Kanada uvalila nové kolo protiruských sankcií

Kanada uvalila nové kolo protiruských sankcií

Ottawa 18. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP-Ben Stansall, Pool)

 

Nové kolo sankcií voči Rusku sú odpoveďou na jeho podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny

Kanada uvalila dnes nové kolo sankcií voči Rusku ako odpoveď na jeho podporu proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Reklama

Sankcie postihujú okrem iných aj poprednú ruskú energetickú spoločnosť Rosnefť a šéfa veľkého ruského technologického a zbrojného konglomerátu Rostec.

Kanada, ktorá koná v koordinácii s Európskou úniou a Spojenými štátmi, zaviedla sankcie celkovo voči 37 ruským a ukrajinským jednotlivcom, ako aj 17 ruským a ukrajinským spoločnostiam, napísala agentúra Reuters.

Reklama

Kanadský premiér Stephen Harper, ktorý verejne ostro vystupuje voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v súvislosti s podľa neho očividným zasahovaním do záležitostí Ukrajiny, povedal, že Kanada je v prípade potreby pripravená podniknúť aj viac krokov.

“Pokiaľ Rusko neprestane s eskaláciou konfliktu a odmietne mierové riešenie, zaplatí ešte vyššiu cenu,” dodal Harper.

Kanadské opatrenia sú namierené okrem iných aj voči najväčšiemu hráčovi ruského ropného priemyslu – významnej energetickej spoločnosti Rosnefť – a voči blízkemu spojencovi prezidenta Putina, výkonnému riaditeľovi štátneho technologického a zbrojného konglomerátu Rostec Sergejovi Čemezovovi.

 

Rusko: Máme právo reagovať na nové kanadské sankcie

Reklama

Moskva má právo reagovať na nové sankcie, ktoré voči nej zaviedla dnes Kanada ako odpoveď na úlohu Ruska v konflikte na východe Ukrajiny.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru Interfax, ktorá citovala ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vyhlásenie ruského rezortu diplomacie tiež tvrdí, že Moskva nerozumie logike nových sankcií a vyzvala západné krajiny, aby zastavili “vojnu sankcií” a pokračovali v spolupráci.

 

Na tvrdý postoj voči Ruskej federácii v súvislosti s konfliktom na Ukrajine vyzval dnes európskych partnerov britský premiér David Cameron

Reklama

Podľa jeho názoru by Európa mala dať Moskve najavo, že sa môže na dlhé roky obávať hospodárskych a finančných dôsledkov, ak neprestane destabilizovať Ukrajinu.

Predseda britskej vlády sa súčasne domnieva, že v uplynulom týždni dohodnuté prímerie by nemalo poslúžiť ako dôvod na uvoľnenie sankcií, píše tlačová agentúra DPA.

Každá európska krajina má podľa Camerona nutkanie pokračovať ďalej v obchode s Ruskom tak ako v minulosti a prenechať zodpovednosť za dianie na Ukrajine iným. Podľa britského premiéra by to však bola strašná chyba.

 

USA ešte nevyčerpali všetky možnosti sankcií voči Rusku, tvrdí vládny činiteľ

USA by mohli zintenzívniť svoje sankcie voči Rusku, ak bude Kremeľ pokračovať v destabilizácii východnej Ukrajiny. Uviedol to špeciálny vyslanec a koordinátor pre medzinárodné energetické záležitosti Washingtonu Amos Hochstein, ktorého dnes citovala agentúra Reuters.

Spojené štáty a Európska únia uvalili sankcie voči Moskve po tom, ako Rusko minulý rok v marci anektovalo ukrajinský polostrov Krym a začalo podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny.

“Ešte sme nevyčerpali všetky naše možnosti. Každý chce žiť vo svete, kde nie je treba ďalších sankcií, ale ak budú pokračovať aktivity Ruska na východnej Ukrajine, potom očakávam, že pokračovať budú i sankcie,” uviedol Hochstein pre Reuters na energetickej konferencii v indickej metropole Naí Dillí.

Odpoveď Západu sa spočiatku sústredila na finančné a cestovné obmedzenia týkajúce sa kľúčových postáv. V priebehu minulého roka však došlo k účinnému zmrazeniu zahraničných fondov pre Rusko na podnikovej úrovni.

“Myslím si, že za uplynulý rok sme boli svedkami dôkladného a zámerného vyhrotenia aktivít,” pozastavuje sa Hochstein, činiteľ ministerstva zahraničných vecí USA, ktorý dohliada na ekonomické sankcie proti Rusku a Iránu.

Reklama

Washington v dodatku k sankciám voči ruským jednotlivcom znemožnil ruskému ropnému priemyslu prístup k službám, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj jeho projektov hlbinnej, arktickej a bridlicovej ťažby ropy.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali