Komentované udalosti týždňa: Čaputová zradila Slovensko – jej interpretačná doložka má hodnotu toaletného papiera. Proamerickí agenti útočia na Žilinku za návštevu Ruska

Komentované udalosti týždňa: Čaputová zradila Slovensko – jej interpretačná doložka má hodnotu toaletného papiera. Proamerickí agenti útočia na Žilinku za návštevu Ruska

Bratislava 21. januára 2022 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Facebook)

 

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti týždňa

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

Čaputová zradila Slovensko – jej interpretačná doložka má hodnotu toaletného papiera

Reklama

Prezidentka SR Zuzana Čaputová mala jedinečnú príležitosť dokázať slovenskej verejnosti, že nie je len bábkou americkej ambasády.

Škandalóznu vojenskú zmluvu so Spojenými štátmi americkými  mohla buď úplne odmietnuť – to by sme ale asi od nej chceli veľa , alebo to mohla vyriešiť „šalamúnsky“ tým , že by zmluvu poslala posúdiť na ústavný súd – tak ako to urobila pri referende o predčasných voľbách.

Reklama

Keďže na ústavnom súde má „svojich ľudí“ , verdikt by bol viac než jasný – ústavný súd by s najväčšou pravdepodobnosťou zmluvu s Američanmi „posvätil“ – bez ohľadu na to, či je skutočne v rozpore s ústavou alebo nie.

Keďže však by posudzovanie ústavného súdu trvalo nejaký čas a Američania tlačia na to, aby bola schválená čím skôr – zrejme kvôli situácii na východe Ukrajiny , Čaputová si vybrala tretiu možnosť – pre Slovensko najhoršiu.

Čaputová preukázala Spojeným štátom dokonalú servilitu a okupačnú zmluvu s Američanmi ratifikuje bez odoslania na ústavný súd.

Slovákom sa ešte pokúsila zalepiť oči akousi „interpretačnou doložkou“. Jedná sa o bezvýznamnú deklaráciu slovenskej strany, ktorá pre americkú stranu nie je záväzná. Záväzné je len to, čo sa píše v samotnej zmluve.

Poďme sa ale bližšie pozrieť na Čaputovej doložku, ktorá má hodnotu toaletného papiera.

Reklama

Takže v prvom rade sa v nej píše, že dohoda nevytvára stratu suverenity Slovenskej republiky ani neohrozuje bezpečnosť Slovenska a jeho obyvateľov.

Floskula o tom, že Slovensko nestráca suverenitu je už obsiahnutá v samotnej vojenskej zmluve a to takmer pri každom bode – obsah zmluvy však ukazuje, že sa jedná o bezvýznamnú frázu a v skutočnosti Slovensko podpísaním tejto zmluvy suverenitu stratí.

A o tom, či zmluva ohrozí bezpečnosť Slovenska a jej obyvateľov nerozhoduje Čaputovej doložka, ale okolnosti ktoré nastanú – v prípade konfliktu medzi USA a Ruskom sa samozrejme de facto vojenské základne na Sliači a v Kuchyni môžu stať terčom ruskej odvety – čo bude ohrozením Slovenska a jej obyvateľov.

V Čaputovej doložke sa ďalej píše, že táto dohoda nie je rozhodnutím o vytvorení amerických vojenských základní na Slovensku, ani o prítomnosti amerických vojakov.

Samozrejme, formálne sa to dá nazvať hocijako. Nenazvú to vojenské základne, ale napríklad vojenské sklady s americkými zbraňami, so  všetkou potrebnou infraštruktúrou – no de facto to budú vojenské základne. Jedná sa len o hru so slovíčkami.

Reklama

Cela vojenská dohoda s USA zároveň upravuje podmienky pobytu amerických vojakov na Slovensku. Tvrdiť preto, že tu nebudú žiadni americkí vojaci je smiešne. To, že ich prítomnosť pred tým ešte bude musieť schváliť parlament je len formalita. Ak by totiž sem neprišli žiadni americkí vojaci, na čo je potom potrebná táto zmluva?

Prezidentka si ďalej vo svojej doložke myslí, že uzavretie tejto zmluvy neumožňuje prítomnosť jadrových, biologických ani chemických zbraní.

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

V zmluve sa však nič také nepíše. Píše sa tam dokonca, že Američania môžu na Slovensko umiestniť akékoľvek zbrane – dokonca aj nebezpečný vojenský materiál. A slovenskú stranu majú povinnosť Američania len informovať. Nie je možné ich odmietnuť. V zmluve sa tiež píše, že spory nemôže posúdiť žiaden súd – Vždy teda vyhrá interpretácia toho silnejšieho teda Spojených štátov amerických.

A napokon, v Čaputovej doložke sa píše, že Slovensko sa touto zmluvou nevzdáva svojej jurisdikcie. Odvoláva sa na to, že prenos trestnej právomoci na orgány USA, môže Slovensko v ktoromkoľvek prípade odvolať a teda uplatniť jurisdikciu Slovenska.

Samozrejme, opäť zavádza. V trestných činoch so sadzbou do troch rokov totiž americká strana ani len nemusí nahlásiť trestnú činnosť slovenským orgánom a teda Slovensko si žiadnu jurisdikciu neprinavráti späť.

Takže v skratke. Ak by sme aj pripustili, že Čaputová mala s touto interpretačnou doložkou dobrý úmysel, prinajlepšom sú to len jej zbožné priania, realita je však celkom iná.

Po zmarenom referende je Čaputovej avizovaná ratifikácia vojenskej zmluvy USA už druhá zrada Slovákov.

Je teraz na Slovákoch, aby jej to v najbližších prezidentských voľbách poriadne spočítali.

Je neprijateľné, aby malo Slovensko na svojom čele prezidentku, ktorá nebojuje za Slovensko, ale háji záujmy Spojených štátov amerických.

Ako ideálny nástupca Čaputovej sa hodí súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý sa naopak postavil za záujmy Slovenskej republiky a okupačnej vojenskej zmluve s USA povedal jasné nie.

Reklama

 

Proamerickí agenti útočia na Žilinku za návštevu Ruska

Tí istí, ktorí zradili Slovensko podporou okupačnej zmluvy s USA, ktorá robí zo Slovenska nesvojprávnu kolóniu, s drzosťou sebe vlastnou kritizujú generálneho prokurátora Maroša Žilinku za to, že šiel na oslavu 300-tého výročia ruskej prokuratúry. Lebo to je ten najväčší hriech.

Žilinka pritom nespravil nič zlé. Na rozdiel od vlády sem nepozval cudzích vojakov, ani nedáva slovenské letiská pod kontrolu cudzej mocnosti. Dovolil si len podpísať dohodu s ruskou prokuratúrou o spolupráci. Tá obsahuje štyri stretnutia s ruskými činiteľmi, workshopy, diskusie a podobné podujatia. To je teda neodpustiteľná zrada Slovenska, že? Najmä v porovnaní s okupačnou zmluvou s USA.

Kritici Žilinkovej cesty do Ruska „argumentujú“ najmä tým, že ruské orgány vraj porušujú ľudské práva a v Rusku sú údajne politickí väzni – najčastejšie udávajú opozičníka Navaľného.

S drzosťou sebe vlastnou to hovoria práve predstavitelia súčasnej slovenskej vlády, ktorá totálne zdeštruovala právny štát, porušuje ľudské práva – najnovšie napríklad práva podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý bol podľa Ústavného súdu vo väzbe nezákonne, a ktorá predvádza na policajnú stanicu opozičného politika Roberta Fica tesne pred začiatkom avizovaného protestu.

Reklama

Na Slovensku je väzba v mnohých prípadoch účelovo zneužívaná na dosiahnutie priznania daného obvineného – to si nedovolili ani v Rusku – Navaľnyj bol stíhaný na slobode.

Vládni predstavitelia teda nemajú právo Rusku nič vyčítať. Vládni pokrytci zároveň uzatvárajú vojenskú zmluvu s krajinou, ktorá je svetovým agresorom. Spojené štáty americké sú najväčším porušovateľom medzinárodného práva – spomeňme si na bombardovanie Juhoslávie, Líbye, či inváziu do Iraku.

Najväčšími kritikmi Žilinku za jeho návštevu v Rusku sú vládny poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí), minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) , minister zahraničia Ivan Korčok (SaS) a prezidentka Zuzana Čaputová.

žilinka
Na snímke Alexander Povetkin a Maroš Žilinka

A čo všetko týchto politikov spája? ich proamerický fanatizmus a financovanie od západných donorov.

Šeliga pôsobil v mimovládke Via Iuris, ktorú  finančne podporuje aj Open Society Foundations Georga Sorosa, či americká ambasáda. V rovnakej mimovládke taktiež pôsobila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Reklama

Minister obrany Jaroslav Naď pôsobil napríklad v mimovládkach ako Globsec a Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku (SSPI).

Tieto mimovládky sú známe tým, že sú platené zo Západu. Napriek tomu, že nemajú transparentne zverejnené svoje financovanie, sme zistili, že napríklad mimovládka Globsec bola platená aj priamo americkým kongresom.

Mimovládka SSPI má zas uvedených ako hlavných partnerov okrem iných aj americkú ambasádu.

Ak by sme mali na Slovensku zavedený tzv. zákon FARA, Naď, Šeliga a Čaputová by boli zrejme vedení ako zahraniční agenti a do štátnych inštitúcii by nemali prístup. Na Slovensku sú však žiaľ v najvyšších štátnych pozíciách.

Ďalším pánom na holenie je  minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý je kariérny diplomat a uchytil sa takmer vo všetkých vládach. Neskôr bol presunutý do Spojených štátov Amerických, kde pôsobil ako slovenský veľvyslanec.

Najväčší kritici Maroša Žilinku sú teda zaujatí a ich slová nemajú žiadnu váhu. Ich jediným cieľom je obhajovať záujmy Spojených štátov amerických a haniť všetko čo ma i len trochu čo dočinenia s Ruskom.

Takáto jednostranne zameraná zahraničná politika však nie je v záujme Slovenskej republiky. V záujme Slovenska je mať dobré vzťahy na všetky štyri svetové strany.

Reklama

Samuel Gdovin

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali