Naď označil InfoVojnu za odpad a pýta sa komu slúži. Zbiera argumenty na obmedzenie slobody slova

Naď označil InfoVojnu za odpad a pýta sa komu slúži. Zbiera argumenty na obmedzenie slobody slova

Bratislava 8. februára 2023 (HSP/Foto: TASR-Jaroslav Novák; Facebook JN)

 

Takzvané demokratické sily, ktoré zápasia o hlasy “demokratických voličov”, čoraz častejšie samé seba usvedčujú z toho, že o demokracii nevedia vôbec nič, len na túto tému mlátia prázdnu slamu, aby zaplnili ľúbivými slovami mediálny priestor. Ich praktické kroky sú presne opačné

Jaroslav Naď
Na snímke Jaroslav Naď (OľaNO)

Svedčí o tom aj včerajší status Jara Naďa povereného riadením rezortu obrany. Tvrdí, že aj sloboda slova má svoje hranice, ale jeho účet na sociálnej sieti má stále názov “Jaro Naď – minister obrany SR, OĽANO”, čím sa sám dopúšťa hrubej dezinformácie. Jaro Naď je len poverený riadením ministerstva.

Reklama

Eduardovi Hegerovi bola v polovici decembra vyslovená nedôvera a v ústave sa píše: “Ak Národná rada Slovenskej republiky vysloví nedôveru predsedovi vlády, prezident Slovenskej republiky ho odvolá. Odvolanie predsedu vlády má za následok odstúpenie vlády.” Slovensko teda nemá ministrov, až do vymenovania novej vlády sú to len ľudia poverení riadením ministerstiev. To len pre prípad, že by sme chceli byť dôslední.

Ale poďme sa bližšie pozrieť na to, čo sa vlastne stalo. V pondelok tesne pred poludním postihlo Turecko a okolité krajiny zemetrasenie s nebývalou intenzitou, s magnitúdom až 7,8. Ide o logaritmickú stupnicu, čo zjednodušene povedané znamená, že zemetrasenie s magnitúdom 7 je asi desaťkrát silnejšie než zemetrasenie s magnitúdom 6. Pod Tureckom sú dva zlomy, na ktorých sa Anatolská platňa stretáva s Euroázijskou (Severoanatolský zlom) a s Arabskou (Východoanatolský zlom). Africká i Arabská platňa sa pohybujú smerom na sever, Arabská o niečo rýchlejšie, asi 2,5 cm za rok. Takýto pohyb človek svojimi zmyslami nedokáže registrovať, avšak z geologického hľadiska je pomerne rýchly. Stret s Africkou doskou dal v Európe vzniknúť Alpám, stret Euroázijskej s Arabskou Kaukazu. Pohyb nie je celkom plynulý, na styčných plochách platní sa hromadí napätie, ktoré, ak sa uvoľní skokom, prejaví sa ako zemetrasenie. Čím viac energie sa nahromadilo, tým silnejšie.

Reklama

O zemetrasení v Turecku písali asi všetky médiá, okrem iného aj InfoVojna. Bodaj by nie, spod trosiek sa stále vyťahujú obete, Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že počet obetí môže stúpnuť až na 20 tisíc. Ide o najsmrteľnejšie zemetrasenie v Turecku od roku 1999, keď pri podobne silnom zemetrasení zahynulo vyše 17 000 ľudí. To však vzniklo na Severoanatolskom zlome.

InfoVojna priniesla o zemetrasení rozsiahly článok, jednu jeho časť uvádza podnadpis “Konšpirácie o umelom zemetrasení”. Niektoré veci uvedené za ním sú pre odborníkov dôvodom na úsmev, aj keď sa IfoVojna snažila podporiť svoje tvrdenia zdrojovaním

InfoVojna
InfoVojna vo svojich článkoch poctivo uvádza zdroje. Ten, ktorý rozzúril Naďa, nie je výnimkou.

Ale práve na túto časť zareagoval Jaro Naď a to doslova zúrivo. Veď posúďte sami: “Takéto bludy šíri tento odpad. je čas to zastaviť! Áno, obsah internetu je potrebné monitorovať a v prípade potreby aj blokovať. Zásadne nesúhlasím s tým, že poslanci NRSR neschválili návrh zákona z dielne NBÚ, ktorý by po schválení súdom umožnil zablokovať podobný odpad ako je napríklad “InfoVojna”. Obsah tejto stránky je kombináciou klamstiev, extrémistického obsahu a ruskej propagandy. Pýtam sa teda, v koho záujme je existencia tohto “média”? Zlé rozhodnutie parlamentu. Aj sloboda slova musí mať svoje hranice. Verím, že čoskoro sa nám podarí ich nastaviť tak, ako je to potrebné.”

Na jednu otázku Naďa je veľmi jednoduché odpovedať – médium slúži záujmom tých, ktorí ho platia. A portál InfoVojna aj s internetovým rádiom si platia jeho konzumenti – občania Slovenska. Od svojho vzniku je platené drobnými, najčastejšie pravidelnými príspevkami jednotlivcov. To sa o Denníku N, Sme alebo Markíze povedať nedá, pán Naď. Koho záujmom slúži televízia Ta3, ktorá scenzuruje majsterštik svojej vlastnej redaktorky, ktorá scenzuruje slávneho svetového ekonóma, lebo nie je v línii oficiálnej doktríny? Čo je väčší odpad? Či ak sa cenzurujú názory lebo sa nehodia do videnia sveta niektorých, tak to je v poriadku?

Pozrime sa na slobodu slova bližšie. Keby totiž s podobnými názormi Jaro Naď vystúpil v krajine, ktorú tak obdivuje, v USA, považovali by ho za blázna. Tam totiž jedna tretina obyvateľov odmieta evolučnú teóriu a obrovské (z nášho hľadiska) percento ľudí verí, že Zem je plochá. Táto teória je vyslovene hlúpa, lebo guľatosť Zeme dokázali už antickí Gréci bez družíc a zložitých prístrojov, napriek tomu nikomu v USA nenapadne zakazovať weby, ktoré túto myšlienku šíria. Američania si vážia slobodu prejavu a považujú ju za základný kameň demokracie.

Reklama

Teória plochej Zeme je hlúpa, háčik je v tom, že sloboda prejavu patrí aj hlupákom, nie je obmedzená vzdelaním alebo výškou IQ, a politickými názormi už vôbec nie. Každý má právo vysloviť čokoľvek, ak tým svojich spoluobčanov nenabáda k násiliu. Nejako podobne je sloboda prejavu definovaná aj v charte ľudských práv. Je však vina všetkých doterajších vlád, že je takmer nemožné dopracovať sa k jej slovenskému zneniu, jej oficiálny preklad do slovenčiny akoby neexistoval. Každý má právo šíriť čokoľvek. Aj hlúposť alebo klamstvo. To je mimochodom bežná prax korporácií ale aj veľmocí. Na základe klamstva na pôde OSN začala v Iraku vojna, ktorá si vyžiadala okolo milión obetí. Nikto nezatvára denníky a televízne stanice za to, že to klamstvo bez overenia aktívne šírili a zúčastnili sa tým vojnového štvania. Obyvateľom Zeme sa za to podľa dostupných informácií ospravedlnil len mediálny dom FoxNews.

Siahať na nezávislosť súdnictva a na slobodu slova patrí vždy k prvým krokom režimov, ktoré smerujú k totalite. Obmedzenie slobody slova v záujme spoločnosti je u nás dostatočne ošetrené trestným právom a ten, kto na ňom trvá, nerozumie slovu demokracia, nech by ho vyslovil denne aj tisíc krát. Naopak, malo by sa na neho pozerať s podozrením, že sa snaží demokratické zriadenie vedome deštruovať.

InfoVojna je taká aká je. Šíri aj bludy. Ale je to dôvod na perzekúcie? Veď normálny človek nad tým iba pokrúti hlavou a nabudúce sa jej vyhne.

Pán Naď, vybrali ste sa širokou a ľahkou cestou. Umlčiavať oponentov (ale aj tých, ktorých považujete za nepohodlných, či hlupákov) pod akoukoľvek zámienkou počas ľahkého prístupu k moci je cesta do pekla. Chcete strážiť, čo sa vo verejnom priestore povie alebo napíše? A kto ustráži strážcov? Pýtali sa už v antickom Ríme.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

09:57

Filipíny v sobotu popreli tvrdenia Číny, že medzi nimi bola dosiahnutá bilaterálna dohoda o spornej plytčine v Juhočínskom mori. Manila to považuje za súčasť čínskej propagandy.

09:11

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu zostrelila 68 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad juhoruským Krasnodarským krajom a Krymským polostrovom.

Rezort obrany v Moskve spresnil, že spomedzi 68 dronov 66 zachytili nad Krasnodarským krajom a dva nad Krymom.

08:47

Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu skoro ráno zaznamenalo 22 čínskych lietadiel v okolí ostrova Taiwan.

Aktivity uvedeného počtu lietadiel boli zaznamenané od 09.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) a trvali približne tri hodiny. Spomedzi 22 čínskych lietadiel, medzi ktorými boli aj stíhačky Su-30, 12 prekročilo tzv. stredovú líniu Taiwanského prielivu a vstúpilo do identifikačnej zóny protivzdušnej obrany.

08:26

Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP.

08:15

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu nadránom vyhlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohľadne možného prímeria v Pásme Gaza a prepustenia rukojemníkov. Informovali agentúry AFP a DPA.

08:04

Severná Kórea sa v sobotu ohradila voči výročnej správe Spojených štátov o ľudských právach, ktorá negatívne hodnotí ľudskoprávnu situáciu v KĽDR, a nazvala ju “zasahovaním do vnútorných záležitostí” Pchjongjangu.

07:56

Grécko v piatok slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži.

Stalo sa tak na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné OH.

07:36

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak neďaleko mestečka Plochingen v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť. Informovala agentúra DPA.

07:27

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal v piatok podmienečný trest.

Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti ďalšieho Afroameričana, Georgea Floyda v roku 2020.

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali