Kam povedie vzbura reštaurácií a fitness centier? Čo prezrádza reakcia štátu na tento zúfalý krok?

Kam povedie vzbura reštaurácií a fitness centier? Čo prezrádza reakcia štátu na tento zúfalý krok?

Bratislava 14. decembra 2020 (HSP/Foto:Pixabay, SITA-Branislav Bibel)

 

Iniciatíva podnikateľov vo fitness a gastrobiznise sa pustila do otvorenej rebélie proti vláde: otvárajú prevádzky napriek zákazu

fitnes, posilňovňa, telocvičňa
Ilustračné foto

Vláda hovorí, že tvrdo zakročí, pokuty sú likvidačné. K čomu môže tento bezprecedentný konflikt viesť?

Reklama

Iniciatíva Bojujeme za naše gastro a Únia fitness centier Slovenska minulý týždeň ohlásili, že väčšina z ich 1100 členských subjektov otvorí svoje prevádzky aj napriek aktuálne vyhláseným protiepidemickým opatreniam.

Minister vnútra Mikulec označil počínanie podnikateľov, ktorí sa rozhodli otvoriť svoje prevádzky, za „absolútny hyenizmus“. Týmito slovami označil situáciu, keď niektorí zadĺžení gastropodnikatelia v akútnej existenčnej hrozbe sa odhodlali urobiť posledný, šialený pokus o záchranu svojho podnikania a napriek zákazu a hrozbe exemplárnych pokút v absurdnej, pre slovenského podnikateľa jednoznačne likvidačnej výške, sa rozhodli svoje prevádzky otvoriť v zúfalej nádeji, že možno sa stane zázrak a príslušné orgány to nepotrestajú.

Reklama
Roman Mikulec
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec

Pan minister tak ukázal adekvátnosť svojho chápania diania na Slovensku, hĺbku svojho jemnocitu pre hodnotenie sociálnej a spoločenskej situácie. Zrejme nie je náhoda, že si premiér za svojho „dobermana“ na ministerstve vnútra vybral práve takéhoto „citlivého“ človeka, možno sa táto jeho empatia prejaví aj na práci polície a ďalších jemu podriadených orgánov. Je to pre nás všetkých „super“ správa, najmä ak sa dá celkom logicky predvídať, že v budúcich mesiacoch sa sociálna a politická situácia na Slovensku v dôsledku pôsobenia tejto vlády výrazne vyhrotí a čoraz väčšia časť občanov sa bude dostávať do nejakého kontaktu so zložkami MV SR…

 

Zúfalá situácia je príčinou zúfalých krokov

Iniciatíva Bojujeme za naše gastro a Únia fitness centier Slovenska hovoria, že nariadenie, ktoré ich núti zatvoriť prevádzky, je nelogické, likvidačné, a že pomoc, ktorú dostávajú od štátu, je nedostatočná. Ich zúfalá akcia však zrejme bude tvrdo potrestaná. Polícia stále robí kontroly, len minulý týždeň vykonala takmer 1200 kontrol reštauračných zariadení.

Rebelujúci podnikatelia teda dostanú drakonické, likvidačné pokuty, lenže… za daných okolností je ich podnikanie tak či onak v koncoch. Hrozba absurdne vysokej pokuty je skoro až smiešna v situácii, ak sú aj tak v krachu a z pokuty sa stane len ďalšia z nedobytných, a teda už len fiktívnych dlžôb, popri položkách za nájom, energie, výplaty zamestnancov a iných. Napríklad tisícových či desaťtisícových dlžôb firmám za vyhrievané terasy, do ktorých mnohí pred pár týždňami zainvestovali možno posledné peniaze v zúfalej nádeji, že to azda pomôže ich podnikanie zachrániť…

Samozrejme, uvedené platí pre eseročkárov – lenže ešte v oveľa horšej situácii sú živnostníci, ktorí ručia svojím vlastným majetkom a situácia sa pre nich môže skončiť exekúciou, stratou strechy nad hlavou a rodinnou katastrofou.

Reklama

 

Kto z toho bude profitovať?

Ako v súčasnosti štát postihnutým gastroprevádzkam pomáha? Niektorí dostávajú pár stoviek mesačne, čo im tak zhruba padne na odvody (naproti tomu napríklad v Rakúsku štát platí prevádzkam 80 percent vlaňajších tržieb). Štátu popri tom ešte platia 20-percentnú DPH (napríklad v Slovinsku je to iba 7 percent). Inými slovami, ak na Slovensku štát podnikateľom niečo dá ako pomoc, tak si to hneď aj vezme späť.

ryba jedlo obed jesť
Ilustračné foto

A časť podnikateľov štátnu pomoc vôbec nevyužíva, lebo sa jednoducho neprebojovali cez komplikovaný a neprívetivý byrokratický systém. Teda bez ohľadu na to, čo vláda rozpráva o tom, ako podnikateľom pomáha, realita je opačná a už teraz je jasné, že nútené zatvorenie gastroprevádzok bez adekvátnej štátnej pomoci bude pre veľkú časť z nich, podľa niektorých odhadov dokonca viac ako polovicu, likvidačné už v priebehu najbližšieho štvrťroka.

Jediná zmysluplná cesta z tejto situácie je začať opäť fungovať a zarábať. Krachom týchto prevádzok nič nezískajú ani podnikatelia, ani ich zamestnanci, ani verejnosť, ani štát: ešte viac sa roztočí špirála nesplatených a nesplatiteľných záväzkov, ktorej výsledkom bude bieda, zlá atmosféra a nahnevaní ľudia na úrade práce, a áno, aj osobné tragédie. Povedzme to na rovinu: ak v iných prípadoch kalkulujeme so štatistickou pravdepodobnosťou, že sa ľudia nakazia vírusom a časť z nich (štatisticky) v dôsledku toho zomrie, tak rovnako musíme kalkulovať aj so štatistickou pravdepodobnosťou toho, že časť ľudí a rodín zbedačených núteným zatvorením prevádzok bude (štatisticky) obeťou týchto opatrení – či už sa to prejaví rakovinou, samovraždou alebo skráteným životom v dôsledku rozpadu rodín, bezdomovectva, alkoholizmu…

Ale niekto z tejto situácie predsa len profitovať bude: tí podnikatelia, ktorým sa podarí ekonomicky prežiť. Ktorí to budú? Zväčša tí, ktorí si vedeli uliať peniaze. A tí, pre ktorých reštaurácia či pizzeria tak či onak boli iba práčkou na pranie peňazí – mafiáni. Alebo inak, opäť štatisticky: chudobní budú ešte chudobnejší a bohatí v konečnom dôsledku ešte bohatší.

Reklama

Ako táto „vzbura“ dopadne? Tentoraz najskôr tak, že rebeli budú tvrdo potlačení. Lenže všetkého len do času, ako hovorí staré príslovie: ak pôjde vývoj tým istým smerom ako doteraz, tak v určitom bode sa veci dajú do pohybu. K zúfalým podnikateľom v gastropriemysle sa začnú masovo pridávať aj ďalší a ďalší… akcia plodí reakciu, poznáme to z histórie. Tá nás učí, že naduté panstvo nikdy nevedelo odhadnúť, kedy sa priblížilo ku kritickej hranici a pri pohľade na jemnocitných a empatických predstaviteľov tejto vlády, ako napríklad ministra Mikulca, dá sa predpokladať, že toto panstvo nebude o nič osvietenejšie.

 

Čo by mohla urobiť sociálne zodpovedná vláda?

Vláda, ktorá nerezignovala na sociálny dialóg, ktorá si uvedomuje, že zachovanie ekonomického zdravia štátu je životne dôležité, sa k ľuďom vo svojej krajine nespráva ako k nepriateľom, ale robí kroky reálne vedúce k ich záchrane. Ak slovenská vláda dokáže vynaložiť obrovské milióny eur na nákup testov na koronavírus, tak by rovnako dobre mohla nájsť aj milióny na záchranu ekonomiky, na podporu ohrozených odvetví, tak ako to robia vlády v iných európskych krajinách.

Na Slovensku máme približne osemtisíc reštaurácií a pohostinstiev. Keby štát dal jednej prevádzke podporu v priemere mesačne napríklad 2000 eur (malým prevádzkam menej, veľkým viac), tak by to pri celkovom počte cca 8 tisíc reštaurácií a pohostinstiev bolo za mesiac 16 miliónov eur, teda za rok menej ako dvesto miliónov eur, čo je iba malý zlomok z tých obrovských miliárd, ktoré si vláda tohto roku napožičiavala.

Alebo by to bolo o čosi viac ako polovica zo sumy, ktorú táto vláda tohto roku odpustila bankám pri zrušení bankového odvodu…

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali