KHL: Slovan do novej sezóny konsolidovaný a s rozpočtom 12,7 milióna eur (2)

KHL: Slovan do novej sezóny konsolidovaný a s rozpočtom 12,7 milióna eur (2)

Bratislava 3. septembra (TASR) – Stretnutím s ukrajinským Donbassom Doneck na jeho ľade v piatok 6. septembra (18.00 SELČ) odštartuje bratislavský Slovan svoju druhú účasť v nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Začne teda proti súperovi, s ktorým sa stretol aj vo svojej premiérovej účasti v tejto lige, pred rokom s ním doma prehral 2:4, keď na ľade tiež vtedy nováčika stál slovenský tréner Július Šupler. V sezóne 2012/2013 sa Slovan pod vedením hlavného trénera Rostislava Čadu prebojoval až do play off, v štvrťfinále Západnej konferencie však stroskotal na obhajcovi Gagarinovej trofeje Dinamu Moskva.

Vysokými ambíciami sa vedenie Slovana netají ani v novom, už šiestom ročníku súťaže. Cieľom je opäť účasť vo vyraďovacej fáze, prvým predpokladom pre to je skončiť v konferencii do 8. miesta, pretože z oboch (Západ, Východ) postúpi do play off osem najlepších tímov. Rozpočet HC Slovan je 12,7 miliónov eur vo výdavkovej časti.

Kým v predchádzajúcom ročníku začínal Slovan sériou stretnutí doma, teraz ho na úvod čaká rovnaká séria, ale vonku. Po Donecku zavíta v nedeľu 8. septembra do Moskvy, kde ho čaká miestny Spartak (15.00), v utorok 10. septembra o 18.00 sa stretne s bieloruským Dinamom Minsk a svoj prvý tohtosezónny výjazd ukončí v piatok 13. septembra v Záhrebe proti Medveščaku. Až potom sa predstaví v Slovnaft Aréne a postupne v nej privíta Torpedo Nižnij Novgorod (utorok 17. septembra, 19.00), Viťaz Podolsk (štvrtok 19. septembra, 19.00), AK Bars Kazaň (sobota 21. septembra, 17.30) a napokon obhajcu Gagarinovej trofeje Dinamo Moskva (pondelok 23. septembra, 19.00).

"Prvá sezóna bola pre nás veľmi úspešná," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton viceprezident Slovana Juraj Široký. "Veď sme sa v nej ako nováčik dostali až do play off, v západnej konferencii sme skončili na šiestom mieste, celkovo v KHL na trinástom. Nový ročník je pre nás preto aj výzvou v tomto nastúpenom trende pokračovať. Samozrejme, že aj my by sme raz radi získali Gagarinovu trofej, ale musíme byť realisti a každý postup do play off a v ňom odohrať viac než len prvú fázu, bude pre nás vždy veľkým úspechom."

Reklama

V novom ročníku sa už mužstvo bude musieť zaobísť bez Miroslava Šatana, ktorý z mužstva vypadol pre zranenie už v novembri minulého roka a do konca súťaže nehral. Na novú ponuku vedenia ale nezareagoval a stále sa nachádza v USA. K ikone Slovana, ktorý pre klub i slovenskú reprezentáciu odviedol maximum, sa vyjadril generálny manažér Maroš Krajči. "Dnes sme na tom tak, že miesta v mužstve sme zaplnili všetky, ale spolupráca s Mirom sa nikdy nedá definitívne odmietnuť. To záleží od jednotlivých možností, uvidíme čo prinesie mesiac, dva. Pravdou ale je, že keď sme sa lúčili, tak sme mu predostreli rovnakú ponuku s tým, že jej podmienky vieme dodržať, ale že on sa 25. júla zapojí do prípravy mužstva na ľade, aby sa zodpovedne pripravil s celým tímom. Rátali sme s ním samozrejme na pozíciu kapitána a mysleli sme si, že kapitán by mal byť s mužstvom viacmenej od prvého dňa. Žiaľ, nedokázali sme sa s Mirom dohodnúť. Nebola to vec financií, skôr išlo o to, že si ešte chcel predĺžiť leto. Čo prinesie čas, to je ťažko povedať, ale určite to už asi nebude na pozíciu lídra mužstva, lebo finančné prostriedky, ktoré sme mali na neho, sme museli rozložiť na iných hráčov."

Okrem Šatana už nie sú v kádri ani brankár Branislav Konrád, obrancovia Ivan Švarný, Ján Tabaček, Ivan Ďatelinka a útočníci Milan Kytnár a Ján Lipiansky. Tento skúsený útočník prešiel v HC Slovan na pozíciu jedného z asistentov trénera Čadu a popri tom bude mať v klube na starosti aj hokejovú mlaď. Novými menami v kádri sú zatiaľ brankári Miroslav Kopřiva, obrancovia Ján Brejčák, Zdeněk Kutlák, Martin Škoula a útočník Tomáš Netík, pričom sa do zostavy prepracovali aj mladí útočníci Richard Mráz a Milan Kolena. Podľa športového riaditeľa Oldřicha Štefla je káder na nový ročník konsolidovaný. "Naša filozofia pri získavaní hráčov sa pritom nezmenila, v prvom rade sa snažíme získavať slovenských hráčov, aby sme boli čo najviac nápomocní reprezentácii. Až keď to nevyjde, tak sa pozeráme po hráčoch z iných krajín. Až sezóna ukáže, či bude tento káder konkurencieschopný, prípadne či ho bude treba ešte vystužiť," povedal Štefl.

Reklama

Mužstvo sa spolu stretlo 11. júla, za sebou má náročnú letnú prípravu. V rámci nej odohrali slovanisti 11 stretnutí s atraktívnymi špičkovými súpermi z Ruska, ČR, Švédska, Fínska a Rakúska, pričom zaznamenali 8 výhier v Južnej divízii European Trophy a pred vyvrcholením základnej časti majú šancu na účasť na decembrovom finálovom turnaji v Berlíne.

Už tradične sa v domácej Slovnaft Aréne bude môcť Slovan spoliehať na obrovskú podporu vypredaného hľadiska. Od polovice marca predal vyše päťtisíc sezónnych permanentiek a vzhľadom na vysoký záujem, ktorý prevyšuje kapacitu arény, sa aj v tejto sezóne budú predávať zápasové vstupenky formou elektronických aukcií. Na každý domáci duel bude v ponuke približne 3100 miest.

Aj v novom ročníku bude Slovan pri ceste za svojimi súpermi využívať služby súkromnej leteckej spoločnosti Travel Service, ktorá poskytuje Boeingy 737-800. Celkom by mali slovanisti nalietať 50.805 km, čo je siedmy najväčší počet spomedzi všetkých klubov KHL.

Vedenie Slovana uzatvorilo novú dvojročnú zmluvu so spoločnosťou Slovnaft, pričom je v nej zakotvená aj možnoť opcie ešte na ďalší. "Aj preto ponesie zimný štadión počas tohto obdobia názov Slovnaft Aréna, pričom toto pomenovanie bude platiť aj na mimošportové podujatia v jeho priestoroch," konštatoval Maroš Krajči. V novej sezóne bude mať Slovan opäť aj svojho maskota a na základe hlasovania fanúšikov ponesie meno Harvy. Verejnosti ho po prvý raz predstavia počas úvodného domáceho stretnutia 17. septembra proti Torpedu Nižnij Novgorod.

O pripravenosti mužstva na novú sezónu hovoril tréner Rostislav Čada. "To, ako sme pripravení, ukáže až náš samotný štart a následne priebeh súťaže," povedal český kormidelník a dodal: "Som ale presvedčený, že mužstvo je pripravené dobre, odohrali sme kvalitné zápasy proti výborným mužstvám s rôznym herným štýlom. Aj na základe výsledkov v príprave si dovolím tvrdiť, že sme pripravení dobre, len to teraz musíme potvrdiť aj v KHL. Na základe možností a vývoja situácie po skončení uplynulej sezóny a teraz v tomto momente po doplnení kádra, som spokojný, povedal by som najspokojnejší z celého tohto obobia," uviedol pre TASR tréner Čada na margo skladby mužstva. "V príprave sme mali naozaj kvalitných súperov. Bola v nej podobná organizácia, ktorá nás čaká aj v KHL, cestovanie, náročnosť, čiže také predštartové podmienky. Nám sa v tých zápasoch darilo, mali sme tam veľmi dobré stretnutia, veľmi dobré riešenie niektorých herných situácií. Iné to bolo v obranných situáciách, v ktorých tú našu hru musíme bezpodmienečne zlepšiť." Na uvod nového ročníka čaká jeho mužstvo štvorzápasová séria na ľade súperov. "Je ťažko povedať, s akým bodovým ziskom sa z nej vrátime domov. Bol by som spokojný, keby sme všetky tieto zápasy odohrali úspešne a získali čo najviac bodov. Ak to pôjde, tak bodovať v každom z nich."

Reklama

Jedným z asistentov Čadu v novej sezóne bude aj na základe jeho želania Ján Lipiansky, v lanskej sezóne ešte jeden z hráčskych lídrov mužstva. "Tento post zostal po odchode Svatopluka Číhala voľný, nemali sme na neho vhodného kandidáta. Ale počas leta sa táto situácia vykryštalizovala tak, že ako najvhodnejším kandidátom sa ukázal práve Lipiansky. Je to dlhoročný úspešný hráč, má všetky predpoklady na takúto funkciu a budem rád, keď Jano Lipiansky predpoklady stať sa dobrým trénerom bude potvrdzovať už počas tejto sezóny."

Z pozície kapitána povedie mužstvo do novej sezóny Milan Bartovič. "Je to pre mňa obrovská česť, aj keď minulý rok som pár zápasov už kapitánom bol, no nebolo vnímané tak, ako teraz, keď mi to ‘céčko’ zverili už od začiatku. Skúsenosti s tým teda mám a som rád, že máme tak kvalitný a skúsený tím, v ktorom všetci hráči vedia, čo treba a netreba ich nijako poháňať," povedal pre TASR Milan Bartovič, ktorý považoval prípravu na tento ročník na náročnejšiu ako v prechádzajúcom. Atmosféra v kabíne tri dni pre úvodným buly je vraj dobrá a každý sa už teší, že sa to začne. Cieľom hráčov je byť úspešný tak, ako v uplynulom ročníku. Bartovičovi to v príprave "sypalo", strieľal góly a samozrejme by ho potešilo, keby mu to vychádzalo aj v KHL. "Bolo by to pekné. Ale vieme, že tie zápasy v KHL sú úplne o niečom inom. Možno sa tam nehrá extra otvorený hokej, ako tomu bolo v prípravných zápasoch. My hráči ale urobíme všetko pre to, aby bol Slovan úspešný ako tím a nikto si tu nejde zlepšovať nejaké štatistiky. Pre nás existuje iba jedno a to je víťazstvo Slovana Bratislava," uzavrel Bartovič.

Káder Slovana Bratislava pred štartom sezóny 2013/2014 v KHL:

brankári – Jaroslav Janus, Miroslav Kopřiva, Denis Godla

Reklama

obrancovia – Ján Brejčák, Zdeněk Kutlák, Patrik Luža, Vladimír Mihálik, Tomáš Mojžíš, Tomáš Rusina, Michal Sersen, Jonathan Sigalet, Martin Škoula, Martin Štajnoch, Peter Trška

útočníci – Martin Bakoš, Milan Bartovič, Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Milan Kolena, Andrej Kudrna, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Juraj Mikúš, Tomáš Mikúš, Bruno Mráz, Richard Mráz, Tomáš Netík, Peter Ölvecký, Miroslav Preisinger, Andrej Šťastný, Michal Vondrka

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v celom texte a o hlasy

go ms /k dispozícii sú zvukové záznamy a videozáznam/

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali