Lengvarský nezvládol tretiu vlnu a mal by nasledovať Krajčího. V najzaočkovanejšej Bratislave je najviac nakazených

Lengvarský nezvládol tretiu vlnu a mal by nasledovať Krajčího. V najzaočkovanejšej Bratislave je najviac nakazených

Bratislava 17. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann, Jaroslav Novák)

 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by mal za nezvládnutú tretiu vlnu vyvodiť politickú zodpovednosť

Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský

Lengvarský „prespal leto“

Miláčik režimistických médií, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nezvláda tretiu vlnu koronavírusu. Druhú polovicu jari a celé leto mal Lengvarský čas na to, aby Slovensko pripravil na tretiu vlnu, no nespravil takmer nič.

Reklama

Všetko stavil na očkovanie a to sa jemu aj celému Slovensku nakoniec vypomstilo. To, že koronavírus vo veľkom prenášajú aj očkovaní sme vedeli už dávno pred treťou vlnou.

Lengvarský však napriek tomu počas leta umožnil očkovaným voľný pohyb cez hranice, zatiaľ čo neočkovaní museli ísť po návrate zo zahraničia do karantény. Je teda evidentné, že delta variant koronavírusu nám na Slovensko priniesli v drvivej väčšine očkovaní roznášači. To bola prvá veľká chyba mediálne obľúbeného ministra zdravotníctva.

Reklama

Ďalšou chybou bolo to, že sa ani len nepokúsil o imunizáciu obyvateľstva. Ak už aj by bolo politicky nepriechodné štátom dotovať lieky , respektíve vitamíny pre ľudí, ministerstvo zdravotníctva mohlo spolu s očkovacou kampaňou spustiť aj kampaň za imunizáciu obyvateľstva.

To by mohlo množstvo ľudí uchrániť od ťažkého priebehu ochorenia Covid-19 a dnes by sme nemuseli mať problém s preplnenými nemocnicami.

Minister zdravotníctva obrazne povedané prespal celé leto. Dnes na tlačovkách narieka, že je už voľných len 20 umelých pľúcnych ventilácii, no prečo ich v lete nezabezpečil viac? Rovnako mohol zabezpečiť oveľa viac lôžok pre covidových pacientov a mal sa snažiť aj o to, pritiahnuť na Slovensko čo najviac zdravotníkov, ktorí dnes evidentne chýbajú.

Lengvarský sa však pravdepodobne spoliehal len na očkovanie. O ničom televízna kampaň, segregácia neočkovaných, či zneužitie návštevy pápeža Františka, to malo presvedčiť neočkovaných, aby sa dali zaočkovať. Nuž, nevydalo.

 

Reklama
Očkovanie nie je všeliek

Ani očkovanie však nie je všeliek. Vidíme to v najzaočkovanejších západných krajinách, kde počty nakazených lámu rekordy a nemocnice sa tiež vo veľkom zapĺňajú.

Napriek tomu, že na Slovensku máme zaočkovanú približne polovicu populácie, denné prírastky nakazených sú vyššie než v druhej vlne. Onedlho zrejme počty pacientov v nemocniciach prevýšia počty v druhej vlne.

O tom, že očkovanie nefunguje tak ako by si to mnohí predstavovali, svedčí aj počet infikovaných v jednotlivých okresoch, respektíve veľkých mestách.

 

Najzaočkovanejšia Bratislava má momentálne najviac infikovaných denne

V posledných dňoch vedie suverénne Bratislava, ktorá je najzaočkovanejším mestom na Slovensku. V hlavnom meste sa dalo zaočkovať až 64 % obyvateľov.

Reklama

Napriek tomu sa tam koronavírus raketovo šíri a napríklad v pondelok tam PCR testy zachytili 604 nových prípadov, čo je viac ako v ktoromkoľvek okrese na Slovensku. Málo zaočkovaný okres Medzilaborce mal v rovnaký deň 10 novonakazených a napríklad Rimavská Sobota len 5 prípadov.

PCR test
Ilustračná snímka

V prepočte na 100.000 obyvateľov za posledných 7 dní síce Bratislava na tom nie je najhoršie – takmer 800 prípadov, no nie je na tom ani najlepšie. Mnohé menej zaočkované okresy majú za posledný týždeň v prepočte na počet obyvateľov oveľa nižší počet infikovaných.
Reči takzvaných odborníkov o tom, že očkovanie zabráni šíreniu koronavírusu je teda zjavný hoax. Rovnako už neplatí ani to, že by boli očkovaní nejako extra chránení pred vypuknutím choroby Covid-19.

Podľa oficiálnych štatistík očkovaní obidvoma dávkami tvoria “len” 20 % zo všetkých hospitalizovaných v nemocniciach.

V skutočnosti je to dosť veľa. Pôvodne totiž mali byť očkovaní takmer na 100 % chránení pred ochorením Covid-19. A dnes mnohí z nich končia v nemocniciach a niektorí umierajú. Samozrejme, očkovanie o niečo znižuje šancu ťažkého priebehu ochorenia Covid-19, no nie je to žiadna veľká sláva. Očakávania boli na začiatku oveľa väčšie.

 

Lengvarský by mal nasledovať Krajčího

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský stavil jedine na vakcináciu a preto zlyhal. Tretia vlna má potenciál predbehnúť tú druhú, pre ktorú musel zo svojej pozície odísť predchádzajúci minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Porúčať by sa preto mal aj súčasný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ten má však šťastie. Je totiž liberál – čo znamená, že kritiku alebo tlak na jeho odstúpenie zo strany režimistických médií nemožno očakávať.

Samuel Gdovin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:00

Slovenský hokejista Peter Repčík si v utorok pripísal asistenciu v zámorskej QMJHL. Dvadsaťročný útočník tak prispel k víťazstvu Drummondvillu, ktorý vyhral na ľade Victoriaville 3:2 a v konferenčnom finále vedie 3:0 na zápasy.

09:45

Klimatický fenomén známy ako El Niňo (a nie globálne otepľovanie) bol kľúčovou príčinou nízkych zrážok a rekordného sucha, ktoré minulý rok narušili lodnú dopravu v Panamskom prieplave. V stredu to uviedli vedci.

09:18

Vo veku 77 rokov zomrel v noci na stredu vo svojom byte v newyorskej štvrti Brooklyn americký spisovateľ a scenárista Paul Auster. Príčinou smrti boli komplikácie spojené s rakovinou pľúc.

09:01

Britská polícia vzniesla obvinenie voči dvom mužom, ktorí vlani v septembri spílili najfotografovanejší strom v Británii – vyše 200-ročný javor v grófstve Northumberland na severovýchode Anglicka.

08:52

Ekvádorský prezident Daniel Noboa v utorok dekrétom v piatich pobrežných provinciách vyhlásil výnimočný stav. Dôvodom je “vnútorný ozbrojený konflikt”.

Daniel Noboa
Na archívnej snímke ekvádorský prezident Daniel Noboa
08:31

Tri obete a troch zranených si vyžiadal ruský raketový útok na ukrajinské prístavné mesto Odesa na juhu Ukrajiny. V noci na stredu o tom informoval starosta mesta Gennadij Truchanov.

08:20

Policajní ťažkoodenci newyorskej polície vstúpili v noci na stredu na pôdu kampusu Kolumbijskej univerzity v New Yorku, aby rozohnali demonštrantov, ktorí v rámci propalestínskeho protestu obsadili univerzitnú budovu Hamilton Hall. Demonštranti sa v budove zabarikádovali a vyvesili vlajky.

Policajti
Policajti používajú taktické vozidlo, aby vstúpili do vyšších poschodí budovy Hamilton Hall Kolumbijskej univerzity, ktorú obsadili študenti v rámci propalestínskeho protestu
08:12

Pozemná operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by bola “nevýslovnou katastrofou”, vyhlásil v utorok šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Informovala agentúra AFP.

08:02

Podvodníci minulý rok okradli starších Američanov o viac než 3,4 miliardy dolárov. Vyplýva to zo správy amerického Úradu pre federálne vyšetrovanie (FBI) zverejnenej v utorok.

07:48

Medzinárodný súdny tribunál (MSD) v Haagu v utorok zamietol žiadosť Nikaraguy o zastavenie nemeckej vojenskej a inej podpory Izraelu a obnovu financovania Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Informovala agentúra AP.

07:41

Najmenej osem ľudí zahynulo v utorok v libanonskej metropole Bejrút pri požiari reštaurácie, uviedol libanonský minister vnútra a hasičský zbor.

Príčinou úmrtia ôsmich osôb bolo udusenie.

07:30

V Holandsku zadržali jednu ženu, Holanďanku, v súvislosti s útokom na bývalého predsedu španielskej konzervatívnej Ľudovej strany Katalánska (PPC) Aleja Vidala-Quadrasa, ktorého 9. novembra 2023 postrelili v Madride. Oznámila to v utorok španielska polícia.

07:22

Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci vrátane protilietadlových zbraní a pozorovacích dronov. Oznámila to v utorok lotyšská premiérka Evika Siliňová.

07:09

Zásahové jednotky gruzínskej polície použili slzotvorný plyn, aby rozohnali dav odporcov návrhu zákona “o transparentnosti vonkajšieho vplyvu”, ktorí sa v utorok podvečer zišli pred budovou parlamentu v centre Tbilisi. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali