Je pesticíd nájdený v ukrajinskej pšenici nebezpečný? Reagovali šéf ŠVPS i minister

❚❚

Bratislava 22. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

V mnohých komentároch na sociálnej sieti, ale i priamo pod článkami, ktoré sa týkajú pesticídu chlórpyrifosu, ktorý našli v ukrajinskej pšenici v slovenskom mlyne, sa objavuje tvrdenie, že tento pesticíd nie je až taký nebezpečný, keďže k jeho zákazu došlo v EÚ až v roku 2020 a teda, že sme ho všetci doteraz pravidelne konzumovali a zrazu to niekomu vadí. Ako to naozaj je, vysvetlil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Reagoval aj dočasne poverený minister pôdohospodárstva Vlčan.

Samuel Vlčan
Na snímke Samuel Vlčan

Šéf ŠVPS SR Jozef Bíreš pre RTVS vysvetlil, ako je to s pesticídom, ktorý sa našiel v ukrajinskej pšenici.

.

Bíreš vysvetlil, že kontroly začali už minulý rok. Pripustil, že sú len námatkové, čiže všetky dodávky sa nekontrolovali. Frekvencia kontrol sa však navyšovala. Okrem obilia sa kontroluje aj múka. Bíreš poukázal aj na skutočnosť, že na trhu sa nachádzajú aj ukrajinské múky. Podľa neho sa začali kontrolovať všetky múky, pričom aktuálne sú známe výsledky z päťdesiatich múk a tie nepreukázali žiadne negatívne zistenia.

Na margo kontaminovanej ukrajinskej pšenice, ktorá sa našla v Mlyne Kolárovo, ktorý si dal urobiť vlastné testy do súkromného laboratória, riaditeľ ŠVPS SR uviedol, že ŠVPS SR pracuje s akreditovanými laboratóriami a vzhľadom na výsledok, ktorý vyšiel museli úrady konať. Vysvetlil, že aj v testoch, ktoré si dal mlyn Kolárovo urobiť  u súkromníka, vyšiel výsledok, ktorý poukazuje na pesticíd chlórpyrifos (len v nižšom množstve). Mlyn požiadal o arbitráž a tretia vzorka bude vykonaná v referenčnom laboratóriu v Kodani.

.

Bíreš vysvetlil, že pesticídy sú nebezpečné hlavne vtedy, ak prekročia povolenú hladinu. U pesticídu chlórpyrifosu sú popísané účinky neurotoxity, genotoxicity, vplyv na imunitný systém a na parenchymatózne orgány (epitelové tkanivo orgánov, ako sú napríklad pečeň, pľúca, obličky).

„Tieto pestiídy sú neskutočne strážené a u tohto pesticídu práve EFSA ako poradný orgán navrhol Európskej komisii vylúčiť ho z používania od roku 2020,” uviedol Bíreš, pričom doplnil, že aj keď sa tento pesticíd niekedy používal v krajinách EÚ, bola tam vždy prísna referenčná hodnota, čiže nemôže sa konzumovať potravina alebo produkt, kde je táto hodnota zvýšená.

Šéf ŠVPS poukázal na skutočnosť, že toto obilie malo smerovať do Afriky avšak nemalo by sa spracovávať ani tam.

„Je na vyvážajúcej krajine, v tomto prípade je to Ukrajina, že má dodržiavať agrotechnické termíny v používaní pesticídov, teda koncentrácia, ochranná doba po aplikácii a samozrejme aj ten kto kupuje z Ukrajiny obilie alebo akýkoľvek produkt, má si požadovať aj zdravotný certifikát, aby jeho obchod práve takýmto spôsobom nebol narušený,” uviedol Bíreš.

K vysvetleniu ohľadom kontaminovaného ukrajinského obilia sa podujal aj dočasne poverený minister Samuel Vlčan. Minister v relácii „Na rovinu” ozrejmil, že síce látka chlórpyrifos bola v minulosti v EÚ povolená, avšak vždy sa prísne kontrolovali jej maximálne prípustné hodnoty. Štátne akreditované laboratórium vyhodnotilo až 2,6 násobok maximálne prípustnej normy tejto už v súčasnosti zakázanej látky. Vlčan  taktiež poukázal na to, že kontaminovaná pšenica pôvodne určená pre Afriku je nebezpečná aj pre obyvateľstvo tam žijúce.

.

„V Európskej únii, v Austrálii, v Spojených štátoch a v iných vyspelých krajinách sveta je táto látka chlórpyrifos zakázaná práve pre jej nebezpečnosť,” uviedol Vlčan.

Pripomeňme, že člen predstavenstva Mlyna v Kolárove pre denník Pravda uviedol, že múka v malospotrebiteľskom kilogramovom balení pod firemnou značkou či pod privátnymi značkami reťazcov nebola zomletá z ukrajinského obilia. Múka z neho šla iba do pekární, ale nikdy so stopercentným podielom ukrajinskej pšenice.

„Máme aj nebalenú múku, ktorú predávame pekárom. Tam sú špecifikácie, podmienky, trochu voľnejšie a nemáme povinnosť použiť na sto percent slovenskú pšenicu. Dali sme tam ukrajinské obilie,” uviedol pre Pravdu Levente Varga.

Chlórpyrifos je nsekticíd, ktorý bol vyrobený okolo roku 1965 v Spojených štátoch, a bol uvedený na trh spoločnosťou Dow Chemical Company pod obchodným názvom Dursban a Lorsban. Ale kvôli jeho nepriaznivým účinkom ho EPA regulovala a spoločnosť Dow na to reagovala stiahnutím registrácie svojho produktu na použitie v domácnostiach a iných oblastiach, kde by mohli byť vystavené deti. V súčasnosti je však jeho použitie u zvierat a ľudí v rozvojových krajinách stále povolené.

Farmári a advokátske skupiny podali v roku 2007 v USA na federálnom okresnom súde žalobu proti Agentúre na ochranu životného prostredia, aby zastavili ďalšie používanie smrtiaceho pesticídu nazývaného chlórpyrifos. Chlorpyrifos je vysoko neurotoxický insekticíd vyvinutý z nervového plynu z obdobia druhej svetovej vojny. Expozícia môže spôsobiť závraty, zvracanie, kŕče, znecitlivenie končatín, stratu intelektuálnych funkcií a smrť.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:22

Poslanci Sejmu, dolnej komory poľského parlamentu, schválili v piatok návrh zákona, ktorý bezpečnostným zložkám strážiacim hranice uľahčí použitie zbraní v reakcii na aktívne hrozby.

07:22

V ruskom Čeľabinskom kraji sa pretrhla priehrada, opravovať ju začnú v sobotu ráno, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:22

Americký prezident Joe Biden v pondelok predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu. Uviedol to v piatok časopis Politico s odvolaním sa na dva zdroje znalé problematiky, podľa ktorých prezident podporí obmedzenie počtu funkčných období sudcov a zavedenie vymáhateľného etického kódexu.

07:20

Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe. Formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti.

07:20

Vo veku 35 rokov zomrel na následky rakoviny taliansky policajt Luca Scat, ktorý v roku 2016 pomohol pri dolapení Tunisana Anísa Amrího, páchateľa teroristického útoku na vianočný trh v Berlíne.

07:15

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride. Na záver stretnutia skonštatoval, že s Netanjahuom mal vždy dobrý vzťah.

Donald Trump Benjamin Netanjahu
Na snímke vľavo republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump sa v Palm Beach na Floride stretol s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom (vpravo) v piatok 26. júla 2024
Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali