Kaliňák Matovičovi: Útoky na políciu sú nedôstojné a neakceptovateľné

Kaliňák Matovičovi: Útoky na políciu sú nedôstojné a neakceptovateľné

Bratislava 9. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Líder OĽaNO Igor Matovič odmieta, že by sa pri predaji svojej živnosti regionPress v roku 2008 dopustil krátenia dane. Ako vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii, zaplatil všetko do posledného eura a Smer-SD sa len snaží prekryť debakel v krajských voľbách.

Na snímke predseda strany OľaNO Igor Matovič

“Úspech sa neodpúšťa, preto polícia posunula do denníka Pravda informáciu, že by ma chceli stíhať za nezaplatenie dane pri predaji mojej živnosti. Dodnes mi žiaden daňový úrad nepredložil žiaden doklad, že by som nezaplatil čo i len jedno euro. Zaplatil som všetky dane,” uistil Matovič s tým, že pri predaji živnosti všetko zdanil v marci 2009.
Matovič informoval, že časť svojej živnosti predával za 121 miliónov vtedajších korún.

Reklama

“Tieto peniaze boli na účte našej firmy regionPress. Časť z nich, asi 40 miliónov korún, bolo zdanených, 80 miliónov nie. Daňová poradkyňa mi povedala, že buď tie peniaze pred predajom firmy vyberiem a budem predávať len ten zvyšok, teda pohľadávky.

Alebo to vo firme nechám a predám to spolu s peniazmi, pričom z daňového hľadiska je to to isté, lebo peniaze sa druhýkrát nezdaňujú,” povedal Matovič s dôvetkom, že zvyšných 80 miliónov korún zdanil v marci 2009. “Vybral som si teda možnosť peniaze z firmy nevybrať,” vysvetlil.

Reklama

Líder Obyčajných zhrnul, že 40 miliónov korún bolo zdanených, tie znova nezdaňoval, 80 miliónov zdanil v marci 2009, pričom už raz zdanené peniaze pri predaji živnosti znova 19-percentnou sadzbou nezdaňoval. “Daň sa druhýkrát neplatí, bol by som jediný na Slovensku, kto by to urobil. Kupujúci mi za firmu zaplatil 5000 eur a za tých 121 miliónov korún mi zaplatil logicky 121 miliónov korún. Keď som to pred rokom zverejnil, nikto sa neozval. Zrazu pred krajskými voľbami si polícia zmyslí, že ide stíhať Matoviča,” povedal.

Podľa jeho slov ide Smeru-SD len o prekrytie volebného neúspechu. “Ľudia vo voľbách vyjadrili nespokojnosť s tým, ako Slovensko funguje, ako sa zneužíva štátna moc voči opozičným politikom, vyjadrili pobúrenie nad tým, že premiér Robert Fico (Smer-SD) býva v byte daňového podvodníka, vyjadrili nespokojnosť, že Smer-SD dá mnohomiliónovú odmenu advokátovi Radomírovi Bžánovi a vystavili vysvedčenie,” dodal.

Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic označil minulý týždeň postup polície za šikanu. “Protikorupčná jednotka NAKA vedie stíhanie na základe premisy, že fyzickou osobou už raz zdanené peniaze, pokiaľ ich prevedie z podnikateľského účtu na osobný, musí zdaniť 19 percentami ešte raz,” povedal pre televíziu JOJ.

Denník Pravda dnes informoval, že polícia začala vyšetrovanie pre krátenie daní v súvislosti s predajom firmy Igora Matoviča regionPress. Malo k nemu dôjsť v roku 2008, keď svoju firmu predal, pričom príjem z predaja do daňového priznania nezahrnul.

Štátu mala vzniknúť škoda viac ako pol milióna eur. Matovič bol v tejto súvislosti na polícii už minulý piatok aj vypovedať. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi trest od sedem do 12 rokov.

Reklama

“Dňa 3. novembra 2017 bola na Národnej kriminálnej agentúre Prezídia Policajného zboru vypočutá osoba I. M., v súvislosti s ktorou vedie NAKA vyšetrovanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného,” uviedol pre Pravdu hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Podľa jeho slov je predmetom vyšetrovania úmyselné nezahrnutie príjmu z predaja podniku do daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby, čím malo dôjsť k účelovému skráteniu dane z príjmu fyzických osôb za obdobie roka 2008 v celkovej výške najmenej 645.254,16 eura.

 

Kaliňák: Útoky na políciu zo strany Matoviča sú nedôstojné a neakceptovateľné

Útoky na políciu zo strany Igora Matoviča sú nedôstojné a neakceptovateľné. Uviedol to vo štvrtok večer na tlačovej konferencii v Poprade minister vnútra SR Robert Kaliňák v reakcii na vyjadrenia lídra hnutia OĽaNO, že ho polícia začala stíhať pred krajskými voľbami, a že týmto vyšetrovaním chce Smer-SD len zakryť volebný neúspech.

Reklama

„Musíme reagovať na výmysly, klamstvá a útoky na orgány činné v trestnom konaní, ktoré sú v rozpore s akýmikoľvek demokratickými princípmi. Myslím si, že je neakceptovateľné, aby politici útočili na policajtov a prokurátorov, urobíme adekvátne právne kroky na ochranu týchto inštitúcií,“ uviedol Kaliňák s tým, že politici by nikdy nemali komentovať prácu policajtov, prokuratúry a súdov, pretože nie sú a nesmú byť súčasťou politického boja.

Voči útokom na políciu sa ostro ohradil aj prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar a dodal, že nikdy žiadnu kauzu Igora Matoviča nevyšetrovali bez toho, aby ju neriešili s médiami. „Odznelo viacero tvrdení, napr. že polícia posunula denníku Pravda informácie o tomto konaní, a takto sa spustila nejaká kampaň voči pánovi Matovičovi. V tejto veci sa trestne koná už od apríla tohto roku. Matovič bol po prvý raz po viacerých problémoch, pretože komunikácia s ním je veľmi ťažká, vypočutý v auguste. Po dohode s právnikom sa výsluch konal 3. novembra na prezídiu a tam sa zhodou náhod stretol s novinármi a všimli si, že bude vypočutý,“ priblížil Gašpar. Ďalej zdôraznil, že Matovič v tejto kauze nie je obvinený, vystupuje len ako svedok. Jeho štvrtkové vyjadrenia o policajnom lynči na politickú objednávku označil za teatrálne divadlo. Podotkol tiež, že v tomto prípade sa postupuje podľa písomných pokynov dozorového prokurátora a nejde o žiadnu svojvôľu policajtov.

Podľa policajného prezidenta je v tomto prípade veľa nezodpovedaných otázok, ktoré treba vyšetriť, a tak sa teraz aj deje. „Nedeje sa tak preto, že to niekto prikázal, alebo že je to nejaká politická objednávka. Spájanie s voľbami je už úplný nezmysel. Polícia mala vždy záujem vyšetrovať jeho kauzy diskrétne,“ konštatoval Gašpar s tým, že ešte nepočul, aby sa Matovič sťažoval na prokuratúru, stále útočí len na políciu a vždy to má nejaký politický podtón. Dodal, že vyšetrovatelia budú naďalej pokračovať vo vyšetrovaní, či v prípade predaja spoločnosti regionPress došlo k trestnému činu krátenia daní alebo poistného.

„Poslancov do VÚC má Smer-SD niekoľkonásobne viac ako OĽaNO, takže ak sme my utrpeli debakel, čo potom utrpel on? Chceli sme mať viacej županov, v niektorých regiónoch sme prehrali, ale to patrí k politickému životu, všetko analyzujeme. Táto kauza sa však začala vyšetrovať v apríli, takže to sú len účelové klamstvá,“ dodal minister na margo Matovičových tvrdení, že cieľom vyšetrovania je len prekrytie volebného neúspechu vládnej strany.

Odmieta tiež policajnú šikanu, o ktorej v súvislosti s minulotýždňovým postupom polície voči Matovičovi hovoril jeho advokát Daniel Lipšic. „Vyprosím si, aby niekto hovoril o policajnej šikane, a najmä ak je to človek, ktorý sám na seba používa rôzne metre. V iných prípadoch požaduje tvrdé tresty odňatia slobody pre páchateľov rovnakej trestnej činnosti, ktorú spáchal sám a vo svojom prípade sa dožaduje podmienečného prepustenia,“ reagoval Kaliňák.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali