Kde je koreň problému s volebnými prieskumami? V skutočnosti tkvie oveľa hlbšie, než len v prieskumoch

Kde je koreň problému s volebnými prieskumami? V skutočnosti tkvie oveľa hlbšie, než len v prieskumoch

Bratislava 28. januára 2020 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Naša zastupiteľská demokracia v skutočnosti nie je tak celkom demokratická. Striktne demokratické voľby by vyzerali úplne inak, nebyť inštitútu, ktorý formuje celú politickú scénu viac než čokoľvek iné: volebné kvórum

Ilustračné foto

Moc pochádza od ľudí: ale v zastupiteľskej demokracii, akú máme aj na Slovensku, občania prenášajú právo vykonávať moc na svojich volených zástupcov, poslancov. Ibaže … nie tak celkom. V záujme lepšieho fungovania politického systému demokraciu obmedzuje okrem iného inštitút nazývaný volebné kvórum: minimálna percentuálna hranica, ktorú musí politická strana získať, aby sa dostala do parlamentu.

Reklama

Vo svojej podstate ide o nedemokratické opatrenie, keďže hlasy časti voličov sa jednoducho odignorujú: strany, ktoré vo voľbách nedosiahnu potrebné percento hlasov, sa do parlamentu nedostanú, ich program sa nerealizuje a hlasy ich voličov sú stratené, ako keby tí ľudia vôbec nevolili.

Prečo je to tak? Dôvod je ten, že keby žiadne kvórum neexistovalo, do parlamentu by sa teoreticky mohlo dostať toľko strán, koľko je v parlamente kresiel. V prípade Národnej rady SR je to dnes stopäťdesiat kresiel: bez volebného kvóra by to v extrémnom prípade mohlo byť až stopäťdesiat rôznych strán, programov, názorov.

Reklama

A práve to je zmysel zavedenia volebného kvóra: aby sa ľahšie vládlo, aby z parlamentu nebol babylon ľudí hovoriacich najrôznejšími politickými jazykmi, ktorí by len ťažko dosahovali zhodu. Preto je tu opatrenie, aby sa medzi sebou strany ľahšie vedeli dohodnúť, a aby jednotlivé návrhy ľahšie prechádzali. A funguje to: pri päťpercentnom kvóre (do roku 1990 bolo kvórum tri percentá) sa relatívne veľa menšinových názorov eliminuje a zostávajúce strany si medzi sebou vedia veci dohodnúť, zobchodovať… Dôsledkom takéhoto opatrenia je stranícky systém vládnutia s jeho pozitívami – lenže aj negatívami.

A tu sme práve pri koreni problému: odfiltrovaním niekoľkých percent, či až desiatok percent hlasov a pripustením k moci iba niekoľkých málo strán vytvárajúcich stranícke koalície, sa výkon moci zjednoduší, zefektívni, zrýchli… a to je na jednej strane dobre, ale na druhej strane zle.

Keď voda tečie do jazera cez stopäťdesiat potôčikov, je ťažké z jedného miesta regulovať stopäťdesiat hatí, na každom jednom potôčiku zvlášť. Ale ak sa do jazera vlieva voda tromi riekami, tie tri priehrady sa už dajú ukontrolovať ľahšie.

A podobne je to aj s mocou. Práve zjednodušenie schopnosti strán v parlamente dohodnúť sa, je súčasne pre oligarchické klany a zahraničné centrá diaľkového riadenia príležitosťou ovládnuť politiku v krajine na úkor demokratického prenosu autentickej vôle ľudu na zástupcov, ktorí by ju naozaj realizovali.

Ako by to vyzeralo, keby sa kvórum úplne zrušilo? Pohľad na celý politický systém by bol absolútne odlišný od toho dnešného: ľudia by nevolili strany, ale osobnosti, ktoré poznajú, ktorým dôverujú. Zárukou poslaneckého kresla v Národnej rade by bolo nanajvýš okolo pätnásťtisíc voličských hlasov, ale väčšinou by stačilo aj podstatne menej. Ak dnes niektoré okresy nemajú v parlamente žiadne zastúpenie, v systéme bez kvóra by situácia mohla byť v tomto smere významne lepšia. Slovensko je také rôznorodé, prečo by mali o všetkom rozhodovať len ľudia z niekoľkých veľkých miest, a z veľkej časti najmä snobi z hlavného mesta?

Reklama

Na rozdiel od dneška by sa ľudia nebáli voliť svojich obľúbencov, a tak by v parlamente asi bolo viac originálnych, nezávislých osobností a menej mlčiacich a poslušných pasažierov v straníckych vláčikoch, akými sú mnohí dnešní poslanci.

Menej by bolo vnútrostraníckej politiky a viac tej autentickej parlamentnej – a áno, bol by to babylon ľudí, ktorí by sa prekrikovali s najrôznejšími, aj celkom odťažitými a regionálnymi témami a nápadmi. Zato dnes rozprava v pléne parlamentu je často iba divadielko, nezriedka pred takmer úplne prázdnou sálou – nie je dôvod počúvať, lebo všetko podstatné sa už dávno predtým dohodlo na straníckej schôdzi. V straníckych kluboch sa z demokracie už stáva „prehlasovaná“, kde niekedy hlas šéfa je písmom svätým.

V parlamente bez kvóra by sa asi nepodarilo schvaľovať toľko zákonov, koľko sa prijíma teraz, ale úprimne: potrebujeme každoročne prijímať také kvantum nekvalitných nových zákonov, ktoré sú narýchlo spískané na mieru oligarchom a potom stranícky vykšeftované? Na druhej strane, to čo by sa schválilo, by asi malo väčšiu reálnu podporu obyvateľstva. Úplne inak by vyzerala aj vláda a jej skladanie. A Brusel? Ten by z nás bol úprimne na infarkt, pretože by mu neprešlo takmer nič z plazivej agendy, ktorú nám postupne salámovou metódou podsúva.

Na hlavnom argumente v prospech volebného kvóra – tvrdení, že v takom parlamente by nebolo možné vytvoriť zmysluplnú a akcieschopnú vládu – iste niečo je. Ale na druhej strane: ako vyzerala akcieschopnosť doterajších slovenských vlád? Ich úsilie bolo zo všetkého najviac zamerané na to, aby ich strany počas štyroch rokov funkčného obdobia z neho čo najviac vyťažili a mohli uspieť aj v ďalších voľbách, pričom projekty presahujúce štvorročný cyklus striedania vlád sa ocitali na vedľajšej koľaji.

Predstavte si, že by v parlamente nebolo sedem, osem, deväť strán, ale povedzme dvanásť či pätnásť. Myslíte si, že by bolo o toľko ťažšie sa dohodnúť na vytvorení koalície a rozdeliť si ministerstvá? Že by nevedeli vytvoriť zmysluplnú vládu, na rozdiel od dneška? Treba si uvedomiť, že žiadna časť politiky, ktorá sa dnes deje v rámci strán, by sa nestratila, ibaže by tie deje prebiehali na úrovni komunikácie medzi jednotlivými stranami. Vnútrostraníckej politiky by ubudlo, politický život by bol menej stranícky.

Reklama

Samozrejme, bolo by veľmi krátkozraké bagatelizovať vážne argumenty, prečo je kvórum na prospech politického systému v krajine. Na druhej strane však je dobré si z času načas uvedomiť, že kvórum je tým hlavným (v princípe nedemokratickým) prvkom, ktorý formuje dnešnú stranícku a lobistickú až koruptokratickú podobu fungovania mechanizmov moci v krajinách, ktoré používajú tento systém. A v neposlednom rade si aj uvedomiť, komu takto nastavený systém najviac slúži…

Samozrejme, otázka volebného kvóra je komplexnou a odbornou politologickou témou, do úvahy prichádza veľa rôznych modifikácií volebného systému, keď podstata funkčnosti či nefunkčnosti konkrétneho modelu je predovšetkým otázkou jemných detailov jeho nastavenia. Mnohí navrhujú napríklad zmenu nášho jednoobvodového volebného systému na systém s viacerými volebnými obvodmi, čo by zlepšilo napríklad zastúpenie zástupcov z jednotlivých regiónov a systém trochu skomplikovalo a zdemokratizovalo.

No a neoddeliteľnou súčasťou zastupiteľskej demokracie dnešného „západného“ typu s použitím volebného kvóra sú prieskumy preferencií politických strán, ktoré sú zároveň skvelou príležitosťou manipulovať výsledok volieb. Táto skutočnosť je priam do očí bijúca a je fascinujúce, že hoci prieskumné agentúry sú naozaj mocným nástrojom ovplyvňovania volieb, prakticky nie sú nijako vo svojej (nebezpečnej) činnosti kontrolované, verifikované, obmedzované. Skrátka, kto chce, môže publikovať najrôznejšie hausnumerá, a ak to robí čo len trochu inteligentne, vlastne nie je spôsob, ako mu dokázať, že klame.

V uplynulých mesiacoch prebiehala na verejnosti v súvislosti s predvolebnými prieskumami preferencií búrlivá diskusia vyvolaná najprv veľmi podozrivými výsledkami, ktoré zverejňovali niektoré agentúry pred prezidentskými voľbami, a neskôr návrhom zaviesť na prieskumy päťdesiatdňové moratórium, ktorý najprv Národná rada schválila, ale prezidentka a Ústavný súd ho zamietli.

Ovplyvňovanie volieb sfalšovanými prieskumami verejnej mienky je veľmi jednoduché: voliči utečú od strany, ktorej dávajú prieskumy výrazne nižšie percentá, než je kvórum, hoci inak by mala šancu prejsť. A naopak, prieskumy môžu pomôcť dostať sa do parlamentu aj strane, ktorá má reálne preferencie nižšie ako kvórum, ak jej prisudzujú vyššie percentá, než je kvórum, lebo sa spoľahnú, že ich hlas neprepadne.

Všelikto sa snaží praktický dopad takejto manipulácie s verejnou mienkou bagatelizovať, avšak tu ide o vec, ktorá môže mať obrovský celospoločenský dopad: veď jej výsledkom môže byť reálna zmena výsledku volieb, iné zloženie vládnej koalície, iná zahraničná aj vnútorná politika, iný spôsob fungovania ekonomiky, iné priority štátneho rozpočtu, iné celkové smerovanie krajiny…

Aj preto bola kritika občanov obrátená predovšetkým proti prieskumom, tie však samy osebe z princípu nie sú ničím vinné – sú len informáciou, ktorá občanom môže pomôcť sa rozhodnúť. Problémom sú falošné prieskumy zneužívané podvodníkmi, ale treba si uvedomiť, že skutočným koreňom problému je samotné volebné kvórum, ktoré spôsobuje, že niektorí občania budú v parlamente zastúpení a iní nie. Preto ani päťdesiatdňové moratórium by principiálne neriešilo problém, iba by možno trochu sťažilo podvodníkom ich počínanie.

Rôznych návrhov, ako systém zlepšiť, je veľa. Často sa vyskytuje napríklad myšlienka, aby prieskumy vykonával Štatistický úrad a na vzorke oveľa väčšej, než je tá bežná s cca tisíc respondentmi, pričom vierohodnosť by bola kontrolovaná viacerými zástupcami koalície aj opozície. Veľa ľudí navrhuje zmenšiť počet poslancov na sto. Zaujímavý je aj nápad, že strany, ktoré nezískajú päť percent potrebných pre vstup do parlamentu, by mohli svoje percentá previesť na iné strany, aby hlasy ich voličov neprepadli. Zmizlo by riziko prepadnutia hlasov a ľudia by sa nemuseli báť voliť toho, koho by naozaj chceli. V neposlednom rade dnes existuje aj vďaka novým technológiám celý rad nových mechanizmov priamej demokracie, ktoré majú potenciál systém fungovania štátnej moci revolučným spôsobom zmeniť.

Dnešný systém zastupiteľskej demokracie je vlastne neuveriteľne predpotopný a v skutočnosti ani žiadnou demokraciou nie je. Veď si len vezmite, znie to takmer ako aforizmus, hoci je to čistá realita: raz za štyri roky vhodíte do urny lístok s menami neznámych ľudí, ktorých ste videli párkrát v televízii a niekde na bilborde, a tým sa pre vás na ďalšie štyri roky akákoľvek demokracia, akákoľvek možnosť podieľať sa na správe vecí verejných končí…

Je zjavné, že ak spoločnosť budúcnosti má smerovať k väčšiemu humanizmu, slobode a úsiliu o šťastie a naplnenie potenciálov jednotlivcov, bude musieť hľadať nové, lepšie mechanizmy demokracie. A pri tom hľadaní si bude musieť uvedomiť, že volebné kvórum nie je nástrojom zlepšenia demokracie, ale naopak, v lepšom prípade iba barličkou, ktorá má umožniť jestvujúcemu systému, aby vôbec fungoval, a v horšom prípade nástrojom korupcie a plutokracie, jedným z mnohých mechanizmov, ktoré svojím pokriveným fungovaním berú ľuďom z rúk reálnu moc a dávajú ju do rúk rôznym „režisérom“.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali