Kňaz z Malaciek sa rozhodol nechať otvorené kostoly pre veriacich: Kostol nemožno vnímať primárne iba ako miesto rizika nákazy, ale ako miesto nádeje a spásy

Kňaz z Malaciek sa rozhodol nechať otvorené kostoly pre veriacich: Kostol nemožno vnímať primárne iba ako miesto rizika nákazy, ale ako miesto nádeje a spásy

Bratislava 9. marca 2020 (HSP/Foto: Screenshot video Youtube) AKTUALIZOVANÉ

 

Kňaz Peter Mášik, farár farnosti Malacky, sa počas druhej pôstnej nedele vo svojom príhovore k veriacim venoval koronavírusu a vyjadril svoj postoj k opatreniam, ktoré kvôli tomuto vírusu prijala cirkev. Na území farnosti Malacky sa koncom minulého týždňa objavili prvé prípady výskytu koronavírusu na Slovensku. Vdp. Mášik svoje vyjadrenie veriacim predniesol dva dni pred tým, ako KBS vydala nariadenie, ktorým sa už definitívne pozastavuje verejné slávenie bohoslužieb na dva týždne počnúc stredou 11. marca na celom Slovensku

Na snímke vdp. Peter Mášik

Vzhľadom na výskyt koronavírusu vo svojej farnosti sa Mášik musel rozhodnúť, či zatvorí chrámy alebo ich nechá otvorené pre modlitbu a pre Boží kult. V týchto dňoch preto rozjímal nad textom zo Svätého písma, z knihy Sirachovec, 34. kapitola, verše 16-20: „Kto sa bojí Pána, pred ničím sa nestrachuje ani neobáva, lebo on je jeho nádejou. Blažená duša toho, kto sa bojí Pána! Na koho iného má upierať svoj zrak, kto je jej posilou? Oči Pána hľadia na tých, ktorí sa ho boja, on je ich mocným ochrancom, silnou oporou. Chráni proti úpalu a zatieni ich proti (horúčave) poludnia. Uzmieri previnenia, pomáha pri páde, pozdvihuje dušu, rozžiaruje oči, poskytuje uzdravenie, život a požehnanie.“

Reklama

„Práve pre to som sa rozhodol naše chrámy nechať otvorené v tejto situácii, a aj sláviť Boží kult. Veď kostol nie je miesto rizika nákazy, ale miesto spásy. Je to posvätný priestor, v ktorom prijímame toho, ktorý je Život, Ježiša Krista, a kde sa prostredníctvom Neho učíme byť skutočne žijúcimi ľuďmi. Kostol musí zostať tým, čím je: miesto nádeje,“ upozorňuje.

Mášik ďalej odkazuje aj na ďalšie slová zo Svätého písma, ktoré zase hovoria : „On zničil smrť a zjavil život a nesmrteľnosť evanjeliom“ (2 Tim 1,10).

Reklama

Dodáva, že sa samozrejme nesmieme vystavovať bez rozmyslu riziku nákazy, vystavovať sa nebezpečenstvu a musíme byť opatrný a dodržiavať základné hygienické opatrenia. Na druhej strane si však myslí, že by sme nemali prepadnúť ani epidémii strachu.

„Spomeňme si, že v situáciách oveľa dramatickejších, v minulosti pri ohrození morom, keď neboli ani také ochranné prostriedky, aké máme dnes, kresťania sa modlili aj spoločne prosiac Pána Boha o ochranu a zastavenie nákazy, ako aj sa osvedčili v pomoci chorým a nakazeným osobám, zomierajúcim. Prosto vo všetkej opatrnosti, Kristovi učeníci sa nevzdialili od Pán Boha, ani sa neskrývali hľadiac iba na seba. Naopak!“

Tento vírus nám navyše podľa jeho slov pripomína našu pominuteľnosť a našu krehkosť. „Uprostred pôstu nám ho pomáha dobre prežívať, zbaviť sa povrchností a pretvárky v našom vzťahu s Pánom. Chceli by sme dnes skryť, že sme smrteľní. Mnohí sa zbavili duchovného rozmeru svojho života, strácajú úplne pôdu pod nohami v podobnej situácii. Vďaka modernej technike a snahe kontrolovať všetko akoby sme chceli zakryť a poprieť, že nie sem pánmi života,“ pokračuje.

Mášik sa teda rozhodol, že zatiaľ nechá chrámy otvorené, zároveň ale prosí a vyzýva všetkých, aby boli opatrní a v prípade, že sa cítia chorí, obávajú sa o svoje zdravie, nech sa modlia doma, prípadne sledujú prenos Svätých omší v televízii či rádiu.

Ďalej sa vyjadril aj k odporúčaniu arcibiskupa, ktorý dal kňazom možnosť do konca marca dávať sv. prijímanie na ruku. Mášik takéto opatrenia ale nepovažuje za správne a vhodné. „Zároveň ani za hygienickejšie. U jedného i druhého spôsobu rozdávania je racionálne videné isté riziko. Nedá sa povedať, že jedno je v tomto zmysle lepšie ako druhé. Hovoria to aj odborné posudky nezávislých infektológov.“

Reklama

S kaplánmi sa v tejto súvislosti rozhodli prijať opatrenie, že ak sa pri rozdávaní svätého prijímania niekto z nich dotkne prstom jazyka, hneď si očistí prsty, ktorými drží Kristovo telo vo vode a potom v dezinfekčnom prostriedku, aby zabezpečili úplnú sterilitu a vylúčili možnosť nákazy týmto spôsobom a upokojili veriacich pri svätom prijímaní.

V závere dodal, že prejavuje duchovnú blízkosť nakazeným osobám z ich farnosti a ubezpečuje ich, že sa neustále v chrámoch i osobne za nich modlia.

 

Je koronavírus akousi formou trestu?

Téme koronavírusu sa v svojom príspevku venoval aj vladyka Milan Chautur, ktorý odpovedal na otázku, či je tento vírus, ktorý sa objavil aj na Slovensku, akousi formou trestu zoslaného na ľudí pre neustále hriechy ľudstva.

Reklama

Vladyka by skôr ako trest, označil vírus ako „napomenutie”. Ako ďalej upresňuje, Boh je večný a trestá večným testom, čo je už utrpenie a odvrhnutie navždy, to znamená, že Boží trest je už definitívny, pretože z neho už nejestvuje žiadne východisko.

„Terajšie ťažkostí nás môžu priviesť ešte k vážnemu zamysleniu a obráteniu a tak aj k náprave života a zdravia. Toto sa dialo v celej histórií ľudstva – napr. potopa, egyptské, asýrske zajatie vyvoleného národa, rozličné formy utrpení z vojen, moru, či iných chorôb a prírodných katastrof…, ktoré mali priviesť ľudí k vážnemu prehodnoteniu spôsobu života. To sa aj dnes čiastočne deje v prehodnocovaní znečisťovania prostredia, v upozorňovaní na zväčšovanie ozonóvej diery, či na globálne otepľovanie… Teda je to len vo forma enviromentu a záchrany planéty Zem, ale bez hlbšieho vstupu do svedomia človeka vzhľadom na morálne ‘znečistenie’ našej planéty, ktoré sa deje v relativizácii Božieho i prirodzeného zákona o človeku,“ píše v odpovedi vladyka a dodáva, že medzi tieto napomenutia môže patriť aj terajší „svetový” problém koronavírusu.

Súčasná svetová situácia by podľa jeho názoru mala ľudstvo aspoň čiastočne napomenúť, že svoj život nemáme vo svojich rukách, a tak by sme ho mali riadiť podľa vyšších princípov, ktoré sú dané Bohom.

Či je ale schopný dnešný „plytko-zmýšľajúci” človek uvedomiť si tieto súvislosti, to on už posúdiť nevie. Dodáva ale, že napomenutia bývajú častokrát bolestivé a môžu mnohých potrápiť. 

V závere veriacim odporúča modliť a postiť sa za nápravu ľudstva a nepodliehať strachu a panike. „Sme v Božích rukách a čím budeme k nemu bližšie aj srdcom a vierou, tým si môžeme byť istejší i svojím životom,” uzatvára.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

06:30

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú “jednotu” ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.

Vo svojom príspevku na platforme Telegram sa Zelenskyj poďakoval spojencom, ktorí reagovali na výzvu Ukrajiny na poskytnutie ďalších prostriedkov protivzdušnej obrany. Pripomenul však, že intenzita ruských útokov si vyžaduje väčšiu jednotu.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Včera 20:14

Nórsko uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou. Oznámil to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Včera 20:13

Nemecko plánuje zlegalizovať interrupcie počas skorého štádia tehotenstva. Návrh predložila komisia, ktorú minulý rok založila vládna koalícia kancelára Olafa Scholza.

Včera 19:58

Poľsko v posledných týždňoch zaznamenalo opätovný nárast pokusov o nelegálne prekročenie hranice s Bieloruskom. Len počas uplynulého víkendu bolo odhalených 669 takýchto prípadov, informovala poľská pohraničná stráž na sieti X.

Včera 19:57

Počas bojov v blízkosti mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny koncom marca padol ukrajinský historik a administrátor ruskojazyčnej sekcie Wikipédie Jurij Luščaj. 

Včera 19:39

Svetoví darcovia prisľúbili pomoc Sudánu po roku ničivej vojny vo výške dvoch miliárd eur, uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Včera 19:38

Líder holandskej Ľavicovej aliancie Frans Timmermans vyzval v pondelok občanov krajiny, aby počas Národného dňa spomienok na mŕtvych (Dodenherdenking) 4. mája neorganizovali protesty súvisiace s konfliktom v Pásme Gazy. Na správu portálu DutchNews.nl

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali