Konzílium odborníkov žiada, aby neočkovaní mali obmedzený pohyb a nesmeli čerpať pandemickú PN a povinné očkovanie pre určité skupiny; do práce len s covid passom

Konzílium odborníkov žiada, aby neočkovaní mali obmedzený pohyb a nesmeli čerpať pandemickú PN a povinné očkovanie pre určité skupiny; do práce len s covid passom

Bratislava 5. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Jakub Kotian, Pavel Neubauer)

Konzílium odborníkov navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných proti ochoreniu COVID-19 v čiernych okresoch. Odporúča tiež obmedziť prezenčnú výučbu na školách s horšou situáciou. Odborníci by tiež zvážili povinné očkovanie pre vybrané skupiny obyvateľov. V piatok o tom informovala členka konzília Elena Prokopová

Elena Prokopová
Na snímke hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová

Súčasný COVID automat je podľa odborníkov dobrý, treba ho však dôslednejšie uplatňovať, najmä v čiernych okresoch. Zároveň chcú zvýhodniť očkovaných. Ako však zdôrazňujú, úľavy môžu mať len vtedy, ak budú pre nezaočkovaných platiť obmedzenia, a očkovaní budú dodržiavať stanovené podmienky.

Pre nezaočkovaných v čiernych okresoch by odborníci zaviedli zákaz vychádzania s obdobnými výnimkami ako počas minulej zimy. Mohli by teda chodiť do práce, obchodov pre zabezpečenie nevyhnutných potrieb či k lekárovi. Očkovaní a ľudia po prekonaní ochorenia by naopak mali väčšiu slobodu, mohli by napríklad jesť v interiéri stravovacieho zariadenia či ubytovať sa v hoteli. Avšak iba pri dodržaní pandemických opatrení.

Reklama

Konzílium navrhuje tiež zvážiť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie. Na zvýšenie zaočkovanosti by sa podľa odborníkov mali sústrediť všetky sily. Apelujú tiež na zrýchlenie podávania tretích dávok vakcíny. Zdôrazňujú potrebu zabezpečiť kontrolu opatrení, ale aj význam osobnej zodpovednosti ľudí.

Školám s výrazným počtom tried v karanténe by odporučili ukončiť prezenčnú výučbu. Ako pripomenula Prokopová, už v súčasnom školskom automate sa hovorí, že regionálny úrad verejného zdravotníctva môže rozhodnúť o zatvorení školy.

Reklama

V červenej a horšej farbe okresu by sa mal podľa odborníkov vyžadovať od zamestnancov test, potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia. Dôrazne tiež odporúčajú prácu z domu. V bordových a čiernych okresoch chcú obmedziť otváracie hodiny do 22.00 h.

 

Konzílium odborníkov navrhuje meniť pandemickú PN a používať COVID passy v práci

Konzílium odborníkov žiada, aby z pandemickej PN, ktorá sa vypláca pri ochorení COVID-19, čerpali výhody len očkovaní ľudia. Povedali to odborníci počas piatkovej tlačovej konferencie, zasadali vo štvrtok (4. 11.). Žiadajú aj ďalšie sprísnenia, napríklad používanie COVID passov aj na chodenie do práce už od červených okresov a dôrazné odporúčanie home office tam, kde je to možné.

Elena Prokopová
Na snímke hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová

Odborníci tak navrhujú, aby sa zamestnanci pri vstupe do práce museli preukazovať dokladom, či už o očkovaní, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo o negatívnom výsledku testu. A to počnúc červenými okresmi a v horších okresoch.

“Dôrazne odporúčame home office všetkým ľuďom, ktorí môžu takto fungovať od červeného okresu,” povedala členka konzília a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Reklama

Na toto je však potrebná aj právna úprava.

Odporúčajú tiež platiť zvýhodnenú dávku počas PN pri ochorení na COVID-19 len zaočkovaným ľuďom. Odborníci si myslia, že by to pomohlo zvýšiť mieru zaočkovanosti na Slovensku.

Všetky opatrenia, ktoré členovia konzília vymenovali, však pomôžu len vtedy, ak ich budú ľudia dodržiavať a bude sa to kontrolovať.

“Tento návrh konzília odborníkov odovzdávame do rúk ministra zdravotníctva a vlády, takže to, kedy budú platiť a či budú platiť, záleží na nich,” povedala členka konzília a primárka Kliniky infektológie a geografickej medicíny UNB – Kramáre Alena Koščálová.

Ideálne by však podľa odborníkov bolo, aby začali platiť čo najskôr.

Reklama

 

Opatrenia navrhnuté konzíliom odborníkov

Konzílium odborníkov navrhuje viacero opatrení, ktoré majú reagovať na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovensku. TASR prináša ich súhrn.

 

Opatrenia na záchranu ľudských životov a zachovanie funkčného zdravotného systému:

– obmedziť pohyb pre nezaočkovaných v čiernych okresoch,

– zaviesť Covid pasy (OTP) na vstup do zamestnania od červeného okresu,

– dôrazne odporúčať home-office od červeného okresu,

– krátkodobo (1-2 týždne) prerušiť prezenčnú výučbu v bordových a čiernych okresoch,

– obmedziť otvorenie prevádzok do 22 hodiny od bordového okresu,

– dodržiavať zákaz konania vysokorizikových aktivít ako sú svadby, večierky, diskotéky, oslavy, posedenia, spoločenské večere s tancom v čiernej farbe okresu,

– zrýchliť podávanie 3. dávky vakcíny najmä v rizikových skupinách a zariadeniach sociálnych služieb,

Reklama

– navýšiť počet reprofilizovaných lôžok,

– zvýšiť dostupnosť monoklonálnych protilátok.

 

Opatrenia na zvýšenie zaočkovanosti populácie:

– platiť zvýhodnenú PN-ku pri ochorení na Covid-19 len zaočkovaným,

– motivovať obyvateľov na prvú dávku očkovania,

Reklama

– zaangažovať regionálnych politikov, samosprávy, občianske a kresťanské komunity,

– zvážiť povinné očkovanie určitých skupín obyvateľov tak, ako to robia v iných štátoch EÚ,

– vynaložiť maximálne úsilie na zvýšenie zaočkovanosti, ako jediného nástroja na zvládnutie tretej vlny a aj prípadných ďalších.

 

Návrhy k plneniu nastavených opatrení:

– osobná angažovanosť a zodpovednosť nás občanov, podnikateľov, prevádzkarov,

Reklama

– zabezpečiť dodržiavanie a kontrolu.

 

Kristián Čekovský: Štát musí v prvom rade vedieť kontrolovať dodržiavanie opatrení

Štát by mal v prvom rade vedieť skontrolovať nariadenia a vedieť si vynútiť ich dodržiavanie. To musí platiť pri akýchkoľvek zmenách pravidiel. Myslí si to poslanec Kristián Čekovský (OĽANO). Poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí doplnil, že očkovaní musia mať výhody, napríklad v tom, aby mohli ísť do reštaurácie aj v čiernych okresoch. Zvýhodnenie očkovaných a zmenu pravidiel v čiernych okresoch odporúča konzílium odborníkov

Kristián Čekovský
Na snímke redseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO)

“Pre nás je v prvom rade zásadné, aby sa súčasné opatrenia a nariadenia dokázali kontrolovať a aby si štát dokázal vynútiť ich dodržiavanie. Štát si musí vedieť skontrolovať, či majitelia prevádzok dodržiavajú opatrenia,” povedal Čekovský na piatkovej tlačovej konferencii v parlamente.

Zastal si tiež policajtov, ktorí si robia svoju prácu poriadne tak, ako to predviedli napríklad policajti v Piešťanoch pri zásahu v supermarkete.

“Či už bude niekde povolený vstup iba očkovaným, vždy bude platiť, že štát si musí vedieť skontrolovať, či majiteľ prevádzky opatrenia dodržiava,” dodal.

Podľa Šeligu nedáva veľký zmysel, pokiaľ v čiernych okresoch môžu reštaurácie vydávať jedlo iba cez okienko.

Reklama
Juraj Šeliga
Na snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí)

“Ak posilníme kontrolu, mali by sme napríklad reštaurácie otvoriť pre očkovaných,” povedal.

Je podľa neho prirodzené kontrolovať COVID pasy, keď chcú zamestnávateľ či prevádzky vedieť, či tam majú ľudí, ktorí sú očkovaní alebo majú negatívny test. Nejde podľa neho o neprimeraný zásah, ako dodáva, funguje to aj v okolitých krajinách. Treba podľa neho ukázať očkovaným, že sú zodpovední a majú mať za to výhody.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali