Z konferencie vo Varšave zvolanej USA sa stala fraška

Z konferencie vo Varšave zvolanej USA sa stala fraška

Varšava 19. februára 2019 (HSP/RT/Foto: SITA/AP- Evan Vucci)

 

Konferencia vo Varšave mala obnoviť vedúcu úlohu USA v diplomacii pre Blízky východ, ale absencia Ruska a iných európskych lídrov ukázala len to, že samit bol “nedomyslený” a zvýraznil izoláciu Washingtonu, komentuje pre RT britský žurnalista Finian Cunningham

Na snímke Donald Trump

Keď toto varšavské fórum pôvodne plánovala ešte v minulom roku Trumpova administratíva, cieľom bolo dostať Washington z diplomatického ochladenia, ktoré nastalo po jeho odstúpení od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom.

Reklama

Odstúpenie podľa Cunninghama znamenalo izolovanie USA od iných signatárov: Ruska, Číny a Európy.

“Uskutočnením konferencie na vysokej úrovni o Iráne bolo ale myšlienkou spáliť diplomatické postavenie Washingtonu na Blízkom východe,” hodnotí zámer USA s tým, že problémom bolo, že väčšina ostatných účastníkov v tom nachádzala “pokus Washingtonu o medzinárodnú podporu k ďalšej antagonizácii Iránu cez ekonomické sankcie”.

Reklama

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zarif označil konferenciu vo Varšave za “zúfalý protiiránsky cirkus”.

Európske štáty sa jej nechceli zúčastniť preto, lebo jej program by ďalej podkopal úsilia EÚ o zachovanie iránskej dohody. A tak na nej nebola nebola ani šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová a ani predstavitelia z Ruska, Turecka, Kataru a Libanonu.

Washington poslal významnú delegáciu na čele s viceprezidentom Mikeom Penceom, ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom a “špeciálnym poradcom” pre politiku Blízkeho východu Jaredom Kushnerom, zaťom prezidenta Trumpa.

Aktualizovaný názov konferencie “Budúcnosť mieru a bezpečnosti na Blízkom východe” mal zakryť počiatočné nepriateľské zameranie na Irán a program bol rozšírený o diskusie o Sýrii, Jemene a o izraelsko-palestínskom mierovom procese.

Cunningham k tomu poznamenáva, že potom “dá sa asi predpokladať, ako bude prebiehať mierová a bezpečnostná konferencia o Blízkom východe bez Iránu, alebo diskusie o Sýrii bez prítomnosti sýrskej vlády či Ruska”.

Reklama

Neprišli dokonca ani zástupcovia husíov z Jemenu či niekto z palestínskej samosprávy.

V predvečer konferencie izraelský premiér Benjamin Netanjahu “odtiahol závesy” vyjadrením na Twitteri, že zhromaždenie bolo zamerané na upevnenie “spoločného záujmu vojny s Iránom”.

Teherán poznamenal, že nie je žiadna náhoda, že v prvý deň konferencie vo Varšave došlo v Iráne k jednému z najhorších teroristických útokov, keď 27 členov iránskych revolučných gárd zahynulo pri samovražednom bombovom útoku, a teroristická skupina mala prepojenia na “zahraničné spravodajské služby”.

Začiatkom tohto týždňa Irán oslávil 40. výročie islamskej revolúcie, čo Trump označil za “40 rokov teroru.”

Jeho poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton poslal odkaz, že “nastal čas na koniec”. Ale americkí predstavitelia sa snažili predstierať, že konferencia vo Varšave nebola “udalosťou Iránu”, poznamenáva Cunningham.

Reklama

Podľa neho, Trumpova administratíva ukázala veľký odpor voči diplomatickým normám, a to aj voči svojim údajným európskym spojencom. Nevie dať jasnú otázku na to, či vojská USA odídu zo Sýrie alebo nie.

“Zmiešané signály z Washingtonu o tejto jedinej otázke sú symbolické pre všeobecnú nesúdržnosť a neúspešné vedenie v Bielom dome,” upozorňuje.

“Prezident Trump sa javí, že chce mať svoj koláč a jesť. Chce ‘unilateralizmus v zmysle America first’ a je príliš rýchly na to, aby prekonal spojencov a ich záujmy – jadrový obchod s Iránom je klasický prípad. Potom, keď sa Trumpova administratíva snaží zmierniť poškodenie chúlostivého správania a usporiadať predpokladanú multilaterálnu konferenciu o Blízkom východe, výsledkom je len veľmi málo, čo nedáva udalosti žiadnu dôveru alebo rešpekt,” konštatuje Cunningham ďalej.

Podľa neho je jasné, že “Washington nemá na Blízkom východe žiadny úmysel dosiahnuť mier a bezpečnosť”. Jeho “šaráda” prezentovať sa ako diplomatický rozhodca sa rozpadá.

Cunningham dodáva, že “posadnutosť Washingtonu konfrontovať sa s Iránom nie je životaschopnou politikou” a rezonuje len u Izraela a Saudskej Arábii, ktorí boli vo Varšave tiež v popredí,

Trumpova administratíva vedela, že musí uskutočniť svoj samit v Poľsku, pretože v západoeurópskych štátoch nie je vítaná. Je to znakom čias, v ktorých sa zdá, že americká diplomacia môže byť hosťom v len okrajových európskych štátoch, ktoré sú príliš servilné k tomu, aby sa smiali z celej tej frašky, uzatvára Cunningham.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali