruku. Prezidentov tlačový tajomník Dmitrij Peskov v tejto súvislosti poznamenal, že dávať kvety ženám je v Rusku znakom dobrých mravov, to tradície, ktorými sa Putin riadi.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali