Komentár Polanského v BR OSN po zamietnutí programu rokovania, ktorý navrhla RF vo veci narušenia hraníc Ruskej federácie ukrajinskými plavidlami v Kerčskom prielive

Komentár Polanského v BR OSN po zamietnutí programu rokovania, ktorý navrhla RF vo veci narušenia hraníc Ruskej federácie ukrajinskými plavidlami v Kerčskom prielive

New York 28. novembra 2018 (HSP/Foto:Screenshot:un.org)

 

Prinášame vám komentár zástupcu RF D. A. Polanského v Bezpečnostnej Rade OSN dňa 26. 11. 2018 po zamietnutí programu rokovania, ktorý navrhla RF vo veci narušenia hraníc Ruskej federácie ukrajinskými plavidlami v Kerčskom prielive

Reklama

Za navrhovaný program rokovania hlasovali 4 krajiny (Rusko, Čína, Bolívia, Kazachstan), proti 7 krajín (USA, Veľká Británia, Francúzsko, Nórsko, Poľsko,  Švédsko, Kuvajt), zdržali sa hlasovania 4 krajiny (Peru, Etiópia, Guinea, Cote  D´ivoire).

 

Reklama

Ďakujem za slovo, pán predseda.

Ľutujeme takýto výsledok hlasovania. Zároveň by som však chcel zdôrazniť, že nikto nemôže Rusku, ako stálemu členovi BR, zabrániť nastoľovať  tie problémy, ktoré považujeme za vážne a pod tými bodmi programu, ku ktorým sú náležité.

Neovplyvní to ani vaše hlasovanie, v ktorom krajiny ašpirujúce na samostatnosť a nezávislosť v zahraničnej politike na základe stádovej inštinktívnosti  a z obavy pred svojim starším americkým bratom podporujú scenár, ktorý je v rozpore s princípmi práce BR a jej procedurálnymi pravidlami.

Teraz ste viac znepokojení nie tým, ako vyriešiť problém, ale tým, pod akým bodom programu uskutočniť dnešné zasadnutie. Úprimne povedané, pripomína to detskú hádku v pieskovisku.

Vy teraz diskreditujete BR rovnako, ako Ukrajina svojimi  provokačnými témami diskredituje Všeobecné zhromaždenie OSN. A včera po tom, ako Rusko požiadalo o zvolanie tohto zasadania BR, naši západní partneri sa pokúšali podávať to tak, ako keby to bola Ukrajina, ktorá o zvolanie BR požiadala.

Reklama

Prízemné, páni, prízemné. Nemá to parametre. (?)

Keďže ste procedurálnu stránku veci postavili nad záujem riešenia podstaty problému, obmedzím sa iba týmto vyhlásením vo veci hlasovania a nevystúpim v rámci zasadania zvolaného na základe ukrajinského listu, ktorý nie je v súlade s našim bodom programom.

25-ho novembra tri lode vojenského námorníctva Ukrajiny nezákonne narušili štátne hranice RF, zamierili do Kerčského prielivu, nereagovali na zákonné  požiadavky lodí a člnov  pohraničníkov a vojenského námorníctva RF. Vykonávali nebezpečné manévre, čím ohrozovali bezpečnosť  normálnej premávky lodí, ktoré sa nachádzali v akvatórii.

Ako som už povedal, tieto manévre sa konali v rozpore s Chartou OSN, noriem medzinárodného práva vrátane bodov č. 19 a 21 Konvencie OSN o morskom práve z roku 1982, ktoré definujú právo pobrežnej krajiny na zabezpečenie bezpečnosti v morskom priestranstve a tiež pravidlá mierového prechodu v teritoriálnych vodách RF v Čiernom mori. Takéto kroky hodnotíme ako narušenie suverenity Ruska.

Nezákonné činy prinútili pohraničníkov RF použiť silu. Vďaka ich zdržanlivosti a vysokému profesionalizmu sa podarilo predísť obetiam.  V dôsledku incidentu trom  postihnutým ukrajinským vojakom bola poskytnutá nevyhnutná lekárska pomoc , ich životy nie sú ohrozené. Zodpovednosť za tento incident leží na tých, ktorí vydali posádkam kriminálny príkaz.

Reklama

Zadržané lode narušiteľa sa nachádzajú  v ruskom prístave. Je zahájené trestné konanie.

 

Pán predseda,

v poslednom čase sa Kyjev zdržiaval otvoreného narúšania štátnych hraníc Ruska vojenskými prostriedkami. V Azovskom mori, ktoré je spoločným vnútorným morom Ruska a Ukrajiny boli účinné dvojstranné dohody, ktoré Kyjev bez problémov využíval. Už po skončení výstavby krymského mosta, doslova pred dvomi mesiacmi v septembri, lode ukrajinského vojenského námorníctva za pomoci ruských lodivodov bez prekážok prešli pod mostom z Odesy do Berdjanska. Teda, inými slovami režim prechodu cez Kerčský prieliv je Ukrajincom dobre známy a doteraz sa dodržiaval. Kontrola pri tomto prechode trvá nie viac ako tri hodiny a je zákonným právom ruských pohraničníkov v záujme zaistenie bezpečnosti v teritoriálnych vodách Ruska. Chcem zároveň zdôrazniť, že to aj v situácii vyhrážok ukrajinskými radikálmi, ktorí verejne sľubovali vyhodiť Krymský most do vzduchu.

Čože sa to zmenilo včera? Prečo tri ukrajinské lode nezákonne vtrhli do suverénnych vôd Ruska aby boli zadržané?

Táto provokácia bola vopred naplánovaná priamo na očiach a za plnej zhovievavosti západných krajín, ktoré fakticky už dávno dali „bianko šek“ na ľubovoľné činy svojich kyjevských chránencov.

V auguste predstaviteľ Ukrajiny v OSN, ktorý je tu prítomný, pán V. Jelčenko informoval o príprave nepríjemných prekvapení pre Rusko. Začiatkom novembra jeho delegácia podala do Všeobecného zhromaždenia OSN projekt/návrh rezolúcie o Azovskom mori, v ktorom je Rusko obviňované v militarizácii regiónu. Na podporu tohto proti ruského dokumentu v predstihu začali agitovať. A aby táto propaganda lepšie zabrala, rozhodli sa teraz do toho  zapojiť aj BR.

Okrem toho, v priebehu posledných mesiacov Kyjev za podpory Washingtonu naliehavo „prihrieval“ tému tzv. militarizácie Azovského mora . A to všetko za situácie, keď na vytvorenie novej vojenskej základne Ruska  neexistujú žiadne plány.  Vojenské prostriedky a sily, ktoré sú tam umiestnené sú adekvátne na zaistenie ochrany Krymského mosta.

Všetky tieto manipulácie v medzinárodných organizáciách sú potrebné Kyjevskej vláde nie preto, aby riešili problémy svojej krajiny.

21-ho novembra, tí, ktorí sledujú rýchlo sa vyvíjajúcu ukrajinskú tragédiu, si pripomenuli smutný dátum – piate výročie začiatku protestov tzv. Majdanu. Dnes je všetkým očividné, že Ukrajinci stratili zvyšky dôvery k tým, ktorí ich nabádali k tzv. Revolúcii dôstojnosti.

Reklama

Za päť rokov zmizlo všetko to, čím sa pýšili naši susedia. Ekonomika, priemysel, sociálna sféra – všetko sa rúca.  Západ, v prvom rade USA, napriek záujmom Ukrajiny celých tých päť rokov rôznymi spôsobmi, počínajúc rozdávaním  sušienok  až po vlievanie miliardov dolárov do „vreckových štruktúr“ tvrdohlavo pretláčal geopolitický projekt „Ukrajina“. Jeho základnou úlohou je vytvoriť bratovražedné spory vo vnútri tradične pokojnej Ukrajiny. A taktiež rozhádať dva bratské národy – Ruský a Ukrajinský a týmto spôsobom oslabiť Rusko.

Napriek tomu je už zrejmé, že tieto plány sa v plnej miere nepodarilo  zrealizovať. A tí, ktorí sa do toho zapojili stratili akúkoľvek autoritu v očiach ukrajinského národa.

Najlepším potvrdením  tomuto je krajne nízky rating prezidenta Porošenka, s ktorým je zahanbujúce ísť do volieb. A voľby nie sú za horami – sú za štyri mesiace.

Tak ako, v takejto situácii, udržať moc? Veľmi jednoducho. Zorganizovať provokáciu, znovu vo všetkom obviniť Rusko, nafúknuť svoj rating, predstaviť sa v očiach svojich voličov opätovne ako jeho spasiteľ od mýtického ruského ohrozenia a zaviesť vojnový stav/stanné právo. Práve toto teraz kyjevská moc robí.

A aký má účel vyhlásenie stanného práva s jeho predpokladaným predĺžením my všetci dobre chápeme –zrušenie volieb. Bez ohľadu na všetky uistenia pána Porošenka o tom, že to nie je tak.

Reklama

V priebehu týchto päť rokov sa podarilo vymývaním mozgov a totálnou proti ruskou propagandou zasiať nepriateľstvo a nenávisť k Rusku v časti ukrajinskej spoločnosti. Tej časti, ktorá je veľmi aktívna a nanucujúca svojimi nedemokratickými metódami  názor pasívnej väčšine.

Napriek tomu, páni, nepodarilo sa vám zasiať nepriateľstvo k Ukrajincom u mojich krajanov. My ich tak, ako doteraz,  máme radi, veríme v ich múdrosť a ochotne ich prijímame u seba. Počúvame ich príbehy o utrpeniach, katastrofách a nezákonnostiach tvoriacich sa v minulosti bohatej a úspešnej krajine, z ktorej sa dnes rozbiehajú do rôznych kútov sveta ľudia, ktorí chápu, že táto loď sa potápa.

Áno páni, váš päťročný proti ruský projekt, ktorý by sa jednoducho dal nazvať „antirossija“, dnes na očiach všetkých trpí fiaskom. A vy všetci krásne poznáte reálne a nie deklarované tempá „Majdanovských“ reforiem a iné nebezpečné a zničujúce procesy, ktoré posúvajú Ukrajinu bližšie k priepasti.

V tejto situácii všetkým, aj viac, či menej gramotným politickým stratégom, je známy zaručený recept, ku ktorému sa obracajú politickí skrachovanci bažiaci po moci v celom svete – je to vojna. Práve kvôli tomuto a vôbec nie kvôli mýtickej ruskej agresii sa nedarí uhasiť plameň bratovražednej vojny na Donbase. Nedarí sa preto, lebo ho hasíte benzínom, ktorý pozostáva z ukrajinského nacionalizmu a rusofóbii. A pri tom všetkom plán boja s ničivým ohňom je už dávno vypracovaný a potvrdený aj v BR. Sú to Minské dohody. Nie je tajomstvom, že tzv. konflikt na východe Ukrajiny by sa vo Washingtone dal vyriešiť za desať minút – jednoducho dať správny príkaz svojim kyjevským chránencom/„podriadeným“ .

No a teraz, pred blížiacimi sa marcovými voľbami (prezidenta, pozn. prekladateľa) je bankrotujúcemu majdanovskému družstvu veľmi potrebné vážne vyostrenie situácie, ideálna by bola vojna. Bez toho niet nádeje na to, aby ostali pri moci. Je potrebná ďalšia porcia proti ruského durmana aby ľudia, ktorí sa už päť rokov  trápia a sužujú opäť raz uverili, že ich všetka bieda nie je zapríčinená vládou a ich západnými bábkovodičmi, ale Ruskom.

Reklama

Na rozdiel od vás, my v Rusku sa nebojíme nazvať veci pravými menami.  Nespúšťame hanblivo svoj zrak tak, ako to robia napríklad naši poľskí kolegovia pozorujúc, ako v susednej krajine oslavujú všetkých tých, ktorí v rokoch 2. Svetovej vojny najsurovejším spôsobom zničili stovky tisíc Poliakov, Židov, Rusov. Dnes vaši ukrajinskí chránenci každodenne diskreditujú tie najuniverzálnejšie hodnoty, v ktoré, my v Rusku mimochodom, veríme a uplatňujeme ich sami bez kohokoľvek príkazov a okrikovaní.

Čo sa týka štátnych hraníc Ruska, nemusíte sa o ne obávať. Naša krajina nikdy nezaútočila ako prvá, ale vie sa o seba postarať. Obyvateľstvo Krymu, ako aj iných regiónov Ruska je pod spoľahlivou ochranou.

Vieme, že delegácie, ktoré navrhli hlasovať proti prerokovaniu programu podľa nášho návrhu čakajú nasledovné zasadanie (BR) aby sa vyjadrili. Vieme, že zopakujú známe mantry o tzv. agresii, anexii a   okupácii.

No taktiež vieme, o čom pomlčia. O tom, že režimu v Kyjeve nie je potrebný mier, nesnaží sa vytvoriť pre svoj ľud dôstojný život, nemá záujem o dialóg so svojim vlastnými ľuďmi na východe. Nezaujíma sa o európske hodnoty, ktoré neustále omieľa.

Jediným záujmom kyjevských politikov je zachovanie svojej moci a ospravedlniť svoje neúspechy agresivitou Ruska.

A západní sponzori tohto režimu sú zainteresované len na zachovaní ich nadvlády podkopávaním dobrých susedských vzťahov medzi bratskými národmi Európy, Ázie, Afriky a ostatných regiónov sveta na základe starovekého princípu „Rozdeľuj a panuj“.

Namiesto toho, aby sme opakovali minulosť, treba sa učiť na jeho chybách a budovať nový svet založený na mnohostrannosti a vzájomnom rešpekte a nedeliteľnej bezpečnosti.

Reklama

Vyzývame všetkých, aby to robili spoločne s nami.

Ďakujem.

 

Preložil: Andrej Rehák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali