Kuje Kiska Sorosove pikle? Prezident nechce ísť s pravdou von

Kuje Kiska Sorosove pikle? Prezident nechce ísť s pravdou von

Bratislava 17. októbra 2017 (HSP/SNN/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Poslanec NR SR Peter Marček: Prezident si nesplnil povinnosť

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

„Odpoveď Romana Krpelana, poradcu prezidenta, na moju žiadosť o sprístupnenie informácií týkajúcich sa stretnutia Andreja Kisku s George Sorosom nepovažujem za relevantnú a mám za to, že hlava štátu si nesplnila povinnosť uloženú jej zákonom. Dvadsiateho siedmeho septembra som interpeloval priamo prezidenta republiky Andreja Kisku žiadosťou o odpovede na sedem konkrétnych otázok v zmysle zákona o prístupe k informáciám v súvislosti s jeho stretnutím s kontroverzným finančným špekulantom George Sorosom v New Yorku počas zasadnutia VZ OSN,“ zhodnotil odpoveď prezidenta A. Kisku poslanec NR SR P. Marček (nezávislý) na jeho otázky, o ktorých sme v SNN informovali vo vydaní 42 v príspevku pod názvom Andrej Kiska a americký mecenáš. Namiesto prezidenta poslancovi odpovedal jeho poradca Roman Krpelan, bývalý aktívny redaktor poplatného denníka SME. Už na začiatku listovej odpovede urobil vážnu chybu, keď ústavného činiteľa oslovil „Vážený pán Marček“. „Ak prezident nemá ani toľko slušnosti a právnej zodpovednosti k občanom nášho štátu, že nedá ani len podpis pod odpoveď, ktorú mu zjavne spolu s prejavmi píšu ‚poradcovia‘, považujem to za facku občanom, demokracii a za povyšovanie sa prezidenta nad zákon. Pri všetkej úcte, nejaký poradca, hoci aj hlavy štátu, nenesie priamu zodpovednosť voči občanom a zákonu, nie je ústavným činiteľom ani povinnou osobou, na ktorú sa vzťahuje §2 ods. 2 zákona o slobodnom prístupe k informáciám,“ dodal pre SNN poslanec.

Reklama

 

Žiadna odpoveď

Reklama

Napriek skutočnosti, že poslanec položil jednoznačne niekoľko jasných a zrozumiteľných otázok, odpoveď prezidentovho poradcu neprekročila rámec utajovania prezidentových „aktivít“ počas ostatných týždňov – ako sú kauzy okolo obchádzania daňových zákonov jeho firmy alebo podozrivé nadobudnutie pozemkov pri obci Slavkov pod Tatrami. Odpovedal len to, čo už Kiska zverejnil. „Stručnú odpoveď pána Krpelana, že prezident sa stretol s George Sorosom, ktorý aj stretnutie mal iniciovať, a že témou bola rómska otázka, nepovažujem za splnenie si povinností uloženej citovaným zákonom ani za vyčerpávajúcu odpoveď. Minimálne verejnosť doteraz nevie, akým spôsobom a cez aký komunikačný kanál či osoby miliardár kontaktuje prezidenta Slovenskej republiky, z akého dôvodu ho žiada o stretnutie a k akým záverom alebo záväzkom došlo na utajovanej schôdzke. Prezident nielenže neuviedol všetky odpovede na konkrétne a zrozumiteľné otázky, ale si tiež nesplnil povinnosť poskytnúť zápis zo stretnutia, o ktorý som výslovne žiadal a ktorý má Kancelária prezidenta podľa § 5, odseku 3, písmena a) viesť aj sprístupniť,“ dodal poslanec P. Marček.

 

Opakovaná výzva

Poslanec sa rozhodol zaslať prezidentovi svoje nesúhlasné stanovisko a opakovanú výzvu, aby sám odpovedal na otázky o jeho stretnutí s G. Sorosom. Takýto kontakt je znepokojujúci v súvislosti s únikom informácií, ktoré o. i. zverejnil portál DC Leaks. Z viac než dvetisícpäťsto e-mailov Sorosových organizácií vyplýva, že miliardár míňa značné sumy aj na ovplyvňovanie politiky Európskej únie a mnohých iných štátov, financuje nositeľov ideológií rozvracajúcich tradičné hodnoty, režimy a dehonestujúcich slušných politikov. Poslanec P. Marček napokon dodal, že sa prezidenta opýta aj na podozrivé nadobudnutie pozemkov pri Slavkove – ich pôvodní majitelia pripravujú civilnú žalobu, aby pozemky získali späť. Podľa zverejnených informácií by mohlo ísť aj o podvodné konanie.

Maroš Smolec

Reklama

Článok pôvodne vyšiel na portáli Slovenské národné noviny

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali