Kedy Elon Musk spí? Miliardár hovorí o problémoch s Twitterom a bolestiach chrbta

Kedy Elon Musk spí? Miliardár hovorí o problémoch s Twitterom a bolestiach chrbta

Washington 7. februára 2023 (HSP/wsj/Foto:Facebook)

 

Na súdnom procese s Teslou a v tweetoch manažér dáva nahliadnuť do osobných problémov pre The Wall Street Journal

Elon Musk
Na snímke Elon Musk

“Včera v noci som mal problémy so spánkom, takže bohužiaľ nie som v najlepšej forme,” povedal nedávno miliardársky podnikateľ právnikovi počas súdneho procesu v San Franciscu. Neskôr Musk dodal: “Ospravedlňujem sa za to, že som sa krútil. Mám dosť silné bolesti chrbta.” 

Reklama

Musk, ktorý sa sám označuje za nanomanažéra, už dlho hlboko zabŕda do buriny spoločností, ktoré riadi, vrátane SpaceX a Tesla Inc, bežne pracuje dlho do noci a málo spí. Jeho húževnatosť viedla k nadľudským úspechom, ako napríklad k pristávaniu vesmírnych rakiet a k tomu, že elektrické autá sa stali sexy.

Ale jeho prístup ho osobne stojí veľa úsilia.

Reklama

Odkedy koncom októbra prevzal vlastníctvo spoločnosti Twitter Inc., Muskova pracovná záťaž sa zvýšila na viac ako 120 hodín týždenne z predchádzajúcich 80 hodín, ako povedal investorovi Ronovi Baronovi v novembri na konferencii.

“Idem spať, vstávam, pracujem, idem spať, vstávam, pracujem – robím to sedem dní v týždni,” povedal pán Musk. “Budem to musieť nejaký čas robiť – nemám na výber – ale myslím si, že keď sa Twitter vydá správnou cestou, myslím si, že sa bude riadiť oveľa ľahšie ako SpaceX alebo Tesla.”

Po uverejnení tohto článku Musk reagoval tweetom, v ktorom uviedol: “Posledné 3 mesiace boli mimoriadne ťažké…. Túto bolesť by som nikomu neprial.”

Investori spoločnosti Tesla vyjadrili obavy, že Musk je rozptýlený Twitterom, a niektorí ho vyzvali, aby sa stiahol z jeho riadenia. Prisľúbil, že nakoniec dosadí generálneho riaditeľa Twitteru, a kritiku, že sa nevenuje iným častiam svojho obchodného impéria, zahnal tvrdením, že nevynechal ani jedno dôležité stretnutie spoločnosti Tesla. Výrobca automobilov dosiahol počas posledných troch mesiacov minulého roka rekordný zisk.

“Stále robím veľa práce v Tesle!” Musk napísal v novembri na Twitteri. “Bol som v našej inžinierskej kancelárii v Palo Alto až do neskorej štvrtkovej noci, potom som musel odletieť do New Yorku.”

Reklama

Napriek tomu Musk minulý mesiac v reakcii na kritiku na Twitteri v súvislosti s problémom so sociálnou mediálnou platformou v Indii uviedol, že môže urobiť len toľko.

“Prvýkrát som to počul,” napísal Musk na Twitteri. “Nie je možné, aby som zo dňa na deň opravil všetky aspekty Twitteru na celom svete, pričom okrem iného stále riadim spoločnosti Tesla a SpaceX.”

Ani pred kúpou Twitteru nebol Musk “pohodový, normálny chlapík”, ako raz zažartoval v relácii “Saturday Night Live”. Musk povedal, že zvyčajne chodí spať okolo tretej hodiny ráno a zvyčajne si dopraje šesť hodín spánku, než sa zobudí a okamžite skontroluje svoj telefón, či sa neobjavili nejaké nové mimoriadne udalosti.

V týchto dňoch Musk povedal, že spí v sídle spoločnosti Twitter v San Franciscu. Zamestnancom dokonca poskytol postele.

Jeho rozvrh sa stal súčasťou jeho mýtu. Minulý mesiac sa jeden fanúšik na sociálnych sieťach pozastavil nad jednodňovým itinerárom Muska: Ráno vypovedal v súdnom procese, večer sa zúčastnil na podujatí spoločnosti Tesla v Nevade a potom sa do neskorej noci stretol s tímom umelej inteligencie spoločnosti Tesla.

Reklama

Musk sa k tomu pridal tweetom, v ktorom napísal: “A potom bol v centrále Twitteru po polnoci. Veľmi dlhý deň.”

Musk už roky hovorí o problémoch so spánkom, ako aj o bolestiach chrbta a krku, teda o problémoch, na ktoré upozorňoval aj počas iných intenzívnych období.

Obavy o zdravotný stav Muska kolovali už pred niekoľkými rokmi, ktoré podnietili jeho fotografie, na ktorých sa objavila nová jazva na krku. V roku 2020 potvrdil, že podstúpil dve operácie, z ktorých prvá bola neúspešná, na riešenie bolesti krku.

Musk povedal, že jeho bolesť má pôvod v narodeninovej oslave, ktorú pred rokmi usporiadala jeho druhá manželka a na ktorej sa zúčastnil zápasník sumo.

Musk sa postavil do ringu a – podľa jeho slov – sa mu podarilo hodiť 140-kilového súpera, čo malo za následok zranenie chrbtice. “Stálo ma to rozbitie platničky c5-c6 a 8 rokov mega bolesti chrbta!” uviedol Musk minulý rok na Twitteri.

Jeho problémy so spánkom pritiahli pozornosť verejnosti v roku 2018 v súvislosti s prachom, ktorý nasledoval po jeho snahe prevziať spoločnosť Tesla do súkromných rúk. V tom roku mala automobilka problémy aj so zvyšovaním výroby Modelu 3, čo viedlo Muska k spánku na továrenskej podlahe.

Jeho používanie lieku na spanie Ambien vzbudilo pozornosť, čiastočne preto, že na Twitteri žartoval o jeho používaní ako o súčasti úsilia o uvoľnenie uprostred nabitého programu: “Trochu červeného vína, historická platňa, trochu Ambien… a kúzlo!”

Podnikateľka Arianna Huffingtonová v jednom momente v roku 2018 prosila Muska, aby sa o seba lepšie staral. Pani Huffingtonová je autorkou knihy “Spánková revolúcia”, ktorá skúma, ako môže nedostatok spánku ohroziť zdravie a poškodiť rozhodovanie.

“Ľudia nie sú stroje,” povedala Muskovi v otvorenom liste. “Vedecké poznatky sú jasné. A hovoria nám, že jednoducho neexistuje spôsob, ako môžete robiť dobré rozhodnutia a dosiahnuť svoje ambície zmeniť svet, keď pracujete naprázdno.”

Reagoval tweetom zaslaným o 2:32 ráno: “Ford a Tesla sú jediné dve americké automobilky, ktoré sa vyhli bankrotu. Práve som sa vrátil z továrne. Myslíte si, že je to možnosť. Nie je.”

Reklama

Z tohto obdobia sa stále zaoberá kontroverziami.

Minulý mesiac, keď sa sťažoval na bolesti chrbta, vypovedal na federálnom súde v San Franciscu o tweetoch, ktoré poslal v roku 2018 a v ktorých tvrdil, že má zabezpečené financovanie na prevzatie spoločnosti Tesla do súkromných rúk. Neskôr sa ukázalo, že financovanie nebolo dokončené.

Na Muska podali žalobu akcionári, ktorí tvrdia, že ich tweety uviedli do omylu pri obchodoch a stratili peniaze. V piatok ho porota uznala za nevinného.

Po víťazstve mu na Twitteri zablahoželala jeho matka Maye Musková. “Taká úľava,” napísala. “Teraz doháňam spánok.”

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali