Je to koniec kryptomeny?

Je to koniec kryptomeny?

Bratislava 18. novembra 2022 (HSP/Foto:TASR/DPA-Fernando Gutierrez-Juarez/dpa-Zentralbild/Bildfunk)

 

Krach FTX zasadil katastrofálnu ranu povesti a ambíciám kryptoburzy, píše britský týždenník The Economist

Mince bitcoinu
Ilustračné foto

Pád z milosti bol tvrdý a rýchly. Len pred dvoma týždňami bol Sam Bankman-Fried v stratosfére. FTX, jeho burza kryptomien, vtedy tretia najväčšia, bola ocenená na 32 miliárd dolárov; jeho vlastný majetok sa odhadoval na 16 miliárd dolárov. Pre nadšených investorov rizikového kapitálu (venture capitalists – vcs) zo Silicon Valley bol finančným géniom, ktorý dokázal ohromiť investorov, zatiaľ čo hral videohry, a možno bol predurčený stať sa prvým trilionárom na svete. Vo Washingtone bol prijateľnou tvárou kryptomeny, komunikoval so zákonodarcami a financoval snahy ovplyvniť jej reguláciu.

Reklama

Dnes po ňom zostalo len 1 milión rozzúrených veriteľov, desiatky neistých kryptografických firiem a množstvo regulačných a trestných vyšetrovaní, pokračuje The Economist. Vysokorýchlostná implózia FTX zasadila katastrofálnu ranu odvetviu s históriou zlyhaní a škandálov. Ešte nikdy predtým nevyzeralo kryptografické odvetvie tak zločinne, nehospodárne a zbytočne, píše The Economist.

Čím viac sa o zániku FTX dozvedáme, tým je tento príbeh šokujúcejší, pokračuje The Economist. Vo vlastných podmienkach služby burzy sa uvádza, že burza nebude požičiavať aktíva zákazníkov svojej obchodnej vetve. Napriek tomu z týchto aktív v hodnote 14 miliárd USD údajne požičala 8 miliárd USD spoločnosti Alameda Research, obchodnej firme, ktorú tiež vlastnil Bankman-Fried. Na druhej strane prijala ako zábezpeku svoje vlastné digitálne tokeny, ktoré vyčarovala zo vzduchu. Fatálny útok na burzu odhalil dieru v jej súvahe. Na dôvažok, po tom, ako FTX vyhlásila v Amerike bankrot, z jej účtov záhadne odplávali stovky miliónov dolárov.

Reklama

Veľké osobnosti, incestné pôžičky, jednodňové krachy – to sú príznaky klasických finančných mánií, od tulipánovej horúčky v Holandsku v 17. storočí cez South Sea Bubble vo Veľkej Británii v 18. storočí až po americké bankové krízy na začiatku 20. storočia, pokračuje britský týždenník. Na svojom vrchole v minulom roku sa trhová hodnota všetkých kryptomien vyšplhala do závratnej výšky takmer 3 biliónov dolárov, pričom na začiatku roka 2021 dosahovala takmer 800 miliárd dolárov. Dnes je opäť na úrovni 830 miliárd dolárov.

Podľa The Economist, ako na konci každej mánie, aj teraz je otázkou, či môže byť krypto niekedy užitočné na niečo iné ako na podvody a špekulácie. Prísľubom bola technológia, ktorá by mohla urýchliť, zlacniť a zefektívniť finančné sprostredkovanie. Každý nový škandál, ktorý vypukne, zvyšuje pravdepodobnosť, že skutoční inovátori sa zľaknú a odvetvie sa zmenší. Napriek tomu zostáva šanca, hoci sa zmenšuje, že sa jedného dňa objaví nejaká trvalá inovácia. Keďže kryptomeny padajú na zem, táto malá šanca by sa mala udržať pri živote, myslí si The Economist.

Na pozadí trosiek uplynulého týždňa stojí za to pripomenúť si základný potenciál tejto technológie, pokračuje The Economist. Bežné bankovníctvo si vyžaduje rozsiahlu infraštruktúru na udržiavanie dôvery medzi cudzími ľuďmi. Tá je drahá a často sa jej zmocňujú insideri, ktorí si z nej berú podiel. Naproti tomu verejné blockchainy sú postavené na sieti počítačov, vďaka čomu sú ich transakcie transparentné a teoreticky dôveryhodné. Možno na nich budovať interoperabilné funkcie s otvoreným zdrojovým kódom vrátane samovykonávacích inteligentných zmlúv, ktoré zaručujú, že budú fungovať tak, ako sú napísané. Systém tokenov a pravidiel, ktorými sa riadia, môže spoločne ponúknuť šikovný spôsob, ako motivovať prispievateľov do systému open-source. A dohody, ktorých presadzovanie v reálnom svete by bolo nákladné alebo nepraktické, sa stávajú možnými – napríklad umožňujú umelcom ponechať si podiel na zisku z ďalšieho predaja ich digitálnych diel.

Podľa The Economist, je sklamaním, že 14 rokov po vynájdení blockchainu Bitcoinu sa z tohto prísľubu zrealizovalo len málo. Kryptografické šialenstvo pritiahlo talenty od šikovných absolventov až po odborníkov z Wall Street a kapitál od VC firiem, štátnych a penzijných fondov. Obrovské množstvo peňazí, času, talentu a energie sa použilo na vybudovanie niečoho, čo sa rovná virtuálnym kasínam. Existujú efektívne, decentralizované verzie hlavných finančných funkcií, ako sú výmeny mien a poskytovanie úverov. Mnohí spotrebitelia im však v obave zo straty svojich peňazí nedôverujú. Namiesto toho sa využívajú na špekulácie s nestabilnými tokenmi. Prania peňazí, porušovania sankcií a podvodníkov je veľa.

Skeptik by mohol povedať, že teraz je čas na reguláciu tohto odvetvia, pokračuje The Economist. Kapitalistická spoločnosť by však mala investorom umožniť riskovať s vedomím, že v prípade neúspechu ich stávky budú stratové. Aj keď kryptoburza implodovala, dopady na širší finančný systém boli zvládnuteľné. Medzi podporovateľov FTX patrila kalifornská VC firma Sequoia, singapurský štátny investičný fond Temasek a penzijný fond Ontario Teachers’ Pension Plan. Všetky stratili peniaze, ale žiadna z nich katastrofálne.

Reklama

Okrem toho by skeptici mali uznať, že nikto nemôže predpovedať, ktoré inovácie prinesú ovocie a ktoré nie, pokračuje ďalej britský týždenník. Ľudia by mali mať možnosť venovať čas a peniaze na fúznu energiu, vzducholode, metaverse a množstvo ďalších technológií, ktoré sa možno nikdy neosvedčia. Kryptografia nie je iná. S rozvojom virtuálnej ekonomiky sa ešte môžu objaviť užitočné decentralizované aplikácie – kto vie? Základná technológia sa stále zlepšuje. Aktualizácia blockchainu Ethereum v septembri radikálne znížila jeho spotrebu energie, čím mu otvorila cestu k efektívnemu spracovaniu vysokých objemov transakcií.

Podľa The Economist, namiesto nadmernej regulácie alebo potláčania kryptomien by sa regulačné orgány mali riadiť dvoma zásadami. Prvou je zabezpečiť, aby sa minimalizovali krádeže a podvody, ako pri každej finančnej činnosti. Druhou je udržať hlavný finančný systém izolovaný od ďalších kryptoúradov. Hoci blockchainy boli výslovne navrhnuté tak, aby sa vyhli regulácii, tieto zásady odôvodňujú reguláciu inštitúcií, ktoré pôsobia ako strážcovia kryptosféry. Požiadavka, aby burzy kryli vklady klientov likvidnými aktívami, je zrejmým krokom. Druhým sú pravidlá zverejňovania informácií, ktoré odhalia, ak bola napríklad gargantuovská a pochybne zabezpečená pôžička poskytnutá vlastnej obchodnej vetve burzy. Stablecoiny, ktoré majú držať svoju hodnotu v reálnej mene, by mali byť regulované rovnako, ako keby boli platobnými nástrojmi v bankách.

Tulipánová žiarovka alebo skutočná žiarovka?

To, či krypto prežije, alebo sa stane finančnou kuriozitou ako tulipánová žiarovka, nebude v konečnom dôsledku závisieť od regulácie. Čím viac škandálov bude nasledovať, tým viac sa celý podnik a jeho ambície pošpinia. Lákadlo inovácie nič neznamená, ak sa investori a používatelia obávajú, že ich peniaze sa rozplynú vo vzduchu. Aby sa krypto opäť dostalo nahor, musí si nájsť opodstatnené využitie, ktoré nechá pochybnosti za sebou, uzatvára analýzu The Economist.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

12:34

Čína je rozhodne proti zneužívaniu nástrojov na kontrolu exportu, ako sú nové reštrikcie USA proti čínskym firmám. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí po tom, čo USA pridali 37 čínskych firiem na tzv. čiernu listinu pre obavy o národnú bezpečnosť. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zaradenie čínskych spoločností na čiernu listinu bráni americkým firmám uzatvárať s nimi kontrakty a dodávať im komponenty bez špeciálnej licencie, ktorú je ťažké získať.

12:33

Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok (9. 5.) varovala, že potenciálne druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta USA by mohlo viesť k zníženiu domácej aj celosvetovej produkcie a utlmenému ekonomickému rastu.

Trump avizuje možné zvýšenie ciel pre dovoz z Číny až o 60 % a plošné clo vo výške 10 % na všetok dovoz do USA, uviedla Fitch vo svojej správe.

12:30

Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovali agentúry AP a PAP.

Reorganizácia je vnímaná aj ako príležitosť na prílev novej energie do Tuskovej vlády, ktorá sa svojho mandátu ujala v decembri a následne pristúpila k zásadným reformám v mnohých oblastiach vrátane justície a médií, približuje AP.

12:13

Kostarika sa nedávno pridala k latinskoamerickým krajinám, ktoré pre veľké sucho zavádzajú prídely energií s platnosťou od pondelka na neurčito. Kostarické úrady vo štvrtok ohlásili, že obmedzia prístup k elektrickej energii, ktorú krajina získava najmä z hydroelektrární. Informovala agentúra AFP.

12:11

Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali