Kanadskí hokejisti si zopakovali zlatú jazdu spred štyroch rokov

Kanadskí hokejisti si zopakovali zlatú jazdu spred štyroch rokov
Kanadský útočník Jonathan Toews sa raduje po góle so spoluhráčom Jeffom Carterom počas finálového zápasu medzi Kanadou a Švédskom na ZOH v Soči 23. februára 2014. Foto: TASR/AP

Soči 23. februára (TASR) – Hokejisti Kanady získali na ZOH v Soči zlaté medaily. V nedeľňajšom finále zdolali Švédsko 3:0 a obhájili triumf z olympijského turnaja vo Vancouveri. Bronz rovnako ako pred štyrmi rokmi patrí Fínom, ktorí ešte v sobotu vyhrali v súboji o 3. miesto nad USA jednoznačne 5:0.

O zaslúženom víťazstve “javorových listov” v Ľadovom paláci Boľšoj rozhodli presné zásahy Jonathana Toewsa v prvej, kapitána Sidneyho Crosbyho v druhej a Chrisa Kunitza v tretej tretine. Čisté konto si vďaka 24 zásahom pripísal brankár Carey Price, Kanaďania prestrieľali súpera jasne 36:24.

Pre Kanadu je to už rekordný deviaty titul pod piatimi kruhmi v histórii a po 62 rokoch vyhrala ZOH aj mimo amerického kontinentu. Naposledy sa tak stalo v Oslo 1952.

Reklama

Vôbec prvýkrát od zavedenia play off pod piatimi kruhmi v roku 1992 si zlato odnieslo mužstvo, ktoré na turnaji vyhralo všetky zápasy. Kanada zároveň ako prvý tím od roku 1988 obhájil olympijský titul, vtedy v Calgary to dokázal výber Sovietskeho zväzu.

Úradujúci majstri sveta Švédi sa vo finále museli zaobísť bez chorého centra Nicklasa Bäckströma a na turnaji v Soči prehrali v nedeľu svoj prvý zápas. Zostali tak na méte dvoch olympijských víťazstiev zo ZOH 1994 v Lillehammeri a ZOH 2006 v Turíne.

Reklama

Oba tímy si zopakovali finálový súboj spred dvadsiatich rokov z Lillehammeru, kde o zlate pre Švédsko po výsledku 3:2 rozhodol až v nájazdoch nezabudnuteľným “trikom” Peter Forsberg. Na ZOH sa cekovo stretli už v 17. vzájomnom dueli, aktuálna bilancia je s trinástimi víťazstvami, jednou remízou a tromi prehrami jasne v prospech Kanady.

Slovenskí hokejisti obsadili na olympijskom turnaji bez jediného víťazstva predposledné 11. miesto.

Finále mužského hokejového turnaja:

Švédsko – Kanada 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly: 13. Toews (Carter, Weber), 36. Crosby, 50. Kunitz. Rozhodovali: Meier (USA), Sutherland – Devorski, Amell (všetci Kan.), vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 11.067 divákov.

zostavy:

Reklama

Švédsko: Lundqvist – Jon. Ericsson, Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, Edler, Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder – Jim. Ericsson, Krüger, Hagelin – Silfverberg, Johansson, Landeskog – Alfredsson, Berglund, Steen – Eriksson, Nyquist, D. Sedin

Kanada: Price – Keith, Weber, Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo, Hamhuis – Bergeron, Crosby, Kunitz – Perry, Getzlaf, Benn – Carter, Toews, Marleau – Nash, Duchene, Sharp – St. Louis

Priebeh zápasu

Finálový šláger mal hektický úvod. Kanaďania začali aktívnejšie – už po 56 sekundách si Crosby šikovne skrotil puk zo vzduchu, prihrávkou vyzval k skórovaniu Bergerona, ten ale sám pred Lundqvistom stroskotal na švédskom gólmanovi. Na druhej strane vyskúšal Pricea delovkou z uhla Kronwall, ešte bližšie boli ale Švédi k radosti v 5. minúte, keď sa Nyquist natlačil pred kanadskú bránku a trafil pravú žrď. Ostrý štart potom na chvíľu vystriedal boj o stredné pásmo s aktívnym napádaním na oboch stranách. Severania mali strelecky navrch, Price bol ale pozorný aj po teči Karlssona a “javorové listy” postupne prevzali iniciatívu. V polovici prvej tretiny to bolo na žŕdky vyrovnané, pretože aktívny Bergeron zápästím trafil konštrukciu Lundqvistovej bránky. Skóre sa ale menilo až na konci 13. minúty – švédska defenzíva nepokryla pred bránkou Toewsa a ten po nahodení Cartera od mantinelu zblízka tečoval puk medzi betóny Lundqvista a poslal Kanadu do náskoku 1:0. Odpovedať mohol Hagelin, no lapačka Pricea bola na mieste. Kanaďania potom nevyužili prvú finálovú presilovku pri vylúčení Jonathana Ericssona a do kabín tak išli s tesným náskokom.

Druhé dejstvo odštartovali v početnej výhode Švédi. Rovnako ako ich súper ale presilovku nevyužili, hoci do sľubného zakončenia sa pred bránkou dostal Alfredsson a o chvíľu neskôr Price hokejkou šikovne vytesnil Krügerovu prihrávku na voľného Hagelina. Kanaďania sa z tlaku vymanili a mohli gólovo udrieť aj druhýkrát, no St. Louisovi nesadla strela z prvej do odkrytej bránky po šikovnej prihrávke Nasha. Ďalšia šanca prišla pri vylúčení Silfverberga za vyhodenie puku z obranného pásma do hľadiska, Perry však v najväčšej šanci presilovky vystrelil spomedzi kruhov tesne nad bránku. Kanaďania v polovici duelu výrazne zatlačili súpera, neujali sa ale nájazd Perryho, bekhendové zakončenia Nasha ani šanca St. Louisa proti už ležiacemu Lundqvistovi. “Tri korunky” chvíľami nevedeli kam skôr skočiť a ich pasivitu potrestal kapitán Kanaďanov Crosby, ktorý v 36. minúte na vlastnej modrej čiare obral o puk Jonathana Ericssona a svoj skvelý únik zakončil perfektným bekhendom na 2:0. Bol to jeho premiérový gól na turnaji. Zámorský tím na konci druhej tretiny na ľade jasne dominoval a zaslúžene viedol o dva góly.

Zreteľná kanadská prevaha pokračovala aj v tretej časti, Toewsov pokus po prečíslení ale skončil pod Lundqvistom a švédskeho gólmana v 43. minúte zachránila žrď po tečovanej strele Doughtyho od modrej čiary. Zámorský tím dôsledne bránil, “čistil” puky pred Priceom a nepúšťal súpera do šancí, takže Švédi márne čakali na kontaktný gól. Naopak, Lundqvist opäť musel riešiť zakončenie aktívneho Toewsa z otočky a v 49. minúte aj štipľavú “strelu” Perryho. Jedenásť minút pred koncom ale už nestačil na strelu Kunitza zápästím pod hornú žrď po individuálnej akcii a bolo prakticky rozhodnuté – 3:0. Švédi reagovali oddychovým časom, no na nohy ich nepostavila ani presilovka pri vylúčení Perryho, keď na ľade pôsobili úplne bezradne. Záver duelu si už Kanaďania bez problémov postrážili a tešili sa z obhajoby olympijského titulu.

Reklama

Konečné poradie turnaja na ZOH v Soči: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Fínsko, 4. USA, 5. Rusko, 6. Česko, 7. Slovinsko, 8. Lotyšsko, 9. Švajčiarsko, 10. Rakúsko, 11. SLOVENSKO, 12. Nórsko

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali