Konzílium odborníkov žiada, aby neočkovaní mali obmedzený pohyb a nesmeli čerpať pandemickú PN a povinné očkovanie pre určité skupiny; do práce len s covid passom

❚❚

Bratislava 5. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Jakub Kotian, Pavel Neubauer)

Konzílium odborníkov navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných proti ochoreniu COVID-19 v čiernych okresoch. Odporúča tiež obmedziť prezenčnú výučbu na školách s horšou situáciou. Odborníci by tiež zvážili povinné očkovanie pre vybrané skupiny obyvateľov. V piatok o tom informovala členka konzília Elena Prokopová

Elena Prokopová
Na snímke hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová

Súčasný COVID automat je podľa odborníkov dobrý, treba ho však dôslednejšie uplatňovať, najmä v čiernych okresoch. Zároveň chcú zvýhodniť očkovaných. Ako však zdôrazňujú, úľavy môžu mať len vtedy, ak budú pre nezaočkovaných platiť obmedzenia, a očkovaní budú dodržiavať stanovené podmienky.

Pre nezaočkovaných v čiernych okresoch by odborníci zaviedli zákaz vychádzania s obdobnými výnimkami ako počas minulej zimy. Mohli by teda chodiť do práce, obchodov pre zabezpečenie nevyhnutných potrieb či k lekárovi. Očkovaní a ľudia po prekonaní ochorenia by naopak mali väčšiu slobodu, mohli by napríklad jesť v interiéri stravovacieho zariadenia či ubytovať sa v hoteli. Avšak iba pri dodržaní pandemických opatrení.

.

Konzílium navrhuje tiež zvážiť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie. Na zvýšenie zaočkovanosti by sa podľa odborníkov mali sústrediť všetky sily. Apelujú tiež na zrýchlenie podávania tretích dávok vakcíny. Zdôrazňujú potrebu zabezpečiť kontrolu opatrení, ale aj význam osobnej zodpovednosti ľudí.

Školám s výrazným počtom tried v karanténe by odporučili ukončiť prezenčnú výučbu. Ako pripomenula Prokopová, už v súčasnom školskom automate sa hovorí, že regionálny úrad verejného zdravotníctva môže rozhodnúť o zatvorení školy.

.

V červenej a horšej farbe okresu by sa mal podľa odborníkov vyžadovať od zamestnancov test, potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia. Dôrazne tiež odporúčajú prácu z domu. V bordových a čiernych okresoch chcú obmedziť otváracie hodiny do 22.00 h.

 

Konzílium odborníkov navrhuje meniť pandemickú PN a používať COVID passy v práci

Konzílium odborníkov žiada, aby z pandemickej PN, ktorá sa vypláca pri ochorení COVID-19, čerpali výhody len očkovaní ľudia. Povedali to odborníci počas piatkovej tlačovej konferencie, zasadali vo štvrtok (4. 11.). Žiadajú aj ďalšie sprísnenia, napríklad používanie COVID passov aj na chodenie do práce už od červených okresov a dôrazné odporúčanie home office tam, kde je to možné.

Elena Prokopová
Na snímke hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová

Odborníci tak navrhujú, aby sa zamestnanci pri vstupe do práce museli preukazovať dokladom, či už o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo o negatívnom výsledku testu. A to počnúc červenými okresmi a v horších okresoch.

“Dôrazne odporúčame home office všetkým ľuďom, ktorí môžu takto fungovať od červeného okresu,” povedala členka konzília a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

.

Na toto je však potrebná aj právna úprava.

Odporúčajú tiež platiť zvýhodnenú dávku počas PN pri ochorení na COVID-19 len zaočkovaným ľuďom. Odborníci si myslia, že by to pomohlo zvýšiť mieru zaočkovanosti na Slovensku.

Všetky opatrenia, ktoré členovia konzília vymenovali, však pomôžu len vtedy, ak ich budú ľudia dodržiavať a bude sa to kontrolovať.

“Tento návrh konzília odborníkov odovzdávame do rúk ministra zdravotníctva a vlády, takže to, kedy budú platiť a či budú platiť, záleží na nich,” povedala členka konzília a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB – Kramáre Alena Koščálová.

Ideálne by však podľa odborníkov bolo, aby začali platiť čo najskôr.

.

 

Opatrenia navrhnuté konzíliom odborníkov

Konzílium odborníkov navrhuje viacero opatrení, ktoré majú reagovať na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovensku. TASR prináša ich súhrn.

 

Opatrenia na záchranu ľudských životov a zachovanie funkčného zdravotného systému:

– obmedziť pohyb pre nezaočkovaných v čiernych okresoch,

– zaviesť Covid pasy (OTP) na vstup do zamestnania od červeného okresu,

– dôrazne odporúčať home-office od červeného okresu,

– krátkodobo (1-2 týždne) prerušiť prezenčnú výučbu v bordových a čiernych okresoch,

– obmedziť otvorenie prevádzok do 22 hodiny od bordového okresu,

– dodržiavať zákaz konania vysokorizikových aktivít ako sú svadby, večierky, diskotéky, oslavy, posedenia, spoločenské večere s tancom v čiernej farbe okresu,

– zrýchliť podávanie 3. dávky vakcíny najmä v rizikových skupinách a zariadeniach sociálnych služieb,

.

– navýšiť počet reprofilizovaných lôžok,

– zvýšiť dostupnosť monoklonálnych protilátok.

 

Opatrenia na zvýšenie zaočkovanosti populácie:

– platiť zvýhodnenú PN-ku pri ochorení na Covid-19 len zaočkovaným,

– motivovať obyvateľov na prvú dávku očkovania,

.

– zaangažovať regionálnych politikov, samosprávy, občianske a kresťanské komunity,

– zvážiť povinné očkovanie určitých skupín obyvateľov tak, ako to robia v iných štátoch EÚ,

– vynaložiť maximálne úsilie na zvýšenie zaočkovanosti, ako jediného nástroja na zvládnutie tretej vlny a aj prípadných ďalších.

 

Návrhy k plneniu nastavených opatrení:

– osobná angažovanosť a zodpovednosť nás občanov, podnikateľov, prevádzkarov,

.

– zabezpečiť dodržiavanie a kontrolu.

 

Kristián Čekovský: Štát musí v prvom rade vedieť kontrolovať dodržiavanie opatrení

Štát by mal v prvom rade vedieť skontrolovať nariadenia a vedieť si vynútiť ich dodržiavanie. To musí platiť pri akýchkoľvek zmenách pravidiel. Myslí si to poslanec Kristián Čekovský (OĽANO). Poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí doplnil, že očkovaní musia mať výhody, napríklad v tom, aby mohli ísť do reštaurácie aj v čiernych okresoch. Zvýhodnenie očkovaných a zmenu pravidiel v čiernych okresoch odporúča konzílium odborníkov

Kristián Čekovský
Na snímke redseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO)

“Pre nás je v prvom rade zásadné, aby sa súčasné opatrenia a nariadenia dokázali kontrolovať a aby si štát dokázal vynútiť ich dodržiavanie. Štát si musí vedieť skontrolovať, či majitelia prevádzok dodržiavajú opatrenia,” povedal Čekovský na piatkovej tlačovej konferencii v parlamente.

Zastal si tiež policajtov, ktorí si robia svoju prácu poriadne tak, ako to predviedli napríklad policajti v Piešťanoch pri zásahu v supermarkete.

“Či už bude niekde povolený vstup iba očkovaným, vždy bude platiť, že štát si musí vedieť skontrolovať, či majiteľ prevádzky opatrenia dodržiava,” dodal.

Podľa Šeligu nedáva veľký zmysel, pokiaľ v čiernych okresoch môžu reštaurácie vydávať jedlo iba cez okienko.

.
Juraj Šeliga
Na snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí)

“Ak posilníme kontrolu, mali by sme napríklad reštaurácie otvoriť pre očkovaných,” povedal.

Je podľa neho prirodzené kontrolovať COVID pasy, keď chcú zamestnávateľ či prevádzky vedieť, či tam majú ľudí, ktorí sú očkovaní alebo majú negatívny test. Nejde podľa neho o neprimeraný zásah, ako dodáva, funguje to aj v okolitých krajinách. Treba podľa neho ukázať očkovaným, že sú zodpovední a majú mať za to výhody.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali