Mediálny analytik o odhalení identity podozrivého zo znásilnenia na Litoměřicku: Ten človek si zaslúži naše opovrhnutie

Mediálny analytik o odhalení identity podozrivého zo znásilnenia na Litoměřicku: Ten človek si zaslúži naše opovrhnutie

Litoměřice 22. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Znásilnenie 16-ročného dievčaťa, ku ktorému došlo v blízkosti Terezína cudzincom afrického pôvodu, vyvolalo veľkú diskusiu medzi politikmi. Tomio Okamura upozorňuje na identitu násilníka a oponenti ho obviňujú, že tým podnecuje etnickú nenávisť. Mediálny analytik Jiří Fencl poskytol Sputniku komentár k tomu, ako vhodné je spomínať národnosť páchateľa v médiách

Ilustračné foto

K znásilneniu došlo tento týždeň na poli pri Lukavci na Litoměřicku. Policajti páchateľa zadržali ihneď po čine a bolo začaté trestné stíhanie. Konkrétne sa má jednať o Afričana, ktorý bol v utorok o siedmej hodine ráno prepustený z výkonu trestu v Drážďanoch. Do Česka sa podľa dostupných informácií dostal vlakom. Šestnásťročná dievčina skončila s poranením v nemocnici a Okresný súd v Litoměřiciach poslal cudzinca do väzby.

Reklama

 

Nečakané dôsledky incidentu

Reklama

Ako prvé o incidente informovali regionálne médiá. Litoměřický denník pritom hneď v názve uviedol totožnosť podozrivého: “Polícia vyšetruje znásilnenie dievčaťa z Terezína. Podozrivým je Afričan.”

Ďalej túto správu šíril podpredseda Snemovne a šéf SPD Tomio Okamura, a to na jeho facebookovej stránke, čo spôsobilo búrlivú reakciu. Okamura totiž nielen, že hovoril o danej tragédii, ale aj vo svojom príspevku zaútočil na ministra vnútra Jána Hamáčka a tvrdo sa pustil do migrantov.

“Hamáček namiesto toho, aby chránil českých občanov pred zverstvami imigrantov, obviňuje odporcov imigrácie a islamu zo šírenia “predsudkovej nenávisti,” uvádzalo sa v jeho poste.

Skutočný škandál však nastal po rozhovore, ktorý Okamura poskytol novinárke Českého rozhlasu Zdenke Trachtovej. O ňom sa totiž tiež zmienil na sociálnych sieťach. V tejto súvislosti Okamura poznamenal, že predpokladal, že v rozhovore tento čin odsúdi a budú sa baviť o príčinách a návrhoch riešení.

Ale rozhovor bol vraj vedený v úplne inom duchu. Novinárka sa ho pýtala, prečo sa Okamura vo svojom poste zameral na skutočnosť, že bol podozrivý Afričan. Politik ďalej uvádza, že zo strany Českého rozhlasu nepadlo ani jedno slovo ľútosti či odsúdenie tohto činu.

Reklama

“Zo strany Českého rozhlasu nepadlo ani jedno slovo ľútosti či odsúdenie tohto činu. Ani jedno slovo ohľadom príčin. Ani jedno slovo ohľadom návrhov riešenia,” napísal politik.

K svojmu príspevku navyše priložil fotografiu novinárky a v komentároch sa následne objavili rôzne vyhrážky na jej adresu. Do Tomia Okamuru sa kvôli jeho príspevku pustil novinár Českého rozhlasu Ondrej Golis, ktorý na Twitteri uvádza, že podpredseda Poslaneckej snemovne a jeden z českých najvyšších ústavných činiteľov rozbehol lynč novinárky.

Predseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek dokonca prostredníctvom sociálnej siete vyzval šéfa SPD, aby odstúpil z funkcie podpredsedu Snemovne. Minister Jan Hamáček uviedol, že Okamurov príspevok už preverujú orgány činné v trestnom konaní.

K celej kauze sa vyjadril aj hovorca prezidenta Českej republiky Jiří Ovčáček. Ten označil všetko, čo sa teraz deje, za zvrátenú morálku.

“Miesto, aby politici odsúdili znásilnenie šestnásťročného dievčaťa migrantom a prejavili súcit k obeti, usporadúvajú doslova zbesilý hon na Tomia Okamuru,” uviedol Ovčáček na svojom účte v Twitteri.

Reklama

 

Existuje národnosť zločinov?

Teraz, keď už bulvárne médiá zverejnili fotografie a videá s daným zločincom, na ktorých je viditeľná jeho tvár, zatiaľ čo iné portály reprodukovali každý jeho krok od odchodu z väzenia v Drážďanoch až k spáchaniu násilia, už nie je záhadou, či je cudzinec alebo nie. Potvrdila to šéfka Okresného štátneho zastupiteľstva v Litoměřiciach Kateřina Doušová.

Nevyriešená však stále zostáva jedna otázka. Musia médiá v takýchto prípadoch skrývať identitu páchateľa pred verejnosťou? Neprispeje také odhalenie k rastu etnickej nenávisti a strachu z migrantov?

Sputnik sa na to spýtal mediálneho analytika Jiřího Fencla.

“Som absolútne jednoznačne za to, aby bola zverejnená jeho identita. Ten človek si zaslúži naše opovrhnutie, pretože urobil opovrhnutiahodný čin, a ešte zaútočil na nás všetkých, čo máme deti a milujeme ich, teda na väčšinu. My sme jeho oprávnení sudcovia, nie politici, ktorí stratili aj tie zvyšky politickej legitimity, pretože sa správajú nezodpovedne. Keby toho ten násilnícky prasák niekedy v budúcnosti po desaťročnej práci na galejách začal ľutovať, môže sa opäť stať človekom, čo platí aj o tých, čo toto vyčíňanie umožnili. V tejto chvíli je to ale nemožné a ľudia sú nahnevaní úplne oprávnene. Veď je to naša posledná obrana,” predstavil Fencl Sputniku svoju pozíciu.

K celej situácii potom dodal: “Drvivá väčšinová spoločnosti je úplne oprávnene rozpálená do biela pokusom o otočenie problému na naštvané komentáre alebo na to dostať pod tlak obrancu tradičného ľudského spolužitia, teda Tomia Okamuru… Až na redaktorov živených inzertným oddelením alebo koncesionárskymi poplatkami je zostávajúcim viac ako desiatim miliónom ľudí jasné, že horkokrvní sfanatizovaní a vykorenení ľudia sú vrcholným bezpečnostným rizikom pre naše deti, rodiny a európske krajiny všeobecne.”

“Chápem, že je to v rozpore s mienkou zbabelých politikov a dlhej rady nekompetentných redaktorov a ich neziskovkárských zdrojov, ale páchateľ odporného zločinu si musí uvedomiť, že na svoje predchádzajúce zaslúžené práva teraz nejaký čas zaslúžene právo mať nebude. Pretože ich sám uprel niekomu inému…” povedal mediálny analytik.

Na otázku Sputnika, či by sa mainstreamové médiá správali rovnako, ak by bol páchateľom Rus/Vietnamec/Arab, Fencl odpovedal, že “mainstreamové médium nie je médium, lebo nesprostredkúva. Sú úplne spoľahlivé práve v tom, ako prekrúcajú realitu”.

“Mlčia napríklad o dlhodobom škandalóznom konflikte záujmov špičkového vedúceho pracovníka spravodajstva ČT (pravdepodobne má na mysli riaditeľa Českej televízie Petra Dvořáka, ktorý si nedávno v Prahe vydal už piaty byt, ktorý ho stál vyše 14 miliónov korún, pozn. red.), Ale príbuzní premiéra a víťaza volieb im smrdia a roky po nich pľujú. Práve taká arogancia vytvára problémy,” uviedol na záver.

Reklama

 

Migračné krízy na území EÚ

V roku 2015 vypukla v Európe migračná kríza. Prisťahovalci, ktorí opustili svoje pôvodné územia, sa spočiatku usadili v táboroch vytvorených v Turecku, Libanone a v mnohých ďalších krajinách. Nedostatok peňazí, pracovných a sociálnych záruk a zníženie finančných prostriedkov z hostiteľských krajín však viedli k zhoršeniu situácie v utečeneckých táboroch. To všetko nútilo ľudí, aby opustili svoje miesta pobytu a zamierili do prosperujúcich krajín eurozóny.

Podľa správ Polícia Českej republiky, odhalila polícia v roku 2018 na území Ústeckého kraja až 332 nelegálnych migrantov. Ide o tretí najvyšší počet v republike, pričom na prvom mieste je Praha a na druhej priečke potom Jihomoravský kraj. Čo sa týka počtu znásilnenia, polícia v celej SR vlani vyšetrovala 651 prípadov, z toho 85 v Ústeckom kraji.

Noviny Denník odkazujú na podobný prípad znásilnenia, ktorý sa odohral v minulom roku priamo v Drážďanoch. V auguste totiž dvadsaťosemročnú Češku napadol muž v tamojšom parku Großen Garten. Keď išla Češka v nedeľu ráno z Lennéplatzu, muž v bielej košeli ju v Großen Garten oslovil, následne zrazil k zemi a znásilnil. Dodnes po ňom pátra polícia.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali