Ktorý hokejista je rovný a ktorý rovnejší?

Ktorý hokejista je rovný a ktorý rovnejší?

Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: TASR/AP-Petr David Josek)

 

Tohtoročné Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, ktoré sa uskutočnia v Českej republike, sa pomaly blížia. Slovenská hokejová reprezentácia už tiež bude pomaly uzatvárať nominačnú súpisku. Poslanec NR SR Marián Kéry (SMER-SSD) sa v príspevku zamýšľa nad tým, ktorý hokejista je rovný a ktorý rovnejší

Dominik Hašek
Na snímke bývalý brankár NHL aj KHL Dominik Hašek počas rozhovoru pre agentúru Associated Press

„Keď v roku 2003 USA vojensky napadli Irak, Dominik Hašek stále chytával v NHL. Ako zareagoval? Opustil svoj klub a začal kritizovať Slovákov a Čechov pôsobiacich v NHL, ktorí tak neurobili?,“ zamyslel sa v úvode svojho príspevku poslanec.

Reklama

 

Nie je pre nich miesto

Slovenská hokejová reprezentácia bude pomaly uzatvárať nominačnú súpisku. „Miesto pre našich hokejistov, hrajúcich v kluboch KHL, sa v nej však opäť nenájde..,“ oznámil poslanec. Vraj je pre to, lebo hlas ľudu kričí, že “kto hrá v ruskej hokejovej súťaži podporuje ruskú vojnu na Ukrajine”.

Reklama

„Máte pocit, že je to ťahanie politiky do športu a úplná strata súdnosti, či miery pre spravodlivosť?,“ opýtal sa Kéry.

„Pýtate sa, že ak platí táto optika v mnohých krajinách Európy (ktoré tiež odpísali svojich športovcov, hrajúcich v Rusku), prečo je potom akceptované pôsobenie napríklad ruských hokejistov v NHL?,“ zamyslel sa Kéry.

„Prečo Američania a Kanaďania už dávno nevyhnali domov Ovečkina a spol.?,“ pokračoval v úvahe.

A ešte politicky nekorektnejšie sa opýtal : „Keď USA spolu s koalíciou „ochotných“ viedli bez mandátu OSN vojnu proti Iraku, keď USA a NATO ničili vojenskými údermi vtedajšiu Juhosláviu, ozval sa civilizovaný svet a zakázal športovcom z USA a členských krajín NATO súťažiť o medaily v športových disciplínach?“

„Mohli naši hokejisti, hrajúci v roku 2003, keď sa začala spomínaná vojna v Iraku, reprezentovať Slovensko na hokejových majstrovstvách sveta? Alebo českí hokejisti z NHL Česko?,“ pokračoval.

Reklama

Kéry pripomenul, že keď USA vojensky napadli Irak, Dominik Hašek pokojne chytal za Detroit Red Wings v NHL. Vtedy ani brvou nehol – milióny dolárov, ktoré zarábal, by mu to nedovolili, zhodnotil poslanec.

Teraz je však z neho jeden z najväčších moralizátorov: ,,Keď dnes pracuje v Rusku deväť slovenských hokejistov hrajúcich v KHL, znamená to, že o deväť viac Rusov môže bojovať a zabíjať na fronte, alebo o deväť viac Rusov robí teroristické zločiny v Európe, alebo o deväť  Rusov viac pracuje v továrni na výrobu munície. O tomto rozhodli svojím postojom vaši poslanci, ktorých ste si zvolili,“ citoval Hašekov výrok a dodal, že to povedal bez hanby na margo našich chalanov pôsobiacich v KHL.

 

Hudáček a Kladno

„Pamätáte si ešte na kauzu dvojdňového kontraktu slovenského hokejového brankára Júliusa Hudáčka s českým extraligovým tímom z Kladna?,“ opýtal sa.

Ozrejmil, že išlo o expresne rýchle ukončenie spolupráce tímu, ktorý spoluvlastní legendárny Jaromír Jágr, s naším brankárom. A to bez toho, aby Hudáček za Kladno odchytal čo i len minútu. Udialo sa to pre jeho minulosť v ruskej KHL.

Reklama

„Časti fanúšikov a niektorým slávnym českým športovcom, napríklad legendárnemu Hašekovi prekážalo, že Kladno angažovalo brankára, ktorý chytal v ruskej KHL aj po tom, ako vo februári 2022 zaútočili Rusi vojensky na Ukrajinu,“ pripomenul Kéry. Len tak “mimochodom” dodal, že Hašek okrem Detroitu chytal neskôr (v rokoch 2010-2011) aj v KHL za Spartak Moskva…!

„To, že vlastne náš Hudáček ani neobliekal dres žiadneho ruského tímu, ale išlo o dres kazašského tímu Barys Astana, nikoho nezaujímalo,“ dodal.

 

“Dav kričal – vinný, ukrižovať!”

Dodal, že paradoxom však je, že po Hudáčkových službách okamžite skočili Nemci, mužstvo z Frankfurtu, kde sa stal miláčikom tribún.

„Čo iné, ako zaťahovanie športu do politiky je toto? Čo iné, ako ničím nepodložené útočenie proti niekomu, kto sa opakovane vyjadril proti vojne na Ukrajine a verbálne, ani žiadnym iným gestom nevyjadril podporu ruskému režimu?,“ opýtal sa Kéry.

Pripomenul, že Július Hudáček sa k téme vyjadril po nejakom čase aj v otvorenom liste pre médiá, ktorý zverejnil aj na svojom facebookovom profile: „Pôvodne som chcel nad celou touto podivnou mediálnou kauzou mávnuť rukou. Ale po tom, čo prišla s plačom domov aj moja malá dcéra, som svoje rozhodnutie zmenil a rozhodol sa brániť.“

Podobne sa vyjadrila pre médiá aj manželka iného nášho hokejistu a bývalého reprezentanta Michala Krištofa, pripomenul Kéry. ,,Nezvyknem sa verejne vyjadrovať a už vôbec nie k vážnejším témam, pretože sto ľudí, sto chutí. Ale už sa nás to osobne dotýka. Áno, môj manžel hrá v KHL, hrá v Rusku, je o niečo horší? Celý život oddal hokeju, makal a odopieral si veľa vecí a dostal šancu hrať v jednej z najlepších líg na svete. A využil túto možnosť. A že to prišlo v nepriaznivom čase? Áno, prišlo, bohužiaľ. Ani jeden z našich chlapcov, ktorí hrá v Rusku nepodporuje vojnu, o tom sa nemusíme ani baviť. Kto si to myslí, je absolútny blázon. Môj muž, aj ostatní slovenskí chlapci hrajúci v KHL, ktorých osobne poznám, sú slušní, dobrí ľudia, ktorí robia iba to, čo ich baví a napĺňa,“ citoval vyjadrenie Krištofovej.

 

Hon na hokejistov

„Hon na vymyslené čarodejnice, v tomto prípade hokejových čarodejníkov – nič iné to nie je,“ zhodnotil.

„Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja, na čele s Miroslavom Šatanom, si podľa mňa uvedomuje, že táto situácia nie je dlhodobo udržateľná… A že národ je čím dlhšie, tým viac na strane toho, aby hokejisti z klubov KHL mali opäť otvorené dvere do reprezentácie,“ napísal.

Reklama

„Hoc teraz pred svetovým šampionátom v Čechách zostali tie dvere ešte zatvorené…. Ale alibistické, či dvojtvárne stanovisko vedenia zväzu, ktoré hovorí, že vzhľadom na to, že slovenskí hráčí pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov, či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii a na MS preto „nemôžu“ byť nominovaní, naznačuje, že už budúci rok môže byť situácia iná,“ myslí si poslanec.

K podobnej situácii už došlo pred českým šampionátom vo francúzskej rerezentácii, keď na májové majstrovstvá sveta bol nominovaný Stéphane Da Costa, hokejista hrajúci za Avtomobilist Jekaterinburg z KHL, pripomenul Kéry. „Pričom pred rokom, ani pred dvomi, pozvánku do francúzskeho tímu nedostal, so zdôvodnením, že hrá v klube ruskej KHL…,“ dodal.

„Zaťahovanie politiky do športu je choré,“ napísal.

„A tým, čo tak robia teraz, sa to vráti ako bumerang v budúcnosti..,“ myslí si.

„História vojen sa, žiaľ, konfliktom na Ukrajine neskončí…,“ pokračoval.

Reklama

„Som zvedavý, športovci ktorých krajín budú trestaní za tú budúcu vojnu, ktorú povedie ich krajina..,“ uvažuje Kéry.

Ibaže by tu bol dvojitý meter : „A ak v budúcnosti rozpúta vojnu opäť USA, či niektorá krajina NATO, uplatnia silný dvojitý meter a žiadne športové, ani iné sankcie nebudú. Prečo by aj mali byť? Veď tu máme od nepamäti rovných a rovnejších,“ napísal Kéry v závere svojho príspevku.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Americký prezident Joe Biden a jeho pravdepodobný republikánsky vyzývateľ v novembrových voľbách Donald Trump sa stretnú v dvoch televíznych debatách. Biden na ne vyzval Trumpa v stredu a on túto výzvu okamžite prijal.

17:57

Minister financií SR Ladislav Kamenický v súvislosti so streľbou na predsedu vlády SR Roberta Fica (obaja Smer-SD) prerušil aktuálnu pracovnú cestu v Arménsku, kde sa zúčastnil výročného zasadnutia Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

Už skôr, podobne ako ďalší ministri, odsúdil chladnokrvný útok na premiéra, označil ho za ohavný čin. “Robo, sme s tebou, drž sa,” zaželal Ficovi.

17:52

Zachovanie obojstranného tranzitu zemného plynu cez Ukrajinu, využívanie tamojších podzemných zásobníkov, ale aj možnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v pomoci Ukrajine, boli témy, o ktorých v utorok (14. 5.) rokoval predseda ÚRSO Jozef Holjenčík so zástupcami britskej ambasády na Slovensku. V stredu o tom informoval ÚRSO.

17:50

17:14

Geert Wilders v stredu oznámil dohodu s ďalšími troma pravicovo orientovanými politickými stranami o vytvorení koaličnej vlády. K dohode došlo šesť mesiacov po Wildersovom ohromujúcom víťazstve v holandských parlamentných voľbách; funkcie premiéra sa však napriek tomu neujme.

17:12

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu na stretnutí s bosnianskosrbským prezidentom Miloradom Dodikom v maďarskom hlavnom meste Budapešť uviedol, že Maďarsko bude hlasovať proti rezolúcii OSN, ktorá by si uctila obete genocídy v Srebrenici z roku 1995. Ako dôvod uviedol, že by to opätovne naštartovalo napätie na Balkáne.

16:42
fico
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024
16:22

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica by mal byť podľa českého prezidenta Petra Pavla varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie agresivity v spoločnosti. Napísal to v reakcii na aktuálne udalosti na sociálnej sieti X.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali